Моите любими торти! - 4

  • 54 184
  • 282
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 729
А за крокана, като се залеят орехите с карамела на дъното на тавичката не се ли залепва? Как се маха от там?
 Благодаря, предварително.
Аз съм нова за темата, но иначе ви чета със мъничко завист, докато се осмеля да направя нещо подобно на вашите творения.
Включвам се да споделя как правя аз кроканта, пък и да се запиша в темата.
Разтапям на дъното на тенджерка захар, докато се карамелизира, да излезнат леко мехурчета. В този момент сипвам цели ядки орехи. "Запичам" ги леко, като ги обърквам в разтопената гореща захар.
След това изсипвам върху намазано с олио фолио. След като изстине го начупвам на парчета, поставям в кесийка и бой с чука за пържоли докато се получи въпросният крокант.
Така ми е по-лесно отколкото в тавичка.

# 106
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Благодаря sladka hapka , laskova   bouquet
Значи с всякакъв алкохол става така ли? Ами защо тогава на рецептите, които съм срещала до сега в нета все пише, че трябва ликьор newsm78. Няма ли да се промени вкуса все пак ако сложа примерно ром, защото такова имам под ръка. Абе що съм се впрегнала толкоз  Mr. Green щом казвате ще сложа каквото имам, че се побърках с тоя ликьор.
Утре я почвам и после ще докладвам какво се е получило.  Mr. Green
Всъщност ето коя рецепта имам: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2489.html , тази същата беше пусната и тук във форма.
Емси, ей най накрая се престраши да се включиш   love001

Последна редакция: ср, 24 яну 2007, 19:28 от korneliia_h

# 107
  • Мнения: 6 243
Корнелия, аз ползвах рецептата в сайта на Мишел - http://www.cooldesserts.com/2005/04/truffle-cake.html

Това, което ти си гледала, е превода на Марабу на същата рецепта, но от руски. В английския текст пише "liqueur of your choice", което си значи - алкохолна напитка по избор. Така че - действай смело с рома, ако го харесвате. Ако предпочиташ коняк или уиски като аромат, слагай от тях.

# 108
  • Мнения: 7 106
Ето какъв ликьор точно е използвала Мишел за нейната торта (ама едва ли ще го намериш тук  Laughing:


Цитат
Для сиропа:

3 ст.л. воды
2 ст.л. сахара
1 ст.л. ликёра (я использовала Kalhua)

цитата е от тук (руския вариант на рецептата и в Кукинг.нет) :
http://www.kuking.ru/my/viewtopic.php?p=684209#684209

Рома е ароматен и ще се получи добре с него.

И аз чакам повод, за да я направя тази торта и съм си запазила малко Бейлис за случая  Laughing Mr. Green.

# 109
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Иха, златни сте   love001. Сладка хапка, Зори отново благодаря.   bouquet. Почвам я тортичката, дано се получи добре  Grinning

# 110
  • Мнения: 186
   Момичета, много моля някои да преведе това хубаво нещо от руски "Кокосово-шоколадный мусс" (Coconut Mousse Cakes) - сайта е дала Зори. Много добре изглежда  baby_neutral
  Зори, така ме изкушава сайта че  не знам кога ще си легна тази вечер...

# 111
  • Мнения: 818
Днес свеки има 70-годишен юбилей.По този повод направих тази торта
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=124
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=125
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=126

и тези сладки-праскови,кошнички и фунийки http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=127

# 112
  • Мнения: 22 867
   Момичета, много моля някои да преведе това хубаво нещо от руски "Кокосово-шоколадный мусс" (Coconut Mousse Cakes) - сайта е дала Зори. Много добре изглежда  baby_neutral
  Зори, така ме изкушава сайта че  не знам кога ще си легна тази вечер...

За блата:
100 гр краве масло
½ ч.чаша захар
½ ч.л. ванилия
50 гр шоколад
1 яйце
1 ¼ ч.ч брашно
2/3 ч.л. сода
½ ч.л. сол
2/3 ч.чаша вода

Кокосов мус:1 ч.чаша кокосови стърготини
1 ч.чаша прясно мляко
2 ч.л. нишесте
2+2 с.л. мляко
2 ч.л. желатин
2 с.л. кокосов ликьор /Малибу/
¾ ч.чаша сметана

Шоколадов мус:
2 яйца
4 с.л захар
4 с.л. нишесте
350 мл. мляко
100 гр шоколад
1 с.л желатин
¼ ч.чаша мляко
1 ч. ч. сметана

