Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

• 575 810
  • 1 687
  •   1
Отговори
# 945
Пипи, доволна ли си от Василка? Всъщност тя ли ви водеше рехабилитацията или Мария? Питам, тъй като виждам деца при втората.
Как протичат заниманията при деца? Масажи има ли или само гимнастика?
Аз ходя от няколко седмици в практиката и имам подобрение в болките. Упражненията за вкъщи са ми елементарни. Искам да заведа и детето. Затова разпитвам как процедират с деца?

Регина, ние сме ходили при Кацаров.

Нас ни консултираше Василка и съм много доволна от нея.

# 946
Пипи, доволна ли си от Василка? Всъщност тя ли ви водеше рехабилитацията или Мария? Питам, тъй като виждам деца при втората.
Аз ходя от няколко седмици в практиката и имам подобрение в болките. Упражненията за вкъщи са ми елементарни. Искам да заведа и детето. Затова разпитвам как процедират с деца?

Не няма масажи, само упражнения на на всеки три месеца правихме снимка за да види как придържа корсета и съответно ни казваше дали да продължим с упражненията или ни вмъкваше още. Искам да кажа, че упражненията ни бяха за мускулите на гърба, мускулите на корема и за мускулите на краката. За 6 месеца, направихме мускулния корсет /искам да кажа че мускулите по целия гр.стълб се оформиха/ и имахме 6 плочки на корема. Но бяхме много постоянни. Сутрин сваляме корсета и 30 минути гимнастика и вечер.

# 947

Не няма масажи, само упражнения на на всеки три месеца правихме снимка за да види как придържа корсета и съответно ни казваше дали да продължим с упражненията или ни вмъкваше още. Искам да кажа, че упражненията ни бяха за мускулите на гърба, мускулите на корема и за мускулите на краката. За 6 месеца, направихме мускулния корсет /искам да кажа че мускулите по целия гр.стълб се оформиха/ и имахме 6 плочки на корема. Но бяхме много постоянни. Сутрин сваляме корсета и 30 минути гимнастика и вечер.

Ние като отидохме при нея бяхме с 32 градуса за три месеца с носене на корсет, плуване и гимастика ги свалихме на 22 градуса.

# 948
  • София
...

Ние като отидохме при нея бяхме с 32 градуса за три месеца с носене на корсет, плуване и гимастика ги свалихме на 22 градуса.
Пипи, разбирам, че сте се отчаяли и сте напарвили операция при 22 градуса? не е било възможно заради възрастта да се продължи с корсета и упражненията ли?

Някой правил ли е проучване за рентгенова снимка обзорна на гръбначен стълб?
Интересува ме на първо място доколко е съвременен апаратът, за да е с най-ниско облъчване. На второ място ме интересуват и цените.
Засега разбрах, че навсякъде се хвалят с "най-новия, последния модел" и тн и това напълно ме демотивира да продължа с проучването. Затова се обръщам към вас.

В ортопедията в Горна баня 15 лв
В Света София - 70 лв

Другаде?

Най-накрая направихме снимката в Горна баня - голяма грешка! Заради препоръката от работещ там. Специално с нашето изискване за снимка на целия гръбнак - рентгенът не го хвана.  Можеше да ни кажат, нима не знаят колко сантиметра обхваща!
И сега ще чакаме 1 година, отново в неведение...

Другото - трябваше с боси крака, а беше с обувки .
Засега казаха , че е под границата за изкривяване, но трябва всеки ден спорт (при нас е 3пъти седмично)

Последна редакция: вт, 22 дек 2015, 23:51 от ЗаСлон

# 949
ЗаСлон, снимахме детето няколко години на всеки 6 месеца, т.е. всеки път когато ни викаха на преглед. Няколко пъти са правили по 2 снимки, включително и с корсета. Винаги е била с обувки, изобщо е била гола само над панталона. Пиша това, защото мисля, че се притесняваш от облъчването. Винаги са ни казвали че риска от него е по-малък от риска да не се вземат навременни мерки. Тъжно и трудно е да се вземат такива решения но за жалост трябва.

# 950
...

Пипи, разбирам, че сте се отчаяли и сте напарвили операция при 22 градуса? не е било възможно заради възрастта да се продължи с корсета и упражненията ли?

Някой правил ли е проучване за рентгенова снимка обзорна на гръбначен стълб?
Интересува ме на първо място доколко е съвременен апаратът, за да е с най-ниско облъчване. На второ място ме интересуват и цените.
Засега разбрах, че навсякъде се хвалят с "най-новия, последния модел" и тн и това напълно ме демотивира да продължа с проучването. Затова се обръщам към вас.

В ортопедията в Горна баня 15 лв
В Света София - 70 лв

Другаде?

Най-накрая направихме снимката в Горна баня - голяма грешка! Заради препоръката от работещ там. Специално с нашето изискване за снимка на целия гръбнак - рентгенът не го хвана.  Можеше да ни кажат, нима не знаят колко сантиметра обхваща!
И сега ще чакаме 1 година, отново в неведение...

