За скъпата и евтината козметика

• 260 315
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 1 380
след дълго четене аз се спрях на La Roche Posay - Hydreane
ето съставките - water , glycerin , cyclohexasiloxane , alcohol denat,hydrogenated polyisobutene , myristyl , myristate , stearic acid , potassium setil phosphate , ammonium polyacryloydimethyl , taurate , xantan gum , polyphosphorcholine glycol acrylate , acrylates  copolymer , butylene glycol , phenoxyenthanol , caprylyl glycol , parfum
дано нищо не съм пропуснала , много ще бъда благодарна за мнение   bouquet
кажете нещо за моето кремче   bouquet

# 1 381
Моля Софи и CI да кажат мнение за ето това мултифункционално олио на Нюкс. В една друга тема много го хвалят. Казват, че за суха кожа е мн. подходящ, попива бързо. Аз имам друг крем на Нюкс и съм доволна от него. Обаче на това му се чудя. А пък е многофункционално, защото може да се използва и за косата.

Ingredients from packaging: UNPRECEDENTED CONCENTRATION OF 15% PRECIOUS PLANT OILS (OILS OF BORAGE 1%, SWEET ALMOND 5%, ST. JOHNSWORT 7% AND CAMELLIA 2%) AND VITAMIN E, NON-PHOTOSENSITIZING FRAGRANCE. PRESERVATIVE-FREE

# 1 382
Здравейте на всички! От доста време чета темата, но исках да прочета всичко, преди да се включа, за да не задавам въпроси, които вече са разисквани. Впечатлена съм от експертите в темата     bouquet     bouquet     bouquet    Hug   
Изключително полезна информация!     Hug
Имам 2 въпроса, на които ще се радвам, ако можете да отговорите.
Има ли разлика между Sodium Laureth Sulfate и същият Bioligical (така пише на шампоаните на Фито), дали вторият е по-неагресивен?
И още един въпрос относно боите за коса, това е състава на амонячна боя за коса

WATER, POLYGLYCERYL-2 OLEYL ETHER, OLEIC ACID, SODIUM MONODIETHYLAMINOPROPYL COCOASPARTAMIDE, PENTASODIUM PENTETATE, FRAGRANCE, AMMONIUM ACETATE, P-PHENYLENEDIAMINE, SODIUM METABISULFITE, P-AMINOPHENOL, RESORCINOL, TRIDECETH-2 CARBOXAMIDE MEA, ERYTHORBIC ACID, PHENYL METHYL PYRAZOLONE, 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HYDROCHLORIDE, 6-HYDROXYINDOLE, P-METHYLAMINOPHENOL SULFATE, M-AMINOPHENOL, PROPYLENE GLYCOL, HEXYLENE GLYCOL, PEG-2 OLEAMINE, POLYGLYCERYL-4 OLEYL ETHER, OLEYL ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., AMMONIUM HYDROXIDE

А   това на безамонячна
AQUA, WATER, CETEARYL ALCOHOL, PROPYLENE GLYCOL, DECETH-3, LAURETH-12, ETHANOLAMINE, OLETH-30, LAURIC ACID, POLYQUATERNIUM-6, GLYCOL DISTEARATE, SODIUM METASILICATE, HEXADIMETHRINE CHLORIDE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, PARFUM FRAGRANCE, PENTASODIUM PENTETATE, TOLUENE-2,5-DIAMINE, RESORCINOL, CARBOMER, SODIUM METABISULFITE, ASCORBIC ACID, THIOLACTIC ACID, MICA, M-AMINOPHENOL, 2-METHYLRESORCINOL, CL 77491 IRON OXIDES, CL 77891 TITANIUM DIOXIDE, 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HCL, AQUA WATER, HYDROGEN PEROXIDE, CETEARYL ALCOHOL, TRIDECETH-2 CARBOXAMIDE MEA, CETEARETH-30, GLYCERIN, PENTASODIUM PENTETATE, SODIUM STANNATE, TETRASODIUM PYROPHOSPHATE, AQUA WATER, CETEARYL ALCOHOL, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, PEG-180, AMODIMETHICONE, PARFUM FRAGRANCE, CETYL ESTERS, METHYLPARABEN, HYDROXYETHYLCELLULOSE, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, LIMONENE, BENZYL SALICYLATE, TRIDECETH-12, CITRIC ACID, CHLORHEXIDINE DIHYDROCHLORIDE, LINALOOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, ALOE BARBADENSIS, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, PROPYLENE GLYCOL, CAMELLIA SINENSIS, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT.

