Първокласници 2017/2018 - 2 тема

• 76 752
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Ето какво използват:

ПЛАЩАНЕ ЗА ИЗВИНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА ОТ УЧЕНИК
 от: Румяна Рускова Бъчварова     Дата: 02.06.2017 13:05:56   

Преди два дена дъщеря ми се разболя.Отиде на преглед при личния лекар и когато и казала за извинителна бележка е било отговорено,че се плаща електроната бележка от цена 2лв.По наредба №2.Трябва ли дъщеря ми да плаща като няма 18год.Това ли е безплатното осигуряване.

Отговор от НЗОК     Дата: 06.06.2017 14:48:57
Уважаема госпожо Бъчварова,
В приложение № 10 „Изисквания на НЗОК за сключване на договор с лечебни заведения за оказване на първична извънболнична медицинска помощ“ към Националния рамков договор (НРД) 2017 за медицинските дейности, изготвено в съответствие с Приложение № 1 „Първична извънболнична медицинска помощ“ на Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК (издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 24 от 29.03.2016 г., в сила от 1.04.2016 г)., е включено получаване на следните медицински документи, за които здравноосигуреното лице не заплаща:
1. Издаване на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца;
2. Оформяне на здравно-профилактична карта, предоставяне на данни за извършени задължителни имунизации за възрастта и издаване на медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен, необходими за детска градина, както и отлагане на имунизации при противопоказания в случаите и по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в РБългария (обн., ДВ, бр.45 от 2005 г.).
Не се заплаща на личния лекар и за издаването на т.нар. талон за здравословното състояние (съгл. чл.139 от НРД 2017 за медицинските дейности), който ежегодно, в началото на учебната година личният лекар изпраща на медицинския специалист от здравния кабинет, с попълнени всички реквизити; вкл. проведени имунизации и реимунизации по дати и наименование на ваксината, които могат да бъдат нанесени на отделен лист и прикрепени към Талона, както и информация с резултатите от проведените профилактични прегледи на детето/ученика."

За мен, това е част от работата им! Както вписването на пациента в дневника за посещения! За това да не би ЗК да им плаща?! Или за да си премести хималката от лявата на дясната страна на бюрото?!
Прекаляват вече! Скоро и за рецептите ще искат да им плащаме бе хора!

# 91
При предишната ЛЛ плащах и за бележката за имунизации.

# 92
По математика вчера им раздали две нови помагала, освен учебната тетрадка и учебника, които си имаха. В интерес на истината една задача и аз не я схванах, добре че детето си я реши. За по нагоре не ми се мисли, каквато съм математичка...

Дадоха ни снимки от първия учебен ден- който искаше си поръча. Уж еднакъв размер, едната 1.50, другата 2.50. На едната е само детето, другата е обща на класа.

И аз плащам за бележка за имунизации таксата, иначе извинителна не съм вземала още и дано не се налага.

# 93
От година и половина сме при класически хомеопат с първокласничката, заради астма и атопичен дерматит. Оттогава и голямото дете се лекува с хомеопатия. При разболяване, ако виждам, че ще се отсъства, първо отивам при педиатърката, преглежда, дава бележка, за която до момента не сме плащали, след което отиваме при хомеопата. Ако сме хванали разболяването навреме, минава за ден-два, ако сме закъснели, често имаме и вторичен преглед при хомеопата. Миналата година беше рекордна по НЕболедуване - общо по 3 малко по-сериозни разболявания за двете. Тази година обаче новата среда си казва думата и от 15 септември насам имаме 3 разболявания - веднъж хрема с кашлица, веднъж ентеровирус и сега бронхит. Колко време ще стои у дома при разболяване зависи от случая, моите разбирания са, че е недопустимо дете с температура, неовладяна хрема и неовладяна кашлица да ходи на училище. Не само заради другите деца, но и заради собствения комфорт. Ученето се наваксва, особено в първи клас, на по-късен етап е по-трудно, но с малко усилия няма нищо непоправимо.

# 94
  • Пловдив
Joyда не ви изпусна...
Вече сме един униформен суишърт назад Angry Надписан е, но така и никой не го върна Sad Утре ще ходя до магазина за нов...
В петък имах време, да говоря с госпожата - дреб се справя добре с материала, пише с желание, смята... Проблемът е, че е  много разсеян - постоянно забравя някъде нещо Flushed
Миналата седмица беше и без домашна един ден - той каза, е няма, а аз видях, едва след като си легна, че имал да дописва два реда. Сутринта като стана му казах и искаше, да си я напише, но нямаше време и замина така. От тогава за вкъщи не му е оставало нищо за писане, та може и за добро да е било Simple Smile
"Тормозя" го с изписване на символите вкъщи - аз самата ръкописно пиша ужасно, точно защото мразех да се упражнявам и това ми е болна тема Simple Smile Баща му пък пише много красиво и малкия е надъхан Joy Вкъщи със сестра му играят на училище - имат си тетрадки, в които пишат ченгелчета и бастунчета Simple Smile
Четенето последно време го е занемарил, но с него проблеми няма и не ми е драма.

На извънкласни дейности ходи само на шах, голямо желание има. От пролетта ще ги водя със сестра му на плуване, но дотогава раздвижването се свежда до играта пред блока Simple Smile

# 95
  • София
Аз леко недоумявам неравенствата, които са им наредили в учебника - от двете страни сбор, или разлика, и те да решат дали да сложат по-малко, по-голямо или равно. Примерно, 3+1</>/=2+2. Или пък, 4-1 >/</=0+2. Не ми беше хрумвало, че простата аритметика може да се представи  сложно.  В средата - празно квадратче.
Това и при голямата беше мъка, сега при сина е същото... Ще го усвоят, но с повечко упражнения, поне моите деца.

Бележка все още не сме плащали. Миналата седмица взех една бележка за кашлицата на малката, както и една бележка, че е здрава и че може да се ходи на плуване.

# 96
  • София
Боже, каква е тая простотия с плащането на извинителни бележки Unamused Кое точно се заплаща - листчето
хартия или прегледът?? Що за безумие, чудят се какво да измислят...

# 97
Боже, каква е тая простотия с плащането на извинителни бележки Unamused Кое точно се заплаща - листчето
хартия или прегледът?? Що за безумие, чудят се какво да измислят...

Листчето, листчето Wink
Ей така е, като не е разписано подробно какви са им задълженията и си намират "дупки", които да използват..

# 98
  • Burgas
До сега никога нищо не съм плащала за децата при личния лекар.

# 99
  • Русе, България
Мога ли да ви се оплача, че като прочетох за загубеното горнище на детето на sweet_maniche, пак ме жегна мисълта за неприятното начало на днешния учебен ден.
Моят син също някъде изгуби свое долнище за физкултура. Прилежно надписано върху етикет отвътре, хубаво, памучно.... На първия ден, в който отиде с него, се прибра с чуждо. Върнахме го при първа възможност (и ние минахме през боледуване и той си постоя два дни у дома), но неговото никой не го връща.
Освен тази история, исках да обсъдя с класната и посещение на извънкласна дейност - пиано - най-вече заради това, че ще се наложи в петък да не посещава занималня следобед. Все пак, независимо, че занималнята е при друг учител, счетох за редно най-малкото да информирам класната и да я попитам какъв е редът.
Та, стигаме до тази сутринт, в която 20 минути преди началото на учебните часове на портала на училището не искаха да ме пуснат да вляза и да говоря класната на детето ми. Първо питаха по какъв въпрос отивам; въпросът за извънкласната дейност не бил от нейните правомощия, а се разрешавал от директора; не можело да вляза; сега тя се гласяла за учебен час, какво щяло да стане, ако всички родители искали да говорят с нея; долнището за физкултура сигурно е някъде прибрано.
В един момент, въпреки крайното ми старание да запазя добрия тон, казах, че аз просто няма кога и как да разговарям с класната, защото не я виждам никога. Пуснаха ме накрая, все едно отивам при папата в Рим, а не при учителката на детето ми.
Оказа се, че тя изобщо не знаела, че неговото долнище е загубено, той просто върнал чуждото...
Та, спирам до тук, преди да съм написала някоя грозна дума за чудната организация, която е създадена в училището.

# 100

Pyjamka, редът в училище е такъв, странно е наистина, но навсякъде е така. Аз донякъде съм съгласна достъпът до училището да е по-затегнат, предвид сигурността на децата. Принципно, класната трябва да има час за консултации с деца и час за консултации с родители и тогава е моментът, в който можеш да разговаряш с нея. Нашата каза, че можем и да й звъним по всяко време, но това вече е до учител.
Тази сутрин беше наложително да й предам нещо, затова помолих детето да влезе до класната стая и да я извика на портала, както и стана.
В нашето училище до няколко дни достъпът ще е с чипове. Монтирали са само две пропускателни въртележки, просто си представям каква блъсканица ще е сутрин по време на наплива, в училището учат много деца.

# 101
Съжалявам за нериятното преживяване. Sad
При нас всеки класен ръководител обявява ден и час, веднъж седмично, който е предназначен за среща с родители, които имат желание да обсъдят нещо с него.

# 102
  • Русе, България
Благодаря ви за мненията. Явно е пропуск при нас, защото на нито една от двете родителски срещи не е давана информация за такова приемно време.
Просто никога не съм предполагала, че може да е такъв проблем да бъде допуснат родител до класната стая. И дефакто, дори не съм влизала там, а помолих учителката да излезе в коридора. Разговор за 2 минути... Както и да е.

# 103
Благодаря ви за мненията. Явно е пропуск при нас, защото на нито една от двете родителски срещи не е давана информация за такова приемно време.
Просто никога не съм предполагала, че може да е такъв проблем да бъде допуснат родител до класната стая. И дефакто, дори не съм влизала там, а помолих учителката да излезе в коридора. Разговор за 2 минути... Както и да е.

много е неприятна липсата на ежедневна обратна връзка, наистина. За мен още по-странно е, че още в градината беше така, където освен образователно, децата се обгрижват и физиологично - спане, храна и пр.
Спомням си, че когато голямата ми дъщеря беше в първи клас и аз бях в шок, когато разбрах, че на практика няма как да задам елементарни ежедневни въпроси на учителката, сега явно вече съм претръпнала....

# 104
И на нас никой не ни е обявил, че има дни за консултации , но има един списък при охраната и там са обявени кога са те. Иначе поне при нас няма никакъв проблем да звънна на класната и да разговарям с нея.
Миналата седмица детето си върна всички забравени неща от началото на учебната година. Понякога имам чувството, че не знае какво търси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт