НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 118

• 124 403
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • Русе
Вечерях запечена свинска пържолка с предястие от малко заквасена сметана и парче кашкавал с малко масло.
Сега съм нахранена, но много ми се яде нещо дребно и ... сладко. Мисля да си направя ... чай Simple Smile

# 541
Аз съм по-мързелива, затова се наливам с чиста вода. Joy

# 542
  • София-Младост
От ФБ групата идея за десерт
Тиквеник
2-3 яйца, настъргана тиква, орехи, може малко стафиди, кокосово брашно, за да сгъсти сместа. Всичко се обърква и разстила на тънко върху хартия за печене.
Пече се на 180 градуса, около 30-40 минути...или докато започне по края да покафенява...
Ужасно вкусно, особено с лъжица заквасена сметана.

Иначе 1-2 парченца берен шоколад, разтопен, добавяте заквасена сметана и няколко ядки и става чудно.

# 543
Моят вариант е по-лесен Wink - печена тиква, направо върху парчето слагам смлени на ситно орехи и заквасена сметана и ям... Peace Минимум съставки и без излишни добавки... Grinning

# 544
Тета, да ти дам и друга идея. Или как аз я ям тиквата.
Пека с малко вода. После върху парчето слагам кокосово масло да се разтопи. Ако тиквата вече е студена- минавам малко в микровелето барабар с маслото. После ръся от горе им орехи и добавям малко заквасена сметана или маскарпоне в чинията.

# 545
Да, с масълце е вкусно. Аз слагам краве при печенето..

# 546
  • София-Младост
teta75 и аз така, даже и без орехи, само със сметана...но пробвах и тиквеника...много е вкусен Simple Smile

# 547
Да, ама откакто си остъргах пръстите веднъж, и хич не обичам да стържа тиква. А и печенка си я обичам много, все се сещам за Душко Добродушко и неговата печена тиква   hahaha

# 548
Добре, че обичам печена тиква. Аз пък сутринта закусих заквасена сметана с кокосови стърготини и какао. Не е каквото очаквах, но ще трябва да свиквам с такива "десерти". Но се яде, де, хареса ми. Но все още ми липсва вкуса на захарта.
Обядвах три печени крилца, свинска пържола и зеленчуци на скара. Имаше лук, парчета чушка, две кръгчета тиквичка и две печурки. За вечеря освен пак яйца? Колежката ми се смее, че ако започна да кукуригам, поне няма да се чудят какво ми е. Joy

# 549
  • Велико Търново
Здравейте,
повече от 2 месеца съм на този начин на хранене. Днес си пуснах кръвни изследвания да видя как е холестеролът след толкова яйца и мазнини. Струват ми се добри стойностите, но ще помоля и за вашето мнение:

Общ холестерол   6.24 mmol/l    0-5.2   
HDL   2.45 mmol/l    0.9-2.66   
LDL   3.5   mmol/l    1.3-4.9   
Триглицериди   0.59 mmol/l    0-2.3

# 550
За два дни съм -900 гр. (след първия ден - 600 гр. и след втория -300 гр.). Доволна съм, дано така продължи.
Днес закуската беше кафе без захар и с малко мляко. Обядът ми беше "почисти хладилника" - едно горно бутче, едно варено яйце, по малко краве и биволско сирене, малко моцарела и кашкавал, и 4 маслини. А, и 2-3 лъжици заквасена сметана. Сега следобяд си взех от автомата кафе с мляко и нали съм патка, забравих да натисна, че не желая захар. Но си го изпих, друг път ще внимавам. Добавих му и една лъжичка от сметаната. За вечеря не съм измислила още.
Вчера следобяд ми беше сънливо, а в същото време ме болеше главата. А мисълта ми само в едно - да си хапна или не нещо сладко. Cake Custard За друго не можех да мисля, направо като наркоман се чувствах. Предадох се и изядох едно шоколадово десертче (я има 20 гр., я не). Колежката почерпи сутринта, отказах ѝ, а следобяд сама си поисках. Буквално ми "светна" пред очите и главоболието изчезна. Днес съм добре, не съм поспалива, нямам главоболие и акълът не ми е все в сладките неща. В тази връзка, какво е мястото на черния шоколад и меда? Четох първа страница, но там не пише за тях. А гледам в темата за рецепти, че има доста с шоколад и подсладители (или мед). Те за "разкош" ли се консумират, т.е. не много често?

# 551
  • В полите на Пирин планина
Дара, това са глезотийки. Лично аз десерти спрях да правя отдавна. Мед не трябва да се яде по принцип, а по изключение. Черен шоколад понякога. Но аз от него повече от две парчета не мога да изям.

# 552
И аз така реших, че може понякога, ама не много често, но да питам. Викам си, може пък и да е разрешен за всеки ден. Joy Ама де тоя късмет. Е, ще си направя някой ден такава глезотийка - масло, шоколад, крема сирене (много ми е скъпо маскарпонето) и сметана.

# 553
Дара, без мед, шоколад (аз) от най-черния, но препоръчват и 80% като подходящ; по-брутално пазещите отхвърлят и подсладителите, аз не ги харесвам и за това не ги ползвам, но имам у дома за зор-заман Grinning
Кафето на твое място щях да извърля
Ако умираш за сладко, не яж сладкиши, а плод по-добре - половин ябълка например
Това главоболие е нормално - прочети за кето грипа (от тлф пиша и линк ми е трудно да дам) и пий много вода
Стискам палци!

Пп маскарпоне - бюджетни са на собствените марки на лидл и кауфланд, като на вкус лидълското харесвам повече

# 554
И у дома има непрекъснато подсладител, защото майка ми е с диабет 2. Ако много ми се яде десерт, предполагам мога да си направя крем карамел (ама без карамелизирана захар) с подсладител? Днес съм доста по-добре от вчера по отношение на приритването за сладко. Не ми се яде и не го мисля въобще. Но вчера беше страшно, добре че само с едно десертче (с размерите на два шоколадови бонбона) минах. Дано с времето се "успокоя" и да нямам такива моменти.
За кафето си права, но с времето ще си изградя навици и дано стана по-съобразителна.

Общи условия

Активация на акаунт