Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 374
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 035
Здравейте момичета!От вчера съм с диагноза Инсулинова резистентност съответно на метфолгама по схема.Разбрах за това ,че трябва да се ограничат въглехидратите и захарите до минимум.Ще започна с вашия тип хранене ВМ-НВ.Аз тренирам и активно,но до сега не успявах да свалям килограми от спорта,въпреки това че не приемах сладко и тесто всеки ден а например парче чиийзкейк на 2 седмици или лимецова пица на 2-3 седмици.Винаги съм се ограничавала ,защото са ми се лепяли навсякъде тези храни.Беше ми странно как за 1 година съм
Напълняла с 10 кг почти и от 58 станах почти 70,които не успявах да сваля по никакъв начин.
Сега обаче искам да ви питам -Приемате ли алкохол по време на приема на тези препарати?В смисъл до чаша -2 вино?
Сега сезона е такъв,идва Коледа и не знам как точно ше избегна това?
Както и какво мислите да приготвите за коледната трапеза и бъдни вечер?
Цяла година чакам тиквеника и сега когато не трябва да го ям просто ...
Каква алтернатива ще измислите?

# 1 036
Tinkiela, здравей!

Чак не мога да си обясня как се получават тези неща - тренираш, ограничаваш се, пък качваш и ИР. Как се хранеше, та се стигна до това? Ако желаеш сподели резултатите, на база на които ти поставиха диагноза.

С хапчетата внимавай, предполагам са ти казали, че дозата трябва да се вдига много бавно.

За алкохола - аз си пия редовно по малко Simple Smile Надали е много правилно, но..... За Коледа и бъдни вечер ще си приготвя традиционните неща, просто няма да ям от всичко Simple Smile

При мен е по-различно, тъй като вече свалих 40 кг. и вкарах инсулина в норма, та вече не съм супер стриктна, както бях в началото.

Успех и с теб сме!

# 1 037
Ева,аз съм с поликистозни яйчници.Тази диагноза ми е поставена от 15-16 годишна.Тогава пиех противозачатъчни за да регулирам цикъла,но на около 20 ги спрях защото съм и предразположена към рак на гърдата.Цикъла ми винаги е бил нередовен-от 25 до 50 дни.Като последните години се порегулира на 35,но винаги болезнен.Иначе никога не съм била слаба,но съм тренирала и съм ограничавала яденето.
От година насам обаче качих 10 кг без да съм си променила нито начина на храненео нито съм спряла да спортувам.Пробвах и диети и пак не свалих.Първо го отдадах на новата работа и нощните смени които давам от години (а съм и медицински работник на всичкото отгоре) И така миналата седмица при профилактичен преглед пак ми казаха че имам кисти и докторката ме посъветва да си направя теста за инсулиновата резистентност.И така резултатите ми са ;
0 мин КЗ 6.19 Инсулин 13,52
60 мин Кз 5,72 Инсулин 26.13
120 мин КЗ 4,12 Инсулин 15,74
HOMA index 3,68 😔

# 1 038
Здравейте момичета!От вчера съм с диагноза Инсулинова резистентност съответно на метфолгама по схема.Разбрах за това ,че трябва да се ограничат въглехидратите и захарите до минимум.Ще започна с вашия тип хранене ВМ-НВ.Аз тренирам и активно,но до сега не успявах да свалям килограми от спорта,въпреки това че не приемах сладко и тесто всеки ден а например парче чиийзкейк на 2 седмици или лимецова пица на 2-3 седмици.Винаги съм се ограничавала ,защото са ми се лепяли навсякъде тези храни.Беше ми странно как за 1 година съм
Напълняла с 10 кг почти и от 58 станах почти 70,които не успявах да сваля по никакъв начин.
Сега обаче искам да ви питам -Приемате ли алкохол по време на приема на тези препарати?В смисъл до чаша -2 вино?
Сега сезона е такъв,идва Коледа и не знам как точно ше избегна това?
Както и какво мислите да приготвите за коледната трапеза и бъдни вечер?
Цяла година чакам тиквеника и сега когато не трябва да го ям просто ...
Каква алтернатива ще измислите?

