НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 118

• 124 350
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Дара, дръж шоколада в шкафа, но всяка вечер си казвай: "днес няма да ям от него, чак утре" - на мен много ми помага, "утре"-то може да дойде и след 2 седмици Simple Smile

Милавитал, не знам какво е СРДЧ, но на подобен въпрос тук ми дадоха някои идеи, които работят при мен - лаксал, натуралакс, дуфалак и ... печена тиква преди лягане Simple Smile

# 676
Бубанке, тактиката с "утре" ми помага, ама като става въпрос за работа, нещо да свърша, веднага го отлагам за утре. Но с яденето и особено на шоколад, не ми се получава. При мен най-сигурно е да е празен шкафът. Макар че в него има и локумени вафли, и други глезотийки, но те не ме изкушават, само пустият шоколад. Да се похваля, че в събота ходихме родители и деца на екскурзия (от училището). В Макдоналдс купих на детето бургери и картофки, и за първи път въобще не ме изкушиха, ама грам. Едното пакетче картофи му остана неначенато, просто го опаковах добре и го прибрах в чантата, ако поиска по-късно. Не ги опитах дори! Когато спазвах 90ДД, на 4-5-ия ден започвах да "усещам аромата" на хляба, така хубаво ми миришеше и ми изглеждаше безкрайно вкусен и апетитен. Сега съм вече 14-ти ден на тази диета и хлябът и тестените не ме привличат, и все още не са ми ухаели примамливо. Дано и със сладкото се получи така. Обаче пък изядох един сладолед следобяда, детето го опита и ми го връчи, пък 6 лв. излезе пустият сладолед. Бях само на дребна закуска (малко сирене, малко мляко, две хапки кашкавал) и повече не съм яла. Като се замисля, за тези 14 дни не съм прегрешила с друго (тестено, картофи, боб или ориз, напр.), а само със сладко.

# 677
Дара, извинявай, че ще ти счупя ентусиазъма, но по-добре да съгрешиш с картофи и ориз, отколкото със сладолед и шоколад. Хеле пък с половин шоколад на вечер, па макар и черен. Радвам се, че имаш резултати, но в началото е наистина важно да си стриктна, за да свикнеш. А ти не си го даваш този шанс, като буташ сладичко. И, според мен, не ядеш достатъчно мазнини, щом все още изпитваш глад за сладко. Или чисто психологически си захапала, че без него не можеш. Което не е така.

# 678
Алечка, аз се надявам с времето да изчезне и гладът за сладко. Може и да е психологически моментът при мен, просто го обичам, вкусно ми е. Фактът, че друго не ми се прияжда, а само шоколада налитам, ми говори, че съм на път да се преборя с неконтролируемото ядене на вредни захари. Сладоледът изядох, защото сърце не ми даде да го изхвърля, 6 лв. излезе пустият. Решението е да не се "зареждам" с шоколади, защото бях решила, че понякога ще се поглезвам с черен шоколад. Пък аз взех, че започнах всяка вечер да се "глезя". Когато реша (веднъж седмично напр.), отивам и си купувам на момента.

# 679
Алечка, аз се надявам с времето да изчезне и гладът за сладко.
Скрит текст:
Може и да е психологически моментът при мен, просто го обичам, вкусно ми е. Фактът, че друго не ми се прияжда, а само шоколада налитам, ми говори, че съм на път да се преборя с неконтролируемото ядене на вредни захари. Сладоледът изядох, защото сърце не ми даде да го изхвърля, 6 лв. излезе пустият. Решението е да не се "зареждам" с шоколади, защото бях решила, че понякога ще се поглезвам с черен шоколад. Пък аз взех, че започнах всяка вечер да се "глезя". Когато реша (веднъж седмично напр.), отивам и си купувам на момента.
Ще изчезне, първо ако си добре нахранена с "мазна" храна, а не 
Цитат
Бях само на дребна закуска (малко сирене, малко мляко, две хапки кашкавал)
и второ, ако не поддържаш глада за сладко всекидневно със сладки похапки-днес шоколад, утре сладолед, вдругиден бонбон, после банан.....
Знам го, защото съм минала по този път. Laughing
Единственото сладко, което СЕГА си позволявам почти ежедневно, е плод.Всичко останало е рядко, и по ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
Иначе, похапваш ли постоянно сладкишчета, без значение какви, тялото не може да забрави този вкус и ежедневно си го търси.

# 680
Разбрах го това, Амур. Нали затова казах, че вече няма да се запасявам с шоколади, като си знам волята. Хапвам си мазно, но в събота, заради екскурзията, закусих и то малко, защото не бях гладна, а се опасявах да не огладнея и да изям нещо нередно. Не, че не хапнах сладолед, ама ... Затова и се "наказах" и друго не ядох повече, да компенсирам сладоледа. Написах, че съм нарушавала само със сладко, но имах предвид черния шоколад, други "сладкиши" не съм яла.

# 681
  • София
По принцип няма нужда чак от наказания. Идеята е да свикнеш да слушаш тялото си и да хапваш колкото и когато огладнееш (разбира се от хубава храна, не въглени) Simple Smile Все пак това е режим за цял живот и това, че днес малко сладолед си хапнала, не трябва да те притеснява. Има хора рязко спират въглехидратите, има хора постепенно. Идеята все пак да е дългосрочно всичко и да не се чувстваме като наказани с този режим. По принцип мисля се препоръчва, ако толкова много въглени се хапнат за деня, да се пазиш от мазнините (но само за този ден) Че най лошата комбинация е 40:40:20 М:В:Б. Дет се вика по-добре един ден 10:70:20, отколкото другото Heart

# 682
Момичета, върти ми се в главата да си пусна едни изследвания, но без да минавам през ЛЛ. Достатъчно ли е да пусна пълна кръвна картина, да видя накъде вървя? Последно правих изследвания през октомври, когато бях болна и бяха наред, с изключение на кръвната захар.

# 683
  • София
Дара, ако искаш да пускаш изследвания на своя глава - пусни холестеролен профил, инсулин, глюкоза и евентуално гликениран хемоглобин. Но имай в предвид, че в началото на режима и по-време на отслабване най-вероятно тези показатели няма да са съвсем истински, а може да са завишени, без да има смисъл да се притесняваш.

# 684
  • Бургас
Иначе този от 70% си го имаше и преди, ама много ми е сладък вече.

Уф, а на мен защо не ми е сладък може ли да знам Sweat Smile Направо като наказание го приемам, когато съм се насилвала да залъжа с черен шоколад, по-добре нищо да не ям Grinning

JoyJoyJoy
Давай на тиква тогава, остави шоколада Blush

Аз направих 7 месеца на режима. Свалила съм 7 кг., средно по килограм на месец. Най-добре се чувствам на по-либерално хранене, зеленчуци различни, някой плод от време на време, даже винце пих, но с ограничени млечни. Мъчих се първите няколко месеца на много ниски въглехидрати, хич не се чувствах добре, а свалях пак по толкова. Сега съм пушка, вече не смятам нищо, калории хич не броя (от любопитство един ден ги сметнах, излязоха около 2000), ям когато съм гладна, не се тормозя кога, какво ще ям, голяяям кеф.
Единственото гадно е, че изкарах пак една хубава вестибулярна криза, лежах три дни без да мръдна от леглото, после още десетина дни, докато започна да се чувствам човек, но това няма нищо общо с режима.

Дара, изследвания се препоръчват след спиране на отслабването или поне шест месеца след началото на режима. Някои показатели се влошават в началото без да има повод за притеснение.

# 685
За инсулин налага ли се да пия глюкоза, каквото изследване има? Че аз искам да ги пусна сутрин рано, преди работа, само кръв да дам.

# 686
  • София
Няма нужда Simple Smile то е еднократно взимане на кръв на гладно.
Пие се глюкоза при ОГТТ , т.е. когато се прави профил чрез обременяване с глюкоза и там изследват на 0мин, 60мин и 120мин - инсулин и кз.

# 687
Така ме устройва, благодаря ти!

# 688
Дара, изследвания се препоръчват след спиране на отслабването или поне шест месеца след началото на режима.
Това съм го пропуснала. Защо?

# 689
  • Бургас
Дара, изследвания се препоръчват след спиране на отслабването или поне шест месеца след началото на режима.
Това съм го пропуснала. Защо?

Шоки го беше обяснявала в една от старите теми, не запомних точно причината, но ако не бъркам защото в периода на отслабване някои показатели се влошават, след което започва подобрение. Препоръката е по-скоро, за да се избегне излишно притеснение, не за друго.

Общи условия

Активация на акаунт