Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 732
  • 547
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да си кажа и аз. Моят син по принцип изобщо не сядаше,но когато го правеше,беше в тази поза.При това го осъзнах след посещение от касиерката на блока. Тя го погледна и с умиление каза,че и нейното момче винаги така сядало като жабче.Между другото той е хубав интелигентен мъж вече-програмист.  Mr. Green
Тогава отбелязах позата,Алек беше на 3г. После се научи да кара колело и карайки го,забелязах че прави" осмици"/изписва цифрата по трасе,ако ме схващате. Аз за тези осмици бях учила,че обединяват работата на двете полукълба. След 3 месеца каране на колело по този начин,той започна да седи нормално и изобщо да седи. Т.е. сам си е правил упражнението. Между другото съм виждала деца,които правят осмици с тялото и ръцете си-като самостимулиране.Много е интересна тази средна линия и ще се радвам да прочета още нещо за нея тук.
Сега пък при нас се случва нещо странно.Алек винаги е ходил бос,тропа,тича,с други думи е с понижена сензитивност за допир,поне за ходилата съм сигурна.От известно време го забелязвам,че вървейки през разни по-каменисти участъци по пътя,започва да стъпва на пръсти,криви крака,т.е.дразнят го камъчетата!Не е от обувките,прави го с всички видове обувки.Какво пък е това сега?  newsm78

# 316
  • София
avicom, напълно съм убедена, че децата ни показват и казват от какво имат нужда.Лошото е, че не са случили на родители, които да ги "чуят".Моите поне със сигурност.Днес за пореден път се убедих колко голямо въздушно пространство имам в главата  Sad.Детето по сто пъти ме пита дневно какво ще правим, а после, а после....................а после.Най сетне се намери някой да го чуе, и вече разбрах какво има предвид.Ами той сам ми е казвал какви са му трудностите, ама кой да чуе.Иде ми да се сритам от яд, че не се сетих сама  Blush

# 317
  • София
катенце , 5 пъти те прочетох и не можах да те схвана.
То верно съм на преклонна възраст, но взимам редовно гинко билоба.
Какво е искал да ти каже хубавецът,кой го е разбрал и защо пък ти се самообвиняваш пусто!
Философският извод,че носят посланието към нас го схванах.  Whistling
Но не ми помагаш в конкретната питанка.Как така се получава детето ти от едната крайност в сензориката да прелети в другата. Добре,случило се е някак,но досега сме били все хипосензитивни.
Какво се прави в обратния случай?  Rolling Eyes
Какво послание ми отправя,освен че инфраструктурата на града е под критика?
И как да му помогна? Така силно ме стиска за ръката,куца направо!
Давайте идеи, днес имате един час в повече при това !  Hug

# 318
Катина, Авикон:)
Чета сега една книга за момченце с А-м .Возила го майка му в колата в лятната жега,а то милото повтаряло песента за една овца ,на която и стрижели вълната.И повтаряло то през целия път песента.Добре, че бабата(возеща се в колата също) се замислила ..за посланието в песента.Ами на детенце било зверски горещо:)
Аз от както прочетох "Son Rise"  се замислих за моето отношение към самостимулирането със стериотипни движения при дечицата с А-м.Идеята е да ги опознаем като ги наблюдаваме,толерираме и се включим чрез тях в "специалния " свят на детето...

# 319
  • София
avicom, скъпа какво си се размислила толкова.Не ми сече чак толкова пипето та да ти завоалирам някаква си филосовска мисъл - знаеш ме.Само ти казах че децата с осморките си показват, че имат проблем и си намират сами начина.Просто исках аз да се оплача от изкуфяването си.Драсни ми на скайпа моля каква гинко билоба пиеш - сериозно.
За конкретната ти питанка имам такова предположение свързано с моята кандидатура за нобелова награда  Mr. Green.Вероятно си променила нещо в храненето му, или даваш ново лекарство или добавка.Това е подобрило кръвообращението му, и детето е подобрило усещанията си.А може и да е свързано с нещо видяно и по телевизията, или чуто, знам ли, да не те объркам  newsm78.

Редактирам се  EmbarassedВиж тук.Опитай да направиш и ти това, което прави детето и забележи коя част точно на стъпалото получава най силен натиск.И после виж в графиката на кой орган от тялото отговаря.И после можеш да я провериш при лекар дали няма проблем там.Само налучквам - нали разбираш  Hug

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 21:31 от Катина

# 320
  • София
Веселче,аз съм с изострена чувствителност  Laughing
Да поясня "ком" в ника ми идва от комуникация, а "ави" са инициалите на имената на тричленния ни екипаж.
Моля те, сега се чувствам като кон!  Joy
Ох,опитвам се да ми е весело на тез години...
И друго ще ти призная,аз дойдох в този форум с тайната надежда да науча повече точно за системата"възраждане на сина",че не ми се сменя на латиница.Сега прочела си,ами когато можеш седни,напиши една страница,нахвърляй важните неща. Ти си ги усетила,сигурна съм!
катинка,, ми аз съм онлайн в скайп,но с вашите ритуали,погледи изпод вежди от милото,не смея да пиша,честно!
Обаче е станало както в твоя случай и ще ти кажа защо.
Отсрани човек или може да каже някоя глупост , или да нацели десятката!Така че престани да се обвиняваш,нашето не е живот!
Аз не съм в осъзнатост какво е искал да ти каже Мишо все още.
При нас нови диети,лекарства и терапии няма,НО НИ ИЗЛЕЗЕ ПОСЛЕДНИЯТ КЪТНИК!  Hug  Hug  Hug
От Коледа до вчера смени 4 зъба и има 4 нови кътника.
Последният го направи да го запомня завинаги-2 часа сън,изпускане в гащите/редовно/ и промяна в хранителните навици/отказ от храна/
Това е раздвижило кръвчицата му!Благодарности!   bouquet
Аз пия гинко билоба,набрано лично от синът ми аутист! Той е голям ботаник и скубе и къса  и опитва  треви наред . Имам му пълно доверие!

# 321
Avicom-Искрено съжалявам за допусната от мен правописна грешка . Embarassed Embarassed
Разрових се из руските сайтове и намерих това за програмата "Son rise"
http://www.autism.ru/read.asp?id=164&vol=10

.Жалко че най-близкия ми регион е НюЙорк иначе аз с радост бих отишла на някой уоркшоп.Мисля, че е уникално като работа с детето в семейна стреда и тренировката на самите родители в развитието на детето.И толерирането на "самостимулациите".Аз днес реших да пробвам "прелитанията" на момиченцето от стена до стена. Та искам да споделя какво забелязах:
1.Преминавайки от широкоразперени в прибиращи се пред лицето,ръцете създават едно деликатно и доста приятно въздушно течение пред лицето.
2.След това отивайки назад те улесняват бързината на бягането и всъщност и след 10-тия път като пробягване  не се натрупва умората(както аз безкрайно се притеснявах до сега).
3.Ритмичността на музиката  определено променят темпото.
4.Момиченцето не искаше да тичаме една след друга , а една срещу друга ..и определено не желаеше  очен контакт.
5.Прелитането траеше около 10 мин, а съм виждала и 30 мин сеанси.Не знам добре ли е или зле,но ми помогна да разбера,че бягането е не само стимулант откъм движение , но и мощно сензорно възприятие за дланите и (пърхащи целенасочено).А там е "специалната зона" в тялото и.
Вие включвалили сте се в "самостимулациите"?

# 322
  • густо майна Филибето
veselcheto, благодаря за линка  bouquet Бях попадала на този сайт, но никога не бях чела за тази програма. Затова пък имам спомен, че точно тук четох за заучаването на лошите думички като характерна черта на РДА (ранен детски аутизъм). Ако не загубя търпение , ще го намеря Simple Smile Всъщност това нямаше обяснение. Беше ми направило впечатление още тогава, защото дъщеря ми тъкмо беше започнала да говори повече и изведнъж извади всички лоши думи и строги фрази, които беше чувала. Tired  Другото, което ме впечатли и се отнасяше и за нея беше, че аутистите започват да говорят каквито и да е думи, но не и свързани с храна (ам), пиене (вода) или назоваване на членове от семейството - мама, тати и т.н. - обичайните първи думи на децата.

# 323
В самостимулациите не се включвам, освен в случаите, когато искам да и покажа колко грозно изглежда това. Embarassed Друг е въпросът колко ме разбира, но определено като ме забележи, спира и започва да се смее или изкрещява "Нееее".
Истината е, че аз от тук разбрах, че това са някакъв вид самостимулация  Embarassed, според нашите лекари са стериотипи и целта е някак си да се изкоренят. Само че те преминават от един вид в друг и при Мими винаги ги има под различна форма. Променя ги през 2-3м. Определено трябва да преразгледам отношението си към самостимулирането.  Embarassed Толкова трудно разбирам детето си... Close

# 324
  • София
Веселче,благодаря ти !   bouquet
На спокойствие довечера ще прегледам линка.
Аз се включвам в самостимулациите дотолкова,доколкото да ги изместя в друга посока.
Има дни,в които го правя и буквално,но с цел да вляза под кожата на детето,доколкото мога,естествено.
То това е основната идея на програмата,нали?

