Примерна схема за захранване 5

• 58 484
  • 582
  •   1
Отговори
# 165
hrandi,виж това
- преди годинка обикновено се предлага първо кърмене, изчаква се 30-40 минути да се слегне в стомахчето
 и се предлага твърдата храна. Ако се предложи много скоро след кърмене, бебето може да не прояви никакъв интерес. След година-годинка и малко обикновено плавно се обръща режимът - първо твърда храна, после кърмене. Всичко е ориентировъчно - не е беда, ако някой ден не се спази режимът или ако повече суче, от колкото е било замислено (примерно ако са били предвидени 3 приема на твърда храна, а е имало само един или нито един)
аз нямам против гербер, но в този вид имат копър Rolling Eyes
elpet,защо те притеснява копъра?

# 166
wavey  включвам се и аз да следя темата,скоро я открих и сме точно за нея.Моето диване хич не ще да яде,зеленчукови пюрета изобщо,а от плодовите по 7-8 лъжички и край.Май ще си караме с кърменето до първи клас  Laughing  За заместване на ядене просто дума не може да става. та да питам как стана при вас заместването на някое хранене? Иска ми се да й заместя вече обедното хранене.[/color]
Да ти кажа ние чак сега заместихме обедното и следобедното и някак наведнъж, а иначе от доста време опитвах. То маи детенце само ще си покаже, но при нас беше доста трудно(а и малкия все още като се присети през деня си иска, но аз вече отказвам).Кърмя само сутрин и вечер от 5 дни вече newsm10.Но аз до годинка искам да отия, така че ти сама си прецени!

# 167
  • София
натали, специално за копъра и магданоза от подправките виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6843.msg100266;topicseen#msg100266
 Peace
общо взето мисля да дам поне след 2 месеца ако не и повече Thinking

# 168
  • Бургас
Гледам, че обсъждате солта... по принцип в бебешките пюрета тя би трябвало да е в съвсем минимално количество, което не може да навреди, но все пак доколкото можете я избягвайте, но не на всяка цена. Ако не се дава всеки ден мисля, че не е  проблем.

# 169

Сол: международни стандарти за максимално количество
Първите 6 месеца бебето приема сол, но тя е по-малко от 1 г дневно (от кърмата и АМ). Между 7 и 12 месеца дневният прием не трябва да надвишава 1 г.

Сол/възраст:
0-6 месеца: под 1 г (или 0,4 грама натрий )
7-12 месеца: 1 г (или 0,4 г натрий)
1-3 години: 2 г (или 0,8 г натрий)
4-6 години: 3 г (или 1,2 г натрий)
7-10 години: 5 г (или 2,5 г натрий)
над 11 години: 6 г (или 2,5 г натрий)

Сол и натрий
Върху етикета на някои продукти не се означава количеството сол, а съдържанието на натрий (или натриевите йони, които заедно с хлорните йони образуват съединението натриев хлорид или сол).
За да се види реалното количество сол, посочената стойност за натрий (sodium) се умножава по 2.5.

Вкусът на детенцето и солта
Ако се добави сол за овкусяване на пюрето и събуждане на апетита, това може да има точно обратния ефект.
За възрастен пюрето може да е безвкусно, тъй като вече сме привикнали към силни вкусове (вкл. люто, алкохол и пр.) и обонянието ни е притъпено. Първите месеци от захранването обонянието на бебето е недоразвито и то на практика все още няма ясно изразено предпочитание към соленото. Твърде е вероятно друга съставка в пюрето да му допада на вкус, а не солта.
Освен че е проблем за бъбреците, завишеното количество сол развива преждевременно рецепторите на езика и вкуса на детенцето - създава се по-висок праг на чувствителност спрямо солта в много ранна възраст.  

Кои продукти са солени
Общото правило: приемливо е до 1.25 г сол на 100 г продукт. Това помага да се ориентираме са 'скрити' източници на сол, които присъстват и в детското меню - например хлябът или бисквитите.
За кравето масло стандартите са: солено (сол над 3%), полусолено (сол между 0.5% и 3%), безсолно (минимално съдържание на сол).

И още
Има препоръки солта да се добавя по време на готвене, а не накрая към готовите зеленчуци.
Когато липсва информация за количеството сол върху етикета на пюрето: в повечето пюрета солта е под 0.4 г за 100 г пюре или 0.5-0.7%.

# 170

За количеството месо в пюретата – то си е съвсем точно дозирано според посочената възраст. Зависи обаче от стандарта…
Българските педиатри и някои американски схеми препоръчват малко повече месо, френските и някои англоезични – доста по-умерено, руските – като българските (по-скоро обратното) и т.н.

Каква е трайността на домашно приготвеното оризово брашно? Изсушила съм ориза за около час при 80 градуса
Поне месец. Важното е да се съхранява в плътно затворен съд.
Иначе вкусът се запазва напълно и след 2-3 месеца, но хранителната стойност - едва ли.

# 171
Здравейте,момичета,ние днес ставаме на 7 месеца  newsm38   Чудя се дали да дам месце вече  newsm78   Вие кога го въведохте?  Купила съм заешко и пуешко,но още не съм решила кога да е.А иначе се захранваме от 6 навършени месеца,т.е. вече 1 месец.Благодаря предварително   bouquet

# 172
Здравейте,момичета,ние днес ставаме на 7 месеца  newsm38   Чудя се дали да дам месце вече  newsm78   Вие кога го въведохте?  Купила съм заешко и пуешко,но още не съм решила кога да е.А иначе се захранваме от 6 навършени месеца,т.е. вече 1 месец.Благодаря предварително   bouquet

Аз дадох месце-пуешко преди 4-5 дни, като навършихме 7 месеца, но се захранваме от 5-тия месец!

# 173
  • София
dunaika аз дадох месеце на коки точно като стана на 7 месеца. ти решаваш все пак де Simple Smile Peace аа, и да ние също се захранваме от 5 месеца и отгоре.

солта в готовите пюрета е даже под тази която косе босе е дала Wink 0,01 или 0,02

# 174
Аз сол нямам намерение да слагам,  Naughty Crossing Arms

# 175
  • Бургас
Здравейте,момичета,ние днес ставаме на 7 месеца  newsm38   Чудя се дали да дам месце вече  newsm78   Вие кога го въведохте?  Купила съм заешко и пуешко,но още не съм решила кога да е.А иначе се захранваме от 6 навършени месеца,т.е. вече 1 месец.Благодаря предварително   bouquet
Честит мини рожден ден , и ние преди няколко дин станахме ан 7 мес. Вчера дадох за пръв път пуйка с тиква на Хип. Хареса я, ние обичаме тиква. Смятам я за добър първи избор, даже и сол няма.

# 176
  • Някъде в мечтите си
Аз захраних малкия на 6 месеца и му предложих месо на 8 месеца.Мисля,че може още мъничко да поизчакате.Така ме посъветва и педито,когато бяхме на преглед на 7 месеца.

П.П. Всъщност ти не пишеш от кога се захранвате?Принципно като гледам повечето дават месо около 2 месеца след захранването,пък и май така и се препоръчва.
Приятно папане!!!

# 177
Е,дадох малко заешко с картоф на Семпер,ама да знаете - има си сол.Щом на мен на сол ми беше добре...  Rolling Eyes  А такова на Хип - пуйка с тиква не съм срещала,ще й хареса на моята,ама трябвва да потърся

# 178
натали, специално за копъра и магданоза от подправките виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6843.msg100266;topicseen#msg100266
 Peace
общо взето мисля да дам поне след 2 месеца ако не и повече Thinking
Това обаче в случай ,че детето има проявена алергична реакция към храна.Копърът е в минимални количества при пюретата,а да не говорим,че има чай от копър за колики Peace

# 179
Благодаря ви   bouquet за отговорите !!!

Общи условия

Активация на акаунт