Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 62 967
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Агенция ЕЖК (една жена казала:). Предпочитам да вярвам на документи, а не на баби. Не че пречи да поговорите с тях, но бабите едва ли ще знаят кой е собственикът де юре, как е придобил имота, има ли имотът тежести и пр.

Как точно се проверява, регистрирате се срещу 1 лв и получавате достъп ли?

Регистрираш се, зареждаш си един виртуален портфейл (но с реални пари - може чрез epay, може с платежно в банката) и си проверяваш на воля когото и каквото си искаш. Всяка справка струва 1 лв.

# 466
Изядохте хляба на брокерите. hahaha Отиваш на оглед с експерт, не харесваш, но експерта купува директно...горкия брокер. hahaha

# 467
  • София
Това с бабите не е сериозно.
А за проверка в Имотния регистър трябва ЕГН на продавача - брокерите няма да ви го кажат.
Мислех, че говорим за реални неща.

# 468
незнам дали трябва ЕГН - в този сайт, който е показан по-горе?

# 469
А за проверка в Имотния регистър трябва ЕГН на продавача -
Постнах снимка.
За търсене на собственик се попълва само адрес!!!
Другата справка, където се попълва ЕГН е за всички имоти, на които има собственост.

# 470
  • Бургас
А за проверка в Имотния регистър трябва ЕГН на продавача - брокерите няма да ви го кажат.

За проверка в Имотния регистър трябват адрес на имота, може и имена. Не е нужно да знаете ЕГН. Не е нужно да знаете име - може да го намерите в регистъра. ЕГН да намериш вече е елементарно. Има и други регистри, има съпоставка на информацията...Ама айде, да не ядем хляба на брокерите:)

# 471

Не ти трябва ЕГН, трябват ти имена и точен адрес.

# 472
  • Бургас
Някой път и без точен адрес става.
Лятото така намерих собственика на един бургаски имот чак в Плевен:)

# 473
По принцип проверката тип баби е доста сигурна за някои скрити неща. Например ако е имало някакви семейни неразбирателства, измама, някоя психично болна жена е измамена и тн. На документи може да е изрядно, но да е имало схема. Аз това си го мислех и със съседите нещата ми се избистриха.

# 474
  • София
Както казах доста пъти, брокерите не могат да се заобиколят. Дори и да намериш собственика, ще ти кажа много причини защо пак няма да ти се получи схемата.
Напротив, могат. Преди месец купих апартамент именно без брокер. Цялата процедура с банката - ОББ мина супер гладко и без спънки, за около месец ми отпуснаха кредита и вече си живеем в новия апартамент.  С малко повече акъл и такт брокерът може съвсем спокойно да бъде пропуснат.

# 475
Както казах доста пъти, брокерите не могат да се заобиколят. Дори и да намериш собственика, ще ти кажа много причини защо пак няма да ти се получи схемата.
Напротив, могат. Преди месец купих апартамент именно без брокер. Цялата процедура с банката - ОББ мина супер гладко и без спънки, за около месец ми отпуснаха кредита и вече си живеем в новия апартамент.  С малко повече акъл и такт брокерът може съвсем спокойно да бъде пропуснат.

Зависи. Някои собственици няма да го позволят. Мой приятел така изпусна много изгоден апартамент - собственика каза на брокера и повече не искаха да работят с него. Може би ако успееш да напипаш почвата. Не знам дали си струва риска заради 3-4 хил. лева да изпуснеш изгодна сделка.

# 476
Vayana, не съм чувала банка да е намерила строител и да довършва. Те дори имат ограничение колко време и колко имоти да имат, затова някои си направиха дружества за имоти. Ако всичко е наред, може би с помощта на банката и другите собственици заедно да се придвижат нещата до акт 16.

Да се оплача - отново попаднах на приличен (поне от снимки) апартамент, малко по-висока от търсената цена, обаче продават само на частни лица. Т.е. не мога с мой брокер, а трябва да дам комисиона 3% на някой, който не познавам, ако искам да купя. И няма снимки да се ориентирам кой е точно блока, да търся на място собственик Sad
Не разбрах какъв ти е проблема? Ако продавача не иска брокер, ти отиди и виж жилището. Дали ще го гледаш сама или "с твоя брокер" едвали има проблем за продавача. Той /Тя иска да спести 3% комисионна на двете страни, пък ти като искаш си дай твойте на брокера си.
Ти не си разбрала. Обявата е от брокер, но той не иска да работи с колеги. Иска двойна сделка.
Ако така и така ще плащаш на брокер, какъв е проблемът да не е твоят, а този на продавача? Парите ги даваш и в двата случая. Може да преговаряш с брокера на продавача за по-нисък процент.
Адвокат и в двата случая е нужен.

Понякога продавачът е подписал договор с брокера и няма как да го заобиколи. Изобщо не е толкова лесно, а и много хора ги е страх. Да не говорим, че брокерите проверяват после сделките и виждат, ако има продажба.

# 477
Vayana, не съм чувала банка да е намерила строител и да довършва. Те дори имат ограничение колко време и колко имоти да имат, затова някои си направиха дружества за имоти. Ако всичко е наред, може би с помощта на банката и другите собственици заедно да се придвижат нещата до акт 16.

Да се оплача - отново попаднах на приличен (поне от снимки) апартамент, малко по-висока от търсената цена, обаче продават само на частни лица. Т.е. не мога с мой брокер, а трябва да дам комисиона 3% на някой, който не познавам, ако искам да купя. И няма снимки да се ориентирам кой е точно блока, да търся на място собственик Sad
Не разбрах какъв ти е проблема? Ако продавача не иска брокер, ти отиди и виж жилището. Дали ще го гледаш сама или "с твоя брокер" едвали има проблем за продавача. Той /Тя иска да спести 3% комисионна на двете страни, пък ти като искаш си дай твойте на брокера си.
Ти не си разбрала. Обявата е от брокер, но той не иска да работи с колеги. Иска двойна сделка.
Ако така и така ще плащаш на брокер, какъв е проблемът да не е твоят, а този на продавача? Парите ги даваш и в двата случая. Може да преговаряш с брокера на продавача за по-нисък процент.
Адвокат и в двата случая е нужен.

Понякога продавачът е подписал договор с брокера и няма как да го заобиколи. Изобщо не е толкова лесно, а и много хора ги е страх. Да не говорим, че брокерите проверяват после сделките и виждат, ако има продажба.

Точно. И аз не бих се занимавал с такава кокошкарска история. А в крайна сметка не ме интересува кой ще лапне комисионната, важното е да си взема жилището.

# 478
Мен ме интересува, защото брокер от страна на продавача гони негов интерес, и освен това не знам колко е читав и дали си върши работата. Понякога не е проблем, когато е коректен. Но така да се постави условие - само през мен, задължително комисиона, пък какво ще получа - не ми харесва.

Както и да е, благодаря на добрия човек от форума, който ми разгада къде е апартамента "само за частни лица" - явно са послъгали, че не е последен етаж, мястото е шумно и отвън сградата не е добре поддържана. Така че - няма драма, продължаваме да търсим Simple Smile

# 479
Аз затова писах, че и в двата случая е по-добре човек да се консултира с адвокат. Изобщо не бих разчитала дали на мой, дали на чужд брокер да ми провери имота.

Общи условия

Активация на акаунт