- 500 гр брашно
- 400 мл течност (разделям по равно вода и прясно мляко)
- 1 с. л захар
- 2 ч. л. сол
- 2-3 с. л. зехтин (а ако нямам - пак толкова - олио)
жива мая (от кубче) - колкото първата фаланга на малкото ми пръстче (или - като разделя кубчето от 42 гр на две, после деля половинката пак на две и от половинката вземам около 1/3, най-много 1/2)
Маята разтварям в прясното мляко, което предварително съм затоплила (топло, но не горещо, да не попарим живинките ) и към което съм добавила захарта и зехтина. Ако нямам прясно мляко, сипвам съответното количество вода, затоплям я и слагам в нея 3 с. л. сухо мляко, и пак - захар, зехтин и маята. Солта сипвам в две трапчинки в брашното, така че да няма досег с маята, преди да започне месенето (при моята машина то не започва веднага след пускането й).
По тази рецепта правя голям хляб - машината ми (Severin) е с две бъркалки и може да прави хляб от 1200 гр. Става наистина хубав хляб - пухкав и вкусен. Само да отбележа, че при увеличаване на брашното хлябът става по-сбит, не така пухкав, както ако се сложи количеството от 500 гр., за което съм писала по-горе.
Ако ще правя погача, към продуктите добавям две яйца и един белтък (жълтъка - за намазване на погачата, преди да се сложи да се пече), и съответно намалявам течността (постигам го максимално точно, като сложа яйцата - без черупките , в чашата, в която по принцип отмервам млякото, и към тях долея мляко, колкото е нужно, за да достигне 200 мл общо количество; водата е също толкова.