Въпросът ми е дали наистина безамонячната боя е по-щадяща и има ли нещо вярно в твърдението, че безамонячните бои всъщност са по-вредни, защото не се наслояват около косъма, а проникват в него?
Много ще се радвам, ако можете да ми отговорите. Адмирации за труда, който полагате в темата! Heart Eyes

# 1 383
Моля Софи и CI да кажат мнение за ето това мултифункционално олио на Нюкс. В една друга тема много го хвалят. Казват, че за суха кожа е мн. подходящ, попива бързо. Аз имам друг крем на Нюкс и съм доволна от него. Обаче на това му се чудя. А пък е многофункционално, защото може да се използва и за косата.

Ingredients from packaging: UNPRECEDENTED CONCENTRATION OF 15% PRECIOUS PLANT OILS (OILS OF BORAGE 1%, SWEET ALMOND 5%, ST. JOHNSWORT 7% AND CAMELLIA 2%) AND VITAMIN E, NON-PHOTOSENSITIZING FRAGRANCE. PRESERVATIVE-FREE

Концентрация в какво? Надали във вит Е, който е сложен да стабилизира маслата от гранясване. Че е без консерванти е вярно, както и, че за 100 % безводни продукти такива ВЪОБЩЕ не са нужни, т.е. все едно да напишат: влагаме МОКРА ВОДА!
Маслата за коса са толкова полезни, доколкото всеки един неводен компонент. В смисъл - почти няма значение какво слагаш на косъма - това са 100 % кератинизирани клетки, мъртви.
Значение има способността за прилепване върху му, и някои физико-химични константи, но това е друга бира.

# 1 384
Има ли разлика между Sodium Laureth Sulfate и същият Bioligical (така пише на шампоаните на Фито), дали вторият е по-неагресивен?
Има единствено значение примесите в него - при получаване от различни суровини и различни технологии примесите са различни. По действието няма разлика, т.е. това е силно алкален и изсушаващ, евтин пенител.

Цитат
Въпросът ми е дали наистина безамонячната боя е по-щадяща и има ли нещо вярно в твърдението, че безамонячните бои всъщност са по-вредни, защото не се наслояват около косъма, а проникват в него?
Без да гледам състава, на въпроса конкретно: точно обратното- при амонячната багрилообразуването става вътре в косъма и багрилата след това са "заклещени" в него и затова боята е по-трайна.
При безамонячните багрилата се "полепват" по косъма, демек при първия е вътре, втория - отвън косъма.
Вторите би следвало да са по-щядащи.

# 1 385

Концентрация в какво? Надали във вит Е, който е сложен да стабилизира маслата от гранясване. Че е без консерванти е вярно, както и, че за 100 % безводни продукти такива ВЪОБЩЕ не са нужни, т.е. все едно да напишат: влагаме МОКРА ВОДА!
Маслата за коса са толкова полезни, доколкото всеки един неводен компонент. В смисъл - почти няма значение какво слагаш на косъма - това са 100 % кератинизирани клетки, мъртви.
Значение има способността за прилепване върху му, и някои физико-химични константи, но това е друга бира.
Всъщност повече ме интересуваше  какво мислиш  по въпроса дали това олио се отразява добре на кожата на лицето.  Аз имам хубава и лъскава коса и не използвам маски и балсами, само я мия с шампоан. Така, че ако не е мн. нахално да ми отговориш дали тези екстракти са ок за кожата на лицето. Мерси

# 1 386
Селма, Bastet Hug мерси за съвета. И аз мисля, че е от хормоните, но чак пък такъв косопад не съм си и представяла...

# 1 387

Всъщност повече ме интересуваше  какво мислиш  по въпроса дали това олио се отразява добре на кожата на лицето.  Аз имам хубава и лъскава коса и не използвам маски и балсами, само я мия с шампоан. Така, че ако не е мн. нахално да ми отговориш дали тези екстракти са ок за кожата на лицето. Мерси
Боридж -ойл съм чувал много добри неща! Бадемовото масло си е ОК, навсякъде е добро.
Свети Джонсовата стойност го чувам за севте! Прочетох, че е за болкоуспокояване и регенерация, но конкретно повече - тц. Няма какво да се пъна - маслата са ми зле познати!
Камелия - същата работа.
Е, Софи да напише!
Но какво е до 100 %?

# 1 388
UNPRECEDENTED CONCENTRATION - на мен пък ми е странна тази безпрецедентна концентрация. Звучи ми като рекламно послание, а рекламните послания нямат място сред съставките на даден продукт. Може пък и да има друг смисъл думата, а аз да не я знам.

CI, благодаря ти за обяснението. По това, което казваш, значи ще да е нещо хубаво. Ще изчакам да видим какво ще каже  и Софи.

# 1 389
На опаковката на мултифункционалното олио на Нюкс са изброени всичките съставки. Аз за съжаление съм я хвърлила но това намерих в Амазон, предполагам че е същото:

Ingredients
Unprecedented Concentration Of 15% Precious Plant Oils (Oils Of Borage 1%, Sweet Almond 5%, St. Johnswort 7% And Camellia 2%) And Vitamin E, Non-photosensitizingfragrance. Preservative-free.

Cyclomethicone, Octyldodecanol, Caprylic/Capric Triglyceride, Isodecyl Neopentanoate, Isononyl Isonanoate, Hypericum Perforatum (Hypericum Perforatum Extract), Prunus Dulcis (Sweet Almond Oil), Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate), Camellia Oleifera (Camellia Oleifera Extract), Borago Officinalis (Borage Seed Oil), Butyl Methoxydibenzoylmethan (Avobenzone), Parfum (Fragrance), Tocopherol, Benzyl SAlicylate, Geraniol, Citronellol, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool.

# 1 390
  • Торонто
На опаковката на мултифункционалното олио на Нюкс са изброени всичките съставки. Аз за съжаление съм я хвърлила но това намерих в Амазон, предполагам че е същото:

Ingredients
Unprecedented Concentration Of 15% Precious Plant Oils (Oils Of Borage 1%, Sweet Almond 5%, St. Johnswort 7% And Camellia 2%) And Vitamin E, Non-photosensitizingfragrance. Preservative-free.

Cyclomethicone, Octyldodecanol, Caprylic/Capric Triglyceride, Isodecyl Neopentanoate, Isononyl Isonanoate, Hypericum Perforatum (Hypericum Perforatum Extract), Prunus Dulcis (Sweet Almond Oil), Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate), Camellia Oleifera (Camellia Oleifera Extract), Borago Officinalis (Borage Seed Oil), Butyl Methoxydibenzoylmethan (Avobenzone), Parfum (Fragrance), Tocopherol, Benzyl SAlicylate, Geraniol, Citronellol, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool.

Сигурно е много приятно усещането - с този циклометикон на първо място, направо гаранция.
Въпросът е, че не е ясно какъв вид е. Ако е циклотетрасилоксан - CI вече ви обясни по-напред колко е вреден, но ако е пента или хекса е ОК. Другите емолиенти не са лоши, можеш да ги срещнеш във всички скъпи кремове (а може би не само в скъпи, не съм се заглеждала скоро в етикети на по-евтини).
За маслата - то аз всички масла ги харесвам  Simple Smile (стига да са правилно комбинирани с другите съставки за да не тежат и мазнят на кожата). Бораго оил е особено модерно сега, много е хубаво и не е евтино, ако не се лъжа растителният вид е от поречието на Амазонка (много актуални в момента суровини).
Има и 2 УВ филтъра - Octinoxate i Avobenzone.

# 1 391
  • Торонто
Здравейте на всички! От доста време чета темата, но исках да прочета всичко, преди да се включа, за да не задавам въпроси, които вече са разисквани.
И още един въпрос относно боите за коса, това е състава на амонячна боя за коса

WATER, POLYGLYCERYL-2 OLEYL ETHER, OLEIC ACID, SODIUM MONODIETHYLAMINOPROPYL COCOASPARTAMIDE, PENTASODIUM PENTETATE, FRAGRANCE, AMMONIUM ACETATE, P-PHENYLENEDIAMINE, SODIUM METABISULFITE, P-AMINOPHENOL, RESORCINOL, TRIDECETH-2 CARBOXAMIDE MEA, ERYTHORBIC ACID, PHENYL METHYL PYRAZOLONE, 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HYDROCHLORIDE, 6-HYDROXYINDOLE, P-METHYLAMINOPHENOL SULFATE, M-AMINOPHENOL, PROPYLENE GLYCOL, HEXYLENE GLYCOL, PEG-2 OLEAMINE, POLYGLYCERYL-4 OLEYL ETHER, OLEYL ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., AMMONIUM HYDROXIDE

