Магията на изтока - тема 51

• 42 435
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
   И аз обичам пържено и пържа доста неща, но поне не твърдя,че готвя здравословно  Joy. А като ги гледам как набиват всякакъв лук, люти чушки, чесън, пресен и стар кромид лук,кимчито навсякъде,сосовете с чили за топене, заедно с всички други туршии, направо ме заболява стомаха.И навсякъде соев сос, рибен сос , бобова ферментирала паста.Имам чувството ,че са всеядни.

Интересното е,че като повтарят всеки път колко е вкусно, на моменти и на мен ми се дояжда.И сега разбирам, защо имат толкова много безплатни тоалетни.

# 151
Тайна,вкусно им е,но не споменават за тайната подправка натриев глутамат Trollface

# 152
  • София
Тайна,вкусно им е,но не споменават за тайната подправка натриев глутамат Trollface

Даа, винаги има по някоя тайна подправка от пликче или пакетче.. Joy

# 153
Здравейте,
ще ми се да кажа за корейската храна от личен опит и пряко посещение в страната, последното следствие от годините зарибявка по сериалите и к-попа.
Аз, вероятно като повечето си мислех, че гозбите дето хапват мляскайки по сериалите са нещо изключително и в момента, в който стъпих там си рекох - ще пробвам поред всичко. Много бързо слязох на земята. Вкусно? Пълен мит! Напротив - повечето абсолютно безвкусно, тоест нищо галещо небцето. Естествено че лютото е люто /обичам люто/, но и то е някак само, ако ме разбирате, а и съвсем не всичко е люто. Кимчито - нищо особено, кибимбап - мешаница, която вкусово е буламач от безвкусен варен ориз и също толкова безвкусни зелении, кимбапа, пак зависи с какво е вътре / на мен ми харесваше един с тон и кимчи/, сиви спагети-студени, гарнирани с накълцани сушени водорасли и прясно нарязан лук - пфу, тотално безвкусно... Съжалявам но не помня техните названия на манджите, за да цитирам подробно. Раменът- по бива, ама като е инстантен, а такъв е във всички магазинчета от типа Севън елевън и CU, по нищо не се различава от този дето тук се продава - става за едно хапване. Може би онова, което най-ми хареса е т.нар. манду - варени /на пара/ или пържени топки от оризово брашно вътре с нълнеж от лук и пилешко или нещо друго, както и прословутото пържено пиле, ама то си е пиле - нищо различно от познатия ни вкус... Абе нищо, ама нищо особено, но какво нещо е внушението с тези сериали ...
Може да се разделих с илюзиите, но не се отказах да опитвам. А относно това здравословна ли е или не - не знам, факт е че се отслабва там като се консумира. Интересно ми беше много баби по улици или сергии как белеха стеблата на листата на червеното цвекло, вързваха ги на снопчета и вероятно това също влизаше в съставките на супите. Освен тях имаше и разни други треволяци, които не разпознавах, та вероятно тези природни продукти са в полза на тезата за здравословието.

# 154
  • София
И на мен ми се струва,че ако отида там, ще ям само пържено пиле и готов рамен.Може да пробвам и мръвките на скара, тези дето мариноват с круша, но знам,че месото е скъпичко там.Знам,че тяхната храна е с по-малко сол, отколкото ние сме свикнали.Може би от това се отслабва.

Имах един познат, който спря само солта и от 130 кила, стана 65.

# 155
Да, може и от солта да е, но не мисля че е само това, защото там не е съвсем безсолно и не по-малкото и присъствие прави манджите безвкусни. Например пакетчетата в рамена са си съвсем нормално солени. Не съм наясно колко съпоставими са калориите във варения ориз и нашия хляб, но мисля, че в хляба са повече или поне това идва от добавките му. А и ние - готвен ориз с хлаб, картофи с хляб ... Знам ли?
А печените мръвки са си като всички печени мръвки - естествено че е вкусно, като варианта с увиването в марули с добавки са интересни. По интересно ми беше че освен в марули ги увиват в сусамени листа, които имат особен вкус /не знаех че се яде това/ и разни други. Това бива, но както казах - печена мръвка. Иначе наистина е много скъпо месото, но не като да не може да си го позволи човек като отиде там, а и те ти предлагат порции от по 100-200 гр., но фино нарязано на поносима цена. Но яки пържоли съпроводени с кебапчета, кюфтета или както ние си знаем сигурно само във фантазиите си кореец може да види.
Всъщност случи се да ям рамен в Токио, в заведение, е там вкуса беше като на гъста пилешка супа, защото имаше две три мръвчици. Но в Япония храната е съвсем на друго ниво - много по-вкусно и приготвения ориз също.

Последна редакция: сб, 07 окт 2017, 22:26 от elinora

# 156
  • София
Да, хляба си казва думата.Те от раждането си свикват с ориза, ние с хляба.Ние всичко ядем с хляб, те с ориз.Ама аз не мисля,че мога да ям непрекъснато ориз, като тях.Още повече варен само с вода,лепкав, без вкус, без никакви подправки, сол и мазнина.

Като гледах Паста , бая рамен изядох и ми се отрази на килограмите.Сега сама си правя паста и си я ям с направени от мен бульончета, не с купешки и е много лека и бързо смилаема храна.
Нещо такова.Само със зеленчуци или с бистра пилешка  супа или със супа зеленчуци и свинско месце.Или с шунка, като не слагам месо.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 07 окт 2017, 22:44 от Тайна

# 157
Тайна, получило ти се е. Поздравления!

# 158
  • София
Тайна, получило ти се е. Поздравления!

Много благодаря  Hug! Обичам да си угаждам.

# 159
  • DE
Е, била ви по нощите да показвате такива красоти  Crossing Arms бих хапнала с удоволствие chef
Винаги ми се е струвало върха на кулинарното майсторство, точенето.

# 160
  • София
Е, била ви по нощите да показвате такива красоти  Crossing Arms бих хапнала с удоволствие chef
Винаги ми се е струвало върха на кулинарното майсторство, точенето.
Това е точено и рязано с машинка.Иначе съм си правила удон на ръка.Сега гледам обучително  клипчета за тегленето на нудълс, но още не се решавам да се  пробвам. Joy

Първия ми опит за удон.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 08 окт 2017, 00:15 от Тайна

# 161
  • DE
Така ли  newsm78

трябва и да се научиш да месиш така, да не те болят ръцете де  Thinking  Mr. Green

Факири са тези хора, ей  Sunglasses

# 162
  • София
Така, да, ама аз няма да правя такива промишлени количества като тях. Joy

По това клипче си правих удона.

https://youtu.be/dOJy7i5t0co

Още един факир.

https://www.facebook.com/svideo.vietnam/videos/1323994904344432/ … No0jU5QvtufQO9hqA

Последна редакция: нд, 08 окт 2017, 00:50 от Тайна

# 163
Шошулчо, първи епизод на Okusama wa, Tori Atsukai Chui с превод на английски е готов.

Преводачът е точен и изпълнителен, така че можеш спокойно да го започнеш като текущо заглавие

С тези разговори за азиатската кухня ми дадохте идея да направя никуман.
Заради приготвянето на дим сум, джаодзъ, никуман, баодзъ, манду и пр. (така наречените dumplings), си купих бамбуков стиймър от Китай.
И така е, да - японската кухня е много по-вкусна от корейската и близка за нашия балкански вкус, може би защото в немалка част тя е и европейска, приели са много неща от португалските търговци/ мореплаватели.

# 164
ОМГ
Тайна какви неща прави Hushed

Как имате сили да говорите за храна толкова късно? Има хора на диета.

Общи условия

Активация на акаунт