Априлчета 2017 - Тема 4

• 38 686
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Там има ли как се съхраняват разни неща във фризера? Joy

# 586
И аз я четох книгата на Маги Пашова и през ноември се очаква новото преработено издание - и него мисля да прочета. Хареса ми и на мен, ама някои от нещата ми идват пресилени - направо паднах на примера с детската площадка и безглутеновите палачинки ли, какво беше там 😂
Я по-опитните мами да кажат как се прави домашна оризова каша?  Мога ли да сваря ориз и да го пасирам или трябва по дългата процедура - сушене, мелене, киснене и тем подобни?
И моята още не казва срички - всичко започва с “г” все още. Нито пълзи, нито се изправя... ама какво да я правя, такива широки усмивки раздава, че те ми стигат ☺

# 587
  • София
Марти, да, това, а също и с бульона, дето се варял 24 часа Joy
Ти защо не се обади онзи ден в южния? Получи ли ми съобщението?

Каша се прави със сушене, мелене, киснене и т.н. - дългата процедура тоест Grinning Ако целта ти не е да даваш точно каша, а просто да захраниш с ориз, можеш спокойно да свариш малко и да го пасираш със зеленчуците за пюрето.

# 588
Алиса еми днес айде честити ни 7 месечинки в такъв случай 🎂🎂🎂
Белинда получих я мерси Simple Smile ще си имам четиво сега в дъждовните дни.
Марти ми аз не знам дали правя точно каша, но си изкисвам ориза няколко часа. Варя даже го преварявам хубаво и пасирам със смалко от водата, в която в врял, за да не стане на туткал. Става чуседно пухкаво и много приятно на консистенция. И го давам и прибавено към зеленчукови и като каша с плод.

# 589
Аууу Белинда, абе много съм загубена! Чак сега видях, че си ми писала, че и от Пърпълчето две съобщения Sad Много ме хвана яд! Аз от телефона гледах миналата седмица и сигурно затова... Ама си записвам номерата ви за следващия път Simple Smile
Май ме отказахте да правя домашна оризова каша - ще видя на готовите какви са съставките и ако са ок, май ще карам на такива Simple Smile
А в това време къде ги извеждате децата? По моловете ли или пак навън, ама по-добре облечени?

# 590
Белинда, само да добавя, че целта ми не е да вкарвам ориз, ами да я накарам да яде плодове. Досега категорично отказа круша, ябълка и слива и се надявам, че като ги замаскирам с каша може и да прояде... Така че изобщо не държа да е оризова каша, отворена съм за всякакви предложения Rolling Eyes

# 591
  • София
Плодове може по малко в зеленчуковите пюрета, когато е за захранване само. Примерно 2 лъжички ябълка в моркова или в тиквата. Явно детето ти не харесва много сладкия вкус, което всъщност е хубаво!
Готовите каши са удобни и бързи, но откъм полезни свойства...ясно е. Няма как нещо обработено до неузнаваемост да е запазило много от хранителните си свойства. В общи линии - само калории. Добавят витамини, ама то едно е натуралния витамин на зърното, друго е синтезираният в лаборатория. Ако нямаш време за домашно брашно, има готови био брашна. Аз купувах от магазинчето на пл. Журналист в древни времена, когато нямаше всичко онлайн. Сега можеш да си поръчаш предполагам, не съм търсила, но няма начин да няма. Внимавай обаче, защото срокът им на годност е къс. Инак стават също толкова бързо, стига да не забравиш да накиснеш от вечерта.
За други каши - опитай просо и елда. Особено просото - супер полезно е и децата много го харесват, въпреки, че е храна за канарчета Simple Smile

# 592
  • Велико Търново
Аз намерих оризов грис и него добавям към плодове, които съм сварила и леко сгъстявам, после пасирам всичко. Тъй като с голямото направих грешката да не предлагам храни, които аз не харесвам, в един момент се озовахме в детската градина, а там всяка сутрин попара, макарони, следобед грис и кремче. Детето, заради моето меню, не долюбваше нито едно от тях и се налагаше да закусва в нас, ако знаем какво има за закуска, или просто да стои гладна до обяд. Милото, и до сега е много придирчиво към менюто, има ограничен брой храни, които предпочита, и до голяма степен виня моите решения при захранването. Затова сега съм решила да давам всичко да се опита, а той да си изгради предпочитания.

# 593
Мерси, Белинда Hug Значи вместо оризова каша (че и Маги Пашова се изказа лошо за нея Grinning ), мога да направя каша от елда или просо, така ли? Тя е почти на 7 месеца, а те нямат глутен, така че би трябвяло да може... А ако взема такива готови био брашна, как се прави кашата? Накисва се и се вари ли?
Иначе тя и тиква, и батат не хареса - явно наистина не обича сладко... Гледам всичко да замаскирам или с пащърнак, или с тиквички - това са ѝ любимите Simple Smile
А за готовите бебешки храни - и аз съм ужасена... какви гадости добавят Sad Май всичко ще ѝ готвя, докато мога...

# 594
Марти, аз взех оризова каша на Хип. Уж пише че няма добавки като сол, захар и т.н. Даже продавачката се опитваше да ме убеди че бебето нямало да я хареса, защото била много безвкусна Mask
Аз още не съм пробвала да му дам каша, че много изостанахме с въвеждането на различни зеленчуци. Сега съм намислила да въведа морков, карфиол и броколи и тогава ще пробвам и кашата.
Да ви питам кашата за обедно хранене става ли, ако е с плод или зеленчук? Ние още сме далеч от заместено обедно хранене.

# 595
  • София
А за готовите бебешки храни - и аз съм ужасена... какви гадости добавят Sad Май всичко ще ѝ готвя, докато мога...
Да, четох потреса ти от рапичното олио Joy Всъщност, това не е чак толкова лошо, защото мастноразтворимите витамини имат нужда от някакво масло все пак, иначе заминават. А морковът, тиквата съдържат точно такива. Виж, нишестето си е жив сгъстител и не добавя никакви полезни свойства. Това на китка да го боднеш. Едно време - преди над 10 години значи - всички бг пюрета бяха със сол и захар, а чуждите, по-хубавите бяха ужасно скъпи. Поне това са моите спомени, аз така или иначе и за двамата готвех. Сега пак има някакъв стандарт...

В подфорум Кърмене и захранване има библиотека, там е подробно обяснено за кашите, брашната и всичко останало. На който му се чете Grinning

# 596
На мен ми се чете, обаче хич не се оправям с тоя форум, не е като Фейсбук Joy Значи намерих го този под форум Кърмене и захранване, ама къде да търся библиотеката?
А иначе рапичното олио го обсъждахме наскоро във Фейсбук групата и май се оказа страшно вредно, затова се възмутих, че го слагат в пюретата: http://biopogled.com/%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE- … %B5-%D0%B3%D0%BE/

# 597
И аз от Библиотеката чета.
Марти, тя е на първа страница в раздела- съвсем в началото и в нея има линкове.
То рапичното олио по едно време също беше хит като полезно, даже не знаех, че сега се води вредно, зачетох се като го спомена.
Серенити, и аз имам намерение да давам всичко да си пробва да яде, то и така гаранция никога няма, че после няма да стане злоядо. До когато зависи от мен ще я ограничавам, но личният пример е най-важен, обаче пусто и аз си хапвам боклучки. Пък може и чудо да стане и да намразя шоколада Joy

# 598
  • София
Библиотека:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1844

Каши и пюрета:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750

Нищо лошо не виждам в маслото от рапица аз, стига да е от биологично земеделие. Това, че се използва за производство на биодизел, не означава, че има характеристиките на нефтен продукт. Те някои хора и с олио от фритюрник си карат колите, ама Joy Аз лично ползвам зехтин, заради вкуса и аромата. За готвене, не за колата:))))

Какво ви е лесно на тоя ФБ, не разбирам! Наскоро си направих, защото ми се наложи заради седмокласника, да следя една група, свързана с подготовката за матурите и кандидатстването. Ми - като муха без глава съм вътре Joy Само в тази група участвам, не го ползвам за нищо друго и пак ми е зор! Абсолютен бъркоч! И като кажете тука - аз рядко чета, щото ФБ ми е по-лесен, направо ми иде да е взривя от смях:)))) Всичко е навик! Никога няма да свикна с фейсбука, но ей на - победи ме, предадох се!

# 599
Хихи, все едно себе си слушам за фейсбука. Joy  Както един приятел ми казваше, стига съм била толкова апокрифна. Аз също сега ще си правя регистрация там, точно заради разни групи- ЗВБ и бебеносенето, просто защото всичко там се случва. Най-много ме дразни това, че едва ли не е задължително да имаш и като нямаш много неща изпускаш. Каквото и да искам и да ми трябва, все от там трябва да съм го погледнала, обаче то не се отваря ако нямаш профил. И те така и аз в кюпа на социалните мрежи Joy

Общи условия

Активация на акаунт