СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 9

• 118 379
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Може би е редно институциите да решат проблема по принцип, а не на парче. Все пак СМГ не е единственото засегнато училище.

# 61
  • София
Може и да се каже нещо по въпроса довечера в 7:50 по BIT при Кулезич, знае ли човек.

http://www.bitelevision.com/poreden-rund-ot-skandala-sam-smg-kak … in-ot-roditelite/

# 62
Може и да се каже нещо по въпроса довечера в 7:50 по BIT при Кулезич, знае ли човек.

http://www.bitelevision.com/poreden-rund-ot-skandala-sam-smg-kak … in-ot-roditelite/
Я, колко интересно. Какво ли още ще излезе от лай**ната каца? Да видим сега аргументите на защитниците на кликата.

# 63

"Явор Минков Хайде сега аз да напиша някои ФАКТИ от протокола: 15 сериозни нарушения на а.с. (нарочно с малки букви), от които някои толкова сериозни, че РУО се наложи да сезира други комптетентни органи, които да довършат проверките.
ПС: Този Димитър Евстатиев май няма учител, който да не е оплюл в СМГ. Администраторите, чии интереси и достойнство пазите, та не го изключвате?
ПС2: Онзи другият - Станислав Бояджиев, нещо млъкна и спря да уронва името и престижа на СМГ и УН, когато днес видя, че а.с. няма да оцелее и да успее да приеме дъщеря му над бройката (предстои да е в пети клас). Това ми го сподели лично Ст.Б. преди около два месеца, когато за всеки случай записа дъщеря си на курс в пети клас, ако а.с. не свърши работа.

Stanislav Boyadjiev Господин явор минков... въобще не ви прави чест да ръсите подобни лъжи по мой адрес. Никога не съм очаквал никаква услуга от никого. Това е ваша долна интерпретация. А съм млъкнал, защото не искам да си развалям отпуската с хора като вас - обсебили оборота на настоятелството, фиктивни отчети, безумни разходи и злоупотреби и задкулисни игри и сплетничество. Мислех ви за човек с чест и достойнство, но явно съм се лъгал. Очаквам извинение."

Много неща стават ясни от последните изяви на този човек - от кога датира заговора срещу СМГ, кой е главен организатор, как и кога са се опитали да вкарат няколко човека в УН и да се докопат до парите, които в последните години са се увеличили заради огромния труд и авторитет на учителите (тези пари са изработени от учителите, никой не ги превежда по сметката на УН наготово!) и т.н. А за Ненчев интересни случки има из форумите и социалните мрежи.  newsm78

# 64
Warwick, това което пишете са си Ваши итерпретации на 2 коментара от фб. Аз не разбирам защо не се провежда ОС, в което всичко да бъде изяснено. Несвикването на такава събрание е съмнително за действията на ръководството при положение, че има толкова проблеми и съмнения. Най-нормално е колективният орган да се събере, да се зададат там тези въпроси и там да се дадат отговори. С писането по форуми не можете да убедите никого. Ръководството трябва да изчисти доверието на членовете като предостави нужните документи.
Непрекъснато подменяте проблема като прехвърляте негативи на Бояджиев. Ако дъщеря му имаше 35т. щяхте да кажете, че са изтекли задачите; ако балът й стигаше за 6-тата паралелка, щяхте да кажете, че заради нея се отпуска 6-та паралелка; ако беше приета с точките си щяхте да кажете, че това е акт на благодарност.
Факт е, че има 10 парашутиста приети преди 15.09. Твърдите, че Стоянов не е могъл да запише дъщерята на Бояджиев. Т.е. от думите Ви излиза, че и тези 10 парашутиста не са негово дело. Значи всички 15 са дело на РУО, които пък назначиха новото ръководство, това ли казвате?

# 65
  • София
Аз искам да изместя фокуса към нещо по-практично и ежедневно, което касае всички ученици в СМГ:
Някой има ли идея кога ще махнат прословутото скеле и ще има възможност да се отварят прозорците? Синът ми каза, че е адски задушно, непроветрено -вирусите си щъкат наволя и голяма част от класа са вече болни...
Не ме интересува кой е сложил скелето - мисля, че в края на Септември вече трябва да има нормално провеждащи се занятия, без да е необходимо да ходят на училище с кислородни бутилки...

# 66
  • София
Аз останах с впечатление, че до декември ще се прави ремонтът от родителската среща.

# 67
  • София
Аз останах с впечатление, че до декември ще се прави ремонтът от родителската среща.

Чудно... Cold Sweat
Заковани прозорци като в затвора половин учебна година!

