Примерна схема за захранване

• 195 976
  • 612
  •   1
Отговори
# 255
Ооо  Shocked отказах се да давам спанак. Някъде след около 8, 9 м. го оставям.
Продължавам с тиква и след това ориз. Дано не се запече само.

# 256
Здравейте момичета,
дано не ви досаждам с моите одисеи при захранването, обаче моето бебе /вече почти на 6 месеца/ един ден яде 125 гр. пюре без кърмене, на следващия ден 1/2 бурканче или 2/3 бурканче + кърмене. Вече 4 седмици така се мотаем на обяд и се чудя колко време още ще отнеме да заместя напълно обедното хранене?
Струва ли ви се нормално такова поведение?

# 257
Здравейте и аз се записвам да следя темата,защото и на мен ми предстои да захранвам.Пред голяма дилема съм,благодаря ви,че сте отворили такава тема.

# 258
  • Някъде в Европа...
Здравейте момичета,
дано не ви досаждам с моите одисеи при захранването, обаче моето бебе /вече почти на 6 месеца/ един ден яде 125 гр. пюре без кърмене, на следващия ден 1/2 бурканче или 2/3 бурканче + кърмене. Вече 4 седмици така се мотаем на обяд и се чудя колко време още ще отнеме да заместя напълно обедното хранене?
Струва ли ви се нормално такова поведение?

Моят опит показва, че това е напълно нормално. Моят син беше на 6 м, когато го захраних. Ядеше по 1 или 1/2 кафяна чашка през 6 и 7м. Първо го кърмех и после пуре, след това смених. 8 м. беше болен и беше само на кърма цял месец. Де факто прояде пуретата чак на 9  месец. Сега сме на 11м и вече се хапваме нормално количество, н о и се кърмим още (напълно заместено ми е само обедното кърмене).
Не се притеснявай, те децата си знаят, ще дойде време и ще прояде....Само не го насилвай, да не би да се отврати и нарочно да ти стиска устата (аз голяма борба водих с това стискане на устата, смесвах му зел . с плодови и постепенно намалявах количеството, докато напълно го премахнах)   

# 259
  • София
Мамчета, имам няколко въпроса.
При късно захранените бебета - от кога мога да давам млечна каша (засега съм давала оризова, безглутенова с плодове и елда - всичките безмлечни)?
Кога да започна с месото и евентуално и жълтъка?

Благодаря предваритено, темичката продължава да е много полезна Heart Eyes

# 260
Аз захраних на 5 мес. и 20 дни. Каша не съм дала още, мисля да е следващия месец или 2 седмици. Давам зеленчуково пюре, без жълтък, без месо още. И аз се чудя, ама към 8-9 месец мисля, че може. Ще направя и една консултация с педито, която е в отпуск и така. Сега давам 125гр. зеленчук на обяд и кърмене. А предишното и следващото му са кърмене и после по малко плодово пюренце. Аз отсипвам в друг съд и така ги държа МАХ 3 дни в хладилника.

# 261
Кашите не са задължителни. Някой майки казват че помпят децата.. Ако сте добре с теглото ги прескочи. Месото към 8м. Жълтък и той тогава..

# 262

Първо на всички, които имат въпроси за заместването на хранене ми се ще да кажа да не бързате, запознайте детето с повечко зеленчуци, месцета и плодове, а повярвайте ми детето само ще ви покаже кога е готово да откаже дневното сукане. Малко преди да стане на 8 месеца Петър почти отказва да суче през деня /суче само сутрин, на обед и вечер/, аз го захраних на 5 и половина, което означава, че два месеца след захранването, сам ми показа, че е време да замествам. Така, че мили момичета водете се по децата, забравете всякакви норми и таблици - това е най-доброто за децата ни.

Nikki_Ivanova

Виждам че много добре обясняваш затова и аз ще те питам
Докато запознавам детето с различни храни да давам някакво определено количество храна или да давам докато той сам се откаже и после да предлагам да суче?
Ние започнахме да се захранваме  feeding  на  29.08 с по 1-2 лъжички и всеки ден увеличавам с по 1л. но като спра той се сърди и иска още   
Да уточня че аз искам да заместя обедното кърмене

Последна редакция: сб, 01 сеп 2007, 23:19 от nikita

# 263
  • София
Благодаря за отговорите, но всъщност въпросът ми беше - откога мога да давам млечна каша, защото досега съм давала само безмлечна? Алексис е почти на 9 месеца Simple Smile

nikita, колкото повече напредвате със захранването, толкова повече няма да спазваш правилото с едната и двете лъжички. Можеш да внимаваш повечко при по-проблемни храни, например царевица, но като цяло мисля, че можеш за 1-2 дни да стигаш да пълното количество от новото пюре (сега сте много в началото и давай с лъжичките, говоря за след месец и нататък).
По моя опит, щом предлагаш кърма след храненето, до един месец от началото на захранването бебето ще спре да иска да суче самичко след пюрето и така ще заместиш обедното хранене. (Аз затова започнах да кърмя преди пюрето, защото не исках да замествам, а той взе да се отказва от кърмата така).

Поздрави!

# 264
Понеже и Вела е от късно захранените (6.5 месеца):

При късно захранените бебета - от кога мога да давам млечна каша (засега съм давала оризова, безглутенова с плодове и елда - всичките безмлечни)?
След дълго четене по същия въпрос - по твоя преценка.

Форумските и литературни източници накратко:
След 6 навършени месеца може да се дава млечна каша. Независимо кога е захранено детето. Независимо дали млечното хранене е само кърма или не.

* Млечна каша с АМ (вкл. полуадаптирано):
- Може на всеки етап от захранването, дори като първа каша, щом детето не е предразположено към алергии
- При изключително кърмени бебета няма много смисъл...

* Млечна каша със сухо мляко (под разни форми):
- Не би трябвало да е проблем - млякото не е много в общия състав и рядко се среща реакция при алергично необременени деца
- Но си е сухо мляко...

Млечна каша не давам засега:
- кърмя интензивно (5 пъти на ден), не търся ефект на дохранване с АМ/мляко и не съм давала досега АМ
- не предвиждам заместване на хранене (до 11-12 месеца или докато детето не даде признаци)
- не предвиждам въвеждане на краве мляко (кисело и сухо) до 1 год., както и детска кухня – по повод сухото мляко
- цедя кърма по малко, за да поддържам лактацията, и оползотворявам кърмата в кашата
- Вела харесва безмлечна каша - с кърма и/или плод

==> Ако едно от горните условия не е изпълнено, бих въвела млечна каша!

Кога да започна с месото и евентуално и жълтъка?
На 8.5 месеца Вела е на зеленчуци, каша и плодове. Планирам:

Месо – 8 месеца и 3 седмици
Глутен – средата на 9 месец
Сирене/извара – 9-10 месец
Жълтък – 11-12 месец
Масло – 12 месец (зехтин – въведен на 8 месеца)

# 265
Млечна каша не давам засега:
- кърмя интензивно (5 пъти на ден), не търся ефект на дохранване с АМ/мляко и не съм давала досега АМ
- не предвиждам заместване на хранене (до 11-12 месеца или докато детето не даде признаци)
- не предвиждам въвеждане на краве мляко (кисело и сухо) до 1 год., както и детска кухня – по повод сухото мляко
- ...
- харесва безмлечна каша - с кърма и/или плод

И аз така мисля за млечните каши. Не виждам причина да давам АМ или други млечни продукти, при положение, че суче доста и млечните са едни от най-силните алергени.
Месо дадох на 8 и половина месеца - дотук пуешко и заешко.
Жълтък не мисля да давам скоро, сигурно като стане на година. Глутен - на 10 навършени месеца. Млечни - на 10-11-12 месеца, съотвено извара, сирене, кисело и най-късно прясно мляко.

И сега да споделя за плодовете нещо - според моята педиатърка (явно съм я намерила по-предпазлива и от мен) не трябва да давам сурови плодове до 1 г., защото алергизирали, а плодовите пюрета били с висока киселинност и залагали гастрит в юношеска възраст. Какво мислите за това?

# 266
  • София
Благодаря ви, момичета Hug

Аз реших да не давам още млечна каша. Всъщност въпросът ми беше провокиран от разни мисли да не би да съм прекалено предпазлива и да го лишавам бебето от нещо с това сравнително бедно сега меню (понеже не ядем морков и тиква зеленчуковият ни асортимент е доста беден). Но при това положение няма да давам млечна каша, защото Алексис безмлечната я лапа като невидял и то без кърма и без плодове вътре Blush

Скоро мисля и аз да започна с месото. Косе Босе, мнението ти ми беше много полезно.

tini-mini, аз много малко плодове давам на бебето, досега съм му давала един-два пъти пюре от круша, ябълка, сини сливи, а сурови не съм давала още...не знам защо, по някакъв инстинкт. Но всички останали мами май си дават плод всеки ден, така че не знам - истината е някъде там Thinking

# 267
  • Бургас
nikita вие сте още сте много в началото на захранването, значи си караш по познатата схема:една лъжичка днес /от новия продукт става дума/, утре - две, вдругиден - три и т.н. като постепенно достигаш количеството за едно хранене. Поне първите 6-7 зеленчука въведи по този начин. Може примерно, ако да речем вече си въвела картоф /и си достигнала някакво количество/ и искаш да въведеш морков, слагаш си от достигнатото до този момент количество картоф и прибавяш една лъжичка морков. /новия продукт е само една лъжичка/. На другия ден приготвяш пюренце от количеството картоф + 2 лъжички морков....
Да, на тази възраст децата са много любопитни и сигурно ще иска още и още, но не си заслужава да рискуваш с храните. Изчакай да видиш как приема новите неща и ако всичко е ОК за напред може да го даваш и по-смело т.е да започваш с по-големи количества.
В твоя случай първо даваш пюре, после кърмиш - щом искаш да заместиш обедното хранене. Така постепенно /след около два месеца/ на обяд вече няма да се кърмите. Пак обаче ще кажа, че децата са индивидуални. Някои като моя син например не подбират храната много, много, хапва си с охота всичко. Аз от около месец вече въвеждам смело новите храни. НО,  други деца са много чувствителни и с тях трябва да се внимава.

Понтес аз лично не виждам смисъл след като имаш кърма да даваш на Алексис млечна каша. Аз купувам безмлечни и ги приготвям с кърма. Не намирам логика и необходимост от сухо мляко на тази възраст. Е ако, купувах млечни каши, щяхме да се храним навън и да не пропускаме разходките около 18 часа, но .........такъв е живота......пропускам някои благини, за да осигуря по-добра храна за детето си.

# 268
  • София
Ники, там е работата, че аз дори този проблем го нямам с безмлечните, защото ги правя с вода и си ги бъркам навън ако се наложи. Така че - продължавам с тях Simple Smile

# 269
Аз давам и млечни и безмлечни каши. Ако давам безмлечна, не й давам веднага да суче, а чакам да си поиска  Flutter А ако е млечна - пак същото  Laughing Може и след един час да иска да я кърмя  Rolling Eyes
Реших да давам млечна, защото нищо не мога да изцедя, горяма мъка ми е и адски се изнервям Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт