Алтернативна козметика

• 129 855
  • 1 231
  •   1
Отговори
# 1 125
Запалихте ме с тази розова вода Simple Smile Мисля да си взема от тази. Инак на Био Фреш лавандуловата серия много ми харесва, макар всъщност почти нищо да не ползвам, не съм особено убедена, че е "чиста" козметика.

# 1 126
Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа се отделя на повърхността. Никой няма да тръгне да добавя масла в България при условие, че си имаме толкова рози.
Стойността е едно, а цената, която всяка е готова да плати е различна. Аз мисля, че няма нужда да купувам 330мл за 4 лв (12лв на литър), след като може да ми излезе 6,40лв. Но е нормално, има опаковка, транспорт, човешки ресурс, търговци.... Напълно оправдано е крайната цена да е толкова. И е грехота да не се възползвам от благословията, че живея в БГ, където се произвежда доказано най-добрата розова вода. И да не си купя от производител. Както правя с почти всички хранителни продукти (мляко от човек, който има крава; овче мляко от ходжата на селото  (кисело си подквасвам) Wink ; зеленчуци - също от местни хора; плодове имам в градината; месо също от производител) И никой няма сертификат  Laughing Може тези производители на розова вода да имат, но аз не съм искала такъв. Мисля, че трябва да се подкрепят българските производители. Чак когато дойдох да живея на село разбрах колко е трудно за хорицата да отглеждат реколта, каквато и да е тя.

# 1 127
И пиеш чай на Нестле?  Mr. Green  (шега е)

# 1 128
Туй по работа.  Twisted Evil
Сори за спама  Praynig

# 1 129
Алтернативен привет на всички алтернативно красиви! Hug

Много ще се радвам, някой да се опита още веднъж да обобщи начина за съхранение на и видовете масла. Има темичка и за маслата...де Rolling Eyes

Какво провокира този въпрос? Аз мисля, че има етерични, студено пресовани и базови масла. Бъркам, нали newsm78 Всички могат да бъдат студено пресовани...

Етеричните са аромататен извлек и не могат да се съхраняват съдове с метални капачки, останалите се съхраняват в тъмни стъклени съдове, но може и да са с метални капачки. м? ooooh!

Тогава, защо Aubrey пускат рекламираното като прекрасно, чудесно 100% органично жожоба масло в пластмасов съд?
http://www.aubrey-organics.com/category.aspx?categoryID=137

МНОГО ще се радвам някоя мама специалист да обясни още веднъж за новаците като мен.

Благодаря предварително  bouquet

# 1 130
  • София
Ами, последната съставка е GERANIOL. Същото е, нали?
не, не е същото - гераниевото масло е масло от здравец, което пък е роднина със индришето и мушкатото. Можете да видите като "гераниево масло" да се продава всяко едно от 3те. Затова най-добре да гледате латинските имена:
индрише - Pelargonium roseum
здравец - Geranium
мушкато - Pelargonium

GERANIOL това е алкохол, който се съдържа в някои ЕМ като гераниевото, цитронеловото, розовото, палмарозата, лимонова трева и други
използват го много напоследък в репелентите и за ароматизиране на някои цигари
работата е там, че може да се добива и по химичен път, така че не можеш да си сигурна, това, което е писано на етикета, кое точно е
още може да се прочете тук

за подправяне на розово масло се добавя geranium (Pelargonium graveolens) или Palmarosa (Cymbopogon martinii) щото съдържат най-голям процент гераниол (както и розата междувпрочем)
за повече инфо тук Adulteration

Розовата вода, която продават, най-вероятно е остатъчен продукт, и то от вторична дестилация на розовите листенца.
eldivine, точно така е - вторичен продукт при дестилацията на розово масло
книжката ми е тази  Simple Smile да видим, кога ще ми я върнат Close (всеки път се заричам, че повече няма да си давам книгите насам-натам..)

а тази книжка, която си показала, не съм я чела, трябва да си я набавя

pletka, за съжаление нищо не мога да кажа, защото не съм ги ползвала. Но маслото няма да изплува отгоре, защото точно поради тази причина слагат емулгатори, които да смесят водата и маслото в хомогенна смес, за да не плува отгоре маслото  Wink
със това хич, ама хич не мога да се съглася

pletka, по последния ти въпрос ще се опитам да отговоря малко по-късно Wink

# 1 131
"Емулгаторите са вещества добавяни към хранителни продукти с цел получаване на финнодисперсионни и устойчиви колоидни системи. С тяхна помощ се създават емулсии масло във вода и вода в масло. Свързват се неограничено във вода, багрят се от водоразтворими багри и са електропроводими. Ролята на емулгатора е да улесни формирането на нова повърхност чрез намаляване на свободната повърхностна енергия и да осигори стабилност чрез адсорбционен слой на граничната повърхност. Действието на емулгаторите се определя от появата на гранични сили на повърхностния слой. Целта на емулгаторите( и на стабилизаторите) е стабилизиране на вече формирана хомогенна система или за подобряване на степента на хомогенизиране на сместа." - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B … D1%82%D0%BE%D1%80

"Емулгатор: Стягащ агент използван в различни продукти с цел да се измени физическата консистенция. Например, емулгатор може да превърне лосион в крем." - http://www.proz.com/kudoz/english_to_bulgarian/cosmetics_beauty/ … 4-emulsifier.html

Peace

# 1 132
  • София
eldivine, със всичко това съм съгласна Peace
не съм съгласна със твърдението, че слагат емулгатори във розовата вода
още повече, розовата вода не е емулсия, а хидрозол(система от много ситно раздробено твърдо или течно тяло, равномерно разпределено във вода; Речник на чуждите думи в българския език, София, 1982)
демек, вътре има минимални остатъци от масла, които не са успели да филтрират

# 1 133
Шапче, говорех по принцип защо маслата не изплуват отгоре, а не специално за розовата вода. Тя затова е "вода", а не "емулсия"  Wink

# 1 134
Момичета, не бих искала да ви  разочаровам, но 10 л розова вода е абсурд да струва 64 лв. Само 1 грам чисто масло струва около 20-30 лв. Имайки предвид, че принципът е на 100 мл вода да се слагат 60 капки, сметнете колко капки/грама ще трябват за 10 л... Розовата вода, която продават, най-вероятно е остатъчен продукт, и то от вторична дестилация на розовите листенца. Няма лошо, разбира се, ако е истинско. Ето тази книга ми е настолна. Може би Малката черна шапчица оттам искаше да ви каже с какво "подправят" маслата. Често се подправят с петигрейн, а някои борови масла - с терпентин. Още повече, че смолистите "масла" не се дестилират, а се извличат по тежка технология заради трудната разтворимост на смолата.

Май всичко започна от тук.  Hug

Може би има два начина за производство/правене на розова вода. В България тя е остатъчен продукт от вторична дестилация, защото...е възможно.(не знам дали процеса на извличане е уникален за бг или по-скоро високо маслодайната роза (damascena), за разлика от други маслодайни рози, да речем, оставя достатъчно остатъчен материал във водата). А в чужбина, където има само по-леко маслодайни рози или процесът за производство на розово масло е различен, хората си я правят с масло, вода и емуглатори.

Не знам дали успях да обясня добре Sick

Това са само моите логични предположения.

Аз съм била на празника на розата в Казанлък. И розоварна разглеждах, но кой ти помни... newsm78

# 1 135
pletka, тъй-тъй  Hug Аз като река да си правя парфюмна вода, просто слагам зависи от мл вода еди-си колко капки масло, пък си разбърквам преди употреба. Ама е по-удачно със спирт - така маслото не изплува много отгоре. И си правя чудни парфюмчета  Wink

# 1 136
  • София
Шапче, говорех по принцип защо маслата не изплуват отгоре, а не специално за розовата вода. Тя затова е "вода", а не "емулсия"  Wink
да, бе, ама чак сега виждам, че всъщност не спорим, а сме на едно мнение Simple Smile

ето къде може още да се прочете:
Rose water
Rose oil

а пък някъде даже ми се валят рецепти за парфюми, трябва да се разтърся
и да, със спирт са, не с вода  Wink

# 1 137
pletka, тъй-тъй  Hug Аз като река да си правя парфюмна вода, просто слагам зависи от мл вода еди-си колко капки масло, пък си разбърквам преди употреба. Ама е по-удачно със спирт - така маслото не изплува много отгоре. И си правя чудни парфюмчета  Wink
Много ме заинтригува Сподели някоя изпробвана смеска  Hug

# 1 138
Satrlight, салвия скларея (макс. 2 капки), бергамот, гераниум и лавандула. Гледам общо за 10 мл спирт да не са повече от 15-20 капки общо (това е множко и извън нормите, ама аз обичам така). Освен за салвията, не мога да ти кажа точно разпределението, щото карам на мирис. Първо слагам по 1-2 капки от няколко масла, ако ми е тежка миризмата, досипвам цитрусово масло и така. Строго индивидуално е.  Wink

# 1 139
  • GYM
Момичет, включвам се, за да споделя ннещичко за тези, които търсят алтернатива на шампоана Wink Досега ползвах жълтък+лимонов сок + мед, но вчера ми се намираше старичка бира, та реших и изпробвах Laughing Пропорциите са 200мл бира, 1 жълтък и 1 к.л. мед. Разбърках хубаво, полях директно на суха коса и стоях около 10 мин. Отмих с хладка вода, а последното изплакване направих с чаша минерална вода с лимон Flutter Резултата е страхотен - коса с обем и блясък и е съвсем чиста, преди все ми стоеше леко замазана Confused Малко мирише на буре, докато изсъхне, но се търпи Simple Smile Дано ви хареса  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт