Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 826
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 530
Елора, тестът НОМА със сигурност ли би открил ИР или трябва да се направи натоварване с глюкоза? На моя близка лекар ѝ предписа да се изследва с натоварване, тя все нямала време, не можело два часа да отсъства от работа, предпочита НОМА, но не знам дали ще покаже. Гликираният хемоглобин ѝ е 5,5%, КЗ - 4,80.Младо момиче е, на 22. Лекарят не е ендо, а дерматолог, търсим причината за друго заболяване и изследваме всичко наред. Обаче е пълничка, а не яде много, та и мен ме съмнява, че може да има нещо.

# 1 531
Елора, тестът НОМА със сигурност ли би открил ИР или трябва да се направи натоварване с глюкоза? На моя близка лекар ѝ предписа да се изследва с натоварване, тя все нямала време, не можело два часа да отсъства от работа, предпочита НОМА, но не знам дали ще покаже. Гликираният хемоглобин ѝ е 5,5%, КЗ - 4,80.Младо момиче е, на 22. Лекарят не е ендо, а дерматолог, търсим причината за друго заболяване и изследваме всичко наред. Обаче е пълничка, а не яде много, та и мен ме съмнява, че може да има нещо.

Принципно би трябвало, но е нов метод. Има хора не му вярват много.
Но ако някой за пръв път изследва кз и инсулин е по-добре поне веднъж да направи обременяване.
НОМА може и човек сам да си го изчисли като си направи изследване само на гладно на кз и инсулин. Смятат се там разни неща. При мен последния от резултатите на гладно излиза, че нямам ИР, ама не е така. Така че не е сигурен метод според мен.
Дори и само НОМА да си пусне пак ще трябва и инсулина да изследва. И какво значи това, че не може да отъства от работа? Тя почивни дни няма ли? Много лаборатории работят и събота.
Има много пълни хора уж не ядат много и е така, но накрая се оказва, че малкото им хранене е въглехидратно.

# 1 532
  • София
И при мен НОМА нямаше да отчете нищо, тогава не беше популярно, но то реално изчислява само на 0-ва минута. При мен на 0 мин също всичко беше наред.

# 1 533
Вместо обременяване с глюкоза може след първото боцкане да се направи обилна въглехидратна закуска (при трикратен профил). Ако има нещо, ще си покаже при следващите проби.

# 1 534
Здравейте, изчетох темата и научих много полезни неща, да се представя - на 44г съм 114кг, с Хашимото и Хипотиройдизъм от 10 години за който напълнях с 30кг, пия еутирокс но съм с тежка сърдечна недостатъчност.Имам лошия опит като вас да попадам все на незаинтересовани ендокринолози, иследват ТСХ и толкова питам какво да правя с килограмите - отговора е спри да ядеш...или не се тъпчи, а аз се храня умерено по принцип.След нова година почти на легло попаднах на нормален лекар, установи се ИР, Диабет 2, Метаболитен синдром и подагра.Сега пия - Синджарди (някой пие ли го), витамин Д ( оказа се тежък дефицит).За храната ме посъветва месец да съм само на зеленчуци и авокадо - не е ли много драстично?Спазвам режима за 20 дни съм минус 3кг което си е рекорд за мен, опитвах хиляди диети и нищо а то си имало причина.С радост ще приема вашите съвети и насоки.
Коколина  Hug, много искам да ти дам някакъв конкретен съвет, но ми е трудно да го направя. Дано се включи някой по-компетентен от мен. Но е малко плашещо да дадеш препоръка при наличие на странични заболявания, освен инсулиновата резистентност, защото сигурно всяко от тях изисква различен режим. Не знам дали не е твърде вероятно ИР да е в основата на всичко и от там да се е разбъркала цялата ендокринна система. Не мога да кажа, само съм чувала, че в тази система едно като се разбърка, повлича и други след себе си. Затова ще кажа, че се радвам, че си попаднала на добър специалист. Следвай препоръките му за хранене и дръж под око показателите. В началото няма да е лесно, докато свикнеш, но постепенно ще се наредят нещата. Ще свикнеш със зеленчуците, задушавай, използвай различни подправки, ако не са ти забранени - копър, магданоз, чесън. Аз си умирам за зеленчуци, задушени с малко чесън, това мога да ям всеки ден. Попитай лекаря си дали не можеш да включиш и малко орехи, една малка шепичка /30 гр/ от тях ти дава почти пълната доза Омега-3 за деня, важна е за мастния баланс, а с растителни храни трудно ще я набавиш. Можеш да правиш и супи, аз обожавам зелева. Картофи не ти препоръчвам, не знам какво е казал лекарят, но някак си не мисля че са подходящи. Авокадото чисто ако не го харесваш - в салата е супер, стига да не са ти изключили напълно мазнините. Спазвай режима, който са ти предписали и постепенно ще се подобрят нещата. Няма да е все така, горе главата! Важното е да не се отказваш, заслужава си!

А да, забравих - започни да правиш разходки. Всеки ден. Отначало колкото можеш, но си поставяй цели -
 в минути, километри, гледай да ги спазваш. Постепенно увеличавай разстоянието и времето. Метаболизмът се подобрява не само с храненето, а и с движение. При теб засега няма нужда от спорт, ходенето е достатъчно на този етап.

Последна редакция: нд, 11 фев 2018, 13:28 от Тъмнозелена

# 1 535
Здравейте, изчетох темата и научих много полезни неща, да се представя - на 44г съм 114кг, с Хашимото и Хипотиройдизъм от 10 години за който напълнях с 30кг, пия еутирокс но съм с тежка сърдечна недостатъчност.Имам лошия опит като вас да попадам все на незаинтересовани ендокринолози, иследват ТСХ и толкова питам какво да правя с килограмите - отговора е спри да ядеш...или не се тъпчи, а аз се храня умерено по принцип.След нова година почти на легло попаднах на нормален лекар, установи се ИР, Диабет 2, Метаболитен синдром и подагра.Сега пия - Синджарди (някой пие ли го), витамин Д ( оказа се тежък дефицит).За храната ме посъветва месец да съм само на зеленчуци и авокадо - не е ли много драстично?Спазвам режима за 20 дни съм минус 3кг което си е рекорд за мен, опитвах хиляди диети и нищо а то си имало причина.С радост ще приема вашите съвети и насоки.

Ти наистина си тежък случай. Но добре че си попаднала най-накрая на специалист, който да те насочи.
Интересно ми е как си се хранила преди? Може ли да разкажеш?
А това да си на месец на авокадо и зеленчуци според мен е драстично. Но вече си почти на финала. Все пак е някакво изчистване на организма.
Съветвам те да изчетеш темата за да се научиш как да се храниш. Просто трябва да махнеш бързите въглехидрати, да консумираш в умерени количества бавни въглехидрати и протеини да ядеш.
Аз бях 110. Сега съм вече 76 кг.
И аз едвам ходех. Килата много зле ми се отразяваха на дисковата херния.
С хашимото, хипофункция, ИР и висока п. киселина /подагра/ и пак съм отслабнала вече 34 кг.
И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спорт, спорт, спорт.
Установила съм, че дори и правилно да се храня, ако спра гимнастиката, нещата спират.
За Синарджи нищо не мога да ти кажа.

# 1 536
Рязко подуване всяка вечер...?

Случвало ли ви се е ? Никаква промяна нямам в режима, нито нови вещества приемам.

# 1 537
Момичета много ви благодаря за отговорите, преди режима се хранех разнообразно, хляб не обичам така че почти не го хапвах и сладкиши не ям, слабост са ми само картофите и газираното.Вече не ги помирисвам Simple Smile , движението заради болното ми сърце е много малко, но сега се старая всеки ден да се разхождам на къси разстояния.Като ви чета много се обнадеждавам, до сега всички лекари са ме гледали като обречена, ще се боря днес се претеглих още 1кг го няма. Днес съм на печен лук ( уникално вкусен става), салата маруля, зелен лук, краставица и авокадо.

# 1 538
Все пак проучи в зависимост от състоянието си какъв друг спорт може да правиш заради болното си сърце.
Примерно йога или каланетика. Нещо бавно и ненатоварващо, но тонизиращо.

# 1 539
KOKOLYNA, браво, поздравления Simple Smile
Все пак, това да забравим да ходим хич не е добре, без значение в какво състояние сме. То и аз бях така, де - от нас - в колата - на работа и обратно. Да не си помислиш, че нещо те нападам Simple Smile  Подкрепям Елорка. Проучи дали не може да опиташ с йога или нещо друго съвсем лекичко. Ще ти пратя клипчета със съвсем лека гимнастика. И продължавай с разходките. Вярвай ми - след няколко месеца ще искаш да тичаш Simple Smile

# 1 540
Препоръчват ми се леки разходки и плуване, с йогата съм на вие трябва да поразгледам и прочета.Исках да ви питам - съвсем загубих апетит, храня се насила заради лекарствата, може ли да е от метформина вече пия пълна доза 2х1000мг?

# 1 541
Аз пак ти казвам, че не виждам смисъл от режима ти.
Обмисли да го спреш и да започнеш да се захранваш някак си.
И не виждам смисъл да ядеш 20 дни само зеленчуци и да пиеш метформин.

# 1 542
Елора издържах до вчера, направих си зеленчукова супа със съвсем малко оризово фиде, вечерта освен салата хапнах и малко пиле.Започнах да залитам явно от глад, въпреки липсата на апетит, и от лекарството все още ми става лошо - кога се свиква.Лекаря иска изследвания след 45 дни не е ли твърде рано за промени в организма?

# 1 543
Какви зеленчуци ядеш и как са приготвени?
Защото, четейки това
Елора издържах до вчера, направих си зеленчукова супа със съвсем малко оризово фиде, вечерта освен салата хапнах и малко пиле.Започнах да залитам явно от глад, въпреки липсата на апетит,
Скрит текст:
и от лекарството все още ми става лошо - кога се свиква.Лекаря иска изследвания след 45 дни не е ли твърде рано за промени в организма?
си правя извода, че ядеш САМО салати+авокадо.
То най-вероятно ти е дадено заради мазнините, без мазнини в храната доста от мастноразтворимите витамини не се усвояват.Но не е нужно да ядеш само салати.
Чушки в доматен сос, пълнени тиквички/патладжани с гъби и вътрешната част на зеленчуците, кюфтета от тиквички, всякакви зеленчукови супи-от гъби/карфиол/броколи/домати/моркови....
Не разбрах за яйцата, но не виждам никаква причина да са ти забранени, те са идеалната храна откъм нутриенти.
С тях можеш да правиш всякакви зеленчукови запеканки.
Предполагам, че засега месото ти е забранено заради подаграта.Но ако/след като спадне пикочната киселина, можеш най-вероятно да включваш лека риба, пиле....

# 1 544
Момичета, в началото на режима чувствах слабост, затова упражнявах само ходене. Веднъж отидох и на една гимнастика, но не ми хареса, то никакво натоварване нямаше, само дишане. Взеха да ми се възвръщат вече силичките, та реших да тръгна и на фитнес. Никога до сега не съм ходила  Embarassed На всичко отгоре се оказа, че във фитнеса, който ми е най-удобен да посещавам, няма инструктор. Така че нямам никаква идея какво да правя там  Grinning Чета, че при ИР подходящи са силовите упражнения. Молбата ми е тези от вас, които ходят, да ме насочат към конкретни уреди и някакво ориентировъчно време на заниманията с всеки от уредите.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт