СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 9

• 118 373
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Нямах предвид цялостната ти житейска дейност в бг мама и извън, а конкретно по тематиката в момента. Кой си, какво си правил и какво правиш-знам. Възползвала съм се даже от услугите ти не веднъж. Тях нямах предвид. Арогантното заяждане започна от теб и получи естествено продължение при мен.

# 91
Точно на kodbg да се държи сметка какво е направил за математиците и СМГ и не само е не просто смехотворно, а граничи с наглостта.

Не се притеснявайте за членския внос. Такъв не се събира в настоятелството.

# 92
Да обърна внимание, че обикновено докато трае данъчна проверка при съмнение за финансови нарушения, се запорира банковата сметка на разследваното юридическо лице. От друга страна, данъчните хич не си дават зор, да не забравяме, че това са държавни чиновници на заплата. В момента имам пример с едно друго НПО, което разследват от март месец и все още проверката не е приключила. А сумите там са в много пъти по-малки, отколокото генерираните от настоятелството, съответо документите за проверка за много малко. През това време обаче дейността на НПО-то е напълно блокирана, не може дори да си събира членския внос. Това е добре известно на Будната Гражданска Съвест, изискала проверката - независимо дали ще се открият или не нарушения, със сигурност ще се навреди на настоятелството.
Няма лошо. Като поизгладнеят и поизтрезнеят, може да заговори човешкото в тях и да им понамалее алчността.

# 93
"Арогантното ми заяждане" беше въпрос към празнодумството ти, на който ти не отговори, а започна да хортуваш  в съвсем друга посока. Ще го повторя.

Дано не ни се налага да разбираме какво ще се случи, ако на определени хора им писне.....

Като оставим пълнежа ти в мнението, какво точно трябва да значи това изречение?
Аз го възприемам като анонимник казва нищо - би ли конкретизирала какво очакваш да се случи и кои са определените хора или ще го караш на вятър като цялостното ти участие досега?

# 94
  • София
Казах, кои са "определените хора". Те не са се крили в нито един етап от цялата тази пародия. Част от тях са и от Настоятелството. Други водят курсове, но всички заедно са направили толкова много за СМГ, колкото никой друг поотделно не е в състояние да направи. Да им "писне" казах, а имах предвид наистина чисто човешки да загубят мотивацията си, ако щете и финансовата. От това, както вече споменах, ще пострадат децата в частност, а като цяло СМГ. Може и някои от тях да се ориентират към други училища - ще ги вземат Джофра, не се безпокой. Ще направят курсове и те пак ще са пълни.
Ако курсовете минат към външна фирма ООД, ще бъдем свидетели на слабо Настоятелство, оттам на намалени и почти никакви парични потоци към СМГ. Ако се сключи договор за наем за провеждане на курсовете в общинско училище, то той ще отива към общината т.е към неизвестни реципиенти.
При всички случаи интерес от развилите се събития децата на СМГ нямат.
Всичко зависи сега доколко искат и как ще преодолеят проблема учителите на СМГ.
Отговорих ли на въпроса ти?

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 22:53 от jenap

# 95
Ох, хайде стига с тази опорна точка, че някой родител или директор е виновен за курсовете и за по-малкото пари в настоятелството! Няма такова нещо! Има закон, има писмо от 06.04, друго такова от 11.09 и нито едно от тях не е от родител, а от властимащите. Това, което са поискали родителите (членове на УН) е проверка на разходването на средствата на настоятелството. Това е проверка, която е нещо нормално и ако няма злоупотреби не виждам какъв е проблемът. Членове на настоятелството поискаха ОС, където е мястото за искане на обяснения и решаване на проблеми на настоятелството. Беше им отказано такова ОС и все още се отказва. Защо?

# 96
Отговорих ли на въпроса ти?
Отговори, благодаря за което. Наистина не бях разбрал кои визираш под "определени хора"

Те не са се крили в нито един етап от цялата тази пародия.
На база на какво твърдиш това?
Доколкото виждам, избягва се общо събрание - има ли две мнения по въпроса?
Личен опит - многоуважаемият Стойчо Стоев, който е част от поставилите ултиматум учители - "или ние или той" пусна пост с официална покана за личен разговор към всеки желаещ, но не уважи моята молба, пълна с конкретика за какво искам да се видим и поговорим (нарушения в състезания по математика).

Да им "писне" казах, а имах предвид наистина чисто човешки да загубят мотивацията си, ако щете и финансовата.
Да му писне може на всеки - на теб, на мен, на учител.
Който загуби финансова мотивация, отива да лежи и кара на социални помощи, надали е незаменим и ще впечатли особено работодателя си с това, че му е писнало.
Отделно, не мисля, че има признаци на някого в конфликта да му е писнало. Виж, може би на други преподаватели в СМГ, които не участват дейно да е започнало да им идва нанагорно.

Ако курсовете минат към външна фирма ООД
Това става досадно... Курсовете ще се провеждат както е регламентирала държавата!
В това не виждам принос от летния скандал. И с него, и без него щеше да се стигне до трансформация, нали така?
Ако има проблем с тях - той е в наредби и закони, а не в позиции на родители и страни в СМГ патакламата.
С какво в това не си съгласна???

# 97
  • София
Kod, ще ти отговоря и на тези въпроси от уважение към твоята особа и въпреки явната липса на отсрещно такова. С това смятам да приключа засега "вятърничавото си участие" по темата.

1. На базата на какво твърдя, че те не са се крили?
На базата на това, че излязоха с лицата и имената си още докато Стоянов беше директор. Общо събрание се отлага, тъй като има явни сигнали, че искането за свикването му не е със съвсем благородни цели. Вчера и радетелят за "будна гражданска съвест", мечтателят и борец за "възтържествуване на истината", каза при Кулезич, че още от началото на година един още по-бивш уволнен директор със съмнителна репутация,  призовал за обединение и вкарване на "свои" хора в Настоятелството с цел подкопаване на последното отвътре. Един заговор, който не е отсега, лъсна. Дали пък с големия зор за свикване на Общо събрание с първа точка от дневния ред "Гласуване на нови членове" не се цели точно това?

2. Коментарът ти за този който " загуби финансова мотивация, отива да лежи и кара на социални помощи, надали е незаменим и ще впечатли особено работодателя си с това, че му е писнало" , може да се отнесе за магазинерка или общ работник на строеж. В случая говорим за учители, които за жалост не са толкова лесно заменими. Видя се какво се случи лятото с опита да се заменят някои от тях.  И много хора ще се впечатлят - ученици, родители, пряко заинтересовани.

3. "Курсовете ще се провеждат както е регламентирала държавата!
В това не виждам принос от летния скандал. И с него, и без него щеше да се стигне до трансформация, нали така?"

Аз виждам принос, а явно и министърът, щом е изпратил специално писмо към СМГ на 12.09.17, касаещо курсовете и се е позовал в него на писмо от директора от 09.08, в което последният се жалва, че няма регламентирани отношения между училище и курсове, които "генерират милиони".
А който е чел стенограмата от изслушването в НС е видял, че председателката на СН на Настоятелството казва, че отдавна е искано от Настоятелството това узаконяване на отношенията. Директорът им казал да не се притесняват и изготвил споразумение, което така и не внесъл, а юли месец се отметнал от него. Тя твърди, че има копие от това споразумение с положени подписи и от двете страни .

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 14:25 от jenap

# 98
Благодаря за поста. Той не трябва да е от уважение към събеседника, а от самоуважение.
Участваме в дискусия и всеки, който иска да бъде възприеман сериозно е задължен да отговаря, адмирации за което.
Не съм съгласен с доводите ти по трите точки, ти не си съгласна с моите, но важното е, че дискутираме и се опитваме да защитаваме позиции.

ПП По точка 2... Аз не съм точно магазинер или общ работник, но ще бъда изхвърлен като куче от работата ми ако демонстрирам загуба на мотивация.
Дали не издигаш на пиедестал дадена професия защото звучи яко и е популистко?
И не й добавяш романтичен ореол на незаменимост, което е пряк път към свръхсамочувствие и усещане за безнаказаност? 

# 99
  • София
В полза на дискусията, ти би ли казал защо се отлага Общо събрание според теб, на базата на какво мислиш, че някой се крие, като как виждаш СМГ, ако всички учители от пресконференцията изведнъж загубят мотивация и с кой ще бъдат заместени?
Би ли дал твоята формулировка на законово трансформирани курсове.

П.П Аз не фаворизирам професията "учител" като общо понятие. Дори напротив, твърдя, че има много такива, които не стават за работа с деца, за които не бих си мръднала и пръста. Срещала съм се с такива, за жалост, в моето житейско битие. Но има и друга порода учители и за тях говоря в поста си.  Който ги е срещал, ги е разпознал. С риск да ти прозвуча отново популистки, твърдя, че за тях учителстването е призвание. Те обичат децата и просто им личи.

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 18:05 от jenap

# 100
  • София
jenap, а каква е твоята версия за доказано  изплатените от СН суми няколко години подред за състезание, изцяло платено от родителите на децата? Какво да кажем и за тези състезания, при които се покриват разходите на ограничен брой деца - да не се окаже, че изплатените суми са за всички участници, включително и тези, които са си платили сами...Мълчанието определено е смущаващо...

Между другото учителите от пресконференцията не са всички учители в СМГ и като се замисля май няма представител по математика на половината от випуските.

# 101
В полза на дискусията, ти би ли казал защо се отлага Общо събрание според теб, на базата на какво мислиш, че някой се крие, като как виждаш СМГ, ако всички учители от пресконференцията изведнъж загубят мотивация и с кой ще бъдат заместени?
Би ли дал твоята формулировка на законово трансформирани курсове.

Не бих могъл. Тук идва разликата между нас - ти си позволяваш да задаваш причини, поради които хора извършват дадени действия, изкривени през твоето виждане, а аз обсъждам само действията им, без да имам нахалството да казвам защо така са постъпили.
Нито съм компетентен да го правя, нито ми е работа. Разбира се, както и ти, и аз имам своето мнение защо се случва, но не си позволявам да го коментирам, защото има вероятност да не съм прав и да подведа читателите.

Аз обсъждам само и единствено действията и фактите, без добавка на лични разсъждения.
А те са, че СН се държи надменно и недемократично, отказва всякаква информация и умишлено бави провеждането на общо събрание.
Същото информационно затъмнение е обхванало цялото училище, откакто е с ново ръководство. Имаше проблем с повече учители на трудов договор. Говореше се за натиск върху част от тях да прекратят договорите си. Какво реално стана - никой не знае, никой не излезе да каже.
Скрит проблем - няма проблем... Времето минава, всичко се забравя и става песен и рози.
Постоянно има оплаквания от родители на ученици в СМГ, че и през тази учебна година има нерегламентирано приети деца. Че паралелките без изключение са по над 30 ученика.
Никой не излиза официално да обясни защо това е така.
Отново - скрит проблем - няма проблем.

Всичко това контрастира рязко с изказването ти:
"Те не са се крили в нито един етап от цялата тази пародия. "

Фактите и събитията сочат обратното - крие се и СН и ръководството на СМГ по въпроси, които интересуват много хора. Не разбирам... Стоянов това, Стоянов онова, направихте човека на парцал от нищо!
За да се радвате сега на всичко, за което беше руган и осмиван и случващо се в не по-малка степен, но с други извършители. Точно директорът ли е бил причина за проблемите? Защо те не спират след като го изхвърлиха?

Какви му бяха кусурите - надпланов прием, неподновени договори на учители, непрозрачно управление на пари.
Какви са проблемите сега - май същите Simple Smile
Разликата в ситуацията е липса на шепа устати майки и амбицирани патрони, които да ги поведат на война без диалог с крайни искания или - или...

С кого да бъдат заменени няколко учителя, загубили мотивация да преподават...
Много теоретичен въпрос, защото и по-горе отбелязах, че не виждам наченки на загуба на мотивация, дори напротив.
Ако е толкова наложително, ние наистина сме малка страна, но проблемът не опира до 10 конкретни учителя, значително по-широк е и засяга хиляди такива в предпенсионна възраст.
Аз имам наблюдения върху работата на не толкова популярни учители по математика и ми се струва, че те перфектно се справят с работата си. Конкретно учителката на сина ми - име, което не е сред популярните с чисто сърце мога да кажа, че не бих я заменил с никой друг учител ако имаше възможност. Убеден съм, че има и много, много други такива.

Формулировка за законни курсове не мога да дам - нямам интереси в тази област и не съм чел закона - запознанството ми с него е в един, два популярни документа, един от които на министър Вълчев, в който се казва, че сегашните са неправилно организирани. Мисля, че е напълно адекватно като дилетант в областта да се доверя на становището на министъра, а не да дудна - той не е прав, аз знам повече от него.

# 102

Успехите на СМГ се дължат първо и преди всичко на подбора на ученолюбиви и способни деца, с желание да се занимават с математика.
На второ място, тези деца отиваха в СМГ, защото знаеха, че там ще намерят най-добрата среда и възможности да правят това, което обичат. Това включва съученици, с които да могат да разговарят като с равни и с които да се съревновават достойно. И също така - читави учители.
Премахнете подбора и честното съревнование и да видим дали читавите деца ще продължат да се натискат за СМГ, както досега. И какво, иначе прекрасните учители по математика в СМГ, ще могат да направят от наличния мат'рял...  
Най-после МОН и седящите зад тях кръгове намериха правилния начин да съсипят СМГ. Публичната кавга, разделението на наши и ваши и други бонуси са следствие от горното, а не причина.

Конкретно за курсовете:
"Та фирмата трябва да наеме или същите учители, които сега водят курсове, или да наеме новаци. Ако направи второто рискува утвърдените учители да си направят своя фирма и ще загуби." - Сигурни ли сте? Аз мисля, че ще спечели. А после на тези курсове, слабите учители ще дават задачи много подобни на тези, които ще са на изпита/ОМТ. И тихо ще налагат някакви малки особености в излагане на решението, по които "комисията" веднага да разпознава "подходящите" деца.
А способните учители ще мрат от глад обучавайки малкото на брой деца със сериозен интерес да НАУЧАТ нещо по математика. Допълнителен проблем ще е, че тези учители, вече разделени на групички, няма да могат да се обединят и да направят ЕДНА фирма или даже свое училище. И ще се конкурират едни с други, допълнително намалявайки печалбата си. Защото са учители, а не мениджъри.

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 12:10 от Tatti

# 103
  • Sofia
За пореден път напомням, че темата не е арена за персонални битки, реваншизъм и разчистване на лични сметки.
Зададена е тема и всеки, който е по темата и спазва форумните правила е добре дошъл.
Имате функция за докладване на модератор за всичко, което сметнете за неотговарящо на горните изисквания.

# 104
  • София
Имало цели 14 парашутиста тази година, сред тях 1 дете на големец! Е как става тази работа?

Общи условия

Активация на акаунт