Яхния от карфиол с кюфтенца/Хедра/
1 голяма глава карфиол
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
1ч.л. червен пипер
1ч.ч домати за готвене
сол и чер пипер на вкус
2-3 сурови наденички за печене на скара
Карфиолът се накъсва на малки розички,а кочана се нарязва на парченца.В малко олио се запържва до омекване лука,чесъна,поръсва се с червения пипер и подправките и се залива с 2-3ч.ч. вода.В този сос се пускат кочанчетата на карфиола и докато врат,наденичките се обелват и съдържанието им се прави на кюфтенца,които се пускат също да поврат малко в соса.Добавят се доматите и розичките карфиол и ври около половин час до готовност.
Задушени свински пържоли и наденички
Посолявам пържолките.Изпържвам ги леко в мазнина от двете страни.Същото правя и с наденичките.Изваждам ги настрана и в същата мазнина запържвам нарязани гъбки.В глинен гювеч нареждам като редувам пържолки,наденички,няколко скилидки чесън.Заливам ястието с 2 чаши вино и пека на слаба фурна около два часа.