Лотария "Зелена карта" 2019

• 339 987
  • 3 904
  •   1
Отговори
# 3 465
Цитат
Мисля, че работната е H2B, ако не се лъжа. Тази за която квотите паднаха доста през годините.

Не се лъжеш.
А за L1, L2  не бях чувала... Thinking

# 3 466
  • Down south
Явно става дума за ключова дума "key employee"  и съответен временен трансфер, а после каквото сабя покаже.
На днешно време, всичко ми се вижда временно и под въпрос. Не знам, може би мое виждане.

# 3 467
Ами аз казах, не ги познавам лично, просто баба ми ми е разказвала за тях. Точните и думи бяха „един от най-добрите в България и замина да работи в Америка„. Приравнявал ли е нещо, доучвал ли е, не знам.
Аз съм чувала, че и на държавна работа трудно някой неамериканец може да бъде нает, но моя приятелка пък ми е разказвала за нейн познат, който заминава 89-90 г. и в момента работи в една от тайните служби. Не вярвам да ме лъже.

За толкова години въпросният познат спокойно би могъл вече да е американец (натурализиран). Но във всеки случай наемането на държавна служба не е трудно или лесно по отношение на гражданската принадлежност, а нещата опират до това дали кандидатът отговаря на заложените за конкретната длъжност изисквания. Има длъжности, за които изрично се изисква американско гражданство (без значение как е добито!), за други се допускат на равна основа и зеленокартовци и граждани.
Например, познавам жена, която още от втората година след пристигането ѝ със зелена карта започна работа в щатски съд като касиер - държавна работа, ама нищо повече в изискванията от това да има право на работа в САЩ.

# 3 468
  • САЩ
H2B е една от работните визи. Тя е за временни/сезонни неспециализирани работници:

https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h- … icultural-workers
Да, съпрузите на H2B *нямат* право на работа.

H1B е визата за специалисти. Тя също е дефакто лотария, но с доста по-високи изисквания, включително да си  намериш работодател, който да ти подаде петиция. Проблемът тук е това, че работодателите се дърпат (H1B позволява да сменяш работодател, за разлика от L1),  и има и годишен лимит от 65 000 визи, заради което е и лотарийния принцип.

Примерно тази година е имало одобрени близо 200 000 петиции, от които 65 000 са получили виза:
http://www.newindianexpress.com/world/2018/jul/31/all-unselected … d-us-1851082.html

20 хиляди са запазени за хората с по-висок ценз, но там има също толкова голям наплив, както се вижда от цифрите в статията.

Съпрузите на H1B *имат* право на работно разрешително, ако петицията за зелена карта на съпруга е одобрена и ако H1B статуса е активен:

https://www.immihelp.com/h4-visa-ead/
https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/fa … dependent-spouses

Ето го самото решение:
https://www.federalregister.gov/documents/2015/02/25/2015-04042/ … deralregister.gov

Всъщност, именно това е едно от нещата, които Тръмп искаше да премахне с реформата миналата година, което ми е страшно непонятно.

Аз се хванах за L1, защото тази категория беше спомената в предния пост. Също работна виза, както споменах - дава се на хора, които се релокират в собствената си фирма - примерно работиш за Майкрософт в България и се местиш да работиш за Майкрософт някъде в щатите.
По мое мнение, тя е доста по-достъпна, защото няма квоти,  стига да покриваш изискванията, взимаш виза. По мои наблюдения, по-голямата част от колегите ми са тук на L1, а не на H1B визи, с изключение на индииците - при тях мнозинството са на H1B.
Друго предимство е, че с L1 се взима зелена карта много по-лесно и по-бързо, отколкото с H1B. И разбира се, най-голямото предимство: съпрузите са с L2, което значи възможност за бързо EAD (няма я необходимостта да се чака за петиция за зелена карта, което е драмата с H1B).
Недостатък: 5 години за служители (7 за мениджъри), след които удължаване няма - или си ходиш дома, или получаваш зелена карта, ако работодателя те спонсорира.  И другия: нямаш право да сменяш работодател.

В заключение, ако САЩ ви е мечта, търсете фирми с централа в САЩ и кандидатствайте там, за да движите нещата в посока L1, докато си търсите H1B спонсор и играете в лотарията. За L1 изискването е да си работил поне година в "изпращащия" офис, но много фирми (примерно моята) си имат и допълнителни правила - при нас има изискване (вътрешнофирмено) за 3 години стаж във фирмата, за да започнат процеса.

Има и други работни визи, не са само тези - тези са просто "класическите".

# 3 469
  • софия
Много трудно се класираш.9 пъти участвам и нищо.

# 3 470
  • Сф
Adorabelle, ти нали с лотарията замина или се бъркам?

# 3 471
H2B е една от работните визи. Тя е за временни/сезонни неспециализирани работници:

https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h- … icultural-workers
Да, съпрузите на H2B *нямат* право на работа.

H1B е визата за специалисти. Тя също е дефакто лотария, но с доста по-високи изисквания, включително да си  намериш работодател, който да ти подаде петиция. Проблемът тук е това, че работодателите се дърпат (H1B позволява да сменяш работодател, за разлика от L1),  и има и годишен лимит от 65 000 визи, заради което е и лотарийния принцип.

Примерно тази година е имало одобрени близо 200 000 петиции, от които 65 000 са получили виза:
http://www.newindianexpress.com/world/2018/jul/31/all-unselected … d-us-1851082.html

20 хиляди са запазени за хората с по-висок ценз, но там има също толкова голям наплив, както се вижда от цифрите в статията.

Съпрузите на H1B *имат* право на работно разрешително, ако петицията за зелена карта на съпруга е одобрена и ако H1B статуса е активен:

https://www.immihelp.com/h4-visa-ead/
https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/fa … dependent-spouses

Ето го самото решение:
https://www.federalregister.gov/documents/2015/02/25/2015-04042/ … deralregister.gov

Всъщност, именно това е едно от нещата, които Тръмп искаше да премахне с реформата миналата година, което ми е страшно непонятно.

Аз се хванах за L1, защото тази категория беше спомената в предния пост. Също работна виза, както споменах - дава се на хора, които се релокират в собствената си фирма - примерно работиш за Майкрософт в България и се местиш да работиш за Майкрософт някъде в щатите.
По мое мнение, тя е доста по-достъпна, защото няма квоти,  стига да покриваш изискванията, взимаш виза. По мои наблюдения, по-голямата част от колегите ми са тук на L1, а не на H1B визи, с изключение на индииците - при тях мнозинството са на H1B.
Друго предимство е, че с L1 се взима зелена карта много по-лесно и по-бързо, отколкото с H1B. И разбира се, най-голямото предимство: съпрузите са с L2, което значи възможност за бързо EAD (няма я необходимостта да се чака за петиция за зелена карта, което е драмата с H1B).
Недостатък: 5 години за служители (7 за мениджъри), след които удължаване няма - или си ходиш дома, или получаваш зелена карта, ако работодателя те спонсорира.  И другия: нямаш право да сменяш работодател.

В заключение, ако САЩ ви е мечта, търсете фирми с централа в САЩ и кандидатствайте там, за да движите нещата в посока L1, докато си търсите H1B спонсор и играете в лотарията. За L1 изискването е да си работил поне година в "изпращащия" офис, но много фирми (примерно моята) си имат и допълнителни правила - при нас има изискване (вътрешнофирмено) за 3 години стаж във фирмата, за да започнат процеса.

Има и други работни визи, не са само тези - тези са просто "класическите".

Благодаря за подробното и ясно обяснение на разликите. Наистина е адски сложно, много хора които работяв в американски фирми толкова дълго, вече  са изградили живот тук и едва ли им се мести зад океана.
Един лаишки въпрос, може ли работодател с САЩ да помогне за работна виза, примерно имам приятел, той има голяма компания, той може ли да направи нещо за да ми дадат работна виза. Разбирам L1 няма шанс, защото фирмата е изцяло локейтната там.

