Да ваксинираме ли децата си?

• 18 994
  • 169
  •   1
Отговори
# 30
Много офф: hahaha Пак не си ме разбрал! Професорите ни казваха следното: в основата е математиката. За да знаеш физика трябва да знаеш математика. За да знаеш химия трябва да знаеш физика и математика. За да знаеш биология трябва да разбираш от математика, физика и химия. За да знаеш медицина - трябва да знаеш всички долуизброени науки.

Това имах предвид с нивата. Ако джедаите искат, нека ми трият офф-а, че стана много голямо отклонението.

ОК. Сбъркал съм. Значи си учила медицина  Simple Smile
Това обяснява доста Wink

# 31
Мило майче,

В началото бях твърдо "ЗА", надъхана да си ваксинирам децата си с всичко възможно. После, когато се оказа, че детето ми има проблеми и трябва да му се отложат ваксините, изчетох и излушах доста неща по темата. И установих категорично, че нещата не са толкова еднозначни... Накрая се отказах да мисля, защото тук ваксините са задължителни...

Но като си тръгнала да споделяш, ще споделя и аз нещо, защото е съвсем прясно. Доскоро мислех, че едната ни педиатърка е поддръжник на ваксините (другата - джи пи то ни) е категорично против, дори сама предлага да ни ги "напише" (без заплащане). Сега ни подгониха заради случаите на морбили, защото синът ми няма "Тримовакс". В тази връзка се консултирах с втората педиатърка (педиатър от "старата" школа, с над 35 години стаж, пред кабинета на когото винаги има опашка от чакащи, какъвто между впрочем е и джи пи то ни). Ще ти цитирам диалога, който проведохме:

Докторката: Сега ще кажа нещо, което не трябва да казвам: винаги съм смятала, че е по-добре детето да преболедува, отколкото да се ваксинира. Особено в днешно време.
Аз: Доктор ..., това важи ли и за болести като детския паралич, например? Лечим ли е?
Докторката: Колкото е лечим с ваксина, толкова и без...
Аз: Значи да не го мисля толкова "Тримовакса"?
Докторката: Не се притеснявай. Моите деца имат само по 2 приема ДТ и нищо друго.

И какво се оказва - че има доста доктори, които са против ваксините - просто не всички го казват, за да не объркват майките...

Надявам се това да ти помогне да разбереш тези, които са против ваксините, и да погледнеш от друг ъгъл "конфликтът между лекарските съвест и неуспехи, и каноните в Медицинската система".

# 32
Браво, Мария HugНикой не може да го каже по-добре!

# 33
Не мога да разбера защо се пишат абсурдни неща, а отгорв на всичко се и аплодират.
Детския паралич е еднакво лечим с ваксина и без, това е вярно, но само дотук. Разликата е в това, че с ваксина вероятността човек изобщо да се разболее от детски паралич е минимална, докато без ваксина е доста висока. Не ми вярвайте на думите, ако не искате. И аз съм част от великата конспирация. И точно затова ваксинирам детето си с каквото мога. Може би съм наивна? Може би съм недостатъчно начетена? Може би са ми напълно объркани приоритетите и за мен е по-важно да поддържам богатството на фармацевтичните фирми, отколкото здравето на детето ми?  Мислете както искате, но моля ви, не правете компетентни изказвания по проблеми по които нямате компетентност, защото не е честно.

# 34
  • София
Фактът е че в квартала в който живея аз поне знам за за 2  деца боледували от детски паралич. Не съм се интересувала как точно са се разболели но толкова по въпроса за изчезналите болести.

Между другото сигурна ли си, че става дума за ДЕТСКИ ПАРАЛИЧ? Говорила си с майките и те са ти казали или...?

Последна редакция: чт, 02 юни 2005, 23:38 от Vache

# 35
Мислете както искате, но моля ви, не правете компетентни изказвания по проблеми по които нямате компетентност, защото не е честно.

Laura, ако това се отнася за моето изказване, ще ме извиняваш много, но както виждаш съм се въздържала от каквато и да е информация по въпроси, по които не съм достатъчно компетентна. Информация има бол за тези, които се интересуват. Споделих, по-точно цитирах мнението на педиатърката ми, което беше не по-малко изненадващо за мен, защото причината да имам и втори педиатър, беше именно залитането на джи пи то ни в някой области, противоречащи с официалната медицина. Не искам да бъда груба, но не бих нарекла некомпетентна жена с 35 години стаж като педиатър, освен ако не се считам за нещо повече (макар че дори и тогава бих се въздържала сигурно). Или може би смяташ, че си измислям?
Сега по въпроса за детския паралич, както казах аз съм "малка" и не разбирам, но... Когато родих сина ми бях твърдо за ваксините. Поради проблеми, които имаше, се наложи ваксините му (започвайки с полиомиелитната) да бъдат отложени и аз бях силно притеснена. ВСИЧКИ специалисти, до които се допитах (педиатри, невролози, алерголози) категорично ми казаха да не се притеснявам и да не бързам и че няма нищо страшно в това детето да е без ваксина за известно време (дори ако се налага 3-4 години). Явно тези некомпетентни лица са преценили, че тук и сега рискът е еднакъв. Може би ти имаш информация, с която те не разполагат?
Пак казвам, не съм лекар и не съм достатъчно компетентна, но категорично нещата не са толкова еднозначни, колкото някои се опитват да ги изкарат.

# 36
Maria.St, Лично мое мнение е, че рисковете са минимални, защото децата, които не са ваксинирани са единици.

ChaosFire пак грешиш относно образованието ми, но това е без значение, защото не разбираш основната ми идея и тя е да бъдем толерантни въпреки крайните си мнения.

# 37
ChaosFire пак грешиш относно образованието ми, но това е без значение, защото не разбираш основната ми идея и тя е да бъдем толерантни въпреки крайните си мнения.
Цитат

Най-нетолерантните мнения, които прочетох, бяха на хора, които са поддръжници на ваксините ("Да не се ваксинират децата е престьпление при такава обстановка."). И аз бих казал: "Всеки да гледа детето си както пожелае и сметне за добре!", но то очевидно няма да е вярно, защото държавата го забранява. Нещата не са еднозначни и това трябва да стане ясно. Спора не е лошо нещо, защото се виждат различни гледни точки. На който не му харесва винаги може да си зарови главата и да спре да чете. В крайна сметка това е основния подход за справяне с проблемите в България - не им се обръща внимание и се чака нареждане "отгоре", как да се постъпи.

# 38

Laura, ако това се отнася за моето изказване, ще ме извиняваш много, но както виждаш съм се въздържала от каквато и да е информация по въпроси, по които не съм достатъчно компетентна. Информация има бол за тези, които се интересуват. Споделих, по-точно цитирах мнението на педиатърката ми, което беше не по-малко изненадващо за мен, защото причината да имам и втори педиатър, беше именно залитането на джи пи то ни в някой области, противоречащи с официалната медицина. Не искам да бъда груба, но не бих нарекла некомпетентна жена с 35 години стаж като педиатър, освен ако не се считам за нещо повече (макар че дори и тогава бих се въздържала сигурно). Или може би смяташ, че си измислям?
Не; далеч съм от тази мисъл да казвам че лъжеш. Просто исках да кажа, че понякога дори цитирането на думите на някого може да бъде подвеждащо, ако се изтълкуват неправилно. В медицината има един принцип, което се нарича риск асесмънт (т.е. преценяване на риска). В ТВОЯ конкретен случай НЕваксинирането е по-малко рисковано от ваксинирането (явно си имате причина), но това не е така за общата "маса" пациенти. За вас, (както и за останалите противници на ваксинациите междувпрочем)  е малък риска именно защото болшинството деца са ваксинирани. Така да се каже, можете да минете метър, БЛАГОДАРЕНИЕ на ваксинациите. Именно затова толкова много специалисти са ти казали да бъдеш спокойна. Ако обаче масата деца бяха неваксинирани тогава щеше да има условия за развитие на епидемия от (в конкретния случай) детски паралич. Аз познавам няколко жени, които са го преболедували. Но това е било в ерата ПРЕДИ масовото ваксиниране. Затова, както ти казваш, на теб не са ти известни такива случаи, защото нашето поколение е ваксинирано.

# 39

Не; далеч съм от тази мисъл да казвам че лъжеш. Просто исках да кажа, че понякога дори цитирането на думите на някого може да бъде подвеждащо, ако се изтълкуват неправилно. В медицината има един принцип, което се нарича риск асесмънт (т.е. преценяване на риска). В ТВОЯ конкретен случай НЕваксинирането е по-малко рисковано от ваксинирането (явно си имате причина), но това не е така за общата "маса" пациенти. За вас, (както и за останалите противници на ваксинациите междувпрочем) е малък риска именно защото болшинството деца са ваксинирани. Така да се каже, можете да минете метър, БЛАГОДАРЕНИЕ на ваксинациите. Именно затова толкова много специалисти са ти казали да бъдеш спокойна. Ако обаче масата деца бяха неваксинирани тогава щеше да има условия за развитие на епидемия от (в конкретния случай) детски паралич. Аз познавам няколко жени, които са го преболедували. Но това е било в ерата ПРЕДИ масовото ваксиниране. Затова, както ти казваш, на теб не са ти известни такива случаи, защото нашето поколение е ваксинирано.

Това разбира се също си е твое мнение Laura. В ерата ПРЕДИ масовото ваксиниране, много неща са били по-различни.

# 40

Не; далеч съм от тази мисъл да казвам че лъжеш. Просто исках да кажа, че понякога дори цитирането на думите на някого може да бъде подвеждащо, ако се изтълкуват неправилно. В медицината има един принцип, което се нарича риск асесмънт (т.е. преценяване на риска). В ТВОЯ конкретен случай НЕваксинирането е по-малко рисковано от ваксинирането (явно си имате причина), но това не е така за общата "маса" пациенти. За вас, (както и за останалите противници на ваксинациите междувпрочем) е малък риска именно защото болшинството деца са ваксинирани. Така да се каже, можете да минете метър, БЛАГОДАРЕНИЕ на ваксинациите. Именно затова толкова много специалисти са ти казали да бъдеш спокойна. Ако обаче масата деца бяха неваксинирани тогава щеше да има условия за развитие на епидемия от (в конкретния случай) детски паралич. Аз познавам няколко жени, които са го преболедували. Но това е било в ерата ПРЕДИ масовото ваксиниране. Затова, както ти казваш, на теб не са ти известни такива случаи, защото нашето поколение е ваксинирано.

Това разбира се също си е твое мнение Laura. В ерата ПРЕДИ масовото ваксиниране, много неща са били по-различни.

Като например???????

# 41
Описа

Като например???????

Описал съм няколко разлики в по-предния си постинг. Няма да се повтарям. Смяташ ли, че няма разлика наистина? Според мен, светът се променя всеки ден.

# 42

Описал съм няколко разлики в по-предния си постинг. Няма да се повтарям. Смяташ ли, че няма разлика наистина? Според мен, светът се променя всеки ден.
Не ми се влиза в безсмислени спорове, но ти даваш за пример средновековието.  Аз говоря за 50-те години на миналия век.
По въпроса за условията за живот и колко са добри те у нас, можеш ли да ми кажеш какъв процент от населението на България живее под минимума на бедността? Можеш ли да обясниш защо например в Западна Европа и Северна Америка някои ваксини като туберкулозна НЕ СЕ правят рутинно, а в България все още се правят? Ако отвориш страниците на консулатите на доста "цивилизовани" страни ще видиш, че предупреждават туристите си, к. смятат да посетят България, че в страната има туберкулоза и хепатит. Защото в България наистина има епидемии от хепатит и туберкулоза.

# 43

Не ми се влиза в безсмислени спорове, но ти даваш за пример средновековието. Аз говоря за 50-те години на миналия век.

Значи спрямо 50-те години на миналия век няма никаква разлика?

Цитат
По въпроса за условията за живот и колко са добри те у нас, можеш ли да ми кажеш какъв процент от населението на България живее под минимума на бедността? Можеш ли да обясниш защо например в Западна Европа и Северна Америка някои ваксини като туберкулозна НЕ СЕ правят рутинно, а в България все още се правят?

Колко хора в Бълггария живеят под "минумума на бедността" (каквото и да значи това) спрямо тези в Северна Америка? Кажи ми ти? Аз не знам.
Не всичко, което се прави в България има смисъл според мен. Така че довода, "понеже се прави, значи има смисъл", не е довод.

Цитат
Ако отвориш страниците на консулатите на доста "цивилизовани" страни ще видиш, че предупреждават туристите си, к. смятат да посетят България, че в страната има туберкулоза и хепатит. Защото в България наистина има епидемии от хепатит и туберкулоза.

Може ли да прочета поне две такива страници?
Аз знам за http://www.lonelyplanet.com/destinations/europe/bulgaria/index.htm (пътеводителя на lonelyplanet)
и за http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/bu.html (ЦРУ справочник)
И на двете места не прочетох нищо за епидемии от хепатит и туберколоза.
Наистина ще ми е интересно да прочета такова нещо и с нетърпение очаквам да ми докажеш, че не говориш наизуст.

Думичката епидемия не я ли ползваш твърде свободно? Какво разбираш под епидемия?
Също така е интересно, че не познавам нито един болен от туберколоза човек. Но може би само аз съм така. Ще ми обясниш ли как е възможно това при положение, че има епидемия?
И моля те като говориш за такива неща, цитирай някакви източници или факти, защото всеки може да вика "буууууу" и да плаши хорицата със страшни случки, зад които седят собствените му ирационални страхове.

# 44
CDC, USA:
Health Information for Travelers to Eastern Europe and the Newly Independent States of the Former Soviet Union (NIS)

CDC recommends the following vaccines (as appropriate for age):

See your doctor at least 4–6 weeks before your trip to allow time for shots to take effect.

Hepatitis A or immune globulin (IG).
Hepatitis B, if you might be exposed to blood (for example, health-care workers), have sexual contact with the local population, stay longer than 6 months, or be exposed through medical treatment.
Rabies, if you might be exposed to wild or domestic animals through your work or recreation.
Typhoid, particularly if you are visiting developing countries in this region.
As needed, booster doses for tetanus-diphtheria, measles, and a one-time dose of polio vaccine for adults. Hepatitis B vaccine is now recommended for all infants and for 11– to 12-year-olds who did not receive the series as infants.

--------------------------------------------------------------------------------

University College, London, The Hospital for Tropical Diseases:GENERAL INFORMATION

Bulgaria is a southeastern European nation with a temperate climate. It is bordered on the east by the Black Sea. Southern areas are temperate, while areas north of the Balkans experience extremes of heat in summer and cold in winter.

Bulgaria is a developing nation in the lower half of the world's economies. Tourist facilities are widely available, but conditions vary considerably. Adequate medical care is available in Sofia and major centers but is not up to the standards of industrialized countries. Medical care is substandard in the rest of the country.

Visa applicants may need to meet specific requirements. Review the application and contact Bulgaria's embassy if you have questions. According to the U.S. Department of State, HIV testing may be required for all intending immigrants (and may be required for foreigners staying longer than 1 month for purposes of study or work). Foreign test results are accepted under certain conditions.

VACCINES AND MALARIA

Vaccines: Depending on your itinerary, your personal risk factors, and the length of your visit, your health care provider may offer you vaccination against hepatitis A, hepatitis B, influenza, rabies, tick-borne encephalitis, or typhoid. Routine immunizations, such as those that prevent tetanus/diphtheria or "childhood" diseases, should be reviewed and updated as needed

Foreign Affairs Canada:
TRAVEL REPORT

Bulgaria

Health Canada and the World Health Organization report that the following diseases — among others — can occur in Bulgaria: hepatitis A, tuberculosis, and typhoid fever.

Общи условия

Активация на акаунт