Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 708
  • 547
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Вие ме разбихте с тази информация за "Лошото сядане".... аз като дете само така сядах ... много ми беше удобно и правех впечатление на всички ... те не го можеха ... танцувала съм балет, спортни и народни танци, тренирала съм и съм се състезавала по лека атлетика... плета и шия перфектно, занимавам се ужасно финни и пипкави неща с ръце, нямам проблеми с финната моторика, завършила съм висше и съм що годе умен човек.... ама знае ли се какво ме чака в бъдеще ... в моето детство никой лекар не е казал нищо на мама за тази ми поза на сядане ...
походката ми бепе тип "балетна" ... с отворени стъпала ...  но с времето я коригирах... след спрях активно да танцувам...

Но сега вече знам че е вредна и не трябва никога да поставям детето си в нея...
Благодаря за информацията!!!

# 301
Здравей те!И мен много ме уплашихте моят син стой само по този начин той е с ДЦП и само така може да стой и така си играе в друга поза на седеж неможе да си играе.Сега много се притеснявам какво ще правим той преди неможеше да събира тази средна линия,но сега вече може и си играе трака си играчките една вдруга.Той така както си лази и си застава на крачетата и започва ди си играе с нещо просто неможе по друг начин. Cry

# 302
Я стига се плашихте  Mr. Green
sisi-misi  - трябва да го слагаш на нещо да седне  като го видиш да седи така - кубче, кутия...като на картинката която съм дала. ПОне на моето момченце така казаха  newsm78
Ако беше толкова страшно nandy нямаше да е оцеляла  Mr. Green Между другото и аз съм виждала много деца да стоят така - проблема не е ако мога да седнат така, а ако това е предпочитаната поза и другите са им неудобни. Освен това позата се "израства"  Laughing /и после завършваш висше  Joy /
нанди - ти може да си била просто със много подвижни стави - нали има и такива хора, които нищо друго им няма. Не си ли спомняш да ти е било неудобно да стоиш по друг начин или неnewsm78

Отивам да пия една бира и спирам да мисля страхотии - аз за едно си заведох детето, друго му намериха.... отказвам се да мисля каквото и да е патологично - просто няма да му давам да сяда така.

# 303
Аз съм се опитвала да го слагам да сяда на нещо ама колко мислиш,че стой за няколко минути ако аз го заигравам с нещо след това моментално си слиза както може и го гледаш пак в тази поза за това се плаша.Той е голяма тарикатче няма още 3 год други месец ще ги навърши на нас проблема ни идва от ДЦП защото неможе да седне с испънати крака напред как то здравите дечеца има скъсявания на сухожилията ама нищо не съм ми казвали за ставите.Ох не знам и аз вече какво да правим  newsm78

# 304
  • София
изглежда съм имала халтави стави .... всички трудни за другите упражнения ги правех с лекота... харесаха ме за балета и за акробатиката едновременно "другарките"  и се караха коя да ме вземе да тренирам при нея ... не са ми били трудни др пози ... изглежда съм по-гъвкава и затвоа е било така при мен ... но детето ми е с ДЦП и др увреждания и з анея ми е ясно чче не трябва да я прилагам...

Желая Ви Успех мили мами в тежката борба!!!
Ще Ви посещавам редовно в темата (познавам лично някой от Вас), а и научавам изключително полезни неща.

# 305
Sisi, моя малчо ще направи 3 януари. Знам, че е трудно, но ще се справим  Hug А за сядането - на мен и казаха не да сяда с изпънати крака, а със скръстени отпред(по турски)
Разводних темата  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed май... 

# 306
  • София
Правилният седеж е демонстриран на аватара на Валенцето - поне аз така смятам.Май всички си гледаме през своята камбанария  Wink
Потвърждавам за интелигентността на Нанди, значи не е толкова фатална тази поза  Joy

Деси, не, че не чета нищо различно от моята теория, а напротив всичко прочетено си го нагаждам някак си към нея.Много ме бива да знаете  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

# 307
Та да вържа накрая сядането с темата   Crazy преди да ме баннат за разводняване на темата  Mr. Green връзка има все пак голяма с забавянето в развитието и е особенно важно да се избягва при нашите деца. Намерих хубава статия от терапевти на деца с developmental delay, коео всички наши деца имат в една или друга степен.

цък

между другото сайта има много инфо за различни проблеми и обеснени много простичко /ама на английски пак... /

# 308
  • густо майна Филибето
Ето ви преведената страница, сега я намерих и започвам да чета. http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http: … %26lr%3D%26sa%3DG Ако не ми стане ясно за тази средна линия, която се пресича, ще ви се помоля да ми разясните после Praynig
Това за забавянето на децата, за които тази поза е предпочитана ми е ясно, но да ви е ясно, че аз и сега седя така Mr. Green

...

Така, мисля че разбрах. Това пресичане има връзка с работата на двете полукълба и ориентиране на точната им функция и тяхната комуникация и хармонично развитие. А седейки по този начин, детето няма стимула да използва и двете си ръце и очи, защото всичко е пред погледа му и на разстояние, достатъчно за едната ръка. Така се ангажира само едното полукълбо. (при този ужасен превод за багажа , толкова разбрах Simple Smile)

"Дясното отговаря за емоционалните, образните възприятия, лявото -за логичното мислене.
Лявото полукълбо анализира събитията, случващи се във времето, дясното ги синтезира. Лявото преработва новата информация, а десният му двойник добре знае вече познатото. "

Ако правилно съм разбрала, при този седеж се нарушава това взаимодействие.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 20:41 от ljuboznatelna

# 309
О боже Simple Smile Наистина е ужасен превода:) Багажника е тялото на детето Joy  Направо ти се чудя как нещо разбра  Laughing
Ти доказваш теорията, че децата които стоят така са много умни  Hug

# 310
  • София
Аз пак да си кажа  Mr. Green Много е полезно за това пресичане на средната линия да се правят тези упражнения.Това е много сериозна гимнастика за мозъка.Доколкото съм разбрала в Англия само, има 1500 училища в които се прилага задължително за децата.Много инфо има и в руските сайтове.Общо взето аз си взех за мене си следното.Опитвам се максимално да стимулирам непрекъснато пресичане на мислената вертикална линия през средата на тялото на Мишо.Като попрочетох и според мисловния ми багаж включвам навсякъде където се сетя това пресичане.Целта доколкото схванах е заздравяване на връзките в двете полукълба на мозъка и по добър синхрон между тях..Например като си играем движа пред очите му наляво надясно някоя играчка и той я следи само с поглед, без да върти глава.Както правят при неврологичен преглед.Това е много полезно за очния нерв.Или като си играем в къщи казвам вдигни десен крак и лява ръка, сега ляв крак, дясна ръка, сега с дясната ръка пипни лявото ухо.Може и така - къде ти е ухото, а другото, къде ти е окото, а другото къде ти е рамото, а другото и т.н. Или гони слънчево зайче по стената.Дори и при работа с картите пекс като отлепва от картона и реди картинките пак пресича тази средна линия.
Моля не ми се смейте на обяснението - така го разбрах  Embarassed

Да добавя само, че в Бг има вече специалисти работещи с Брей Джим.

# 311
Moмичета, с ужас установих преди малко, че Мими седи точно по неправилният начин. Close Как не съм го забелязала до сега?! Embarassed И го прави с невероятна лекота.
Предполагам, че не съм си давала сметка, че този седеж не е правилен и не ми е направило впечатление. Току що я видях как рисува поседнала така на земята. Tired

# 312
  • густо майна Филибето
Ами я рисувай на земята в правилен седеж Mr. Green Другата възможност е да го направи легнала по корем. Що се отнася до ортопедичните проблеми - позата малко се коригира - краката се подпъхват под дупето и стъпалата се завъртат така, че пръстите да сочат едни към други, така всичко е наред.
Само дето аз не виждам разлика в дейността по начина по който се извършва в неправилната поза и да кажем върху масичка, когато пак всичко ти е отпред Thinking

# 313
  • София

Само дето аз не виждам разлика в дейността по начина по който се извършва в неправилната поза и да кажем върху масичка, когато пак всичко ти е отпред Thinking

Ако детето е седнало по турски се пресича средната линия с краката.Турския седеж е превантивна мярка за подпомагане на заздравяване на връзките между двете полукълба.Когато е седнало на масичка стъпалата са допрени до пода и това някак си го кара Мишо по малко да подритва и да се изнервя.За онази жабешка поза вероятно сама по себе си не вреди, но, ако се коригира стойката би могло дори и седежа да е терапия.Така го разбрах.Моля някой да ме поправи, ако пиша и мисля глупости  Thinking

# 314
Аз предпочитам като правим "арт занимавки " или си играем да седим около кухненската маса-децата на високи столчета,даже и господинчото на 2,6  привързан с едни каиши към неговия.Той вече не е в бебешкия стол за хранене.Техните столчета са дървени по-високи от моя - с облегалки на кръста.Така очите ни са на едно ниво-а пособията за игра или рисуване са пред мен,т.е те хем първо искат нещо ,хем се пресягат да го вземат.Аз не харесвам играта на пода ,щото тогава очния контакт отива на кино.А при мен и 3-те по-големи деца са с много лош очен контакт.Искам да се чувствуваме на близо,да ги погалвам,да могат да следят моето изражение на лицето, да ме чуват ясно с нормален тон. Laughing...А и  кухненската маса е на най-добре осветеното от слънцето място в къщата им и е далече от стените(тъй като каката  се самостимулира  с бягане от една до друга като ги види наблизо).Ами ,така избягваме тази W-поза...Аз съм за Катинита гимнастика от линка-въобще съм за всяка форма на терапия която ще стимулира мускулния тонус,стойката на детето и сетивото за пространственост. Hug

Общи условия

Активация на акаунт