А   това на безамонячна
AQUA, WATER, CETEARYL ALCOHOL, PROPYLENE GLYCOL, DECETH-3, LAURETH-12, ETHANOLAMINE, OLETH-30, LAURIC ACID, POLYQUATERNIUM-6, GLYCOL DISTEARATE, SODIUM METASILICATE, HEXADIMETHRINE CHLORIDE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, PARFUM FRAGRANCE, PENTASODIUM PENTETATE, TOLUENE-2,5-DIAMINE, RESORCINOL, CARBOMER, SODIUM METABISULFITE, ASCORBIC ACID, THIOLACTIC ACID, MICA, M-AMINOPHENOL, 2-METHYLRESORCINOL, CL 77491 IRON OXIDES, CL 77891 TITANIUM DIOXIDE, 2,4-DIAMINOPHENOXYETHANOL HCL, AQUA WATER, HYDROGEN PEROXIDE, CETEARYL ALCOHOL, TRIDECETH-2 CARBOXAMIDE MEA, CETEARETH-30, GLYCERIN, PENTASODIUM PENTETATE, SODIUM STANNATE, TETRASODIUM PYROPHOSPHATE, AQUA WATER, CETEARYL ALCOHOL, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, PEG-180, AMODIMETHICONE, PARFUM FRAGRANCE, CETYL ESTERS, METHYLPARABEN, HYDROXYETHYLCELLULOSE, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, LIMONENE, BENZYL SALICYLATE, TRIDECETH-12, CITRIC ACID, CHLORHEXIDINE DIHYDROCHLORIDE, LINALOOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, ALOE BARBADENSIS, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, PROPYLENE GLYCOL, CAMELLIA SINENSIS, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT.

Много ще се радвам, ако можете да ми отговорите. Адмирации за труда, който полагате в темата! Heart Eyes

Първо благодаря ти, че оценяваш труда ни като си изчела темата преди да си зададеш въпроса.
Ето и моето мнение за безамонячните бои:

Боите без амоняк съдържат етаноламин, моноетаноламин, ПЕГ-2 олеамин или други подобни заместители на амоняка.

Функцията на всички тях (както и на амоняка) е
1. да катализират разграждането на перхидрола до кислород и вода. Кислородът е този, който се свързва с цветовите бази от боята и образува трайни цветни съединения вътре в косъма.
и 2. Благодарение на изключително високото рН (10-11) да отворят косъма (като шишарка) за да навлязат вътре багрилата. После при затварянето те остават вътре в него.
Затварянето става с отмиване на боята и нанaсяне на балсам с кисело рН (или киселинен шампоан както обичат да казват фризиорките).

Съставката, която нанася най-голяма вреда е именно перхидрола, а той се съдържа в оксиданта на всяка една боя включително на безамонячните. Друг е въпроса в какъв процент. Колкото е по-нисък толкова по-добре за косата тоест по-щадяща.

Въпросът за aesthetic properties на боите без амоняк е съвсем отделен. Когато в боята няма амоняк - усещането е съвсем различно - мирише много по-приятно и особено ако е добра рецептурата клиентът остава с впечатление, че ползва по-щадящ косата продукт. Но в действителност ако има разлика в степента на щадене тя е наистина много малка.
Това е моето мнение, никой не задължавам с него (знам, че едва ли не целия форум ползва безамонячни бои, така че ....)

Между другото на първата боя си преписала само състава на боята, а на втората - боята, оксиданта че и балсама Simple Smile) Лореалчета ли са?

# 1 392
Много ви благодаря за отговорите! Наистина са на Лореал боите! Съставът го копирах от сайта за провека на козметика.
Отново поздравления, чудесна и много полезна тема    bouquet

# 1 393
CI, на няколко пъти споменаваш, че косъмът е съставен от мъртви клетки и че няма смисъл от масла за коса и т.н.

Има ли нещо, с което можем да направим косата по-здрава - да не цъфти, да не се къса, да бъде по плътен косъма?
Има ли изобщо такъв продукт на пазара? Предполагам той трябва да е за скалпа, а не за дължината на косъма.

# 1 394
  • София
CI, на няколко пъти споменаваш, че косъмът е съставен от мъртви клетки и че няма смисъл от масла за коса и т.н.

Има ли нещо, с което можем да направим косата по-здрава - да не цъфти, да не се къса, да бъде по плътен косъма?
Има ли изобщо такъв продукт на пазара? Предполагам той трябва да е за скалпа, а не за дължината на косъма.

Към това питане бих добавила и "да се омазнява по-бавно и по-малко"?

Общи условия

Активация на акаунт