Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна

• 58 026
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
  • Bristol
Ако са казали родния, от там идва Simple Smile  Наистина има много езици, по които можеш да държиш GCSE, но не и български.

# 61
  • ENGLAND
Мери, знам,че не е кой знаекакво изучаването на езика тук, но все пак е някаква основа. А сега 2 часа френски, иху-хаху и накрая нищо.
Но най-шокиращото за мен е, че тези деца, които са учили испански тази година учат френски и обратно, онези с френски учат испански. Да имали опит с езиците. Следващия път ще се самопредложа догодина да учат български, учител съм, пък и както са тръгнали с езиците да пробват подред.
А GCSE на български няма, но в края на миналата учебна година подписах, че искаме да го прави. Когато разговарях с хеда на езиците, тя каза че наистина няма, но те са изнамерили някакви тестове на оксфорд, които били еквивалентни на GCSE на български. Може би и други училища действат в тази насока.
Нашите планове са дъщеря ми да не учи тук, или в България или в испаноговоряща страна. Както писах за мен е жизненоважно да знае испански поне на някакво сносно ниво, на български аз си я уча. Но пък GCSE
или каквото е там по български ще и помогне, ако учи в България да прескочи първата година учене на езика.
Аз повече с училището няма да разговарям, започвам с писмата.

# 62
Руски и мандарин със сигурност са полезни. Латински също, ако детето иска да учи медицина.
С мм също френски не говорим думичка, а синът ми се оказа над средното ниво в класа си newsm78  Shocked
Взе награда за ELP  по френски bowuu много сме горди с него.

Дорет, моят син също миналата година учи френски и сега учи испански. Език не се учи така, права си. Филолог съм аз и знам как за 6 месеца започнах да сънувам на чужд език, защото в гимназията нямахме учители българи и всичко беше на чуждия език.
Няма ли някакъв вариант да се учи онлайн, щом държиш на испанския?
Това да изпратиш детето в Испания на място наистина е добра идея.
Според мен образованието в България не върви на добре.
Пиши на DFE или проучи на какво мнение са другите родители и го обсъдете на следващия перънт форум, поне може да опиташ?

# 63
  • ENGLAND
Аз ще настоявам да учи Руски - ако знаете колко възможности има с владеенето му , ако бях пак на 20  Mr. Green

Сега учим френски , буквално и двамата , защото аз никога не съм го учила и за да у помагам трябва да се учим един друг. Баща му е флуент и ни се смее  Mr. Green

И аз съм решила да и дам някаква основа по руски, наистина големи възможности има. Колкото повече езици, толкова повече възможности, а и на нея езиците и се отдават много.
Аз френски учих една година в детската градина като бях, знам 3 думи и това е. Нито имам желание да го уча на тези години, нито пък да помагам. Точно почнах малко да схващам с испанския и още един език ще ми дойде твърде много.

# 64
  • ENGLAND
Онлайн учене не е като в клас, може да бъде само като допълнение, според мен. 
А грешиш за българското образование, много си е добре, всичко е до училище и университет, както тук. В момента е пълно с англичани, които учат медицина в България, супер доволни от обучението, много по-евтино, по-лесно ги приемат. Казват, че са много по-добре подготвени от тукашните млади лекари.

Родителите са стадо овце, като им кажат не може и се примиряват. Но говорих с няколко майки и ще видя какво можем да направим.

# 65
her_76 ,за скобите (от предната тема)на моя син не му предписаха слагане от NHS,защото случая му бил лек и не попадал в категорията за слагане на безплатни скоби за деца под 18г..Верно-неговия проблем беше само в това,че в горната челюст зъбите му бяха с малко разтояние един от друг и един леко навън.Но в никакъв случай не може да се сравнява с тежките случаи,които имаха някои други деца.Проверихме колко струва на частно,но цените са доста високи и непосилни.Тогава направихме следното-когато си отидохме в БГ направихме консултация с ортодонт и решихме там да му сложат скобите,а тук да си ходи на корекции периодично, когато трябва.И така да си завърши лечението.Така поставянето на скобите ни излезе около 2500лв(метални;това преди няколко години)и после по 80паунда тук за всяко посещение при ортодонта.Това беше по-удобен и по-евтин вариант за нас.Сега си слага само ретейнъри нощно време.

За руския език и аз съм съгласна,че е хубаво да се учи-дава много възможности.Аз така тук на времето работих в местната община.Имаха нужда от хора говорещи полски,руски и др....Иначе и двете ми деца учиха немски(с избор между немски и френски) и съм доволна от това-с голямо приложение е в техниката и медицината по принцип,макар,че нивото в училище си беше съвсем базово.

Doret,да има британци,които учат в БГ медицина.Но независимо,че по-лесно ги приемат и е по-евтино има някои други неща,които не са съвсем ок.И ние си ги знаем...
http://www.marica.bg/мегаскандал-в-му-британски-студенти-скочиха-срещу-корупция-и-неприлични-предложения-news655280.html
Аз имам кандидат студентка и съм си мислила и за тоя вариант,но май ще го зачеркнем.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 18:47 от Zhani

# 66
Дорет, интересно е това, което казваш за англичаните учещи медицина в България. Те трябва ли да знаят български? Как се кандидатства? Признават ли след това дипломата в Англия?

Моята диплома с чужд език не ми донесе нищо доходоносно или престижно. Освен предложение от местно училище да преподавам, но отказах, защото заплащането и работните часове ми бяха много по-неизгодни от сегашната ми работа. Имаме доста чуждестранни инвеститори, но те си ходят с преводачите, ако не говорят езика, което е изкл/чителна раядкост.

Относно техническата част и литературата си имат специалисти от страната, които идват на място и се занимават с асансьори, резервни части и т.н.

Не твърдя, че не е хубаво да се знаят езици, напротив, аз на това наблягах в България; но бих насочила децата си в друго по-скоро, които би им предоставило повече перспективи в живота, нещо, което им носи удоволствие, да го усъвършенстват и да следват мечтите си.

# 67
  • До хладилника, който обичам
Doret, аз съм испаноговоряща и мога да те успокоя, че не е невъзможно да учи език дистанционно. Не е това начинът, по който съм го учила аз (завършила съм езикова гимназия), но предвид, че познавам езика, смятам, че на едно основно ниво е напълно възможно да се научи онлайн.

Бих предложила да платиш абонамент в ucha.se, където се предлагат уроци по френски и испански, както и български за деца в чужбина, освен останалите общообразователни предмети. Преподаването е чрез записани видео уроци и е много приятно поднесено.
И да съчетаеш с Duolingo (приложение за телефона) + Memrise (също приложение).

Иначе за нивото на чуждите езици тук - да, точно такова е, ниско - впрочем каквото е и във всяка средна гимназия в България, ако не е със засилено изучаване на език, забрави да говориш чуждия език, ако разчиташ само на двата часа седмично... (и там са толкова).

Но в крайна сметка чуждият език и да не се научи, ако няма желание, поне развива някоя и друга мозъчна гънка, да се надяваме.

# 68
Това имах предвид за образованието в България - с изкл/чение на броящите се на пръстите на ръцете и краката елитни гимназии и университети в големите градове останалото е доста зле. Много бивши елитни училища вече не са, учителите бягат и средата (социалната) в училищата не е много благоприятна. Тази година поостанах повече в България и говорих с много приятелки. Учебниците и системата са много объркани също. Не че тук не е.

Дуолинго и аз го ползвам, за да си опресня моите езикови способности. Освен това аудио книги на съответното ниво също помагат.

Елементарен 5 дневен курс на работа и изпит ми донесе повишение и увеличение на заплатата, защото дава специализирана квалификация за областта, в която работя, а дипломата ми от 5-годишното следване в престижен университет в България (вкл. 4 семестъра латински) и още 2 чужди езика - нито 1 паунд. Нищо, че ако стане въпрос ахкат и охкат, след 2 минути всеки е забравил.

# 69
Езика е едно богатство....но в днешно време е добре като допълнение,като плюс към някаква друга квалификация.
Става и като спасителен вариант в някои случаи ако няма какво,но не и да разчиташ само на това в дългосрочен план.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 18:41 от Zhani

# 70
  • Великобритания
Толкова четох за тия сушилни , че направо се обърках , поръчахме вчера Candy -8 kг , донесоха ми я днес момчетата , сложиха я и вече суши втора пералня , егаси кефа .. все още не ѝ знам различните програми , ама пуснах на Mix and dry за 60 мин, изкарах ги топлички , сухи и направо в шкафа .. ама много мъхчета , направо като видях филтъра и ми стана лошо
сега чакам следващите , после пускам и на детето хахх , ще опера и изсуша цялата махала

# 71
  • постоянно
Мимито ако си наблизо да ти пратя и моите  с тоз мерак дето го имаш  Hug hahaha Дълги години да те радва сушилнята ти !  Peace

# 72
mimmito, честито! и аз се зарибих, хвърлих око на един бош, но нека да започнем и завършим ремонта и тогава ...

# 73
  • Великобритания
мерси , ама доколкото знам няма други мами около мен - в Рамсгейт сме , Кент
иначе колко му е , за час и сте изсъхнали ххахх

# 74
  • След завоя в дясно
Zhani- горе долу на колко време му се налагаше да ги стягат шините? Този вариант, само да ги стягат тук не се бях сетила.
Бу ползвали ли сте в ucha.se уроците по български за деца в чужбина? Доволан ли си? Колко стува, ако не е тайна?

Общи условия

Активация на акаунт