Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 701
  • 547
  •   1
Отговори
# 285
Аз да докладвам пак  Mr. Green Най-малкото маймунче мина оценка - всичко си му е наред Simple Smile Има забавяне, което е в реда на нещата - неможело във всичко да сме първи  Mr. Green Знае си всички основни концепции за възрастта, (без цветовете, но не било фатално), скача, избира, подрежда - всичко тип-топ  Hug мама е много щастлива Simple Smile
Само едно единствено нещо не му е наред, ама казаха,че сме го хванали навреме и ще мине и замине с мъъъъъъъъничко помощ. Детенцето ми сяда винаги в така наречената W sitting поза. Тази поза колкото и да изглежда удобна, била не само вредна но и невъзможна откъм движение на ставата и би трябвало дете над годинка да не може въобще да седне така/че и по-рано дори/.
Да, ама моето сяда така...
ей за това става въпрос:

Тази поза пречи на развитието на баланса, на доминанса на ръката, на пресичането на средната линия ... абе много неща, които при моето детенце засега само в малка несръчност са изразени и ще се наваксат.
Споделям ли това, защото за мен беше нещо много ново  Shocked как нещо глупаво като позата в която стои може да повлияе развитието на децата. тази поза е "забранена" за децата и трябва винаги като ги видим да сядат така да им даваме нещо да седнат на него - кутия, топка и т.н. и да не ги оставяме въобще да седят по този начин! Ама никак!
Ей така трбва да сядат като ги преместим от позата им:
Femoral torsion се казва това лошо сядане и си е нещо като болест. Дължи се на слаби мускули и прекалено подвижни тазобедрени стави. Много рядко може да навреди на  детето физически/макар,ч е се случва/ но вреди много на развитието му.

Правилната поза на седящото дете на пода е със скръстени крака отпред.

# 286
  • София
Това за позата има ли връзка с доброто кръвообращение  newsm78.Защото това е единствената логика, която виждам за позата и развитието на психиката Така ли се казва  Crazy.Кръстосаната поза е задължителна за щерката, която е с плоско стъпало.Доктора ми препоръча и да стимулирам и малкия бандит да подражава на каката в седежа.Също така мнооооооого ходене на пръсти, пети и лявата и дясната част на стъпалото .Пак отиваме към сензорна стимулация на ходилото  Thinking.На теб интересно препоръчаха ли ти ходене на пръсти по възможност за подобряване на психо...........както и да се казва развитие.

# 287
Desi,при мен момченцето #3 на 2,5 месеца седи на земята САМО в тази поза.Според майката той за това  си мятал крачетата настрани и се спъва много често.Само ,че този господинчо пада при поставяне и от топката ,и от табуретка-не на страни ,а назад. SadРешили са да включат логопед и физиотерапия за да подсилят моториката му.Важното е , че започна активно да добавя думи-вярно, че са свързани с автомобилния парк,но покрай тях се прокрадват и въображаеми игри.А за мен са си показател-добър. GrinningИскрено се радвам ,че страховете ти са безпричинни за най-малкия син. Hug
Кате,как се казваше масажът на петата ,който правят китайските доктори. newsm78Аз съм виждала да набират децата шалчета с пръстите на краката си-така хен сетивност се коригира, хем се развиват мускулите на ходилото..ама не е лесно да ги накараш да го направят Grinning

# 288
Не мисля, че има връзка с кръвообращението и психиката. Обаче в тази поза е трудно да се пресича "средната линия", което пък е много важно за развитието на другите умения.
И моя син "мята" краката. Това е защото ставите имат движение което не би трябвало да имат. И да, препоръчаха ми много скачане, беснеене и т.н. Както и скачането от високо на матрак - обесниха ми че лудетините които той прави и се троши постоянно, за всъщност наична му да си въздейства сам Simple Smile

Веселче, детенцето трябва да се види от ортопед ако стои само така. Има много статии за в нета за това

Kate, problema idwa qwno ot "balansa" na tqloto:
Children should not be allowed to ‘W-sit’ as this does not allow them to develop balancing skills. Prolonged ‘W-sitting’ can affect the ligaments in the hips and knees and can shorten the muscles that pass behind the knees.
Отделно предизвиква физическо увреждане. В една стаия пък прочетох, че било червен флаг за аутизъм  Shocked /което е недоказано/, но пък си е 100%в чеклиста за СИД
http://www.sensory-processing-disorder.com/sensory-processing-di … er-checklist.html

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 09:01 от [desi]

# 289
  • густо майна Филибето
[desi], много ти благодаря за тази информация  bouquet Децата с ДЦП обикновено седят (ако изобщо могат) по този начин и непрекъснато ни се повтаря , че не бива така, а никой не обяснява защо.
Моето дете започна направо така да си сяда,другата поза й беше много трудна заради причини, свързани с ДЦП, а виж че имало и други newsm78
Аз не си спомням как съм седяла като дете, но и до днес използвам тази поза за сядане на земята, защото ми позволява да имам пространството пред тялото изцяло. Затова и не го приемам като чак толкова фатално Rolling Eyes Виж за голямата ми дъщеря е невъзможно да седне по този начин.

# 290
[desi], заинтригуваме с инфото за позата на седене. Мими никога не е седяла по този начин или аз поне нямам такъв спомен. Embarassed Малката ми дъщеря също не съм виждала да го прави.

# 291
  • Пловдив
Ние седим точно така - като жабче.  Cry CryВинаги съм знаела, че е със "халтави" стави, аз съм същата....Но да вреди...боже, колко още неща ще се появят...ще гледам да го ръчкам да става!!! Сега като се замисля при единствения ни преглед при Пискова първите и думи бяха - незнам дали сте забелязали, но той е със "халтави" стави...но после се отплеснахме да говорим за вредата от телевизията и не се доизказа жената, дали този стоеж е вреден. Thinking
[desi], ще можеш ли да обясниш точно какво ти казаха..за тази линия която пресича и по-подробно как вреди??? Много се изненадвам наистина. 

# 292
Казаха ми въобще да не го оставям да стои така. И че ако не свикне да стои така ще го наблюдаваме, ако се задържи до 3.5 години ще му мислим тогава - да го види ортопед, да прави упражнения да стегне мускулатурата там да държи ставите и т.н.  Не се отплескваха да обесняват как точно вреди, а че е въобще неприемлива позата. /почти както любознателна казва  Mr. Green/
Отделно, че самата поза предполага, че вече е налице някакво изменение в ставата и проблем вече има. /ето на Маринака колко е мъничко детето а не сяда така- би трябвало това сядане да не е възможно, най-малкото не и удобно и предпочитано./Децата с "халтави' стави могат да сядат така, но не стоят по този начин постоянно - т.е. не е предпочитаната поза.
Само това знам. Другата седмица ще си взема програмата и ще мога да напиша какво точно са препоръчали като упражнение /ама тя е все пак за 2.5-3 годишно дете, незнам дали ще е подходяща за по-големи  newsm78/
За вредата - заради позата се нарушва баланса на детето, от там трудно "пресичане на средната линия", от там проблеми с моториката, със възприятията и т.н. и т.н. Най невинното което може да се получи е замятане на краката или "лоша" походка.  Пууууууу, няма да стане манекен моя син! Язък за сините му очи!

# 293
  • София
Честно казано за сядането по този начин и аз съм чула/чела,че е много вредно,обаче така и не знам защо.И двете ми деца никога не са сядали така.Бубка,която е страшно..подвижна да кажем/дори бих написала,че е като ластик,такива пози и упражнения прави/,та тя никога дори и не се е опитвала да седне така.

# 294
  • София
Това с пресичането на средната линия, вероятно е Брей Джим идеята  newsm78.Загледайте се в един училищен двор какво играят децата през междучасието.Повечето им игри са насочени към това пресичане на тази линия.И играта на ластик, и скачането на дама, и онези пляскащи игри с ръце.Само ако можем да накараме и нашите деца да играят подобни игри  Confused В един училищен двор децата сами си провеждат терапия с игрите си  Wink

# 295
Моят син също сядаше върху краката си, но не в тази "W" поза, а с ходилата обърнати навътре. никога не съм го виждала да седи в правилната поза. Сега много пълзи след топчета и колички и го гледам как се отпуска да седне на една страна за малко. Когато проходи на 10 месеца само тичаше толкова безобразно, че всички мислеха, че всеки момент ще падне и ще се пребие. Истината е , че това не се случваше изобщо. И сега походката му е много "счупена", все още стъпва леко навътре, но не е дюстабан или поне видимо сводът му е доста висок и оформен. Никога не е ходел на пръсти. Има моменти , когато походката му е доста 'гъвкава"  Simple Smile, но като цяло имам чувството, че не сгъва краката в коленете и поставя краката прави. Иначе общата му моторика е доста добра-кара колело, катери се по катерушки , отскоро и по дървета, плува...

# 296
  • София
Ох,момичета,аз с тези ваксини....вие как се справяте,слагате ли?На Бубка и предстоят реваксинации ДТ и полио.Няма как да не ги сложим,докторката твърди че всичко ще е ок..обаче мен си ме е страх.

# 297
аз мисля догодина /януари/ да надупча моите зверове със всичките Mr. Green  newsm78 Моите нямат тройна ваксина, полиото и  ДТК-та пропуснахме, хепатитната......  абе един куп. Най-малкия има някакви, ама не всички. сега като се успокоих за него и ще го надупча с каквото му се полага. А малкия батко искам му сложа само тетанус и полио преди да тръгне на пред-училищна.. А и той почти няма ваксини, време му е нещо да се изтормози  Mr. Green
Мисля, че са вече големи и определено няма да им влияе една ваксина така като на едно бебе.
nadejda.v.l , ОТто каза, че е ОК са си сяда на краката, а не "между" тях. Всъщност незнам дали ме разбирате - ако се опитате да седнете в тази поза ще усетите,  че за да седите така без да сте напрегнати определено ставата ви ще трябва 'да излезе" - все едно се извива наобратно.
Катина, пресичането на средната линия създава "връзки" между полукълбата на мозъка. Затова толкова всички му се натискат. Би трябвало това да не е проблем дори за бебе. Обаче моя малък батко и досега има проблем с това  Cry за накарването  аз се псравям - винаги му подавам щеата така, че да се пресегне "от другата " страна. Колкото и малко да е това като упражнение то си дава резултат. Подсети ме да се похваля още-  моя малък батко може да скача на дама bowuu

# 298
  • София
Благодаря за отговора,Деси!
Бубка беше отложена до годинката и после и направихме всички ваксини.Не е имала реакции.Обаче тогава нищо не знаех,не че сега много знам Mr. Green.Но колкото повече чета,толкова повече откачам.

# 299
Но колкото повече чета,толкова повече откачам.
Ами спри да четеш  Mr. Green Честно, понякога е полезно Simple Smile
Виж ние с Катина какви теории за аутизма сме си развили и дори една буква не  прочитеме да не би да се разубедим  Mr. Green

Нашата ОТ все ми повтаря да съм спряла да чета тоя интернет  Joy Каза, че ще ме информирала за каквото има, за него да чета, ама да не си търся проблемите сама  Joy Който много знае, много изкукугигвал Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт