Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 765
  • 547
  •   1
Отговори
# 330
veselcheto , мисля че разбирам за какво говорите, но просто исках да разведря малко насторението. Явно не ми се е получило  Embarassed и вероятно не беше много уместно. При моят син в момента има нещо подобно- вечер за 1-2 часа преди да си легне търкаля 3-4 топчета едно след друго. Наблюдава ги как се "настигат и изпреварват" от стена до стена и пълзи като хлебарка след тях. Но ме успокоява, че вече коментира разни неща, като:"бързо, бавно...". Искам да кажа , че преди време подобни дейности бяха по-натрапливи и видимо самоцелни и не така съзнателни. Исках да ви обнадеждя, че нещата се променят и стават по-приемливи (е , не и за съседката живееща под нас, която редовно блъска по парното за да спре  Laughing). Все искам да вярвам, че има светлина в тунела .  Peace

# 331
Надежда   Hug  bouquet
Ако знаеш между другото колко пъти разказвах на майката за вашата  БГК диета .Но разбрах ,че насила не можеш да дадеш -само може да вземеш... Wink

# 332
Гледайте Regenesis ... аз и преди ви писах за него - един от "умните глави" - Боб е с Аспергер. Със всичките си странности, обичащ повече животните от хората, малко "отнесен" и много "специален" ...обаче вписал се прекрасно в ежедневието в лабораторията и приятел на всички. Всияки до един разчитат на неговите идеи. Много хубаво е показано какъв точно е един човек с аспергер - от неразбирането на шегите до подскачането му като го докосне човек....  Много ми харесва сериалчето и страшно се кефя как този специален млад мъж си е намерил мястото и е щастлив по своему. Hug Вярвам, че ще си разберете малко по-добре децата като го гледате. 
Цитат
Обичам кучетата повече от хората.
Те не те съдят,
не са двулични.
Не се смущават да те харесват като хората.
Сериала е малко тъжен /доста хора изпоумират от всякаквите му болести/ обаче пък много интересен.

# 333
Здравейте момичета! Прекланям се пред Вас и вашата сила. Искам да ви споделя моя проблем, който вече цял месец не ми дава мира и съм безкрайно объркана. Имам син на 3г. и 5 месеца, който почти не говори. На зададени въпроси отговаря с да или не, използва само две или три заучени изречения от типа на "Искам гушиш ", " Искам пия кока-кола", " Искам папам яйце " и само това. Иначе на зададени въпроси какво е това отговаря. Обича децата, но не се заиграва с тях за дълго. Копира поведение. В градината отказваше да се включва в заниманията до преди 2 седмици, но вече ми казаха че вземал минимално участие. Много е гальовен и усмихнат. Повтаря думите които му казвам, но не проявява инициатива сам да ми обясни или разкаже нещо. Обича много да гледа телевизия. Не вика за помощ, а когато има нужда от нещо предпочита сам да се справя, например взема стола качва и си светва лампата или си бърка в хладилника и каквото иска си го взема. На въпрос какво правиш отговаря. Иначе здравословни проблеми няма. Моля ви кажете какво мислите. Много съм притеснена.  Поздрави

# 334
  Мими,Здравей:bouquet:
Твоя хубавец ,когато го извикаш по име обръща ли се да те погледне в очите?
Той  нервира ли се лесно,безпричинно или ако не го разбереш?Ако друго дете си играе наблизо той проявява ли желание да се включи ?Той от кога ходи на градина?
От това ,което описваш аз разбирам какво може твоето момче.Какви са дефиците му? newsm78
И не се притеснявай предварително .Хубаво е да започнеш с една среща с логопед .
Пиши-чета с интерес

Grinning

# 335
mimi1209 ,
Не е правилно да диагностицираме детето ти онлайн, ти, положително ще направиш доста консултации със специалисти, но..от това, което ни пишеш, става ясно, че каквато и да е диагнозата, детето е от аутистичния спектър, което не бива да те плаши, ако се вземете в ръце и започнете да работите целенасочено и систематизирано от сега, детето не е малко, можете да започвате. Знай, че как ще звучи диагнозата, това е без значение...единстеното, което има значение е твоето приемане на детето и обичането с проблема му( и да му го показваш много, една от причините за появата на проблема е зова на детето да бъде забелязано и обгрижено със специално внимание) и после, пълното ти себеотдаване, намиране на поне един логопед и един психолог, които да разбират нещо от това и да започнат всеки ден уроци с детето...другото ще си дойде постепенно. Поради нарушения начин..или по-скоро..специалния начин, по който мозъчетата на нашите деца преработват информацията, постъпваща от заобикалящия ги свят, някои неща по- трудно възпиемат и разбират, други въобще не разбират и ние сме избраните родители да направим така, че те да научат и най- простите неща, тези, които децата, чиито мозъчета преработват постъпващата информация правилно, разбират от само себе си. Не се плаши, но всяка нарушена комуникация попада в аутистичния спектър...обаче се научава всичко с много уроци и сълзи...и от децата и майките Simple Smile Особено важно за обучението му напред е да се научи да разпознава емоциите - кой кога е ядосан, кога щастлив, защо...това става с картинки и много обяснения и повтаряне....Успех! И..питай ни за всичко, защото сте още в началото....

