Държавна такса в детска градина!

• 11 523
  • 77
  •   1
Отговори
# 60
Радина, звънна ли на телефона на МОН? Звънкай, да не взема аз да звънна  Laughing

Моето колебание при тълкуване на наредбата от къде идва - да, Датура, задължителна е" ПГ 5г."  от учебната година, в която детето навършва 5 години. Но тогава защо са записали детето в тази ПГ 5 годишни, а не са го върнали във втора група? Ако четем буквално наредбата - възрастови групи - няма 5г. - съответно няма право да посещава трета група -трябва да е втора. Но защо е прието и записано в трета тогава? Ето тук има разминаване, което мен лично ме обърква...

# 61
Не е задължително изобщо не означава, че няма право. И защо да го връщат във втора без да прояви изрично желание родителят? Ако е щяло да се връща, е трябвало да повтори първа, още когато и без това се отсъства много и тепърва свиква с децата.

Супер кофти е усещането само едно дете от цяла група да плаща, при положение, че няма да ощети никого и ще си ходи две години. Но ако му поемат таксата хич няма да се учудя някои майки на 4 годишни да изявят желание да си преместят децата в ПГ само заради спестената такса, като заявят желание да тръгнат на училище на 6. А ако им е по-удобна градината от училището ще ги държат 3 години там, за което имат напълно законно право, защото и никой не може да ги задължи да преместят детето преди да направи 7. На подобни тарикатлъци на дребно всички сме се нагледали.

# 62
И защо да го връщат във втора без да прояви изрично желание родителят?

Защо да го връща ли - защото така пише в наредбата. В трета група се записват само деца , навършили 5 години. А това дете не е навършило 5 години. Защо го е записала тогава Директорката в трета група. Да спазва буквата на наредбата/закона, така, както го прави и по отношение на таксата. Защо чете избирателно и обърква авторката..

Добре, предучилищното образование е задължително от 5 навършени години - чл.4, ал.3 от наредбата. Това директорката го е прочела и го е приложила на практика - като е обяснила, че детето ще плаща такса, тъй като за него все още градината не е задължително.

А чл.8, където е записано, че в трета група влизат само деца, навършили 5 години - този текст защо не го е прочела и приложила тогава?

# 63
Здравейте! Някой интересувал ли се защо във Варна плащаме пълна такса, има ли законово основание всяка община сама да определя таксите за задължителните 3 и 4 група?

# 64
Общинският съвет приема наредба за местните такси на територията на съответната община.
Докато тази наредба не е оспорена пред Административен съд, тя си действа, ако и да не ви харесва.

Ето в Шумен са я атакували и с решение на Върховен административенс съд, което потвърждава решението на АС-Шумен, е отменен съответният член от наредбата и такса за 3 и 4 група там не заплащат.

# 65
  • Ловеч
При нас в 3 и 4 група не се плащаше постоянната такса (10лв), а само дневната.

# 66
Някой знае ли в София как стои въпроса, задължително ли е заплащонето? Благодаря!

# 67
Ние сме в София и се плаща пълната такса.

# 68
Ние сме в София и се плаща пълната такса.
Благодаря! Питам, защото през септември детето не е ходило, извинено с бележка от доктор, а имаме начислени 7.10лв за 9 официални учебни дни. Сториха ми се малко. На родителската среща, казаха че само учебниците са безплатни за 3та група.

Извинявам се, че не е по въпроса на авторката. Flowers Hibiscus

# 69
Детето ти е записано в трета група, но не е длъжно да я посещава редовно. Никой няма да те санкционира, ако ходи един ден в месеца примерно, и да подадат към социалните сигнал, че детето отсъства, те няма да се намесят, защото по закон то не подлежи на задължително обучение. От друга страна, като записано и посещаващо предучилищна група има същите права като останалите деца - безплатно образование, включващо и безплатни помагала/ учебници.

Мама Ру, аз пък мисля, че няма как хем да не плаща такса, да има безплатни помагала, хем да не е задължено да ходи детето на градина. Държавата щом отпуска нещо безплатно, ще иска гаранция, че това ще се ползва от даденото дете. Т.е. или им отпада таксата, детето има права и задължения като на всички останали в групата, но и в същото време трябва да гарантират, че това същото дете ще започне училище на 6 години. Иначе те могат да искат в четвърта група то да остане пак в детската градина и така държавата ще е плащала 3 години за това дете. Това реално дава възможност на много родители да си запишат децата една година по-рано на градина и реално да си спестят една година такси, като повторят четвърта група.

