Диета на Пиер Дюкан

  • 94 620
  • 341
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 13 512
Как действат белтъчините?
1.Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2.Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3.Чистите белтъчини намаляват апетита
4.Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма
5.Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Диетата  трябва да е много богата на вода.
-Тя пречиства организма и  подобрява резултатите от диетата.
-Съчетанието от вода и чисти белтъчини  оказва мощно въздействие  върху целулита.
-
Диетата трябва да е бедна на сол
                 
            Ч И С Т И   П Р О Т Е И Н И :
От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и  колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.

I. Постни меса

Това са : трлешкото,говеждо и конско
  - Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
-Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат  да се консумират,след като се  отстрани тлъстата им част.
-Свинското  и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно наи-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена.Наи-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

II. Дреболии:
От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е  ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на  предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

III. Риби:За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани  в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!

IV.Морски дарове:
всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви.

V. Птиче месо

Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.

VI. Постни шунки:
Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът    не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.

VII.Яйца


Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.

VIII.Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/


IX. Литър и половина вода дневно.


ДОБАВКИТЕ:

Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в  приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.

Захарта е забранена.

Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички  подправки са не само позволени, но и препоръчителни.

Лимонът може да  се използва изтискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.

Солта и горчицата  са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.

Обикновенияр кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.

Олиото и зехтина   не са позволени!


НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:

1.Яжте толкова често,колкото ви се иска
2.Пийте вода,докато се храните
3.Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4.Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна,уверете се,че  фигурира в списъка.
6.Закусвайте!

Последна редакция: чт, 20 юли 2006, 19:47 от eve-nadine

# 16
  • Мнения: 13 512
СМЕСЕН  ПЕРИОД- РЕЖИМ НА ЧИСТИ БЕЛТЪЧИНИ,РЕДУВАЩИ СЕ С  БЕЛТЪЧИНИ+ЗЕЛЕНЧУЦИ

ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ:

Забранени са нишестените  зеленчуци:картофи,ориз,царевица,грах,бакла,леща,нахут. Без да забравяме авокадото,което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен.Артишокът също трябва да се избягва.

Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя нкакво олио/зехтин/ в салатите.

РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО

- Най-ефикасният и който най-добре съответства на психиката на дебелия човек  е 5/5. Това означава- 5 дни на чисти протеини, 5 дни на протеини и зеленчуци.Този ритъм дава най-добри резултати.
Друго решение е ритъмът 1/1. Този ритъм е подходящ за хора с наснормено тегло не повече от 10 кг.То може да се приложи като почивка след  ритъм 5/5.
- 2/7 е за хора с малко килограми за сваляне.

Вариант на 2/7 е 2/0, тоест  2 дни чисти протеини дневно и  5 дни нормално хранене,но без прекаляване.Този режим и този ритъм подхождат най-много на жени с целулит,които често са слаби в горната част ня тялото и закръглени в ханша и бедрата.

Първите 10 кг. се свалят за около 2 месецаа. След това свалянето е по-плавно.

Последна редакция: пт, 21 юли 2006, 01:12 от eve-nadine

# 17
  • София
  • Мнения: 4 499
А кой храни са чисти протеини, т.е. какво се яде през първата фаза  newsm78

# 18
  • Мнения: 13 512
А кой храни са чисти протеини, т.е. какво се яде през първата фаза  newsm78
I. Постни меса
Това са : трлешкото,говеждо и конско
  - Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
-Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат  да се консумират,след като се  отстрани тлъстата им част.
-Свинското  и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно наи-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена.Наи-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

II. Дреболии:
От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е  ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на  предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

III. Риби:За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани  в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!

IV.Морски дарове:
всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви.

V. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.

VI. Постни шунки:
Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът    не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.

VII.Яйца

Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.

VIII.Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/


IX. Литър и половина вода дневно.

# 19
  • София
  • Мнения: 595
Добре, че рекох да попрегледам форумите... За малко за не ви видя... Та това е причината да не се появя до сега! Скоро и аз ще имам книгата (не че не е поредната, която ще имам...) и ще мога и аз да се включвам пълноценно в разговорите! За утре си направих омлет с извара, малко сол и подправки и една пържолка с кисело мляко на тефлонов тиган! Да видим какво ще стане! Сега отивам да спинкам, че вече съвсем сдадох багажа...

21.07.2006 г.
От днес започвам и аз... Надявам се днес да си купя книгата... За днес съм си направила една пържолка (пилешка) с подправки и малко кисело мляко (стана много вкусна), омлетче от две яйчица и малко извара и едно кисело мляко от 0.5% на 1.5 л. айран с малко сол (почти няма вкус - толкова е разредено). Тръгвам от 67 кг. да видим как ще върви нататък...

Последна редакция: пт, 21 юли 2006, 08:48 от vutova

# 20
От тази диета аз лично получих главоболие,от недостиг на въглехидрати.Пих доста аспирини,докато се освестя  Naughty

# 21
  • Мнения: 13 512
От тази диета аз лично получих главоболие,от недостиг на въглехидрати.Пих доста аспирини,докато се освестя  Naughty
Диетата е безвъглехидратна 5,максимум 10 дни. Малко вероятно е главоболието да е било от това.

# 22
  • София
  • Мнения: 595
Здравейте, аз също по принцип като почна някоя драстична диета и ме хваща главоболие..., но това е при всяка по-строга диетка. Та вече съм свикнала!

# 23
  • Мнения: 86
Здравейте и от мен, от днес и аз съм на ринга, току що изядох 200 г. пуешко каре на фурна с подправки, за довечера си купих телешки шол , обаче нямам идея как да го приготвя без мазнина за да не стане като подметка, ако имате идеи помагайте  chef

# 24
  • Мнения: 4 806
за да не боли главата се пие повече вода. Защото със започване на диета в организма се вихрят токсини всякакви, а като се пие водата те по - бързо се отделят. Това е начина, даже май го имаше писано в препоръките към тази диета.

# 25
  • София
  • Мнения: 595
Да кажа как приготвих пилешките гърди снощи, които ми бяха предназначени за днес (още не съм ги хапнала)... Нарязах ги на тънко и им сложих: малко сол, кимион, черен пипер като подправки. Намазах ги с две супени лъжици кисело мляко и ги оставих да си стоят така докато сготвя на мъжа ми... След това ги запържих в тефлонов тиган без мазнина и станаха невероятно крехки и приятни... Е, киселото мляко загоря на тефлона, но го забърсах лесно! Моля ви кажете ако съм сбъркала с някой от продуктите защото познанията ми (за сега) са само от това което чета тук и на Дир-а...

# 26
  • Мнения: 4 806
ivaila, определено телешко за готвене на мен ми е много трудно. Нещо повече, преди време едни познати си купиха теленце, заклаха го и опааа, изненада,,, месото е съвсем различно - нямаш представа колко е светло и крехко. Мисълта ми е, това дето го продават уж за телешко си е направо, говеждо, ама това не е по темата...

това, което бих направила изисква много време - на тих огън с малко обезмаслено мляко (всъщност може и повечко мляко). може в тефлонов тиган с капак (за да къкри без да се изпарява) или в гювече във фурната. Да се получи нещо като варене. Черен пипер, колебая се за дафинов лист. Водичка да се добави, ако се види сухо. Ами това е...

# 27
  • Мнения: 4 806
vutova, мисля, че нямаш грешки в приготвянето. Както и за телешкото, може да се ползва прясно мляко. Силно препоръчвам чесън за пилето - пак така да стои известно време, а после при пърженето да се маха. Също и дафинов лист.

# 28
  • София
  • Мнения: 595
Асса, много ти благодаря за отговора! Тъкмо хапнах - доста е вкусно да ви кажа и то при условие, че месото и яйцата не са ми сред любимите храни... Веднага след работа отивам да се сдобия с книгата и вече и аз ще мога да съм от полза, а няма само да подпитвам! УСПЕХ МОМИЧЕТА!

# 29
  • Мнения: 4 806
имам едно предложение и моля да се произнесете по него - дали да не вземем да отворим тема в Готварския с менюта по Дюкан, а и за другите подобни диети. Вярно, че ще се преплетат тези, които са с мазнини, ама все пак е нещо... вярно е и друго, че темите ще бъдат в удивителна близост с нормалните рецепти, а темата за тортите е на първа страница... не знам, ама ми се струва, че ще е много полезно за мнозина...

Общи условия

Активация на акаунт