Бързи здравословни въпроси и отговори – 9

• 50 870
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Пуснаха ми ТСХ, ТАТ и МАТ, ФТ4 не, защото скоро съм го изследвала, ФТ3 нямало нужда.

Само да вметна, че FT3 е от изключителна важност. Peace Трите хормона - TSH, FT3 и FT4 - винаги се тълкуват заедно, защото може 3-те поотделно да попадат в референтните граници, но съотношението между тях да не е оптимално, от което произлизат и неприятните симптоми принципно. Т.е. изобщо не е достатъчно даден хормон да е някъде между референтните граници, важно е стойността му да е оптимална, спрямо останалите 2. Peace

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 16:57 от Гърне без похлупак

# 451
  • Варна
Пуснаха ми ТСХ, ТАТ и МАТ, ФТ4 не, защото скоро съм го изследвала, ФТ3 нямало нужда.

Само да вметна, че FT3 е от изключителна важност. Peace Трите хормона - TSH, FT3 и FT4 - винаги се тълкуват заедно, защото може 3-те по отделно да попадат в референтните граници, но съотношението между тях да не е оптимално, от което произлизат и неприятните симптоми принципно. Т.е. изобщо не е достатъчно даден хормон да е някъде между референтните граници, важно е стойността му да е оптимална, спрямо останалите 2. Peace

Чак толкоз не се вторачват ендокринолозите.
И аз се задъхвам като парен локомотив, ама ендото ми вика "тъй ще е".

# 452
  • София
Явно наистина не се вторачват.
Предишният ендокринолог ми пусна само ТСХ и ФТ4. Нямало нужда от ФТ3. Това беше юли месец. Исках да ми направи ехография - не било чак толкова спешно. Апаратът му бил развален. Като отидел в другия си кабинет щял да ме извика.
Та затова вчера отидох при друг. Каза за ТСХ, че бързо се меняло, та ми пусна него, ТАТ и МАТ. Ще взема да си пусна самосиндикално ФТ3 и ФТ4.
В днешно време човек да се чуди - да отиде ли на лекар, да не отиде ли. Пък като отиде - да търси ли второ мнение, да не търси ли. Това не е нормално Rage

# 453
  • Варна
Не се вторачвай наистина. Това, коети пише Гърне по похлупак е вярно, но перфектното съотношение е почти невъзможно да го нацелиш.Години ходене по мъката и експерименти и то сама, почти няма ендокринолог, който да го отрази.

# 454
Това, коети пише Гърне по похлупак е вярно, но перфектното съотношение е почти невъзможно да го нацелиш.

Не е така, съвсем възможно си е. За да функционираме правилно, преди всичко трябва да оправим хормоните си. Не се ли случи това, наливаме от пусто в празно.
В темата за Хашимото говорим много за тези неща и обменяме доста полезна информация. Мога да кажа, че откакто навлязох в материята, състоянието ми значително се подобри. Аз, обаче, вече не ходя по ендокринолози - досега не съм срещала специалист в София, който да изписва адекватни схеми на лечение; имам чувството, че на повечето хич не им пука за благото на пациента. За съжаление, това не е само мое усещане. Повечето момичета в съседната тема също са вдигнали ръце от лекарите, ходят само за ехография 2 пъти годишно и дотам.

miamim, повярвай ми, колкото повече четеш за проблемите, свързани с ЩЖ, толкова повече ще се изумяваш на бисерите, които масово дрънкат лекарите. Simple Smile

# 455
  • Варна

miamim, повярвай ми, колкото повече четеш за проблемите, свързани с ЩЖ, толкова повече ще се изумяваш на бисерите, които масово дрънкат лекарите. Simple Smile

Дай ми решение на моя проблем. Нямам жлеза,пия Ел Тироскин 150. Оплакванията са ми задъхване и то много, умора, липса на концентрация.И още много, които в момента не се сещам Simple Smile

# 456
Аз имам жлеза, но по-голямата част от нея е "изядена" и вече не функционира - не знам дали има особена разлика с твоето състояние. Simple Smile Също бях стигнала до доза от 100 мкг., но се оказа, че май ми е висока, сега съм на малко по-ниска.

За твоето състояние не смея да давам съвети, защото не знам дали няма някакви по-специфични особености, ако съвсем нямаш жлеза. Rolling Eyes

Иначе, по учебник се води, че оплакванията и симптомите изчезват напълно тогава, когато хормоните влязат в релси - в никакъв случай не твърдя, обаче, че този процес е бърз или лесен. Напротив - освен адекватна доза на хормона, се изисква и цялостна промяна в начина на живот, с всичките трудности, които я съпътстват. Аз самата също все още се лутам, но смятам, че вървя в правилната посока. Ако разчитах само на лекарите, обаче, сигурно сега щях да съм супер зле, защото последните схеми, които ми изписаха, бяха направо нелепи - става въпрос за различни ендокринолози, да подчертая.
Понастоящем всичко сама си назначавам, изследвам, лекувам...
Не съм се вманиачила, просто не желая да водя полуживот. Peace

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 19:19 от Гърне без похлупак

# 457
А защо да е свързано кръвното с възлите? И аз съм с възли, но кръвно нямам.

# 458
  • SF
miamim, имаш ли някакви симптоми? Кое те отведе на ендокринолог?
На мен понеже ми прескача сърцето напоследък - нещо като екстрасистули, ама сякаш ми спира за момент, една от лекарките ми спомена за щитотовидна жлеза. И сега това ми е ново 20.

# 459
Esmee, за това и аз ти споменах преди 4-5 страници, даже май в няколко поста. Peace Сърдечните проблеми са много често свързани с ЩЖ. Имаме си няколко примера в съседната тема (тази за Хашимото).

# 460
  • SF
И аз питам какви са симптомите за проблеми със щитовидната жлеза. Само сърдечни проблеми (защото, ако има такива, те може да не са свързани с нея) или има и други?

# 461
Проблемите, свързани с разбрицана ЩЖ, за съжаление, са адски много. Някои от тях (но съвсем не всички) са: умора, сънливост, разсеяност, лоша памет, тревожност, депресия, натрапчиви мисли, задъхване, отоци по лицето и тялото, косопад, чупливи нокти, суха кожа, необяснима поява на чести обриви, наддаване на кг. и невъзможност за свалянето им, болки в ставите и мускулите, скованост, екстрасистолна аритмия, невралгии, запек, проблеми с МЦ (при жените) и др. Изредих ти само част от симптомите, които една недобре функционираща ЩЖ поражда. Сигурно пълният списък от оплаквания е 3 пъти по-дълъг. Confused

Аз лично имах почти всичко от изброеното, преди да ме диагностицират с Хашимото. Просто някак си си бях втълпила, че е нормално и че "всички хора са така". Е, да, ама не! Трябваше много по-рано да се изследвам, а не в продължение на години да живея с болестта, без да разбера.

# 462
А защо да е свързано кръвното с възлите? И аз съм с възли, но кръвно нямам.

И аз нямам високо кръвно.

# 463
  • Варна
Аз също имам сърцебиене.
Преди операцията ми беше направило впечатление,че се припотявам,особено дланите,което не беше типично за мен.

# 464
  • София
Аз си мислех, че е свързано, защото и предишната кардиоложка и тази ме насочиха към ендокринолог.
В последствие четох на доста места, че е възможно сърцебиене, но високо кръвно налягане не беше споменато като симптом Flushed

Общи условия

Активация на акаунт