И не, аз не мисля, че са дискриминирани по признак възраст, защото родителите на деца в тази възраст дължат такса. Детето не е достигнало възрастта, която го задължава да е в системата на образованието и това, че родителите са го пуснали една година по-рано си е лично тяхно решение и не могат да изискват да получават облаги заради същото. Тези облаги се получават при достигане на даден критерий, а именно навършване на 5 години.

# 70
При нас системата не допуска да се регистрират деца които не навършват три години в годината, за която кандидатстват.    И аз исках да пусна Емо една година по-рано, не за да спестя такса, а за да се застъпят с кака си в градината и да ми е по-лесно да ги водя и вземам, но нямаше как да стане това. Кандидатстването и класирането се извършват централизирано по електронен път. Само в една градина тази пролет приеха електронно няколко деца от набора на Емо. Така че за мен е странно това приемане на деца в детска градина преди набора, освен по изключение в малко населено място, където няма ясла. За първи път чувам да се тръгва на детска градина на 2,6 по желание на родителите. Ако родителите искат детето им ди тръгне на 6 години на училище, то то тръгва след една предучилищна година (завършена трета група). Доколкото четох и след тестване на детето за психическа зрялост и училищна готовност. Но това са редки случаи и се правирот родители, чиито деца са родени съвсем в началото на годината и се развиват добре. Донякъде са прави, защото дете родено през януари може да е само с няколко дни по-голямо от дете родено през декември предната година и едва ли може да се говори за голяма разлика в зрелостта на двете. И тези родители казват, че не искат детето им да губи годината.
В детските градини децата автоматично преминават в по-горна група. Така и детето на авторката се оказва на четири години в трета група. От една страна не е достигнало възрастта за задължително обучение, а от друга образованието в трета група е безплатно. Ако не посещава редовно трета група, обаче социалните няма как да санкционират родителите, защото то не е подлежащо на задължително обучение. Добре е да се стигне до компромис - детето да посещава редовно градина (въпреки, че не е длъжно) и да не се изисква такса от родителите, т.е детето да е равнопоставено на останалите деца. На мен лично ми е интересно на какво ще се позове директорката (правилник, наредба, чл., т., )

# 71
Да де, ама тази майка как ще гарантира, че детето й ще тръгне на училище на 6, за да не плаща държавата за тях 3 години предучилищна група, вместо 2?

Системата в някои градове може и да допуска по-ранно класиране. Да не говорим, че ако си пускам детето на 4 години и ако имам връзки в градината, може да го запишат в трета, а не във втора група. Реално в системата кандидатстваш за градина, а не за дадена група.

Да не говорим, че и самите такси в повечето градове се изчисляват електронно, а не от домакин, директор или счетоводител. Аз си плащам онлайн, виждам си таксата още в първите дни на новия месец. Предполагам си е направен софтуер, който не може да се компрометира лесно, без да му зададеш необходимите параметри.

# 72
Кандидатстваме не само за градина, но и за група. Ако в градината по първо желание няма места в съответната възрастова група, детето се класира по следващо желание. Може и въобще да не бъде класирано, зависи от посочените от родителя желания. За дъщеря ми кандидатствах направо от втора група (вече беше на 4г) и въпреки изоставането в развитието не можех да я запиша в която група искам аз. Трябваше да посоча градини, в които има обявени места за втора група.
Емо го регистрирах януари, но системата автоматично го включи в класиранията едва през юни, когато приемаха неговия наибор, въпреки че пролетта имаше места и в първа група. Как така кандидатстваш за градина, приемат те без да има места в съответната възраст и вече приет в градината си избираш от коя група да започнеш? Това значи ли, че ако дете на пет е прието в градина, където няма места в трета група родителите ще избират дали да го запишат в първа, втора или четвърта група?

# 73
В наредбата е посочено колко годишни в коя възрастова група могат да се записват.

# 74
Тета, и аз за това се чудя на твърдения, че едва ли не половината родители ще хукнат да записват децата си в трета група на 4 години, за да ползват три години безплатна градина. То май само в Шумен не плащат и храноден. При нас таксата е 10лв, а за ползвам 50% отстъпка като самотен родител така, че реална икономия от 5-10 лв едва ли си струва главоболието. За мен по-ранното тръгване на градина и училище е по-скоро изключение отколкото масово явление, но съм в провинцията, за София не знам, там явно правилата и практиките са други.

Общи условия

Активация на акаунт