За крема:
1 кутия маскарпоне от 500 гр
250мл течна сладкарска сметана
100 гр захар
4 жълтъка
120 мл Марсала или друго сладко вино, аз ползвах бял вермут
За основата:
2 пакета бишкоти савоярди (200 гр)
1ч.ч силно кафе
2 ч.л захар
120 мл Марсала (вермут)
какао за поръсване
Сварявате кафето, докато е топло го разбърквате със захарта и оставяте настрана да изстине. Извадете маскарпонето от хладилника и го оставете да придобие стайна Т°.
Крем Забайон: Слагате жълтъците и захарта в купа и разбивате с миксер, докато жълтъците избледнеят и станат почти бели и увеличат обема си.
Прибавяте виното и ги слагате на водна баня, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти – около половин час. Целта е жълтъците да се обработят термично, без да им позволявате да заврят.
Изсипете маскарпонето в купа и разбъркайте добре с миксер, докато стане кремообразно. Пибавете крем Забайон към разбитото маскарпоне и разбъркайте добре.
Разбийте студената течна сладкарска сметана на твърда пяна с миксер. Прибавете я към крема и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
Вземете правоъгълна тавичка или йенски съд с подходяща форма (аз ползвах елипсовидна). Прибавете виното към еспресото. Потапяйте бишкотите (за секунда просто, много бързо, не ги дръжте да се напояват) в кафената смес и наредете в тавичката. Изсипете отгоре половината крем като притискате със шпатула и внимавате да се запълнят всички парзнини между бишкотите. Върху кремът редите втори ред бишкоти натопени в кафето и отгоре изсипвате останалия крем. Загладете го равномерно и приберете тавата в хладилника за една нощ. Десертът е най-вкусен на следващия ден (в заведение са ми го поднасяли дори и топъл и е просто ) Непосредствено преди сервиране поръсете с какаото, като го претривате през цедка.
Това ми е трети или четвърти опит с прословутото Тирамису и най-после попаднах на точната рецепта. Намерих я в този блог, благодаря за което