Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 346
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 095
Хома индексът се смята само на гладно, така, че всичко ти е наред. Peace

Това не го знаех... Благодаря !

А този спад на захарта СЛЕД глюкозата, как го тълкуваш ?

# 1 096

Благодаря за отговора !

Това са референциите на лабораторията, вероятно при други лаборатории и референциите може да са по-малко по-различни, но не би следвало да е голяма разликата. Ти какви ги знаеш ?

За изследването, назначиха ми го след други прегледи (известни отклонения в чернодробните ензими, както и в някои хормони отвреме навреме) - по принцип не ми изнамират нищо друго и след около година ходене напред-назад ми назначиха и това изследване, въпреки че като чета е някакво базово за много неща и вероятно е трябвало да ми го назначат по-рано, но както и да е...

И да - като гледам основния ми проблем е спадането на захарта след приема на глюкозата.... Направо шах с пешката.... Вероятно наистина нещо да не ми е наред.... Sad

Нали ти го обясних. Спада идва, защото се е отделил инсулин, който регулира количеството захар в кръвта и я разкарва. Това е нормалното.
А аз се чудя защо ти е висока КЗ при първото боцкане. Абе важното е, че е в нормата.
Недей така. Ние тук се молим да имаме твоите резултати  Laughing
Недей си втълпявай разни неща. Човек като почне да си мисли разни неща и може бели да станат.
Наскоро ми поставих грешна диагноза шипове на врата, а проблема бил друг, но некадърни лекари, какво да правиш. И аз в един момент започнах да имам болки във врата и в раменете. Отидох при друг специалист, който ясно ми обясни, че нямам никакви шипове. И след 2 дни ми изчезнаха болките. Мислите понякога може направо да ни разболеят.
А всъщност защо правиш тези изследвания? Болки ли имаш нещо, наднормено тегло?

# 1 097
Хома индексът се смята само на гладно, така, че всичко ти е наред. Peace

Това не го знаех... Благодаря !

А този спад на захарта СЛЕД глюкозата, как го тълкуваш ?

Елора е обяснила.
Имаш чудесна инсулинова чувствителност, затова ти спада КЗ, тъй като се е отделил по-висок инсулин.
Няма от какво да се притесняваш! bouquet

# 1 098
Дева, а как си обясняваш, че първата КЗ е 5,8, а после по-ниска?
Не би ли трябвало първата да е най-ниска?

# 1 099

А всъщност защо правиш тези изследвания? Болки ли имаш нещо, наднормено тегло?

Доста дълга история... средата на миналата година (да, 2016) имах някакви проблеми, които ми дойдоха изневиделица... пристъпи на прилошаване (виене на свят), обща слабост, слабост в ръцете... В началото тръгнахме (от личния) в насока кръвно и кардиологичен проблем, но след ходене по прегледи сърцето е ОК, имам някакви повишения на кръвното, но не е от тях (когато се чувствах зле си беше в норми и обратно, когато съм го мерил повишено, не съм се чувствал зле)...

Както и да е - почнах да си правя разни изследвания, когато изведнъж изкочиха някакви завишени АЛАТ/АСАТ (всички други чернодробни показатели са в норма). Попаднах на гастроетеролог, които ме наплаши, но след отрицателни тестове за хепатит  и т.н. и ходене при по-големи специалисти, засега отхвърлихме сериозен чернодробен проблем, въпреки че имам известно омазняване на дроба.

Междувременно, при разлчинитени изследвания дето си правих, някои от хормоните от време на време излизаха над референциите - ACTH и Кортизол (но при повтаряне се променяха, единия се връщаше в норма, а другия излизаше), a някой от другите са на долни граници, oсновните щитовидни FSH и fT 3/4, както и тестостерон, FSH, LH също са на долните граници.

Като цяло мнението е, че не е хормонален проблема (или поне явно нетолкова видим), но предвид че друго не намираме (за явни проблеми с даден орган/система), за мен лично проблема все пак се корени в този хормонален баланс.

В крайна сметка и гастроетеролога и ендокринолога (всеки поотделно и независимо един от друг) ме насочиха за това изследване за ИР. Ендокринолога вероятно с цел по-широк поглед за хормонални проблеми, а гастроентеролога вероятно за метаболитен синдром и проблеми с обмяната (логиката мисля, че беше евентуалните отклонения в Алат/Асат да идват от проблеми с преработката на захарта).

=====
Иначе по отношение на теглото, казано честно съм си бил с нагласата, че съм ОК... т.е. не е перфектно, но ОК.

Но буквално последните 2-3 месеца взех да се замислям, дали все пак нещо не е наред.

Миналата година качих едни около 7-8 кг., като от време навреме успявам да върна около 2-3 надолу, но не много стабилно.

Като цяло не броя тези кг., като някакъв значителен проблем, но ми се пооформи коремчето. А спортувам сравнително сериозно (фитнес), като напоследък засилих и кардиото - доста тичане правя, но минимален ефект в/у килограмите и почти никакъв в/у корема.....  Sad

Уж почнах да внимавам с храната (намалени мазнини, почти елиминирани салами/суджуци, коли и т.н.), но ефект клонящ към нула.

Та в контекста на въпросното леко омазнаване на черния дроб, мастните натрупвания по корема и реално липсата на успех със свалянето на тези да речем +5 кг, почнах да си мисля, дали все пак няма наистина и някакъв метаболитен/хормонален проблем.... със или без да е свързан с този здравословен проблем от миналата година....

Дано не съм Ви отегчил много....  Anguished

А иначе, наистина това е основната ми главоблъсканица (иначе да кажем за успешното действие на Инсулина за сваляне, като се замисля, вероятно сте прави....), защо захарта на 0 мин. е най-висока.... поне на 60-а мин. трябваше да е по-висока според мен (и да кажем след това инсулина да я свали).... Rolling Eyes

# 1 100
Може да е на нервна почва.  newsm78
Слабост в ръцете и аз имам, но аз имам проблем с улнарния нерв на ръката. Но невролога каза, че слабостта в ръцете, изпускането на дребни предмети не е от притиснатия нерв, а най-вероятно е на нервна почва.
Иначе с право избягваш салами и другите производни. То вътре има някакво месо, но и куп други глупости. По-добре яж чисто месо.
Избягвай и сладките неща, пържени неща, сокове и други безалкохолни. Алкохол също. И пий повече вода.
Но при отслабването корема се смъква винаги последен.
Мазнините не са такъв бич, но зависи и какви точно консумираш. Едно е да сложиш зехтин в салата, да хапнеш сурови ядки, друго е пържена рибка или пържола.  Laughing
Прочети подробно за ВМ-НВХ - Нисковъглехидратен режим.

Аз понякога вдигам кръвно. Наскоро отново се случи и непрекъснато имах леко главоболие. Наскоро даже ми се виеше и свят като клякам. Дори ми се случи вкъщи така да ми се завие свят, че се строполих на земята. И то два пъти.
И всъщност тогава реших да спра сандвичите с хляб на работа и да мина на яйца с извара и чушка, запечени на фурна. След 2 седмици досадното главоболие мина, виенето на свят също.
Та се чудя може ли от хляба да ми е ставало така? Какво мислите момичета?

# 1 101
  • Пловдив
FeelGood23, fT 3/4 на долна граница вече означава неоптимални хормони, тоест неоптимално функциониране на щитовидната жлеза (за оптимално стойностите им трябва да са над средата в зададените референтни граници). Всичко, което описваш, включително това премаляване, слабост, омазняване на черния дроб, е силно вероятно да е свързано точно с хормонален дисбаланс. Вероятно е да имаш и проблем с надбъбречните жлези. В тази връзка не мисля, че е добра идея да засилваш тренировките, а точно обратното - да ги намалиш, да намалиш кардиото, да обърнеш достатъчно внимание на добрия сън, възстановяването. Изключването на мазнините от менюто същои не е добра идея. Можеш да провериш за дефицити (B12, D, селен, цинк), да изследваш кортизоловия ритъм (3-кратно в слюнка). Ако не си правил ехография на щитовидна, направи.

И понеже ИР често е съпътствана от проблеми с щитовидната, а и стана ясно, че такъв е случаят на немалко хора, които пишат в темата, подарък от мен - няколко книжки от Изабела Уенц за справяне с проблемите, съпътстващи Хашимото/хипофункцията на щитовидната, за откриване и попълване на дефицити и за подходящия режим на хранене (който е походящ и при ИР): http://dox.bg/files/dw?a=5cc3fd8752. Реших, че все за някой ще е полезно!

# 1 102

А иначе, наистина това е основната ми главоблъсканица (иначе да кажем за успешното действие на Инсулина за сваляне, като се замисля, вероятно сте прави....), защо захарта на 0 мин. е най-висока.... поне на 60-а мин. трябваше да е по-висока според мен (и да кажем след това инсулина да я свали).... Rolling Eyes

Мисля, че завишеният кортизол има отношение към по-високата КЗ на гладно.

# 1 103
Може да е на нервна почва.  newsm78
Слабост в ръцете и аз имам, но аз имам проблем с улнарния нерв на ръката. Но невролога каза, че слабостта в ръцете, изпускането на дребни предмети не е от притиснатия нерв, а най-вероятно е на нервна почва.
Иначе с право избягваш салами и другите производни. То вътре има някакво месо, но и куп други глупости. По-добре яж чисто месо.
Избягвай и сладките неща, пържени неща, сокове и други безалкохолни. Алкохол също. И пий повече вода.
Но при отслабването корема се смъква винаги последен.
Мазнините не са такъв бич, но зависи и какви точно консумираш. Едно е да сложиш зехтин в салата, да хапнеш сурови ядки, друго е пържена рибка или пържола.  Laughing
Прочети подробно за ВМ-НВХ - Нисковъглехидратен режим.

Аз понякога вдигам кръвно. Наскоро отново се случи и непрекъснато имах леко главоболие. Наскоро даже ми се виеше и свят като клякам. Дори ми се случи вкъщи така да ми се завие свят, че се строполих на земята. И то два пъти.
И всъщност тогава реших да спра сандвичите с хляб на работа и да мина на яйца с извара и чушка, запечени на фурна. След 2 седмици досадното главоболие мина, виенето на свят също.
Та се чудя може ли от хляба да ми е ставало така? Какво мислите момичета?

При мен кръвното по-скоро не играе, в смисъл не усещам да ми е зле като е по-високо, а като цяло дори по-скоро са предхипертонични нива. Главоболие никогане не съм имал, или болки в тила.

Слабостта беше много странна. Не толкова да не мога да държа, а все едно нямаш сила да стиснеш. Ако мога да го опиша, чувствах се като когато си с 40 градуса температура... само дето нямах температура.

В момента нямам такива пристъпи (както казах имах ги за около 3-4 месеца миналата година), но нещо се чувствам уморен, все ми е сънливо, нямам тонус.

За храната си абсолютно прав и до голяма степен ги спазвам нещата за месото, ядките и т.н. Не съм спрял алкохола (но определено съм далеч от консумацията ми от преди години). Със сладкото май съм по-скоро в издънка.... малко на приливи и отливи - може няколко дена да изкарам без, ама някой път като решим да се почерпим.... Simple Smile

# 1 104
FeelGood23, fT 3/4 на долна граница вече означава неоптимални хормони, тоест неоптимално функциониране на щитовидната жлеза (за оптимално стойностите им трябва да са над средата в зададените референтни граници). Всичко, което описваш, включително това премаляване, слабост, омазняване на черния дроб, е силно вероятно да е свързано точно с хормонален дисбаланс. Вероятно е да имаш и проблем с надбъбречните жлези. В тази връзка не мисля, че е добра идея да засилваш тренировките, а точно обратното - да ги намалиш, да намалиш кардиото, да обърнеш достатъчно внимание на добрия сън, възстановяването. Изключването на мазнините от менюто същои не е добра идея. Можеш да провериш за дефицити (B12, D, селен, цинк), да изследваш кортизоловия ритъм (3-кратно в слюнка). Ако не си правил ехография на щитовидна, направи.

