Отговори
# 1 560
след всичко прочетено да разбирам ли че като направим 3год.имаме щанс newsm78,или трябва да сме си в къщи до предучилищна(която е задължителна,а тогава какво ще бъде незнам?)? smile3506 .

# 1 561
  • Върху лъчите на Слънцето.
Отговорих ти в Страстната тема.

# 1 562
благодаря ти много!!!! newsm10ще  чета всичко  пак!!!!Извинете ме

# 1 563
Тъй като за критерия брат/сестра се изписа много, искам само да припомня с какви уговорки тръгнахме в тази тема, когато беше пусната в началото.

Идеята беше че е хубаво всеки да погледне на потенциалните критерии не от своя частен случай, защото не е възможно нуждата на всяко семейство да бъде оценена индивидуално, а всеки който се включва да се опита да си отговори на въпроса "Кои деца бих пуснал на една виртуална опашка преди себе си?". Аз лично се опитах да се придържам максимално към това.

За някои критерии съм била против, но с течение на времето и с прочитане на повече аргументи, съм се коригирала. Като пример давам критериите за близнаци и породени. Бях против - сега съм ЗА.

За критерия брат/сестра сам по себе си не открих аргументи, които да ме накарат да го подкрепя, а съм изчела всичко. Не е вярно, че децата, приети с това предимство са и ще бъдат малко, както някой беше казал. И на мен лично в момента не ми пречат, защото отдавна сме класирани, записани и ходим на ДГ. Но е факт че има ДГ, в които местата са заети основно с деца с такова предимство. Бих го подкрепила с две ръце и бих отстъпила място в ДГ на такова дете, при условие, че за останалите кандидатстващи деца има алтернативно място в друго ДЗ. Това е била и идеята, когато преди много години този критерий е бил въведен. И заради деца с такова предимство, аз съм ходила на ДГ в съседно село, което за моето семейство е било неудобство, но и до ден днешен родителите ми смятат, че така е било редно, за да могат други деца да са заедно с братя и сестри.

# 1 564
  • София
Имаше нещо във връзка с подкрепата на общината за снабдяване с храна и заплащане на някакви заплати на педагогически персонал, ако се намери помещение и се сформира група от човек с педагогическо образование или нещо такова. Моля г-н Джонев да каже има ли такова нещо и къде може да се намери повече информация за това? Ако наистина има такъв проект към общината то смятам, че при малко по-висока месечна такса от държавната, но сравнително по-ниска и от частните градини и желание от страна на родителите да водят децата си на такива сформирани групи може да бъде решен част от проблема.
Разбира се това, което питам не е съвсем конкретно по темата и как да се определят точките, но коствено засяга проблема.
Иначе на въпроса на Анна на стр. 76 бих казала, че майки които са с породени деца и майки с две или повече деца трябва да имат едни и същи предимства, а също ида се ползват с предимство и пред майки с по едно дете и то поради факта, че повечето деца водят до повече отговорности и ангажименти.

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 11:45 от nelipehlivanova

# 1 565
  • София
Lovi - татко.
Ellypr - статистика е един много хубав дял от математиката. Тя ни дава обективна информация, но...

Това съотношение 30/70 е базирано на общия брой кандидатстващи за цяла София. В него не са визирани натоварените райони при които съотношението съществително се променя в полза на предимствата. По назад в темата бяха извадени статистики, както и ДЗ в които приемът е изцяло на деца с предимства.

Същевременно в по-слабо натоварените райони има и свободни места, което допринася за формиране на съотношението 30/70.

Трябва да се отчете и факта, че в определени квартали на София няма нито едно детско заведение и те автоматично се пренасочват към съседните квартали за кандидатстване. Когато говорим за набор 2006  в съответния натоварен квартал, там ОДЗ са ограничен брой, като в някой от тях за 2006 въобще няма обявени места. Именно този прекомерен наплив води до записването на повече от 30% деца с предимство. Част от тази статистика може да бъде дадена от "Сирма", но трябва да се анализира внимателно, като се отчетат горепосочените особености на натоварените квартали.

Това натоварване ще остане и за 2009 година и ще доведе до нови проблеми на тази основа.

# 1 566
...аз съм ходила на ДГ в съседно село, което за моето семейство е било неудобство, но и до ден днешен родителите ми смятат, че така е било редно, за да могат други деца да са заедно с братя и сестри.

Ели (Hrisa) - възхищавам се на родителите ти!!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Почувствах се всякаш ги познавам .... И при нас, положението е било подобно .... в други аспекти, но разсъжденията им са били същите, както при твойте и всеоще са непроменени... Едва след като и аз станах мама, си дадох сметка за това, какво са правили те за нас, едва сега го оценявам и разбирам пълноценно .... Срам ме е да си го призная, много ме е срам ... Благодаря ти, че сподели това в поста си ....
 Hug

ПП: моля,  онази част от пишещи тук, които се чувстват "огорчени", да не вземат моя пост предвид нито пък да го коментират и търсят под вола теле ... Просто ми стана приятно и исках да го споделя ... Следя темата и се мъча, за себе си, да разбера на какви и доколко сме склонни на "компромис", с цената на какво, в името на собствените си деца ...

# 1 567
Въпрос към господин Джонев- в другата тема- "Страсти.." ми казаха за някакво предварително кандидатстване за детска градина- ние сега кандидатствахме за ясла 2, но не ни приеха. Може ли да разясните повече затова- от кога ще може да се кандидатства (детето е родено декември 2006) в ЦДГ, ще има ли някакви допълнителни точки от сегашното кандидатстване и т.н. Благодаря!

Предварителното кандидатстване дава възможност да укажете желани детски градини преди детето да е навършило съответната възраст. Подробности са описани тук: http://kg.sofia.bg/?page=news&id=110

Няма допълнителни предимства, а точки въобще няма, защото не е измислен новия регламент.

Екип на кг.софия.бг

# 1 568
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Също много майки пазят местата си в яслите, без децата им да ги посещават. Взимат си само храната. Знам, че вината за това е на хората, на които не им се работи.
Познавам и друг случай на родители живеещи в чужбина. Имат намерение да се връщат след 3-4 години, но дотогава мястото е заето  Rolling Eyes

# 1 569
Lovi - татко.
Броят точки, колкото и да е прецизен, ще открои една голяма представена група на средностатистическите деца. Те отново няма да имат шанс да влязат в ДЗ поради липсата на места и излезлите напред по точки деца с предимства.
Ще се повтори ситуацията на детски градини попълнени само от деца с предимства.
Разликата от сегашното класиране ще бъде единствено в липсата на критерии "време", който ще бъде заменен от "лотария". По обещанията на Сирма, тя ще е прозрачна, но според мен ще породи много повече съмнения за корупция.

Подкрепям изцяло написаното по-горе. Не може ли да се измисли вариант при който да се кандидатства по време, но например не наведнъж за цяла София или за всички възрасти. Може да е по квартали, детски градини, по набори. Така системата няма да се пренатовари и ще е по-прозрачно от лотария, поне по мое мнение.

И един въпрос към екипа на КГ.София. С тази нова опция за Предварително кандидатстване трябва ли тези, които не са приети сега в яслена група към ОДЗ, отново да посочат същите ОДЗ-та, за които имат активни кандидатури и които искат, но като кандидати за първа / съответно по-горна възрастова група или е само възможност за ненавършилите към момента 3год. деца да кандидатстват в ЦДГ?

# 1 570
Точкова система - вариант 1 за дискусия

Здравейте,

Преди да сме анализирали резултатите от анкетата, бихме искали да чуем вашето мнение по следната опростена точкова система. Целта е да подготвим по-качествено предложение за идното заседание на Работната група.

Има няколко съществени разлики спрямо началното предложение в Работната група (Протокол 11):

1.   Дават се точки за първите три градини по желание (това е гъвкаво и лесно приложимо от стриктно райониране);
2.   Не се разглежда адресна регистрация – който има нужда, ще си извади такава регистрация, т.е. това не ни се струва разграничаващ фактор;
3.   Дава се по една точка за всяко допълнително дете в семейството до 18г. – това решава въпросите за близнаци, породени деца – включително и за брат/сестра в същата детска градина;
4.   Допълнителна точка се дава за: служител в ДГ, инвалидност в семейството, семейство с един родител (решава въпроса и за сираци, и за самотни майки – разбира се, доказателствата са различни), студенти, специални образователни потребности и препоръки от социалните служби

Ето и вариант 1 за опростена точкова система:

Градина първо желание: 3 точки
Градина второ желание: 2 точки
Градина трето желание: 1 точка

За всяко допълнително дете в семейството (до 18г.): 1 точка

По 1 (една) допълнителна точка за:

•   Дете/внук на служител в ДГ
•   Инвалидност в семейството (ТЕЛК над 70%)
•   Семейство с един родител (включва сираци?)
•   Родителите са редовни студент(и)
•   Детето е със специални образователни потребности (СОП)
•   Препоръка от служба закрила на детето или други социални служби

Този вариант е само за дискусия. Той не е преминал пълен анализ. Просто искаме да съберем конструктивни мнения преди да обработим анкетите.

За да прецените как би работил този вариант в различни ситуации, съберете съответните точки. Например, за семейство с две деца, едно от които вече посещава ДГ (без други условия), ще има: 4 точки в градината по първо желание, 3 в градината за второ желание и 2 в градината по трето желание – в останалите градини ще има 1 точка.

Притесняваме се дали точкуването на първо-трето желание няма да доведе до твърде големи размествания след първото записване, но това ще мислим допълнително.

Излагайте коментарите си в тази тема. Ние ще ги следим.

Предварително благодаря за съдействието!

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 16:41 от kg.sofia.bg

# 1 571
Господин Джонев имам въпрос към Вас.
В новини е публикуван нов ред на предварително кандидатстване, а именно:
За да направите предварително кандидатстване, след като сте регистрирали детето, изпълнете следните действия:

1. Избирате секция „Кандидатствания” в профила на детето;
   2. Избирате връзката „Избор на детска градина”;
   3. Избирате район и желаната градина;
   4. Ще получите предупредително съобщение;
   5. Изберете „Предварително кандидатстване”.

След това ще видите таблица „Предварителни кандидатствания”.

Аз имам профил от самото начало, още не сме се записали в нито едно ОДЗ, чакащи сме, но като направя изброените стъпки и стигна до  5. Изберете „Предварително кандидатстване”, не ми излиза....
Дали защото сме "Чакащи" или има някакъв друг проблем?

# 1 572
  • София
На първо четене ми хрумва само - дали няма да се получат твърде много хора с еднакви точки.
При нас - получаваме 3 точки за първо желание и една за друго дете до 18 години. Такова точкуване биха имали доста хора. За градината по второ желание получаваме общо 3 точки и се сътезаваме със всички, за които това е първо желание, но нямат друго дете. newsm78

# 1 573
  • София
Господин Джонев имам въпрос към Вас.
В новини е публикуван нов ред на предварително кандидатстване, а именно:
За да направите предварително кандидатстване, след като сте регистрирали детето, изпълнете следните действия:

1. Избирате секция „Кандидатствания” в профила на детето;
   2. Избирате връзката „Избор на детска градина”;
   3. Избирате район и желаната градина;
   4. Ще получите предупредително съобщение;
   5. Изберете „Предварително кандидатстване”.

След това ще видите таблица „Предварителни кандидатствания”.

Аз имам профил от самото начало, още не сме се записали в нито едно ОДЗ, чакащи сме, но като направя изброените стъпки и стигна до  5. Изберете „Предварително кандидатстване”, не ми излиза....
Дали защото сме "Чакащи" или има някакъв друг проблем?

Ако пробваш да кандидатстваш в ОДЗ, където сте чакащ, няма да ти излезе, разбира се! Пробвай за ЦДГ и ще стане!

# 1 574
Майка съм,която следи този форум от 2-3 месеца. До този момент мълчаливо си четях постовете на всеки един изявил се родител тук,но с изявлението си за новия регламен за 2009г за прием в ОДЗ-А и ДГ "милите" хорица от kg.sofia.bg "мъничко" ми дигнаха адреналина.Та какво значи това:Няма допълнителни предимства, а точки въобще няма, защото не е измислен новия регламент.

Екип на кг.софия.бг......или пък какво означава това:По новия регламент от 2009 г., класирането няма да зависи от датата и часа на кандидатстване.

В началото на 2009 г. всички опашки ще се пренаредят в съответствие с новия регламент.

Екип на кг.софия.бг ..........Даааа сигурно не е измислен новия регламент ....или Е....или и те незнаят...Моят въпрос е след като новия регламент не е измислен,значи ли това че класирането ще си се определя по дата и час и опашките ще си останат както до сега.....и защо тези хора не оставят нещата както до сега,ами трябва наново да всяват смут несигурност и притеснения на всички родители.Както са тръгнали то всяка година ще се мислят нови регламенти,и всяка година ще е едно и също ходене по мъките.Ако съм била груба да ме прощавате,но сина ми вече почти половин година е чакащ...аз не бързам когато тръгне тогава.Но да разбирам от сега че шанса за 2009 да посещава ДГ е нулев при положение, че има активна кандидатура и да се бори наравно и ОТНОВО с всечки няма как да го призная като умно измислено.

Общи условия

Активация на акаунт