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 10:15 от rally

# 68
И аз от РС разбрах, че сега започват и ще продължи до (не разбрах и включително ли) декември.
А салона кога ще е готов? На РС казаха, че отминалата вече седмица ще е готов. Но, не. Мъкне физическо, заедно със супертежката раница из целия град! Какъв е проблемът да кажат на децата откога да носят и саковете с екипите?

# 69
Добре де, ако всичко се прави за доброто на децата нека погледнем каква е всъщност новата линия – УН няма право да организира курсове, а такива курсове може да организира само външна фирма, спечелила търг и плащаща наем, който да отива в общината.

Значи, както го разбирам аз, при новите условия има следните опции:

-   Някаква фирма наема учители. Малко отклонение е въпросът какви учители ще наеме, защото от една страна курсовете са популярни заради  учителите, не заради сградата, а от друга страна на пазара има краен брой подготвени и желани учители, а другите такива вече преподават в други школи и са заети. Та фирмата трябва да наеме или същите учители, които сега водят курсове, или да наеме новаци. Ако направи второто рискува утвърдените учители да си направят своя фирма и ще загуби.  Та да се върнем на темата – фирмата наема учители и се явява на търг. Печели с някаква сума от порядъка на 30, 40 или 50 хиляди лева. А приходите на фирмата ще бъдат пак същите (или по-високи, защото цените ще скочат?) или нека кажем 1,2 милиона. И значи накрая от тези 1,2 милиона СМГ ще получи 50 000, а и те после ще отидат в общината. И накрая СМГ ще остане с пръст в уста и ще разчита само на отпуснатия и бюджет, защото това предвижда министерската заповед. Фирмата ще се нагуши обаче яко, което си е покана за яки корупционни схеми - ако "наша" фирма спечели ще се отблагодари, нъл тъй? Twisted Evil
-   Самите учители си правят фирма и дръпват повечето деца със себе си.  Наемат си помещения в някое училище (не в СМГ, а където им е най-евтино и удобно).  Приходите пак са същите, някакъв наем пак отива в общината, но цялата печалба остава в учителите. Според мен това им е най-изгодно. В СМГ обаче пак отива нула, геврек.
-   Никой да не прави курсове според мен не е опция, защото има търсене на тази услуга, а щом има търсене ще се появи и предлагане.

Или ако обобщим, досега УН в СМГ с „незаконната си дейност“ е давало някакви заслужени допълнителни доходи на учителите и доста големи приходи за СМГ.  В резултат учителите са били мотивирани да си стоят в СМГ, а гимназията е имала един постоянен източник на приходи, който е помагал за ремонти, за пътувания по състезания и т.н. А от сега нататък СМГ вече няма да види никакви допълнителни пари, децата ще трябва да си плащат всичко и ходенето по състезания ще се ограничи.  Е, това ще е крайният резултат от цялата война, на когото му харесва ще бъде доволен.

Ще ми се да се спра и върху незаконните действия на УН. Първо, няма начин борецът за правда Стоянов да не е знаел какво става, защото и той е давал уроци. Второ, ако някой има вина за незаконна дейност това на първо място е този, който е допуснал да се водят школи в повереното му училище, а не тези, които са го правили. Стоянов показа на практика как може СМГ да се заключи и да не се пуска никой, та явно ако е искал да спре порочната практика е можел да го направи. Да, ама не това е искал, а е искал да се докопа до парите, не да спира каквото и да било. Накрая само, когато видя дебелия край, реши да повлече всичко със себе си. И сега СМГ ще загуби много – и имидж, и пари, и добри деца, и добри учители... Ми то и най-големите врагове на СМГ не са сънували такъв успех и сега сигурно пият шампанско... Сега дали са покрадвали нещо или просто са използвали някакви трикове за да прикрият разходи, за които няма фактури, не мога да кажа. Хубаво е, че ще има проверка и ще се разбере. Но каквото и да стане, то няма да е в полза на подготовката на децата.

И накрая, но не и по важност. Много от учителите, които тук някои наричат каки ли беше, лелки ли беше, са супер професионалисти и всеки който е имал досег с тях (дете или родител) им е признателен. Те са в основата на успехите на СМГ и родителите го знаят. Родителите знаят и как тези учители са се грижили за децата им по състезания не само в България, но и по цял свят и са пускали децата си с тях с леко сърце. А Стоянов в основата на какво е? Само на сгромолясването на гимназията май, а? И кой би си пуснал детето на го води Стоянов по света? Аз не, а и той май не се е натискал да организира и води деца никъде, защото това е голяма отговорност. Не е за него да спасява от полицията в ислямска държава арестуван ученик, да се кара за изгубен багаж, да вади визи за 24 часа или да се разправя за отменен полет, оставящ половината деца на летището. На него му дай да дава интервюта, а даже и имената и постиженията на децата с медалите не можа да запомни. Толкова за Стоянов. Само да добавя, че без него може, но ако бяха напуснали накуп учителите, СМГ нямаше да се оправи. Поне не тази година. И точно затова Стоянов е за уволнение - не заради Петя Тодорова, както все се приказва, а за нулеви мениджърски умения, поради което се стигна до кризата.

# 70
И аз от РС разбрах, че сега започват и ще продължи до (не разбрах и включително ли) декември.
А салона кога ще е готов? На РС казаха, че отминалата вече седмица ще е готов. Но, не. Мъкне физическо, заедно със супертежката раница из целия град! Какъв е проблемът да кажат на децата откога да носят и саковете с екипите?
Раниците на децата в СМГ са приблизително 2 пъти по-леки от тези на децата в другите училища, защото обучението е на блокове (6 часа = 3 учебника). Вие сте си избрали да прекосявате целия град, за да стигне до училище (едва ли я мъкне на гръб), в кварталното нямаше да имате този проблем. Когато дворът стане готов, всички ще разберем. За салона - също. А това, че сте решили да носи екип по физическо, също си е Ваш проблем - на РС ясно казаха, че засега няма да играят. Когато започнат часовете, децата ще бъдат информирани своевременно, за да започнат да носят екипи.

# 71
Лесно се хвърлят обвинения.
А отговорът е много прост стига да се знае кой отговаря за курсовете, кой ги организира и менажира. Това не е Директорът, а Настоятелството. През Април е получено писмо от Министъра, че тази организация на курсовете вече няма да се допуска. Стоянов е предложил на СН да обмислят вариант как това да стане/ да продължат да водят курсове/ по законен път. Това не се е случило. Обвиниха го, че иска да прилапа парите, което не е вярно. Той няма никакви права в настоятелството и не може да взима никакви решения. Това е истината.
 В този случай Директора НЯМА никаква вина.
Защо чакаха до сега, не зная. Седи въпросът защо не се свика Общо събрание толкова време, за да се обсъдят всички наболели въпроси.
И Стоянов , и учителите са направили много за училището и децата, нека не отричаме фактите.

# 72
Раниците на децата в СМГ са приблизително 2 пъти по-леки от тези на децата в другите училища, защото обучението е на блокове (6 часа = 3 учебника). Вие сте си избрали да прекосявате целия град, за да стигне до училище (едва ли я мъкне на гръб), в кварталното нямаше да имате този проблем. Когато дворът стане готов, всички ще разберем. За салона - също. А това, че сте решили да носи екип по физическо, също си е Ваш проблем - на РС ясно казаха, че засега няма да играят. Когато започнат часовете, децата ще бъдат информирани своевременно, за да започнат да носят екипи.
Warwick, раницата си е тежка защото всеки ден носи 2 сборника по мат., освен предметите и кутия с храна, защото всеки  ден е до 14.05, а още не са започнали школите. Не разбирам защо спорим за теглото на раницата? Не обвинявам СМГ за теглото й. Обикаля целия град, защото има ремонт на Дондуков и трамвая не върви. Отново не обвинявам СМГ за това! Носи екипа, защото на нашата РС учителят по физическо каза, че "салонът ще е готов още другата седмица, да носят екип". Ето това ми беше единственото желание, писано в цитирания от Вас пост, да кажат на децата: "Не носете екипи до второ нареждане", което явно във вашия клас са казали, но при нас - не!

# 73
  • София
Добре, а за задуха в стаите какво е “нашето си решение”? Да ги сложим на домашно обучение ли? На РС били казали (не съм била, татко му ходи) - това отменя проблема ли? Доколко редно е това?
Или загубени в дракането за “кризата”, забравяме децата? Важно е курсовете, а ученици и учители да си работят с главоболие от липса на въздух Wink

# 74
Добре де, ако всичко се прави за доброто на децата нека погледнем каква е всъщност новата линия – УН няма право да организира курсове, а такива курсове може да организира само външна фирма, спечелила търг и плащаща наем, който да отива в общината.
В наредбата приета от общината -
https://council.sofia.bg/documents/20182/404714/Pril+-+R.+136.pd … 888f-40577de885b6
чл.22 - наема се плаща на училището!

Общи условия

Активация на акаунт