# 3 472
  • Сф
Лъки, тъй като имам казус подобен на твоя, и съвсем скоро проучвах как могат да станат нещата.
В момента в такива случаи (имаш познат там, к да съдейства) най- лесно се заминава с professional traineeship  програма, предвид че няма квоти. В сайта на Интеграл я има обяснена, но те са много праволинейни и не са склонни да послъгват. Има по- малки агенции, които са ок да ти помогнат, стига да им платиш.
Дават ти J1 виза, семейството ти взима J2, за периода, за който е стажът. След това може работодателят да съдейства за H1B, и след това за ЗК.

Общо взето това бил най- достъпният път в момента, ако имаш работодател там да удари рамо.Но пак всичко си е бая време да минеш от една виза на друга

# 3 473
Значи едни 5-6 години, така ли?

# 3 474
  • Сф
Нещо такова, if all goes well

# 3 475
  • САЩ
Adorabelle, ти нали с лотарията замина или се бъркам?

Да, с лотарията, но правех планове за други схеми, преди да ме изберат, та съм поизчела инфото. Плюс, че голяма част от хората, с които работя са имигранти, та си споделяме.

# 3 476
Значи, аз понеже от години съм в американски фирми в България, тая работа да те прехвърлят от тук - там...а дано, ама надали. Те са тук, за да плащат 3-4 пъти по-малко от колкото плащат там Grinning
 От едната ми предложиха да се преместя наистина, но аз тогава отказах, тъй като бях бременна и те ми казаха, че майчинството е 6 седмици и неплатено при тях, а след това ставаше дума за нощни смени. Очарователно Grinning От тогава съм сменила още 2 американски фирми и в нито едната никой не е получавал предложение да се премести. На командировки за по 2-3 седмици - да, но за местене - ц.
Вече не знам какво ще е, ако спечелиш карта и им си примолиш да ходиш да работиш в централата, би било супер джакпот.

# 3 477
Значи, аз понеже от години съм в американски фирми в България, тая работа да те прехвърлят от тук - там...а дано, ама надали. Те са тук, за да плащат 3-4 пъти по-малко от колкото плащат там Grinning
 От едната ми предложиха да се преместя наистина, но аз тогава отказах, тъй като бях бременна и те ми казаха, че майчинството е 6 седмици и неплатено при тях, а след това ставаше дума за нощни смени. Очарователно Grinning От тогава съм сменила още 2 американски фирми и в нито едната никой не е получавал предложение да се премести. На командировки за по 2-3 седмици - да, но за местене - ц.
Вече не знам какво ще е, ако спечелиш карта и им си примолиш да ходиш да работиш в централата, би било супер джакпот.

# 3 478
Това professional traineeship не е ли нещо подобно на студентска бригада?
Eдна приятелка замина с нещо подобно. Точно в момента не мога да се сетя името на агенцията, само помня, че нещо като ментор и беше синът на народната певица Николина Чакърдъкова.
Та доколкото тя ми беше разказвала хем е нещо подобно на студентските бригади, хем не, защото ходеше почти всеки ден, в продължение на близо година на нещо като семинари, където ги обучаваха на някакви неща. А и попрницип студентските бригади имат ограничения до 27 години, а приятелката ми е разказвала, че и по-възрастни са заминавали с тази програма. Но задължително условие беше да си редовен студент.

# 3 479
  • Сф
Blackbling, точно както си го написала е. Хем е с виза, като на бригада, хем не си на бригада. Одобрението ти за програмата зависи от добре разработен трейни план, т.е. ти отиваш там, за да натрупаш квалифициран работен опит и имаш план, който трябва да следваш. За новозавършили има интерншип програма, а за по- възрастните трейншип. И пак се плащат една чанта пари за спонсорство, севиси и какво ли още не. Но си легален.

Общи условия

Активация на акаунт