Абе имаш ИР, но пък не са ти толкова зле резултатите.
А и 10 кг над нормата също не са толкова зле. То зависи и колко си висока.
Просто ограничи бързите въглехидрати.
А за виното аз лично пия, но много рядко и гледам да е поне час след хапчето. Но и виното ми е малко - 50 макс. 100 грама. Виж твърд алкохол не обичам, но и знам, че той си е чист въглехидрат и е вреден за нас.
По празници отпускам душата и хапвам от всичко,но пак гледам да не прекалявам.
Тиквеник сега ще правим и ябълков щрудел, сърмички. Ще хапна не, ами и хоро ще играя.  Mr. Green
Пък и нали има древно поверие, че на Коледа и Нова година не се качват килограми.  Rolling Eyes
Знам, че нощните смени много могат да прецакат организма.
И пий повече вода. Поне 2 литра на ден.
Продължавай със спорта. Полезен е за метаболизма и увеличава инсулиновата чувствителност.
На гладно на първото ми изследване инсулина беше 80. Сега ми е вече 11.
Сладко от дъжд на вятър. Просто когато съгрешавам, го правя с любимото си сладко - торти, ама парченце, не цяла.
Хляб не ям вече от година. Не пия коли, сокове и други такива производни.
В менюто си може да включиш и сурови ядки.
Имам позната беше на глюкофаж година, отслабна, спря го и почти не е качила. Но и е продължила да се храни както трябва.
Изчети темата, има хора са споделили как се хранят. Прочети и за  ВМ-НВ.
Ще трябва да откриеш сама коя храна на твоя организъм влияе добре и коя не.
Ето аз установих, че със сирене не отслабвам, но с извара да. Затова вече на обяд ям яйца на фурна с извара и чушки.

# 1 039
Ева,аз съм с поликистозни яйчници.

Щитовидната проверявала ли си я? Хормони, ехо?
Ако не си, направи го.

# 1 040
Ева,аз съм с поликистозни яйчници.

Ако не си, направи го.

Да,всичко ми е в норма от хормоните и жлезата си е ок🙃

# 1 041
Ако не си, направи го.

Да,всичко ми е в норма от хормоните и жлезата си е ок🙃

Антитела?

# 1 042
Да в норма са ми.
Иначе в момента почти 70 кг са много на 158 ръст.Просто ужасно.
Най-интересно е,че рядко съм си позволявала вредни неща.Аз по принцип чипсове,вафли не обичам.Никога не съм била от хората които закусват с кафето бисквитка две или пък следобедно да хапна нещо такова да си притъпя глада уж.Хляб също не ям от години.Единсвено понякога съм си правила хляб от трици...и пица на месеца веднъж примерно.Не пия кафето със захар,което е ок.Обичам тестени неща,но винаги съм се ограничавала.Преди няколко години може би 5-6 пак бях надебеляла толкова много от “нищото”,но с разделното хранене свалих 20 км и фитнес.Сега като напълнях пак я пробвах за месец и нищо.
Иначе се храня със салати,месо,млечни продукти,яла съм ориз в суши,паста
От време на време...и ядки сурови също 🙄

# 1 043
Странно ми е на мен.
Изследванията ти са доста различни от типичната ИР.
Интересното е, че на гладно са ти високи и КЗ и инсулина, макар и не чак толкова. А след ОГТТ са почти в норма, като КЗ даже е по-ниска? Не съм специалист и ми е интересно защо? Thinking
Само от нощни смени не може да качиш толкова кг.
Нещо друго е при теб.
И храненето не ти е толкова лошо.
Може млечните да ти пречат?

# 1 044
Възможно е.Както и това,че се храня вечер по-обилно и то към 19-20ч и после си лягам...А през деня доста често пропускам хранене.Чудя се дали това не ми влияе?
Изследването беше направено даже след 15 часов глад и тази кръвна захар мн ме озъдачи🙄Преди това не бях яла може би 3-4 дни сладко като последния път пък беше мед с орехи (уж за по-здравословно)
Но е факт -ходя на фитнес през ден,тичам по 5 км,после правя силови и пак не отслабвам 🙄🙄🙄
На какво може да се дължи тая висока захар на гладни?Четох че инсулина на гладно трябва да е до 7 а моя 13 дали той не е виновен за това че не свалям и трупам мазнини и то само в горната част на тялото?

# 1 045
Той е виновен инсулинът, но освен него и друго има.
Важно е да се разбере какво?
Кортизол изследвала ли си?

# 1 046
Не,не съм го изследвала🙄
Сега мога ли да го изследвам?Той влияе ли се ако пиеш метформинови препарати?

# 1 047
Питай в темата за ВМ хранене, но не мисля, че ще влияе метформинът.

# 1 048
Добре ще попитам там и ще проуча като цяло.Иначе си имам и други признаци нс поликистоза-освен цикъла,кистите имам и по-голямо окосмяване,мазна кожа нямам даже напротив суха ми е , апък половите хормони са ми в норма...включително тестостерона 🙄🙄🙄А и напоследък имам косопад 😔

# 1 049
  • София
Звучи като много стрес, при теб с тези нощни смени може би трябва да видиш не само единичен кортизол, ами нивата му как се движат през деня.

Общи условия

Активация на акаунт