Блат:
Фурната се нагрява до 170 град. За една торта се намазва с масло и застила с пергамент форма – 23 см. Или друга подходяща форма.
Маслото се разбива със захарта до побеляване,    добавя се ванилията, разтопения и охладен до стайна темп. шоколад и всичко се бие с миксер на средна скорост. Едно по едно се добавят яйцата, като биенето продължава. Пресява се брашното със содата и солта. Изсипва се в маслената смес на три дози, като се редуват със сипването на водата – също на три пъти, бърка се с миксера. Полученото еднородно, с консистенция на негъста сметана тесто се сипва във формата, леко се стръсква, за да излязат на повърхността балончетата възду Пече се 30-40 мин., проверява се със клечка или специално шишче. Охлажда се. Краищата се изрязват, така че да има малко място между стените на формата и блата.
 
Кокосов мус:
Смесват се млякото и кокосовите стърготини, ако не са подсладени стърготините, се добавят в млякото 4 с.л. захар. Кипва се, слага се в марля и се отцежда.
Смесват се 2 с.л. мляко с нишесте.Кокосовото мляко се кипва пак и се налива млякото с нишестето. Вари се около 2 мин, докато се сгъсти. Охлажда се. разтваря се желатина в останалите 2 с.л мляко, остава се да набухне и се загрява до пълно разтваряне. В охладената кокосова смес се наливат ликьора и желатина, разбърква се добре. Сметаната се разбива и на два пъти се смесва с муса.
Форма се застила с найлон, формата да е по-малка по-размер от блата, Запълва се с муса, изравнява се и се оставя в хладилник.

Шоколадов мусс:
Приготвя се варен крем и се охлажда. Разтопява се шоколада и се бие заедно с крема, трябва да са с еднаква температура. Разтваря се желатина в мляко, оставя се да набухне и се загрява до пълно разтваряне. Налива се в крема и се разбърква.
Разбива се сметаната и внимателно се смесва с крема.

Формата се застила с пергаментна хартия, на дъното се слага блата, върху него замръзналия кокосов мус и се залива с шоколадовия мус. Покрива се с найлон и се оставя в хладилник за не по-малко от 3 часа. Внимателно се вади от формата и се сервира.

Варен крем
2 яйца
350 мл. мляко
4 с.л. нишесте
½ ч.чаша захар

Нишестето се смесва с 1/4 чаша захар, слагат се и яйцата и се разбиват, докато стане гладко, без бучици. Останалата ¼ ч. захарсе сипва в тенджерка с млякото и се кипва. На тънка струйка, с непрекъснато бъркане в яйчено-нишестената смес се ишзсипва горещото мляко, после се връща сместта в тенджерката и се вари на слаб огън няколко мин. до сгъстяване. Внимавайте да не кипва. Сваля се от огъня, прехвърля се в друг съд, покрива се с найлон, който да докосва повърхността, за да не стане коричка и се охлаожда напълно.


Последна редакция: чт, 25 яну 2007, 11:46 от labrex

# 113
  • Мнения: 22 867
Днес свеки има 70-годишен юбилей.По този повод направих тази торта
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=124
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=125
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=126

и тези сладки-праскови,кошнички и фунийки http://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774&photo=127

Страхотни неща си направила! Ще я шашнеш тая свеки! Сигурно си е заслужила жената, щом толкова много си се постарала. Да ти е жива и здрава! Сигурна съм, че ще го оцени.  bouquet

# 114
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Браво Бамбинкамалинка!!!!Ти си невероятна!Какви красоти само си сътворила.Браво Hug

# 115
Бамбинкамалинка направо си страхотна!Тортата ти е супер,а като видях прасковките направооооо ми се прииска рецептата!Много красиви си ги направила!Свекито ще се шашне.Браво на теб!
 newsm10

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 576
Бамбинкамалинка страхотна кулинарка си! Peace
Направо ми потекоха лигите от красотите дето си правила!

# 117
  • Мнения: 9 108
BAmbinkamalinka - страхотна торта, поздравления   bouquet
Обаче с това желатиново-глюкозно покритие акъла ми се взе.
Ето ми го творението



# 118
  • Пловдив
  • Мнения: 846
Bambinkamalinka, поздравления и от мен!  bouquet Какво покритие използва?

# 119
  • Мнения: 2 126
Суперски неща правите,просто съм очарована  bouquet
Сега да попитам нещо за моята бъдеща торта котка(блатът ми се пече в момента Mr. Green) За крема ми е питанката,ще взема сметана течна и щя бия искам да сложа в нея шоколад.Кога да го сложа тоз шоколад?Като е готова сметаната(разбита)или преди това Blush?И всъщност добра ли е идеята за такъв крем newsm78
Благодаря предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт