Отговори
# 180
Лорини, БХС е кръвно изследване. Гледам, че си от Сф. Прави се в Майчин дом, между 16-19 седмица - поне така беше преди 1,5 година. То е за генетични заболявания  - изчислява се вероятността. А при феталната морфология се оглеждат органите на бебето с ехограф. Някъде към 20та седмица се прави. Има много по темата - можеш да погледнеш в Майки - бъдещи и настоящи и библиотеката там.

Евжени, много сладко коремче Simple Smile Ако намеря и моето ще покажа.

# 181
Добро утро и от мен! Как се справяте с това време? Направо умирам, като трябва да излзиам някъде  sweating Сега например трябва да ходя до трета градска да разгледам как стои въпроса с прехвърляне към личен лекар и само отлагам излзиането  newsm03

За вегетарианството съм чела, че има и други майчета, които не хапват месо. Така че, сладурчеста, поразгледай из темите. Но спред мен не е фатално. Само трябва да си набавяш необходимите вещества по друг начин -  с храни заместители (но това би трябвало да си го правиш и досега).

Коремчето и на мен ми е пораснало и мн се подува Sad А и аз мислех да скрия възможно най-дълго..... Но като хапна и съм като плондер Simple Smile Нещо като на снимката на Евжени Simple Smile

# 182
Интересно ми е защо искате да го криете...на мен това ми е първа бременност и исках още от първия ден да ми личи..и сега много гордо си нося коремчето и му се радвам...може би защото не съм суеверна и казвам на всичките си познати...
А искам да споделя и нещо за миризмите...явно на бременните обонянието се изостря...колата ми е на газ и без климатик....карам на отворени прозорци и тая газ ме побърква...усещам я навсякъде...като спра на светофар усещам дали до мен колата е на газ, на дизел или на бензин...направо е побъркващо...а от силни и дразнещи миризми винаги съм имала главоболие...сега в жегите главоболие съчетано с гадене....направо чудесно...забавлявам се много с моите неволи...защото по принцип съм много деен човек, който трудно седи без да прави нещо...емиииии сега си седя по цял ден на кома пред ТВ-то и така...

# 183
  • София
Йееее, Лориниии Simple Smile Много се радвам че не съм само аз такъв върл любител на котките...
Вече имах чувството, че съм сбъркана някъде като толкова отказвам да се разделя с животните.

Колкото до коремчето... аз хем искам да ми личи вече и да си се радвам, хем не искам да казвам на никого докато не мине всичко опасно...
Сега съм в положение: в транспорта се пъча, в работа, пред приятелите и особено вкъщи се свивам Simple Smile
Аз слава богу съм на постоянен договор, но пък седмица преди да се потвърди бременността ми подписах някъв договор че 1 година задълже трябва да си бачкам при сегашния работодател, защото ме прати на обучение в Амстердам  Mr. Green

А вие момичета, какво работите? Защото в моята работа малко се притеснявам от облъчването от базовите станции... Докторката я питах, ама тя не беше много наясно и ми каза веднага да напускам за по-сигурно ?! /това беше още преди да забременея/
Та има ли някоя от вас, която да работи в М-тел или Глобул.... или да познава някоя бременна  там Laughing
малко тъп въпрос, ама ... Simple Smile

А и да ви питам, рано ли е да се притеснявам, че примерно днес ме стяга панталона ? Защото знам, че по принцип трябва да се носят широки дрехи, за да не се пречи на развитието на бебо, но може би е още рано...

Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 10:13 от carbo

# 184
Здравейте сладурки  Laughing
Добре дошли на новите ни бъдещи мами  Hug
за котките и аз цял живот съм живяла с котка, откакто съм бременна обаче не.Да ви кажа честно не би трябвало да се притесняваме защото ако си живял с котета повече от 20г все трябва да си я преболедувал, дано съм права  Praynig
Сутринта докато си мия зъбите познайте пак същото ми се случи  Sick
Ей мацки от Ст.Загора това DJ голям зор докато намеря, май намерих, но ако някой има предложения за оператор и фотограф моля Ви  помагайте сега са те на ред да търся  Grinning
И последен въпрос говорих с шефа ще се осигурявам на по голяма сума, заплата за юни ли трябва да ми е първата висока заплата  newsm78
Лек и успешен ден!

