Българският език да не е задължителен, предлага закон

• 18 318
  • 301
  •   1
Отговори
# 270
  • В тъмната гора.
Пуснах работния вариант на петицията в Биберона, там има и българици, посочиха ми следните грешки/ка

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 12:33 от Mishel_

# 271
Вижте прикачените документи в посочената по-горе поща.
Там са направени и други редакции.

# 272
Понеже все още не съм си изяснила юридическата страна на въпроса, не мога да взема отношение. Само ще отбележа, че в петицията има една фраза - за официалния език, който ни е завещан от светите братя Кирил и Методий - която е некоректна. Светите братя нямат пряко отношение към официалния ни език, затова е най-добре тази фраза да отпадне. Забележката ми е с най-добри чувства.

# 273
Вариант за редакция на текстовете може да прочетете в двата прикачени файла на пощата на П. Петков:
http://us.mg3.mail.yahoo.com/dc/launch?.rand=bqgu8i2a071os

ID: postdokument
pass: dokumentpost

И в редакциите, посочени в прикачените файлове на пощата в горната отпратка, Кирил и Методий не са споменати по този начин.

Някой отварял ли е тези файлове вече?

Не пускам текстовете тук, защото ще се заредят чаршаф след чаршаф на разни полу-варианти.
Или да ги копирам все пак?

# 274
Холограма, видях ги. За мен са идеални, нямам забележки, мога да пускам петицията.

# 275
Тогава, ако помолим Мишел да изтрие нейния цитат с неокончателната редакция, да пусна текстовете и тук като предложение за окончателен вариант (само като съдържание).

За разпечатване от всеки, който желае, могат да се теглят от отпратката.

Вариант за редакция на текстовете може да прочетете в двата прикачени файла на пощата на П. Петков:

# 276
  • В тъмната гора.
Добре, пуснете окончателния вариант.

# 277
Документите, прикачени в цитираната по-долу поща, са d1 r d2.

Текстът на първия документ (d1) - предложение за окончателен вариант:

П О Д П И С К А

срещу

ЗАКОНОПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
(законопроект № 802-01-6, внесен в Парламента на 25.01.2008 г. 
и подкрепен от Комисията по образование и наука на Народното събрание)

от
родителите на децата – български граждани

в учебно заведение ...

Ние, родителите на деца от гореспоменатото българско учебно заведение,

ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ
предвиденото заличаване на задължителното усвояване на българския книжовен език по държавни образователни стандарти.

Ние, родителите на българските деца, възпитавани и обучавани в българските училища, настояваме да не бъде допуснато предвиденото в  § 2 от обсъждания Законопроект заличаване на българския книжовен език от държавните образователни стандарти чрез отмяна на чл.16, т.4 от сега действащия Закон за народната просвета.
Чл. 16, т. 4 от ЗНП гласи, че  държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16  т. 4 се отменя.”

Ние заявяваме, че
НЕ ЖЕЛАЕМ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ
ДА ОТПАДА УСВОЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК!

Ние настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята страна, да знаят и да говорят официалния език в Родината си - своя роден български език.
Ние искаме да не бъде погазвана Конституцията на Република България, в чл. 3 на която изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език. Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван във всички български училища, от всички български граждани, обучавани в тях, да бъде изискван във всички български институции като основно средство за общуване.
Смятаме, че отхвърлянето на проектозакон като този, ще бъде едно малко, но много важно противодействие на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България.

Следват подписите на родителите:

(Документът е от три страници за разпечатване. Първата е с този текст - страниран по подходящ начин. Втората е страничка, надписана с името на документа и с място за подписи. Третата е картинка - факсимилета от Закона и проекта за поправка)

# 278
Документите, прикачени в цитираната по-долу поща, са d1 r d2.

Текстът на втория документ (d2) - предложение за окончателен вариант:

В ЗАЩИТА НА  Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Да се запази усвояването на книжовния български език като част
от Държавните образователни изисквания

Ние, гражданите на Република България, протестираме срещу обявения в българските медии Законопроект на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен в НС на 25.01.08 г.) в частта, която касае отпадането на т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета.

Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че  държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16  т. 4 се отменя.”

Като граждани и родители настояваме да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата.
Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания.

Силно сме обезпокоени от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците.
Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани. Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност.

Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България.
В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.
Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.

Призоваваме всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България.

# 279
  • В тъмната гора.
Аз не мога да отворя документите от линка, т.е. излиза ми само пощата на яхоо

# 280
  • по пътя на светлината
И при мен не се отваря....

# 281
Аз не мога да отворя документите от линка, т.е. излиза ми само пощата на яхоо

Въведи това

# 282
  • Добрич
Аз ги изтеглих.

# 283
За мен най-голямото престъпление продължава да бъде планираното масово закриване на българските училища - с всички необходими действия, които предприемат управляващите да узаконят тези си действия.

# 284
  • В тъмната гора.
Изтеглих ги, как ще върви подписката, за всяко училище по отделно или....после къде трябва да я пращаме.

Общи условия

Активация на акаунт