# 336
  • густо майна Филибето
Kezaja, не зная как определи че е от аутистичния спектър, както и veselcheto е писала, майката ни съобщава какво може детето, и това в по-голямата част НE са неща, характерни за този спектър.

Здравейте момичета! Прекланям се пред Вас и вашата сила. Искам да ви споделя моя проблем, който вече цял месец не ми дава мира и съм безкрайно объркана. Имам син на 3г. и 5 месеца, който почти не говори. На зададени въпроси отговаря с да или не, използва само две или три заучени изречения от типа на "Искам гушиш ", " Искам пия кока-кола", " Искам папам яйце " и само това. Иначе на зададени въпроси какво е това отговаря. Обича децата, но не се заиграва с тях за дълго. Копира поведение. В градината отказваше да се включва в заниманията до преди 2 седмици, но вече ми казаха че вземал минимално участие. Много е гальовен и усмихнат. Повтаря думите които му казвам, но не проявява инициатива сам да ми обясни или разкаже нещо. Обича много да гледа телевизия. Не вика за помощ, а когато има нужда от нещо предпочита сам да се справя, например взема стола качва и си светва лампата или си бърка в хладилника и каквото иска си го взема. На въпрос какво правиш отговаря. Иначе здравословни проблеми няма. Моля ви кажете какво мислите. Много съм притеснена.  Поздрави

# 337
Мими1209, и аз мисля че детето ти не е в спектъра. С добри специалисти съм убедена ще си навакса всички дефицити Peace
Аз се обаждам за да ви кажа че в България вече има звукова стимулация по Томатис. Доколкото разбрах кабинети ще има в София, Пловдив и Варна. Мога да ви дам телефона на специалиста, който ще поеме практиката за София. Водещ ще е Елена Илиева, тя ще напътства специалистите, които ще работят с децата и ще познава всяко дете, с което се работи, защото ще прави първоначалното интервю и след това ще консултира специалистите всеки ден за всяко дете.
Galq беше пуснала сайта на Елена ( http://www.familyconstellationsbulgaria.org/zanas.html ) в темата за ХАДВ, питайки за отзиви. Писах, водихме кореспонденция, видяхме се, тя каза че Йони има потенциал и малкото човече преживя 10 интензивни сесии. Елена Илиева е много добър специалист, с голям и разнообразен опит и разкошен човек. Благодаря й най вече за това, че е готова да предаде опита си и за тази още една възможност за децата ни.
Не съм й предполагала че ще мога да сложа слушалки на ушите на малкото диваче, а още повече да стои с тях 2 часа, обаче го видях с очите си Peace
Много неща се промениха при нея, правеше малки стъпчици всеки ден, най интересното беше че при предпоследния сеанс тя започна да имитира поведението и емоциите на едно човече от анимационен филм. А след последния сеанс се появиха думи, които е казвала преди време. Разкошна е, пак си е аутистче, ама някак по разбрано Grinning

# 338
Любознателна,
Детето има комуникативен проблем - всеки такъв проблем се счита от спектъра, а той, знаем, е мнооого широк..и с течение на времето децата се движат по него.
Дете на 3 и половина години, което е в норма, говори свободно, играе с деца, игри наужким...прави причино следствена връзка, казва стихотворения, разказва приказки....
Марти беше точно на 3 и половина, когато майка ми отбеляза, че за разлика от децата в махлата, неговите изречения са от по 2-3 думи, не разказва приказки, не казва как се чувства...а аз й казвах, че е луда и че всяко дете проговаря различно и т н....иначе беше като попивателна- учех го на английски думи- около 800 - 900 сигурно беше научил и аз мислех, че учи английски....сега е ясно, че просто механичната памет при тези деца е много силно развита....
А можеше да обърна внимание още на 3 и половина...не половин година по- късно....а е важно колко рано ще се започне работа с детето....

