НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 118

• 124 390
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • област Софийска
Amour, нали не може с олио да се готви?

# 586
  • София-Младост
Благодаря. Трябва да видя в наше село дали има в диетичните магазини(те са общо 2). Нещо в Била, Лидъл....дали се намира?
Точно в Била продават на dragon fооds кокосово брашно...но не е при диетичните, по-скоро където са разни healty и ибио продукти... ето така изглежда
http://dragonsuperfoods.com/bg/project/%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE% … 1%88%D0%BD%D0%BE/

# 587
Amour, нали не може с олио да се готви?
Не се препоръчва, да.
Но ако човек купува зехтин помас, като по-евтин вариант, вместо екстра върджин, просто няма смисъл да се дават 3-4 пъти повече пари за гръцко "олио", каквото е помасът.
Т.е., дали Бг олио или гръцки помас, все същата работа.
Ако нямам пари за екстра върджин, ще купувам бг олио за два лева, а не гръцко "олио" за тройна цена, като ефекта е еднакъв...

# 588
  • София - Варна
Нали не било хубаво зехтинът да преминава термична обработка?!?

# 589
Благодаря, Ала- Бала, много си услужлива!

# 590
  • област Софийска
Нали не било хубаво зехтинът да преминава термична обработка?!?
Да, и аз това се чудя

# 591
  • София
Аз така и не знам защо олиото не ок. Защото е рафинирано или по други причини? Шарлан може ли да се ползва?

Колкото до зехтина, цялото средиземноморие готви със зехтин. Надали с екстравърджин обаче, сигурно както казва Амур, с някакви рафинирани варианти.   newsm78

# 592
  • София-Младост
И аз не разбрах какъв му е проблема на олиото...ползвам си го

# 593
Ала- бала, бърза си!  Hug

Аз зная, че зехтин се слага накрая на готвенето- именно защото не "търпи" високи термични преработки. Освен Помас- а.
Аз лично също почти винаги съм готвила с масло, гхи, гъша/ свинска мас. Олио в нас нямаме. Напоследък ползвам много и авокадово олио, но цената му е леко брррррр...

За шарлана също мисля, че не е много ОК да се затопля особено.  Thinking

# 594
Освен заради рафинирането, олиото не се препоръчва и заради съдържанието на Омега 6 -65,7%.
Почти всички ядки имат приоритетно Омега 6 мастни киселини.А съотношението в храната ни трябва да е с приоритетно Омега 3.
Прекаляването с Омега 6 води до възпаления в тялото и е предпоставка за възникването на здравословни проблеми като диабет, метаболитни проблеми, рак, алергии, ССЗ.
При съвременния начин на хранене съотоншението им е 1:15/17 в полза на Омега 6.А това е изключително много.

# 595
  • n/a
Преди доста време Шоки подаде линкове с доказателства,
че зехтинът подлежи на термична обработка без да се транс-
формира ввъв вредности. Истинският, екстра върджин.
Потърсете близки, които пътуват до Гърция, или магазини, в
които се продава наливен екстра върджин зехтин. В тях цени-
те са значително по-приемливи. А вкусът му е значително по-
добър.

# 596
При екстра върджина разликата не беше ли основно в толерантността му към по- високи температури /до 200 гр ми се върти на мен в главата/?

# 597
Студено пресован е екстра върджина. Няма топлинна обработка при него. Просто се мачкат маслините....без да се загряват. Това е разликата.

# 598
  • Велико Търново
Аз да се пробвам пак Simple Smile

Скрит текст:
Здравейте,
повече от 2 месеца съм на този начин на хранене. Днес си пуснах кръвни изследвания да видя как е холестеролът след толкова яйца и мазнини. Струват ми се добри стойностите, но ще помоля и за вашето мнение:

Общ холестерол   6.24 mmol/l    0-5.2   
HDL   2.45 mmol/l    0.9-2.66   
LDL   3.5   mmol/l    1.3-4.9   
Триглицериди   0.59 mmol/l    0-2.3

# 599
  • област Софийска
Аз не съм изключила напълно олиото. Използвам, но в минимални количества. Употребявам зехтин и масло.

Общи условия

Активация на акаунт