Плетем красоти за топлите дни .. тема 96

• 93 917
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Чудесни са нещата ти, Анджи. Поздравления и за представянето им!
Благодаря много.

# 391
  • Варна, морето и сините вълни!
И една лятна красота да ви представя.

# 392
Грее тоя шал. Разкош! А преждата е много красива!

# 393
По принцип много трудно харесвам шалове, но този наистина е уникален. Браво!!!

# 394
  • София

Анджи, а накрая колосваш ли ги? Щото тя рафиата е твърда, ама... чак толкова ... едва ли.
Роклята е направо невероятна!

здравейте, Кати. Шапките не ги колосвам, просто плета ги по-плътно ( ако правилно го казах на български) . Испанската рафия по-нежна( шапка цвят каки), шапка цвят слама е турска рафия, тя е  по-твърда
 , на края в полета  вплитах дебела корда. А в последната шапка и в края на дъното  вплитах корда.

А как става... не знам как се казва тази особена форма, с "щипване" на шапката - вдлъбнато отстрани и отгоре... как държи форма без кола?

ПС
Мими, разкошен е шалът!

# 395
Момичета, големи красоти правите - шапките,  греещият шал...
Как ги плетете тези изящества!?
На мене ми се струва много трудно плетенето на 1 кука. 

КатиАБВ, не беше ли бомбе?

# 396
Кати, на руски шапката се казва Федора. Това се прави с ютия и пара. Макарче  аз имам специальная форма, но може без нея.   https://youtu.be/1uTJFVcb4hk  ето клипчето, на 31 минута можете да видите как става.  

Мими, преждата е суфле от Стенли? Красив шал!

# 397
Лято е, време за шапки. Тази ми е последната, плетена от турска рафия, от която имам още няколко цвята, но не ми хареса и няма да повторя.

# 398
  • Варна, морето и сините вълни!
Благодаря за милите думи за шала.
Преждата не е от Стенли, след одеалото, което ми скъса нервите, повече турска и българска прежда не искам да пипна. Преждата е Холандска мисля, но не съм сигурна. Отначало ми се свидеха парите, но ....сега казвам заслужаваше си. Голямо удоволствие беше да плета с нея.
[url][/http://www.scheepjes.com/en/yarn/world-scoop-whirl-unique-twisted-plied-section-817/url]

Относно една кука или две, лично на мен триъгълен шал и шапка ми е по лесно да плета на една кука. Но си поставям предизвикателство, да опитам да плета шал за мен на две куки. Да видим...
Иначе на една мисля по -лесно стават фигурите.

Сбъдваща мечти..шапката е много слънчева!

Анжи, клипчето е полезно, благодаря!

# 399
Много красиви шапки!
Върнахте ме в младостта.
Във времената преди интернет и специалните прежди, когато уменията се предаваха от майки на дъщери, майка ми беше изплела прекрасни дантелени шапки от по-плътен памучен конец за мильо. Бяха много нежни и ефирни. Колосваше ги , мисля, със захарна вода.
Не си спомням добре, но мокреше цялата шапка, натъпкваше добре отвътре , а периферията лягаше на равно и така докато изсъхне добре. Успяваше да им направи перфектна форма.
Аз си ги бях украсила с панделка и сухи цветя. Много красиви бяха и с голямо удоволствие ги носех. А тогава нямаше такива плетени шапки.
Сега съжалявам, че не намерих време, майка да ме научи да плета и се уча от клипове.

Написах го, защото някой, може да почерпи идея от тези стари техники. Вие умеете да плетете на 1 кука.
Предполагам, че и с рафията може да се придаде форма по същия начин - да се напръска с вода , да се натъпче отвътре и да се остави да изсъхне. Тя е растителна и би трябвали да стане.

# 400
Бих искала да попитам иглата за фриволите някаква специална ли е?
Купих си една голяма, с която да опитам, но явно ухото й идва голямо и щом измуша конеца, всичко се разваля.

# 401
Разбира се, че е специална. Гугъл търсене с "tatting needle"  ще помогне.

# 402
Mimito, така кажи, че е scheepjes 😀 чакам някой да ми подари 2-3 ролки, че и на мен  ми е скъпа.

# 403
Ако се разбираше, нямаше да попитам. Благодаря все пак!

# 404
Добър  вечер на всички. За да  предаваш формата на шапките , продава се специална  течност, но също предлагат, че тя може да бъде заменена от раствор  лепило С200 разреден  с водата. Напръскваш шапката , придаваш формата и даваш да изсъхне. Единстевно, ако се намокри,  започва да  лепне .

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 09:28 от anji75

Общи условия

Активация на акаунт