# 185
Ми да ви кажа за мойта мама...отиде на море преди две седмици и на лакътя нещо почнало да я сърби, раничка която ставала по-голяма...отишла на лекар и и казали котешка екзема...появявала се от малки котенца, но можела да те хване на първия ден, може и на двайстата година...не знам, аз не мисля да се отказвам от котките...
А да кажа аз какво работя...Студентка съм в НБУ по психология, втора година...иначе съм работила само по заведения..и сега съм с някъв осигурителен стаж около 7-8 месеца и без работа...нямам намерение да се осигурявам....пък и за социално слаба не мога да мина...с тая университетска такса...но както и да е...важното е да сме здрави....

# 186
Здравейте мацки как я карате в тези жеги?Аз днес съм на док и по-късно ще докладвам,и  мен ми е малко притеснено преди да отида на преглед.
Бебка2304,брат ми правиха миналото лято сватба и останаха много доволни от фотостудио "Дъга",ако искаш на лични и ще ти дам координатите им

# 187
  • София
Лорини, такава котешка екзема и аз имах веднъж... не помня преди колко години, но беше преди гимназията.. повече не се повтори. Няма страшно за твойта мама Simple Smile... но нямам идея как стои въпроса с теб в твоето положение.
Аз днес ще ходя да си взимам направление и ще питам личната по-конкретно. Освен това ще питам и ветеринарката... Тя също трябва да може да ми каже...

roksi77, защо ти е притеснено... всичко ще е наред Wink

А тоя въпрос с осигуровките е много важно да го уредите...  според мен се гледа няколко месеца назад... примерно 6... но не съм сигурна. Преди време нашите счетоводителки ни пратиха един документ.
Сега ще го прочета и ще синтезирам най-важните неща тук, макар че доколкото видях си има и отделна тема за тези въпроси

# 188
  • София
Като начало ето общата информация:

От 1 януари 2007 г. осигурените ще получават паричните обезщетения за болест и майчинство от Националния осигурителен институт, вместо от работодателите. Болничните листове и другите документи се представят на работодателите, които ги предават в съответните териториални поделения на НОИ и техните филиали.

Самоосигуряващите се представят болничните листове и съпровождащите ги документи в териториалните поделения на НОИ, филиалите им или в осигурителните каси, където членуват.

Паричните обезщетения се изплащат в 30-дневен срок по банкова сметка, декларирана от осигурения или самоосигуряващия се.

# 189
  • София
Здравейте, момичета и от мен!
Аз си ви чета редовно,а ма не пиша, че ми е много зле от горещото време, в комбинацията с гаденето и главоболието- Tired
Добре дошли на новите момичета- пожелавам късмет и лека бременност- Hug
Имам въпросче към вас- чудя се дали да не отида малко на гости прио родителите ми в края на седмицата, пътуването ще е с кола, разтоянието - 250 км- Rolling Eyes
За самото пътуване се чудя- досега не съм пътувала.
Има ли от вас такива, които са пътували такова разтояние, и ако да, добре ли ви понесе- newsm78
На всички лек ден- Heart Eyes Heart Eyes

# 190
  • София
За изплащането:
Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност или началото на отпуска за бременност и раждане, но не по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход /коеот мисля за тази година е 2000лв/
При определяне на месечното нетно възнаграждение не се вземат предвид средствата, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи /коеот мисля са пари за дрехи, транспорт и храна/
Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки /IBAN-а на сметката трябва да го кажете или при работодателя или директно в НОИ/

Ето и за сумата:
От 1януари 2007 г. майките ще получават обезщетение в размер на 90% оттрудовото си възнаграждение до навършване на деветмесечна възраст на детето

А сега и малко за самата отпуска:
Отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете се ползва, както следва:
1. в размер 135 дни, от които 45 дни преди раждането - въз основа на съответен акт на здравните органи
2. в размер на остатъка до 315 дни - въз основа на писмено заявление на майката до предприятието; предприятието е длъжно да разреши отпуска

И някъде прочетох, че можело да си поискате да ви изплатят парите за остатъка до 315 дни... но не съм много сигурна че е вярно.

Също така си струва да се отбележи, че отпуската по майчинство може да се вземе и от бащата и от някоя от бабите... или дядовците... кой знае Simple Smile А доколкото знам може и да се редувате... Първо мама, после баба, а накрая татко.. да види как е  Grinning

# 191
roksi77  мерси пращай ми на ЛС  Peace ще стискаме палци за прегледа не се тревожи всичко ще е наред  Praynig
Аз нещо такова смятам първия болн ще е издаден през декември значи от предния месец ноември връщам 6 месеца назад и става че за юни заплатата трябва да е висока права ли съм ?

# 192
  • София
ral4e:), аз съм бая попътувала след забременяването... както се оказва...
в 4г.с. - София - Хасково - Димитровград -  Казанлък и обратно за 2 дни
в 5г.с. - София - Хасково - Димитровград - Казанлък - Горна Оряховица - Шумен и обратно за 4 дни
в 6г.с. си почивах да не повярваш Simple Smile
в 7.г.с. - София - Амстердам в понеделник и после обратно в петък... а там сигурно съм навъртяла над 50км пеша...

За сега нямам проблеми

Предстоят ми обаче още командировки до морето и т.н. та се чудя дали да не кажа на док. да ми ги забрани.... /че както споменах колежката която ме вози хич я няма като шофьор... та ме  страх повече за моя живот отколкото за това как му понася на беб. ooooh!/

Всичко си зависи от това как се чувстваш и какво казва док.
Аз специално знаех че не е хубаво да се пътува със самолет, но нямах избор и затова изчаках с първия преглед до след това. А док. каза че всичко е ОК /хем й казах че съм била в чужбина/

но пък имам позната на която абсолютно й бяха забранили каквото и да е транспортиране /кола, пеша.../ тя имаше проблеми със задържането обаче...

Според мен ако се чувстваш добре, отивай на чист въздух, само карайте внимателно

бебка, за заплатата - май така се получава.. Но дори да не е баш от юни, колкото от по-рано толкова по-добре, защото средната ще е по-висока

# 193
О, моят корем е още по голям и от този на Евжени, ама аз си бях като в третия и без да съм бременна. За моите мъки край няма. Сега ще чакам резултатите до петък. Обаждам се във вирусологията и от там ми казават, че "За съжаление...." при което замръзнах, а то съжалението било че още не били готови резултатите. Чак се замислих, кое е по хубаво от двете, ама съм и аз една. Айде ще гледам да си запълвам времето с работа та да не мисля за това. По късно пак ще ви навестя да наваксам с четенето, че то много материал сте изписали.

# 194
ral4e:) и аз пътувах в 6г.с. на 250км (приблизително) с автобус. През цялото време ми беше лошо (тогава бях в периода с постоянно прилошаване). Докито ми каза да си взема едни капки Вомитусхил (безвредни) и с тях, гълтах по няколко капки по време на пътя и успях да го издържа Simple Smile Хубаво е ако ти прилошава да се запасиш с такива Wink Има ги и под формата на свещички в дупето, но това не съм го пробвала Simple Smile
Дрогото притеснително е, че на мен много ми се пишкаше и първата ми работа преди и след автобуса беше тази  Grinning

За осигуровките и аз мисля, че за уни трябва да си внесем вече, защото 45 дни започват декември (на повечето), дори някои от по-началните дати тр да се презастаховат и с края на май - осигуровки. Това, което съм чувала същ е, че ако нямаш пълни 6 месеца плащани някакви осигуровки, гориш. Т.е. не вземаш това, което очакваш.

Бубичко, със сигурност всичко е наред, ианче досега 3 пъти да си се разболяла. Кураж! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт