Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 515
  • 302
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 3 787
Малко рецепти с месо Laughing.Всичките са от форума Wink

Яхния от карфиол с кюфтенца/Хедра/

1 голяма глава карфиол
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
1ч.л. червен пипер
1ч.ч домати за готвене
сол и чер пипер на вкус
2-3 сурови наденички за печене на скара

Карфиолът се накъсва на малки розички,а кочана се нарязва на парченца.В малко олио се запържва до омекване лука,чесъна,поръсва се с червения пипер и подправките и се залива с 2-3ч.ч. вода.В този сос се пускат кочанчетата на карфиола и докато врат,наденичките се обелват и съдържанието им се прави на кюфтенца,които се пускат също да поврат малко в соса.Добавят се доматите и розичките карфиол и ври около половин час до готовност.

Задушени свински пържоли и наденички

Посолявам пържолките.Изпържвам ги леко в мазнина от двете страни.Същото правя и с наденичките.Изваждам ги настрана и в същата мазнина запържвам нарязани гъбки.В глинен гювеч нареждам като редувам пържолки,наденички,няколко скилидки чесън.Заливам ястието с 2 чаши вино и пека на слаба фурна около два часа.

# 226
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Пилешки рулца в прошуто

- 4 пилешки гърди обезкостени
- 4 парчета прошуто
- 300 гр. чери доматчета
- 30гр. босилек
- 15 мл. зехтин
- 180 мл. балсамов оцет
- няк.скилидки чесън
- сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса
2. В тенджера оставете оцета да заври. Намалете температурата и го оставете да къкри 15минути, като през това време го разбърквайте често докато не се сгъсти
3. Пробийте дупка във всяка пилешка гърда и запълнете с чесън,сол и пипер. Увийте всяка от гърдите в парчетата прошуто. Поставете вече увитите пилешки гърди в тава, като около тях поставите и доматите. Полейте всичко с зехтин и добавете сол и пипер по ваш вкус.
4. Оставете да се пече за 25 минути в предварително загрятата фурна, или докато месото не е вече розово и соса се изпари.
5. Сервирайте пилешките гърди и доматите в чинии и залейте с редуцирания оцет.

Вариация:
Пилешките гърди се нарязват на малки парченца и всяко се увива в тънко парченце прошуто.Нареждат се в намаслена тавичка,заливат се с 1/2 чаша вода и се пекат до зачервяване.

# 227
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Всичките рецепти са на Зори Hug.Направила съм малко изменения,за да отговарят на РХ.

Пикантни шишчета във фолио/Зори/

Продукти :

500 гр. свински бут или плешка - около 6-7 шишчета
гъби, зелена чушка, червена чушка, лук

за маринатата :

около 100 мл. бяло вино
соев сос
1 ч.л. горчица
2-3 с.л. зехтин
3-4 скилидки счукан чесън
сол
черен пипер
2-3 щипки розмарин

Приготвяне :

Продуктите за маринатата се смесват. Месото се нарязва на кубчета и се изсипва в сместта за мариноване, като се размешва хубаво. добре е да престоят така 1 нощ, но и 3-4 часа са достатъчни, ако не разполагате с повече време.

На другият ден маринованите кубчета се нанизват на шишче, като след всяко кубче месо се реди кръгче лук, парче чушка, гъбка, може и кръгче тиквичка, патладжан и изобщо каквото имате и каквото обичате. Колкото по-шарени, толкова по-хубави и вкусни.

Нанизаните шишчета се комплектоват по 2-3 или колкото смятате да има в една порция и всяка порцийка се пакетира във фолио за печене. На всяко пакетче се сипва по лъжичка от мариноващата смес и се слага по една бучица масло. Пакетчетата се нареждат в тавичка и се пекат около час, час и половина на 200 гр. След това време тавата се вади, пакетчетата леко се отварят отгоре, за да се зачерви и се допичат още около 15-20 минутки, до хубав "загар".

# 228
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Капама/Зори/

Продукти :     

1 пиле +(1 глава лук,пил. дробчета за плънката)
4-5 пържоли от свински врат
300-400 гр.телешко месо
200 гр.пушено свинско месо
2-3 парчета наденица
300гр.кайма
1 зелка
подправки на вкус

Начин на приготвяне :

Приготвям капамата в голям глинен гювеч.

Измивам и почиствам пилето.Запържвам лука с дробчетата (нарязани на дребно), дозадушавам за няколко минутки с малко вода.Подправям с малко черен пипер,сол и чубрица.Пълня пилето и го зашивам.

От зелката се отделят 13-14 листа,а останолото нарязвам на дребно.Нарязаното зеле,слагам най-отдолу на гювеча,омесено с малко червен пипер.От листата завивам сармички, приготвени от каймата,лук и подправени с червен и черен пипер.
Пълненото пиле слагам върху нарязаното зеле,а около него редя сармичките.Отгоре редя телешкото месо,нарязано на парчета,вратните пържоли,наденицата и най-отгоре пушеното месо.Слагам едно цяло зелево листо и капака на гювеча, без да го запечатвам.
Аааа забравих и 1чаша топла вода+1/2 чаша зелев сок,ако имате,и 1 к.ч. олио.
Пека го около 4 часа,отначало на силна фурна,докато всичко заври,а след това на умерена, до готовност.

Оригиналната рецепта е с кървавица и сланина,но аз съм си я модифицирала до моят вкус.Естествено,всеки може да сложи месо, според вкуса си.


# 229
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Специалитет "Книга" от свинско месо/Зори/

Продуктите са :

1 голямо парче контра филе или свински врат (около 1-1,2 кг.)
2-3 с.л зехтин
Сок от ½ лимон
1 с.л. горчица
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. розмарин
няколко филийки нарязан бекон
200 гр. гъби (аз го правих със сушени манатарки)
1 глава лук
сол на вкус, черен пипер

Месото се нарязва на по 2 см. дебели филийки, но не до долу, а да се получат като страници на книга. Осолява се от всички страни.
Зехтина се смесва със горчицата,лимоновия сок, черния пипер, розмарина и счукания на кашица чесън и със получената смес се маже филето , като гледате да намажете хубаво всички "страници"  . След това между самите страници редите бекон, на следващата гъби, после кръгче лук и така до края.
След като сте запълнили страниците месото се завива във фолио и се слага в хладилника за едно денонощие, за да се маринова.
На следващият ден без да се развива месото се слага в тавичка и се пече 2 часа на 200 гр., след което се отваря отгоре фолиото, за да се запече.

# 230
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинско месо със чушки/Зори/

Месото е от бута.Режа го на тънки парчета,осолявам и го пека "натюр" във фурната.След като се опече хубаво,го вадя и нарязвам на хапки.Отделно  нарязвам 3-4 червени и 2-3 зелени печени чушки (от фризера  ) и ги омесвам със счукан чесън,сол, и черен пипер.С тази смес омесвам хапките,поръсвам обилно със свеж(а ако няма,със замразен) магданоз, и става чудно мезе за тежко червено вино

# 231
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Пържоли от свинско месо във фолио/Зори/

Начуквам на тънко 7-8 пържолки , осолявам ги и ги натривам с
черен,червен пипер и начукан чесън. Редя ги в намаслена тавичка и ги заливам с 1/2 чаша вода. Слагам фолио, и ги пека във фурната около 1,5-2. Колкото по-дълго се пекат под фолио, толкова по-сочни и крехки стават . Накрая махам фолиото, колкото да се зачервят хубаво. Става страхотно задушено с чеснов аромат (за който си пада по него).

# 232
  • София
  • Мнения: 3 787
Салата:

Салата от карфиол

Продукти:

1 глава карфиол
1 глава чесън
черен пипер
копър
майонеза


Свалявате карфиола много добре  в подсолена вода, след което го пасирате. Прибавяте счукан чесън със сол и много малко олио, така че да се получи кашичка; черен пипер и копър.
Всичко това го разбърквате с майонеза .

Става много сполучлива и е подходяща за гости и семейството.

# 233
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Постни картофени кюфтета/Фукла/

Сваряват се картофи и праз. Намачкват се хубаво с вилица, прибавя се черен пипер и магданоз. Оформят се кюфтета, които се овалват в галета и се пържат.

Чушки с ориз и гъби//Фукла/

В тиган с олио се запължва праз, настъргани моркови и целина. Като омекнат, се добавя 1 к.ч. измит ориз, запържва се още малко и се прибавят нарязани на дребно гъби, черен и червен пипер, малко доматено пюре с вода, чубрица и сол. Сипват се 2-3 чаши гореща вода и след като се сгъсти, се пълнят чушките. Аз ползвам замразени червени чушки. Редят се в тава с малко вода и олио и се пекат. Могат и да се сварят за 30 мин. в тенджера.

# 234
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Пикантно зеле с гъби/Хедра/

1 малка зелка, под килограм
250 гр гъби
1 глава лук
1 с.л. олио
1 ч.л. Пикантина (или друга подобна подправка)
1 ч.л. червен пипер (може да се добави и лют, по желание)
черен пипер и кимион на вкус
2 с.л. брашно или 1,5 с.л. готварско нишесте

Зелето се почиства и нарязва на ивици. Залива се с 1ч.ч. вода, в която е разтворена Пикантината. Слага се на котлона и се вари под капак 5 мин след завиране на водата, така че да омекне, но все още да е леко хрупкаво. Маха се от котлона, маха се капака и се оставя така, докато се приготвят гъбите. Нарязаните на шайби гъби се запържват с нарязания на полумесеци лук в олиото докато лукът стане златист, а гъбите покафенеят. Прибавят се всички подправки - червения и черния пипер, кимиона, лют пипер по желание. Разбърква се за 15-20 сек и се изсипва при зелето. Брашното се размива с половин ч.ч. студена вода и се изсипва при сместа от гъбите и зелето. Разбърква се на котлона, докато продуктите отново се затоплят и течността (тя е много малко, почти не се вижда) се посгъсти. Проверява се още веднъж на сол и е готово.
Става много бързо (под половин час време за приготвяне) и е много приятно на вкус. В оригиналната рецепта нямаше кимион, а вместо това накрая се прибавяше нарязан копър, но на мен нещо не ми се върза копъра с вкуса, затова го пропуснах.
Количеството е колкото за двама души

# 235
  • София
  • Мнения: 3 787
Телешко:

Виенски гулаш/рецептата е от форума,но не се сещам на коя мама беше Embarassed/

800 гр. лук
1 кг. телешко (желателно джолан или подобно жилесто, защото колагенът сгъстява соса. Аз с шол го правих и пак става)
4-5 ск. чесън
1 с.л. доматено пюре
4-5 с.л. (с връх) червен пипер
дафинов лист (3-4 бр)
1 с.л. розмарин
олио
сол, черен пипер
бульон - Костиля или телешки (не е задължително, но ако месото е купешко по-добре)
1 ч.ч. вино (или 4-5 с.л. винен оцет + 1-2 ч.л. захар)

Лукът се нарязва по-наедро и се запържва в олиото до порозовяване. Пасира се. Добавят се доматеното пюре чесънът (накълцан не много старателно), даф. лист, червеният пипер, розмаринът и ври 20-30 мин. (за да може червеният пипер да си изяви аромата). Ако трябва, се добавя мъничко вода, колкото да не "пука". След това се слага месото, нарязано на по-едри парчета (колкото 1/2 цигарена кутия или по-големи), бульонът, сол, черен пипер, вино (или оцет + захар).
Течността трябва едва-едва да покрива месото.
Вари се минимум 2-3 до 4 часа на слаб огън.

Отнема много малко време в приготовление, нищо че после се вари дълго (но не му висиш).
Месото става на мозък, а сосът е №1  .Не прекалявайте с доматите, вкусът трябва да е изразено "пиперен".

# 236
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата от патладжани със доматен сос/berina/-от темата за Турска кухня

Няколко патладжана се обелват на ивички и се режат на малки кубчета.Изчакваш ги малко във солена вода и след това ги пържиш във доста мазнина.А отделно си правиш сос:домати/рендосани/,зехтин,чесън/намачкан/,черен пипер,магданоз,риган се запържват докато се сгъсти соса.И се поливат патладжаните отгоре.Може и кисело мляко да се сложи отгоре,но не е задължително.Да ви е сладко.

Салата от риба тон и моркови

Риба тон-1 консерва
Половин килограм настъргани моркови
Половин изцеден лимон
Една скилидка чесън,счукана
Сол ако е нужно,всичко добре разбъркано,отгоре украса маслинки.

Зелена салата с риба тон и домати

в голяма купа нарязвам зелена салата,
отгоре домати и на върха- риба тон. Овкусявам със зехтин и лимонов сок

МЕШУИЯ/Тунис/

пе4ен пипер, пе4ени домати,  пе4ени 4есън и лук, белят се и се смилат, може и пе4ен патладжан, вси4ко се смила и се добавя зехтин, сол, каперси и риба тон на дребно, след което се украсява с маслини

Салата от риба тон с маслини

риба тон + ситно нарязан лук + олио + лимон + маслини

Салата от риба тон с домати

1 вариант:риба тон + домати с изчистени семки, нарязани на кубчета + малко черен пипер + босилек. объркват се и се подправят със зехтин.

2 вариант:риба тон+домати+маслини+червен лук

Салата с китайско зеле

1 кит. зелка, 1 връзка зелен лук, 1 краставица, копър, сол, оцет, олио- зимен вариант на пролетнта салата

Салата с праз

5-6 твърдо сварени яйца, 1 праз- празът се реже на тънки лентички и леко се стрива със сол, яйцата на дребно, добавя се олио и оцет

Зелена салата с риба тон

Риба тон
Спанак - малки листенца
Марула/и - по-крехка/и да е/са
Репички
(пресен лук)

Зелева салата с риба тон

зеле+риба тон+лимон,сол,зехтин+копър

Салата с риба тон,домати и краставици

риба тон
зелена салата (маруля)
лимони на по-големички парчета
домати на кубчета
краставици на кубчета

Салата от спанак и синьо сирене

продукти за 4 порции
1 пакет (500 gr) листа спаначени
100 gr синьо сирене
3 с.л. зехтин
2 с.л. оцет или лимонов сок

# 237
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Зелена супа с булгур/от форума/

В студена вода да заври:

нарязаните на ситно:
коприва  (3-4 шепи)
лапад (3-4 листа)
зелен лук (3 стръка)
зелен чесън (3 стръка с листата)
праз (1/2 стрък)
морков (1/2 малък)
зехтин

После пуснах за 2 мин стръкче леощян и го извадих
сол, чер пипер,
1/2 настърган домат,
1 к.ч. булгур

Като я изключих вместо застройка - 1 - 2 с.л. заквасена сметана

при сервиране поръсвам с пресен магданоз

# 238
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:Всичките рецепти са на Berina от темата за Турската кухня  bouquet

Праз със зехтин/berina/

Продукти:
700гр-праз
2бр-моркови/по-големички/
150гр-ориз
1ч.л.-дом.пюре или лютеница
1ч.л.-червен пипер
1ч.л.-захар и сол
200гр-вода
5с.л-зехтин

Нарязват се праза и морковите под каквато си искате форма.Аз ги режа на кръгчета със дебелина около 2см.и се запържват във зехтина.Прибавя се червения пипр,дом.пюре,солта и захарта и се оставя леко да покъкри под капак.След около 10мин. прибавяте ориза и водата.И отново оставяте да се свари всичко,като остане почти на мазнина.Ако някой от продуктите е още суров може да долеете още вода и да изчакате пак да се изпари.И след това поднасяте.Много леко и приятно ядене става.
Towa e една много хубава и много полезна и и диетична в същото време манжичка.
Но задължително се приготвя със зехтин.

Мерджимек кьофтеси/кюфтета от червена леща/-/berina/

Продукти:
1ч.ч.-червена леща
1ч.ч.-булгур/от най-финно смления/
1с.л.-лютеница
1връзка -пресен лук
черен и червен пипер,джоджен,сол.

Лещата се сварява във 1ч.ч.-вода и докато е топла при нея се слага булгура -суров.Ако всичката вода се е изпарила можете да прибавите малко вряла вода и похлупвате съда.Остявате така /без да ври/да набъбне булгура.Отнема около 2часа.След това прибавяте останалите продукти и месите хубаво.След това се оформят като пръстчета и се поднасят всяко кюфте увито със лист зелена салата и със лимoн.

Абугануч/berina/-Турска кухня

Продукти:

3бр.-патладжани
3бр-домати
3бр.-зелен пипер/пресен/
1-2скил-чесън/счукан в хаванче/
магданоз,сол,сок от нар,зехтин.

Зеленчуците се пекът на скара и се белят.Пасират се и се прибавят останалите продукти.Разбърква се хубаво и се хапва.

# 239
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:Рецепти на Sylya  bouquet

ПУДИНГ  от  КРОМИД  и  ЗЕЛЕНИ ЧУШКИ/Sylya/

3 глави кромид нарязани на жулиени
6 зелени чушки
2 патладжана нарязани на кръгчета
450 гр. сметана
1 зрял домат
8 с.л. доматен сос
олио и сол
3 с.л.желатин

Сложи кромида в достатъчно олио на много бавен огън за около 2 часа, разбърквайки на всеки 15 мин. в съд с дебело дъно и похлупен. /2 часа ми се виждат много за кромид, така че ти по-добре гледай когато е готов/.

Нарежи чушките и също запържи, но не е необходимо толкова време, само докато омекнат, могат да се сложи домат в същия съд на 4 парчета.

През това време измий патладжаните, нарежи на парченца от половин сантиметър, посоли ги и остави да се отцедят. Изпържи ги в малко олио и ги остави в абсорбираща хартия.

Отцеди добре кромида и чушките.

Сложи на огъня 5 с.л. прясно мляко, повече сметана.Вари 5 мин. при непрекъснато бъркане, добавяш раздробения домат/или на доматен сок/ и разбъркваш.Добавяш и разтворения желатин.

В кристална форма нареди на пластове кромида с чушките и патладжаните. Посоли малко и полей с крема приготвен с agar.

Остави да се охлади за 1 час.

САНДВИЧЕР  от  ПАТЛАДЖАНИ/Sylya/

2 патладжана
2 домата
червена пиперка
сирене
сол, чер.пипер и кимион

Режем патладжаните на филийки 1 см., посоляваме и оставяме 30 мин. Режем доматите и сиренето на филийки и червената пиперка на ленти. Измиваме патладжаните, подсушаваме и пържим. Минаваме и  филийките домати през тигана с много малко олио. Овкусяваме патладжаните със сол, пипер и кимион. В/у 1 филийка патладжан слагаме: сирене, чушка и доматче, второ парче патладжан. Украсяваме с ивица чушка.

Общи условия

Активация на акаунт