Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 септ. 2017, 14:22 ч.

Родителят - "касичка"

 • 26 226
 • 319
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 527
За нищо друго не плащаме : сестра, охрана, театри, настоятелства, ремонти и т.н. Извинявам се, но това вече си е жив рекет.

Аз споменах, че плащаме за лекар. Сестра в училище има, за нея плаща общината. Лекар не се полага, затова родителите събираме пари - по 10 лв на година, за половин ден присъствие.
Досега, колкото пъти синът ми не се е чувствал добре, все при сестрата е ходил, но някакси точно тези пари не ми се свидят.

# 46
 • Мнения: 3 224
orchid, не оставяйте така нещата

# 47
 • Мнения: 39 893
Само за информация:
Приятелка с дете в първи клас - на първата родителска среща са им събирали пари за измиване на прозорци, по 20 лв! В скоро време очаквам да започнем да плащаме и заплатите на учителите, на директора, на чистачките, битовите разходи на училището, колко му е! Безочието придобива колосални размери.. Embarassed
Не е луд този, който яде баницата.
Просто трябва да спрат да дават.

# 48
 • София
 • Мнения: 834
Не се сърди, човече, вярно е, ама какво от това?
Ако някой се осмели дори да възрази плахо за нещо, се започва с познатата мантра:" Ама то е за вашите деца"  от страна на госпожата и върху му се нахвърлят стадо раздразнени родители, че първо им губи времето в спорове, обявяват го за дребнав и нещата приключват много бързо.

# 49
 • Мнения: 39 893
orchid, дъщеря ми е в 7 клас. През всякакви смешки сме минали. Уверявам те, нищо страшно не се случва като откажеш да дадеш пари. Само първия път ти пука Simple Smile

# 50
 • Мнения: 3 224
Тогава възразете остро, а не плахо. Предполагам има и други недоволни родители от тези неща. Съберете се преди родителската среща и се уговорете един като възрази, другите да го подкрепят. И госпожата рязко ще омекне

# 51
 • постоянно
 • Мнения: 7 054
За нищо друго не плащаме : сестра, охрана, театри, настоятелства, ремонти и т.н. Извинявам се, но това вече си е жив рекет.

Аз споменах, че плащаме за лекар. Сестра в училище има, за нея плаща общината. Лекар не се полага, затова родителите събираме пари - по 10 лв на година, за половин ден присъствие.
Досега, колкото пъти синът ми не се е чувствал добре, все при сестрата е ходил, но някакси точно тези пари не ми се свидят.

Надявам се "лекарят " издава касова бележка за тази си допълнителна дейност ?! ?

Моя близка има дете в 6 клас. Винаги е бил много позитивно дете , много съвестен и  старателен. Е , тази година вече не иска да ходи на училище - майка му каза убиват ги от домашни, допълнителни проекти тестове. Значи , той прибирайки се веднага сяда и пише и чете до 5-6 часа вечер.  Мъчно ми е , защото познавам детето много добре.
Притеснявам се понякога като ви чета как чантите на децата ви са по 10-12кг  , а моят синковец -дали има и 2кг . Мисля си , учат ли тези деца? Но като отида на родителска среща и видя всичките тетрадки попълнени , проверени , оценени всеки Божи ден разбирам , че просто системата е различна .
И при нас се искат пари от време на време - най-вече да отидат някъде , но винаги е с учебна цел. Случва се да имат дни в които може да не носят униформите си , но за тази привилегия плащат £1 ,като всички събрани пари отиват за класа. Ето сега ще имаме подобен ден в който децата може да облекат дреха , футболен екип от любим отбор/ страна. Искат им по паунд ( благотворително , не задължително ) .
човечето го каза много точно с баницата . Докато има кой да подава лъжицата , ще има и кой да яде.  Hug

# 52
 • София
 • Мнения: 834
veselka1, предполагам сте виждали стадо овце.
Ето така изглеждаме ние, за съжаление.
3-4 задават тона и раздават команди. Същите тези са първи приятелки с госпожата, първи организатори, първи във всичко. На една част им е скучно и си гледат часовника раздразнено, други мълчат с поглед в земята и така всеки път. На някои дори гласът им не съм чувала.

# 53
 • София
 • Мнения: 527
her, нямам представа дали издават касови бележки. Касиерът на класа води много стриктен отчет, но не съм се сещала да я питам точно за това.
На мен ми стана интересно за театъра - колко често ходят и защо парите се събират в началото на годината? Не е ли по-логично да се плаща на всяко посещение?

# 54
 • Sofia
 • Мнения: 9 762
Само за информация:
Приятелка с дете в първи клас - на първата родителска среща са им събирали пари за измиване на прозорци, по 20 лв!
25 деца по 20 лв са 500 лв!  Shocked В Доместина 50 лв. струва 4 ч чистене (които са напълно достатъчни да си измият 3-4 прозореца).  Да не би министъра на образованието лично да им мие прозорците за тази цена???  ooooh!

Театърът е 4 пъти годишно за 25 лв. Представлява двама облечени като палячовци аниматори, които забавляват децата 30 мин и им разказват смешки. Аз не бих го нарекла театър. И това за 6 лв на дете. Груповият билет в Младежкия театър (с артисти, сцена, салон, сценарии и декори и е 90 мин) е по-евтин.  ooooh!

# 55
 • София
 • Мнения: 527
 Tired Ужас. Аз си мислех, че ги водят на истински театър.
В такъв случай не бих плащала - не само заради изнудването, но и защото синът ми не би искал да присъства на такова представление.

# 56
 • Мнения: 11
Според мен не бива да мълчите, за да не се превърне детето в аутсайдер. Помагала и пособия ок, но разни други инициативи-просто си казвате в прав текст. Дъщеря ми е в първи клас, с една част от майките се познаваме, записах се в "родителския комитет" на класа, за да имам информация и за отпор. Имам дете на 1г. и 7м., т.е не съм съвсем свободна и не разполагам с пари за щяло и нещяло. На театър ще я пратя, на зелено училище за 60лв. дневно не. И ще ѝ обясня защо. И ще споря с майки с големи амбиции, ако се налага.Не мълчете, няма кой да постави въпросите, които ви мъчат вместо вас, нито да научат детето ви, че родителите му не са стадо, което някой да води. И че и то трябва да има мнение, дори различно от това на "лидерите" и да го отстоява.

# 57
 • Мнения: 506
Кому е нужно, при положение, че всички училища вече са ремонтирани, санирани, модернизирани, иновативни и т.н и без това приличат на детски клуб в мол класните стаи .

Ъъъъ..... За България ли говорим? Моите впечатления далеч не са такива. Не живея в столицата, но все пак не съм в някое затънтено кътче на страната... Не записах детето ми в най-близкото до вкъщи училище, тъй като не е ремонтирано от моите ученически години. Отвън по едно време го пребоядисаха по проекта "Красива България", но то беше преди 15 години, а отвътре е пълна скръб.

да, аз живея в Бургас от скоро, но покрай работата си съм посещавала почти всички училища в областта и всички в начален етап на образование са точно такива

# 58
 • Мнения: 39 893
Явно в Бургас е проблемът, защото като цяло наистина училищата са масово ремонтирани, дори по малките градове.

За чистенето на прозорците - това не влиза ли в задълженията на чистачките?

# 59
 • Sofia
 • Мнения: 9 762
Аз не мълча защото детето ми ще стане аутсайдер. Изобщо нямам такива притеснения. Въпреки че миналата година съобщавайки за поредната екскурзия, госпожата беше казала на моите "Вас и без това няма да ви пуснат", което много ме вбеси тогава. Аз пък взех че ги пуснах и я изненадах.  Joy
Въпросът е, че системата е така измислена, че технически не можеш да не платиш. Поне за повечето неща. Не може да не купиш помагала, няма как детето ти да работи без тях. Не можеш да не платиш за театър, защото няма кой да го гледа през времето, в което госпожата води останалите на театър. Не може да не му даваш джобни, с които да си купува само боклуци (защото в лавката се продават само и единствено боклуци), защото всички други дават и твоето ще страда ако не му дадеш. Не може да не дадеш "доброволното дарение" за настоятелството, защото примерно с него тази година ще купят проектор за госпожата, за да им прави интерактивни уроци. Няма как твоето дете да стои със затворени очи докато прожектира, защото ти не си платил. И т.н., и т.н..... край няма. Само тази година (а още е 20.09) съм дала 250 лв.
Аз друго се чудя - хората които работят за 400-500 лв на месец или си гледат сами децата, как се справят с този рекет? За всички е дразнещо, но със сигурност има хора, които и не могат да си го позволят, освен че ги дразни. Никой не мисли за това....

Общи условия

Активация на акаунт