Другото - трябваше с боси крака, а беше с обувки .
Засега казаха , че е под границата за изкривяване, но трябва всеки ден спорт (при нас е 3пъти седмично)

Когато сваляхме градусите бяхме на 5г. , 13 години борба ту сваляме при израстването връщахме, после пак сваляхме и така докато в пубертета  изведнъж прогресирахме и стигнахме 90 градуса се решихме да направим операцията, за което не съжаляваме. Сега се чувстваме добре , нямаме болки в краката и ръцете /защото при нас имаше болка/ .

# 951
Здравейте дами, дъщеря ми е на 23 и до сега никой от лекарите и не е забелязал изкривяване, дори и ние не сме. Тя е доста висока, но не е имала рязко израстване. От месец и половина има сериозни оплаквания за болка в опашната област и краката. Постепенно болката се пренесе около плешките, врата и по целия гръбначен стълб. Първият ортопед и изписа стелки и обезболяващи- Аркоксия и Бевит. Пи ги две седмици, но нямаше ефект. Прати ни на невролог. Той каза че има възпаления на нервните лумбо-сакрални коренчета. Изписа Нивалин и Тилкотил. От Нивалина повръща, а от Тилкотила никакъв ефект. Заведохме я на физиотерапевт, който забеляза изкривяване, но по негово мнение е изместване или изкривяване, което се е получило от неправилен седеж на стол, тъй като дъщеря ми чертае на компютър от 4години и не седи много изправена, каза и че това е поправимо с наместване и упражнения. Обаче болката не я отпуска и след масажа и упражненията при него, а напротив- увеличи се. За това отидохме при втори ортопед, който ни постави диагнозата инфантилна сколиоза след снимка на половината гръбначен стълб, понеже била висока.. 12градуса измери, но към врата според него било повече.. твърдо убеден, че е от малка и с думите от сега нататък ще те боли повече, няма лечение, приеми го.. Болките се усилват, няма сили за упражнения, много сме уплашени, не знаем какво да правим. Дали да търсим трети ортопед, ако изкривяването е получено в следствие на седеж, поправимо ли е.. Казаха ни да не правим никакви упражнения поне 20дни, но нея я боли още повече и почва да се обездвижва, което не знам дали не вреди повече. На физиотерапевт каза да не ходим повече. Болката в краката възможно ли е да е свързана с изкривяването, защото и тя стана много силна, а според лекарите няма връзка. Ще се радвам ако някой, който е открил проблема си на тази възраст, да сподели как да действаме или поне да препоръча лекар във Варна, който да помогне, а не да разстройва и без това отчаяно от болка момиче.

# 952
Ако имате възможност, направете ЯМР на цял гръбнак. Не облъчва и ще изключите хернии.
Ако нямате възможност, тогава по-добре на трето мнение, но при някой известен ортопед.

# 953
Привет на всички! Искам да попитам колко често правите снимки. Моето дете е с 12 градуса изкривяване. И толкова много се бях притеснила, едва дочаках да минат няколко месеца откак почнахме плуване и гимнастика да отидем на контролен преглед. Обаче отново снимка и този път даже две, в профил и анфас. Дори и с просто око се вижда, че кривината е намаляла. Ортопеда така и не пожела да изчисли точно градусите, важното за него било че няма прогрес. Терапевката от ЛФ потвърди, че и с просто око се вижда че вече е по-малко, но колко точно ще каже след като изчисли. Но много ме притесни друго, улисана в проблема и в желанието си да видя как стоят нещата и дали има някакво подобрение, не се замислих за облъчването. Първата снимка я правихме август, а ето днес и две наведнъж. И сега ми е едно притеснено. И най-тъпото е, че питах два пъти ортопеда, и той каза няма проблем, достатъчно време е минало. ЛЛ и тя така твърдеше, а на мен сега ми е така притеснено. Дали не му навредих нещо на детето.

# 954
  • София /Абсурдистан
Аз правя веднъж годишно в образен център "Спектър". Няма проблем. То и не е нужно да е по-често.

# 955
Къде в центъра /София/ има ЛФК за възрастни? Може и Овча купел.

# 956
  • София
В болницата по рехабилитация Овча купел, на Т-образното кръстовище на Любляна. Но там бяхме много разочаровани от остарелите методи за деца, внимавай дали за възрастни е добре.
Бяхме с направление от ортопед, но емоционално ни беше във вреда.

# 957
И аз за там се сетих, но не ми се занимава с направления. Ще си плащам и искам да е в удобно време вечер или събота/неделя и обстановката да е приятна. Не ми се гледат кисели физиономии...

# 958
В Токуда работят и с възрастни. Когато водих детето там "групата" ни за 17.00часа беше от 2 възрастни и 1 дете. Ние бяхме с направление за 10 дни, т.е. 10 занимания, но може и платено.
Иначе с всеки кинезитерапевт, който е с опит със сколиозата може да се уговорите за индивидуални занимания.
Скрит текст:
Това ме подсеща, че може би е добре да сложим координатите на кинезитерапевтите, с които сме работили и сме доволни.

# 959
  • София
http://www.varna.utre.bg/2016/02/01/357206-zapisvat_detsa_s_grub … a_za_profilaktika

Варна:
Оздравителна програма продължава и тази година. Записванията стават на адрес: ул."Селиолу" 39А e-mail: mcrsm@abv.bg и тел. 052/613 781

Общи условия

Активация на акаунт