И понеже ИР често е съпътствана от проблеми с щитовидната, а и стана ясно, че такъв е случаят на немалко хора, които пишат в темата, подарък от мен - няколко книжки от Изабела Уенц за справяне с проблемите, съпътстващи Хашимото/хипофункцията на щитовидната, за откриване и попълване на дефицити и за подходящия режим на хранене (който е походящ и при ИР): http://dox.bg/files/dw?a=5cc3fd8752. Реших, че все за някой ще е полезно!

Благодаря за мнението !

Относно щитовидните хормони, малко ги обобщих нивата. fT3 ми е средно положение - около 4.5 (норма 2.3 - 6.3), а fT4 е на долна граница около 12-12.5 (норма 12-22), като 2016 г. беше около 15.

TSH e около 0.65-0.7 (при минимум 0,3).

Ендокринолозите ми казват, че след като са в референтни нива, дори при гранични, (цитирам....) "не коментираме".

Щитовидната са ми е гледали 2 пъти. Едното мнение беше за "леееко увеличена", но без проблеми. Другото беше категорично за "перфектна", така че засега по-скоро си мисля/ поне се надявам, че нямам проблем с нея.

Надбъбречни също съм изгледвал - доста по-сложни (метанефрини в урина), но излязоха в норма. Кортизол съм правил двукратен, но кръвен (не слюнка), като следобедния беше ОК, а сутрешния беше малко извън норма, но като цяло от 5-6 измервания, само 2 са били извън норма, та ендокринолога каза, че след като варира не е проблемен, т.е. за диагноза трябва трайно/непрекъснато да се отклонява.

За кардиото и фитнеса, можеш ли да се обсоновеш - казано честно нито за секунда не съм се съмнявал в полезността от тях.... т.е. и да не помогнат, поне не би следвало да вредят.... или ? Thinking

# 1 105
  • Пловдив
FeelGood23, най-опростено обяснено, по принцип обичайно хормоналният дисбаланс, особено ако има намесена щитовидна жлеза и нарушен кортизолов ритъм, върви редом с умора на надбъбречните жлези. За това споменахме назад в темата, можеш да прочетеш. Та, ако е такъв случаят, всеки стрес за организма се отразява негативно и задълбочава дисбаланса и дисфункционалността на надбъбрчените. Разбира се, не при всеки става така, но като цяло не трябва да се прекалява с тренировки, особено с кардиото, когато организмът (разбирай, метаболизмът) очевидно е зациклил в неоптимално състояние (а всичко при теб сочи натам).

# 1 106
  • Ню Йорк
А при положение, че кортизола е давал отклонения не е ли правен скенер?

# 1 107
Честита Коледа на всички!Бъдете живи и здрави и нека всички успешно и бързо достигнем желаните резултати по отношение на килограми,КЗ и инсулин.
Аз от миналата седмица ( от миналия петък) увеличих дозата на мерфолгамата по 2 хапчета на ден - на обяд и вечеря.От 2-3 дни обаче постоянно ми се повръща без значение яла ли съм или не.Предполагам,че е от увеличената доза.От едно хапче не ми ставаше така.
Въпроса ми е има ли някой от вас такива странични реакции и как се справяте с тях?Свиква ли се илии трябва да се смени препарата/дозата?
Други реакции нямам.Нямала съм стомашно-чревни разстройства.

# 1 108
  • Бургас
аз имах странични реакции в началото - няколко дни разстройство, а после поне месец- подуване и много газове, но постепенно отшумяха

# 1 109
Tinkiela на мен от метфогамата ми се повръщаше поне 10тина дни. Хем само по едно вечер взимах. Според мен е от увеличената доза.

Общи условия

Активация на акаунт