# 339
  • густо майна Филибето
Kezaja, майката е достатъчно уплашена, а ти й казваш, че детето е от аутистичния спектър и това не бива да я плаши Shocked Точно защото е широко понятие, се бърка и с други неща. Комуникативен проблем, изразяващ се в малко говорене още не може да значи аутизъм. Нямам представа какво може да значи, защото не познавам всички заболявания, запозната съм само с характерното за аутизма. Ето ги диагностичните критерии, които Катина пусна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=313471.msg8079547#msg8079547
Ще се повторя, защото съм го писала вече, но когато синът ми , здраво дете, започна да се стряска нощем и да се държи странно, описах състоянието му в темата за епилепсия, и всички изказаха мнение, че това е епилепсия. Да ама нищо подобно, беше си стряскане и някаква уплаха, но на мен ми се преобърна сърцето, когато четях.
mimi1209, преди година почти си писала, че детето не говори и това много те притеснява. Направихте ли нещо през това време?
paraplanercheto, точно тази сутрин си мислех за вас  Heart Eyes Много е интересно, това , което разказваш, въпреки, че разбирането на тези фамилни констелации засега се оказват сложни за моята главица Laughing Това има ли общо със сесиите, които сте правили (те са слухови стимулации доколкото разбрах?)

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 07:38 от ljuboznatelna

# 340
Фамилните констелации и  музикотерапията са 2 различни неща. А терапията е същата която моя син мина.

# 341
  • густо майна Филибето
Мда, така предположих, но линка малко ме обърка newsm78 Някой чете ли "sоn rise" , ще ми се да изкоментирам някои неща.

# 342
  • София
Някой чете ли "sоn rise" , ще ми се да изкоментирам някои неща.
Аз  Rolling Eyes.Давай да коментираме  Laughing
Припомням ви това.Много от нещата, които четох преди време сега ги препрочитам  по нов начин.И съответно осмислям по добре  Embarassed

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 13:31 от Катина

# 343
  • густо майна Филибето
Катина, това книгата ли е?
Относно "son-rise" -  страхотно е, че са открили проблема толкова рано и са потърсили качествено нов подход. На повечето хора им трябва доста време само да го осъзнаят, после още - за да се отърсят от шока, после още - да открият "своя" път и...доста време минало. Година и седем месеца си е направо супер!
Смути ме малко факта, че за да няма никакви външни дразнители, са избрали банята за място за работа. 12 часа дневно почти само в банята Shocked Ясно е, че майката е била изтощена на втори - трети месец. Чудно ми е, че после са намерили и други ентусиасти, които да стоят в банята Laughing Другото смущаващо беше, че не извеждат детето никъде, дори и в задния двор, за да няма стимули, които да го подтикнат към старото му поведение. И не съм прочела всичко, но така и не разбрах какво точно правят, само догадки Rolling Eyes

# 344
  • София
Това за затвора в банта не съм го стигнала още  Crazy.Ама отсега ти го казвам тъпо е.Харесва ми идеята колкото се може по бързо да преодолеем болката от диагнозата и да си приемеме и заобичаме детето такова, каквото е.Харесва ми и идеята да го обучаваме в ежедневието му.Да влизаме в неговия свят и да го водим по лабиринта към нашия свят.Наистина няма да стане да бръкнем вътре и да го извадим навън с вълшебно хапче, или както и да се нарича  Thinking.Ами нали ще получи декомпресация на мозъка бре  Mr. Green.
Искам да си призная нещо.Допреди година и половина казвах, ама си и вярвах на всичко отгоре, че го обичам и приемам Мишо такъв, какъвто е.Сега си давам сметка, че съм се лъгала и заблуждавала себе си.Наистина, когато се преодолее болката и наистина се заобича детето нещата потръгват по бързо.Защото спираме да се вглеждаме в детайли, и като изхвърлим от плещите си излишния товар, като самообвинения, угризения, и мъка  - по лесно се върви.
Харесва ми също идеята, че не може да не може.Ако четем по учебниците, че аутистите не могат туй онуй, и спираме да се опитваме да ги научим на туй онуй.И естествено те няма да го научат.И в тази връзка - ако не ги изкарваме в задния двор - няма и да знаят как си общуват хората в задния двор  Confused.Продължавам да чета.

Общи условия

Активация на акаунт