Първокласници 2017/2018 - 2 тема

• 76 822
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • София
И ние сме с Майки, но в нашето училище забраниха всякакви телефони още в началото, и Майки- та забраниха  Blush Иначе Майкито ми е удобно като забегне с колелото в парка, да мога да я проследя по картата къде се е запиляла ( има си някакъв GPS е него)  Blush За разговори, горе, долу. Нашият не "лови" добре, т.е. често чувам детето зле, глъхне, губи се връзка, на вилата при баба й няма обхват изобщо. Ами не е цвете. Отделно тя се е научила за тормози през телефона "къде си", "кога се прибираш", "купи ми еди какво си", "пак ще ти звънна" Grinning  Grinning
никаква култура на разговори няма на тази възраст...

# 391
А най-интересното е, че имат ЗИП английски и там също пишат букви. Само че там "а" се пише с права чертичка, не с бастунче като по писане, съответно всички букви "а" в тетрадката по английски са зачертани с червено.
Това пък защо е нужно, според мен прекаляват...

# 392
  • European Union
Мда. За всичките ЗИП-ове, които имат, купихме допълнителни помагала. Имат и по английски и то си започва с писане. Даже тази седмица каза, че не й е стигнало времето и си дописва в събота. Аз обаче забравих да видя какво пише. Това с "а"-то го видях преди 2-3 седмици някъде.

# 393
  • Бургас
Утре имаме първа родителска среща след началото на годината.  Flutter
В класа на детето ми също не са позволени телефоните, а тя това иска за подарък от дядо Коледа. Имаме известни колебания все още, ще решим. Peace

# 394
Някой може ли да обясни, защо те-трад-ка да е неправилно? За мен си е съвсем правилно. В българския  език има отворени и затворени срички,в случая втората сричка -трад- се подчинява на закона за възходящата гласност - Т е беззвучна, Р - сонорна, А е гласна. Д затваря сричката. По същия този закон тя не би могла да се присъедини към -ка, тъй като е звучна съгласна, докато К е беззвучна.

Говорете с учителката по английски. Не знам по каква система учите, но чуждият език се въвежда винаги с устен курс, след което  започва обучение в четене и писане, особено за малки ученици. Както се вижда не е случайно - децата не могат качествено да се ограмотяват на два езика едновременно. Първо се учат да четат и пишат на български. По тази причина официално чуждият език стартира с редовни часове във втори клас. Дори и тогава първата година не се чете и пише, т.е четене и писане започват в края на втори клас или направо в трети клас, когато децата вече са овладели четене и писане на български. Да не говорим, че бастунчето на А изобщо не трябва да е грешка.

Последна редакция: пн, 13 ное 2017, 12:50 от Mama Ru

# 395
Някой може ли да обясни, защо те-трад-ка да е неправилно? За мен си е съвсем правилно. В българския  език има отворени и затворени срички,в случая втората сричка -трад- се подчинява на закона за възходящата гласност - Т е беззвучна, Р - сонорна, А е гласна. Д затваря сричката. По същия този закон тя не би могла да се присъедини към -ка, тъй като е звучна съгласна, докато К е беззвучна.

След като писах сутринта се разрових в нета и попаднах на тази статия https://gramatika-bg.com/pravopis/pravopis-prenasjane-na-dumi.html От там
Цитат
Две и повече съгласни между две гласни се  разделят- поне една съгласна трябва да остане с първата или втората гласна
Правилното е "тет-рад-ка". За звуковете "т" и "р" ставаше дума. Детето просто не може да определи в коя сричка да вмъкне звукът "р" и го вмъква в първата сричка. И страшно много се затруднява да чете такива дума с много съгласни.

Но след като прочетох статията, мисля че ще мога да и обясня.

# 396
Благодаря.

# 397
мамета, много сте напред с материала. това видове звуци-муци, не ми е понятно. Макар че съм свръх-наясно с правописа, препинателните знаци и прочие, признавам - това правило с деленето на срички не го знаех.
Но моите като че ли не ги бъркат тези неща. С юмручето - и се справят.
някоя от вас случайно да е учителка в малките класове? Wink

# 398
Здравейте, ако има мами от Пловдив, случайно да знаете някакво състезание по математика дали ще има в града ни скоро?

# 399
мамета, много сте напред с материала. това видове звуци-муци, не ми е понятно. Макар че съм свръх-наясно с правописа, препинателните знаци и прочие, признавам - това правило с деленето на срички не го знаех.

Тук пишеше майка - класна на първи клас, ако не се лъжа.

Аз това за юмрючето не го знаех. Полезно е за определяне на броя срички. С това нямаме проблем.

Вчера ме изненадаха, че щяло да има РС днес. Пишело го в бележника, но аз не знаех, детето не ми показало на време. Аз няма да мога да ида. Исках да говоря с класната сутринта, но не можах.

# 400
  • Пловдив
Здравейте, относно състезанията в Пловдив:
В неделя 19.11.2017 ще се проведе Софийски математически турнир-в център Авигея. Има такса за участие 10 лв.,потърсете ги във фейсбук, за да се запишете. Следващото мисля, че ще е коледното математическо състезание, и след това зимен кръг на Математика без граници. Ако училището ви участва, може да си запишете детето там, ако не участва в същия център се провежда и това състезание!

# 401

Тук пишеше майка - класна на първи клас, ако не се лъжа.

Аз това за юмрючето не го знаех. Полезно е за определяне на броя срички. С това нямаме проблем.

Вчера ме изненадаха, че щяло да има РС днес. Пишело го в бележника, но аз не знаех, детето не ми показало на време. Аз няма да мога да ида. Исках да говоря с класната сутринта, но не можах.

Ние нямаме бележници  newsm78

# 402
6tastlivka става дума за тефтерче, или "Бележник на първокласника" на изд. Просвета.

Ние не сме имали родителска от запопването на учебната година.
Но пък нашата класна всеки ден качва снимки на домашните в групата, тук там се появява и по някоя оценка в дневника.

Започнахте ли организацията по подготовката на коледните тържества? И какво мислите да вземате за децата и учителките, като малки символични подаръци.

И да попитам до къде сте с материала по математика и български езика.

# 403
Бележникът е тефтер, но класната каза, че е със статут на бележник, що се отнася за съобщения от класната. Има си подпис и печат от директора.

По математика са на събиране и изваждане с числата до 6. Днес би трябвало да вземат 7. По български език -  на буквата Л.

# 404

И да попитам до къде сте с материала по математика и български езика.

М-ка: 9
Български-ъ

Започнахте ли организацията по подготовката на коледните тържества? И какво мислите да вземате за децата и учителките, като малки символични подаръци.
Каква подготовка имаш предвид?
Нашите първолаци ще ходят на Коледен купон в заведение..17лв в които са вкл. хамбургер+картофки, сок, вода, аниматор, ди-джей, транспорт.
На учителката не смятаме да взимаме каквото и да било...това е семеен празник.

Общи условия

Активация на акаунт