# 325
  • густо майна Филибето
И как по-точно се включвате (аз съм още на първа глава на линка, ще чакам и аз нощта)? Не мога да си представя да дъвча всичко, което ми попадне, а и цял ден да припявам ааааа, не виждам каква полза би имало newsm78

# 326
Линкът и аз не съм изчела още. Embarassed Включвам се като я имитирам, но на Мими стериотипите (така ще ги нарека за по-кратко) са лесно изпълними. В момента на дневен ред са едни ужасно грозни физиономии, придружени със свиване и изправяне на пръстите на лицето и сковаване и изпъване на цялото тяло. Confused Заставам срещу нея и правя същото или взимам едно огледало и го поставям пред лицето и. Винаги реагира с протест и после се смее.

# 327
  • София
Ох,ами как ги правим...
Когато искам да изкореня стереотип,например да чука по разни повърхности/дразнещо е/, просто сядаме пред прозореца,той си блъска и аз слагам между стъклото и ръката му барабан.Така и сетивата са задоволени,и научава нещо ново.Примерите са много,трябва да са конкретни нещата и въображението да не спира да работи.
Вторият вариант,просто включване в стимулацията ми се получава в моментите на безнадежност и търсене на път към детето.Изключвам коя съм и го имитирам и си въобразявам,че ще го схвана.  Sad
Интересното е, че при този вид "включване" той спира стимулациите и се скрива,бяга в друга стая.Изобщо не ме иска такава или не ми вярва,не знам...

# 328
Стига с тези стериотипи. Много хора ги имат. При повечето са по-незабележими и "нормални". Аз лично (нали вече съм се изкривила.. Sad ) виждам възрастни хора по автобусите , докато пътуват се поклащат, имат подобни на  тикове движения, докато си мислят за нещо... Дори и днес един така силно се клатеше на седалката напред-назад  Sad. Майка ми докато чете извършва разни движения стериотипни с пръстите на ръцете. Баща ми си помръдва краката в ритъм под одеалото. "Нормалната" ми дъщеря как кърши ръце и си удря петичките последователно вдигайки назад краката докато ми разказва нещо... В училище обаче не правела така, там "само" стискала и си дърпала отзад блузата. Но ми показа кое дете как точно правело докато го изпитвали. Няма да продължавам на не си помислите , че нещо в семейството ни генетично е сбъркано  Joy.
Моят син пък си разиграва сцени от филмчета и това се чува в тихите превозни средства. И понеже говори "на чужд език" хората се пооглеждат. Laughing Опитвам се да го питам от кой филм е , кой герой и т.н. Днес шофьорът на маршрутката изкрещя:' Абе, ти къде отиваш бе...?" и той:" Кой каза "Абе, ти къде отиваш бе...?"?" Добре че го каза шепнешком и шофьорът не чу.

# 329
Надежда-аз говорех за стеритипи,които пречат не само на детето ,но и на семейството като цяло да функционират пълноценно. SadПредстави си едно 6 годишно дете,което ако може да прекара цялото си "незаето" от терапевти,мен ,учители време в шеметно бягане от стена до стена.Под музикален съпровод на високи ноти.Тя ходи до 12:30 на предучилищна  и с напускането на училище-полита.На път за в къщи олоко 1 миля тя избягва от всеки придружител,ако не я возим.Явно ,че тези 4 часа в училището "отприщват" енергията.Успявам след това да я прикова към занимание за около 1,30мин и след това ,ако отида до тоалетната вече тя потропва на втория етаж.Но ако не позволим става истерия и отказ да отиде на логопед.Цялото семейство-общо 4 деца,последното е 4 месечно бебе трябва да живеят в този режим. ShockedДо заспиването  на хубавицата в 7:30 вечерта по методиката на Деси. Hug
Avicom,Любознателна-в тази програма Son Rise най-много ми допадна момента, че някой е решил да пригоди терапиите към домашни условия.Някой е помислил за това да обучи родителите и гледачите за периода ,когато детето е в къщи.Мисля, че това е липсващото звено в отглеждането на дете с А-м. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт