Държавна такса в детска градина!

• 11 515
  • 77
  •   1
Отговори
# 45
Цитат
Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите
Тълкувам, че не е задължена да ходи (отсъствията според правилника на ДГ, не подлежи на други санкции). Такса би трябвало да плащате.

# 46
  • Варна
Еее, това вече е нагло и тотално нелогично. Или ползва привилегиите и има задълженията на предучилищната група или отпадат и двете, да си изберат единия вариант и да се придържат към него. Не може хем да има задълженията, хем да не се ползва от облагите. Егати нахалниците, честно.

# 47
Попитай ги на какво основание? Според наредба #5 /03.06.2016г на МОН, предучилищното образование е задължително от учебната година, с начало в годината, в която детето навършва 5 г. В твоя случай от 15.09.2018г.
Следователно през 2017/2018 дететно ти може да повтори втора група, да остане у дома или по желание да посещава трета група.
В трета група учебниците са безплатни за всички деца. Ако твоето дете е в трета група то има право на безплатни учебници. Таксата за детска градина и храноден се определят от местните общини, тъй като са към тях. Но, ако във вашата община няма такса за предучилищните групи, то това облекчение важи за всички деца, не само за тези, които към 15.9 са навършили 5г. Нали децата родени през декември не плащат такса за трета група през септември- ноември?
Всъщност в твоя казус тъй като детето подлежи на задължително обучение от 2018-2019г, тази година би трябвало да е по желание в трета група, но ако е заприсано в трета група да ползва безплатни учебници и да е освободено от такса.
(Учила съм Публична администрация преди 12-13 години, не съм юрист, още по-малко практикуващ, но така тълкувам нещата. ) Ако е нужно посъветвай се с юрист, но първо искай писмен отговор на какво основание твърдят, че дете, родено 2013 г е длъжно да посещава предучилищна група и на какво основание му се събира такса в предучилищна група. Нека писмено се позоват на членове, точки, алинеи от правилници и наредби. Това ще ги стресне.

# 48
Задължителното посещаване което искат може изобщо да не е обвързано с това, че детето е в ПГ. В доста градини и в 1ва и 2ра не може детето да отсъства и присъства ей така когато скимне на майката - пишат се молби, носят се бележки. А след като е вече и в подготвителна, нали ако реши догодина да го мести трябва да издадат документ, че я е посещавало. На какво основание да го издадат при избирателно ходене?

# 49
Именно.
Може майката да иска да пусне детето на училище на 6 години. Това е възможно по закон. В такъв случай няма пречка да изкара първа ПГ при ненавършени 5 години - тази опция я има и в Наредба № 5 - някъде назад цитирах съответният член.
Съответно за детето ще важат всички правила, които си важат принципно за подготвителните групи - задължителна посещаемост, освобождаване от такса / за Шумен освобождаването е пълно и изцяло  и никаква такса не се дължи/.

Много неприятно се е получило с авторката, но директорката не е запозната с нормативната уредба, и по-лошото - не се е допитала при вече възникнал казус, по който тя явно не е компетентна да вземе отношение.

080016111 е телефон за граждани на МОН /безплатен/ - дали да не попита авторката и там? Все пак Наредбата за предучилищното образование, която се чудим как точно да тълкуваме и разбираме, е написана от тях - кой, ако не те, ще знаят какво са искали да кажат в нея?

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 09:28 от teta75

# 50
Добре де, защо да не е запозната? Ако иска документ, че е посещавала - посещава задължително. Ако навършва 5 догодина - освободена е от такса чак следващата учебна, сега трябва да плаща. Освобожаването от такса е за тези, които нямат избор по наредбата, а според нея тя може да остави детето да повтаря 2ра, или да не ходи изобщо тази година.

# 51
  • Варна
Е няма логика. Значи ако искаш детето ти да тръгне на училище от 6 години само една година му се зачита за предучилищна откъм плащане, затова пък откъм задължения са си две. Откъде накъде? Защо за първата година има само задължения, но не и права?

# 52
Директорката смесва двата варианта - или е задължителна ПГ и посещава задължително и не плаща нищо /за Шумен е така/, или не е задължителна посещаемостта и плаща съответната такса.

Трябва да избере едно от двете.  Или има грешка в комуникацията.

За това най-добре авторката да подаде писмено запитване, с входящ номер до ДГ, с копие до Инспекторат и Община, отдел Образование, може и копие до МОН, и да попита в коя хипотеза попада нейното детенце...

Аз лично не знам как да тълкувам наредбата. Групите са по възрастов критерий и е записано, че трета група е ПГ 5годишни и е за деца, навършили 5 години. Другата подготвителна е ПГ-6 годишни - това е последната четвърта група.
От друга страна е допустимо и по-ранно тръгване в първа група, без да са навършени 3 години, тоест от двегодишни. Тогава какво остава - да повтаря някоя група, ако иска да тръгне на училище на 7 години, или да го пусне на 6 години, без да повтаря група.

# 53
По закон детето е задължително да посещава предучилищна група от 15.09.2018г (в конкретния случай), тогава ще влезе в полезрението на социалните и РУО.
Може да тръгне по желание на родителите и на 6г на училище при завършена само трета група.
Посещаването на ясла и ДГ до учебната година, в която детето навършва пет години е по желание на родителите, а не е задължително. И при нас общината въведе по-висока такса за децата, които посещават първа и втора група по -малко от половината дни в месеца, но това е с цел да се насърчи редовното посещение и да не се налага сливане на групи заради ниска посещаемост  извън ваканциите.

# 54
Според ЕГН-то на детето, не е задължително, и няма причина да влиза в полезрението на социалните. Най вероятно точно заради ЕГН-то не е планирано и като разход в общината.

Няма гаранция, че ще го приемат на 6, готовността не се изразява само в посещаване на ПГ. А ако откажат да го вземат и остане втора година в 4та, какво - 3 години ли да плаща общината за него? Има достатъчно деца, чиито родители планират да ги пускат на 6 в първи, но се преценява, че не са готови и карат пак подготвителна.

# 55
Чл. 8. (1) Предучилищното образование се организира във възрастови
групи, както следва:
1. първа възрастова група - 3- - 4-годишни, а в случаите на чл. 4, ал. 2 -
2 - 4 години;
2. втора възрастова група - 4- - 5-годишни;
3. трета подготвителна възрастова група - 5- - 6-годишни;
4. четвърта подготвителна възрастова група- 6- - 7-годишни.
(2) Продължителността на предучилищното образование във всяка
възрастова група по ал. 1 е една учебна година.
(3) Задължителното предучилищно образование се осъществява в трета
и четвърта подготвителна възрастова група.

Ако буквално следваме буквата на закона, това горното го разчитам така:
в трета група / ПГ 5годишни/ детето може да постъпи, едва като навърши 5 години. До тогава ще повтаря първа или втора група.
НО - на практика при нас в групата сега имаме дете, което повтаря четвърта група /или ПГ 6г/...което явно също е тръгнало по-рано на градина.

Та аз се колебая как да го разбирам и затова бих се обадила в МОН, да питам луковите глави там! Crossing Arms

# 56
Уточнението, което искам да вмъкна и е много важно, че дъщеря ми 2 години подред получаваше удостоверение за завършена 1 и 2 група. Самата директорка прецени след 1-ва група да не я връща пак да повтаря, защото детето се развива добре и наравно с останалите деца в групата. Дъщеря ми обича групата си, децата, учителките и лелята. Обича стаята си, обича всичко в тази група! Вчера ми бе заявено по доста извиващ ръцете начин, че ако не съм съгласна мога да я запиша пак във 2-ра група да си кара с набора. Но тя вече е записана в 3-та и е длъжна да ходи!!! Нали се сещате - РЕАЛНО аз имам избор, да - мога да не я пращам (по закон), мога да я върна във 2-ра група, мога да я преместя в друга градина, но МОРАЛНО към детето избора е ясен . Ето затова тези ситуации са доста деликатни и никъде в закона няма ясно формулирани правила, какво правим в тези случаи, ние родителите, решили да направим този избор. Всичко са едни устни договорки, които се менят, в услуга или полза на някого!

# 57
Детето ти е записано в трета група, но не е длъжно да я посещава редовно. Никой няма да те санкционира, ако ходи един ден в месеца примерно, и да подадат към социалните сигнал, че детето отсъства, те няма да се намесят, защото по закон то не подлежи на задължително обучение. От друга страна, като записано и посещаващо предучилищна група има същите права като останалите деца - безплатно образование, включващо и безплатни помагала/ учебници.
Попитай я на какво основание събират такса на твоето дете и на какво основание го задължават да посещава ДГ! И искай отговор в писмен вид. След това с този отговор подай жалба в отдел "Образование" към вашата община и към РУО. Може и до МОН след това и до омбудсмана (не знам дали го изписвам вярно), ако се налага. Щом изборът ти е детето да посещава предучилищна група и я посещава не могат да го лишат от привилегиите, които ползват другите деца, това би се тълкувало като дискриминация. Според конституцията всички граждани на РБ имаме равни права и задължения, независимо от религия, пол, образование, етнос и т.н. В случая твоето дете е дискриминирано по възраст спрямо останалите деца в групата. Та може и да споменеш за дискриминационно отношение, това доста стряска.

# 58
Скрит текст:
Чл. 8. (1) Предучилищното образование се организира във възрастови
групи, както следва:
1. първа възрастова група - 3- - 4-годишни, а в случаите на чл. 4, ал. 2 -
2 - 4 години;
2. втора възрастова група - 4- - 5-годишни;
3. трета подготвителна възрастова група - 5- - 6-годишни;
4. четвърта подготвителна възрастова група- 6- - 7-годишни.
(2) Продължителността на предучилищното образование във всяка
възрастова група по ал. 1 е една учебна година.
(3) Задължителното предучилищно образование се осъществява в трета
и четвърта подготвителна възрастова група.

Ако буквално следваме буквата на закона, това горното го разчитам така:
в трета група / ПГ 5годишни/ детето може да постъпи, едва като навърши 5 години. До тогава ще повтаря първа или втора група.
НО - на практика при нас в групата сега имаме дете, което повтаря четвърта група /или ПГ 6г/...което явно също е тръгнало по-рано на градина.

Та аз се колебая как да го разбирам и затова бих се обадила в МОН, да питам луковите глави там! Crossing Arms
И по-горе цитирах - "Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето" - т.е. от следващия септември за нея.

_radina_, аз разбирам какво искаш да кажеш, при желание на кмета могат да направят изключение и да поемат издръжката на твоето дете, но не са длъжни да го правят.  Издръжката в подготвителните на ДГ се поема от общините (където се поема), за децата, които трябва да бъдат задължително обхванати. Напълно или частично се поема във всички групи, а и в яслите за някои категории деца и родители със затруднения, например хронично болни, многодетни майки и т.н.

Вие не спадате към нито една от тези групи. Затова, също както от родителите на останалите 4-годишни, които посещават ДГ, искат и от теб да си плащаш таксата за тази услуга. Както щеше да бъде ако си беше тръгнало с набора си. Ако това те затруднява, но държиш да мине ПГ и да започне по-рано училище, в училищата няма никакви такси, в нашето има записани и 4годишни деца. Но в училище не ги отглеждат, не ги хранят по 3 пъти на ден, не им бършат д-тата и, поне тук, носят отговорост за тези малки деца (защото колкото и да е развита за възрастта си, между 4 и 5 годишно има голяма разлика) само по 4 часа дневно.

# 59
datura_inermis,  затруднява ме да. Затруднява ме усещането, че сме дискриминирани, затруднява ме липсата на ясни правила, затруднява ме комуникацията с директорката, затрудняват ме още куп други неща. Вие питате за парите ли, ами затрудняват ме, защото парите в случая са принцип, позиция и т.н. Но по-горе написах МОРАЛНО аз нямам избор, не знам дали ме разбрахте, РЕАЛНО имам!
Вие, като защитник на общината твърдите, че моето дете ще я ощети, ползвайки се от безплатните блага, но дайте си реална сметка, че никой никого не ощетява. тя 2 години си кара платено, 2 години безплатно и въпроса приключва. толкова е елементарно! Просто аз съм направила избор да я пусна по-рано.
Извинявам се, че  ставам емоционална вече, ще ви държа в течение на случая!
Лек и прекрасен ден на всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт