Ябълки с Мед или Израел-13

• 27 197
  • 288
  •   1
Отговори
# 90
Бре, хора днес не е шабат вие къде се губите,да не са ви напекли жегите ве4е 4е не реагирате изобщо.

# 91
  • Някъде там...
Бре, хора днес не е шабат вие къде се губите,да не са ви напекли жегите ве4е 4е не реагирате изобщо.

Какво да ти кажа:Тали правят ремонт,Петито е в Бг,Мента по света....а общо взето това са хората които крепят форума.А иначе тука заради роша шана бяха луди почивни дни,сега идва Йом Кипур пак почивни дни та всички се въртят покрай семействата.И на мен ми се иска някой да вземе да разкаже нещо ама........Мога да разкажа само едно:тука деня по принцип е къс в 19 часа е вече тъмно а днес смениха и часа и още по рано ще се стъмнява е това си е гадничко SadТалиииииииии какво стана с училищния парламент,остави го тоя паркет на мира аз ти обещавам че няма да избяга Simple Smile Целувки   bouquet

# 92
  • Sofia - TelAviv
  Добро утро,
  тука сме, четем и ви се наслаждаваме  Mr. Green  Мойто дребосъче беше доста болно и едва днес от болести, работа и домашни удоволсдтвия  Crazy като чистене, готвене и пране и т.н.  имам време на работа, преди да започна трудовата седмица да ви пиша. АААААА и работното време на Хабадната детска градина в София ми разказва играта. Заради празниците, този месец има повече почивки отколкото децата да я посещават  Sick  Ама няма да се оплаквам, че пък държавните дето им почнаха ремонтите Август още не работят съвсем  #Cussing out

Иначе, да Ни честитя първия сняг  Joy  Вчера в планините около София имаше страшно много и никой не вярваше. Беше доста забавно  Laughing 

Ханд, много успехи и безпроблемна аклиматизация. Трудно е на ново място, но пък накрая си заслужава   bouquet

Boryana   нещо важно за апостила    Ако не ви е спешен документа можете да го направите и по пощата. Не е нужно да ходите до Йерусалим, въпреки че е дна разходка никому не вреди  Mr. Green  Влезте в сайта на Външно  министерство, там има телефон за инфо и те ще ви кажат точно какво да направите. Аз съм го правила този номер с апостил по пощата и се върна документа за около 20 дена. Мисля че се слагаше оригинала, копие на документа и надписан плик с обратния адрес. Самия Апостил в Израел е безплатен. Пращаш го с препоръчано писмо, придружено с обяснително писмо за каквои и за къде(за коя държавя) ти трябва Апостил. Това е по спомени, но най-добре питайте по телефона.  Peace

За Мошавите и на мен ми е интересно. Аз знам че те са кооперативи, такива каквито и в БГ съществуват. Всеки собственик на земя си прави каквото иска или работи за друг или има частна фирма. Отделно имат обща собственост и бизнес. Мошавите са подобни на кибуците, но по капиталистически, защото там никой не трябва да се съобразява с другите съкооператори за часните си дела. Един вид, както аз го виждам си е някакво съдружие между "съселяните" МОшава. Ето малко линкове http://en.wikipedia.org/wiki/Moshav ,
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Society_&_Culture/moshavim.html,
http://www.matityahu.org/ - един религиозен мошав

Лек ден от мен   bouquet

# 93
Cнежана -  корите  за  баница се казват,, бацек фило " .  Yспех в приготвянeто !    chef

# 94
  • Някъде там...
Цитат
Boryana   нещо важно за апостила    Ако не ви е спешен документа можете да го направите и по пощата. Не е нужно да ходите до Йерусалим, въпреки че е дна разходка никому не вреди    Влезте в сайта на Външно  министерство, там има телефон за инфо и те ще ви кажат точно какво да направите. Аз съм го правила този номер с апостил по пощата и се върна документа за около 20 дена. Мисля че се слагаше оригинала, копие на документа и надписан плик с обратния адрес. Самия Апостил в Израел е безплатен. Пращаш го с препоръчано писмо, придружено с обяснително писмо за каквои и за къде(за коя държавя) ти трябва Апостил. Това е по спомени, но най-добре питайте по телефона.   

Апостил ми трябва на документа за семейно положение.Ние направихме поръчка по интернет и те ще го изпратят получихме обратен e-mail.Надявам се да стане бързо защото с тези празници тук незнам как ще стане да се подготвят документите и аз да си удължа визата.Еееееех защо нещата не могат да станат бързо и лесно.От Бг страшно много намразих бюрокрацията и сега все търся начин да я избегна( не че е възможно)Всъщност апостил печат ли означава newsm78?Чакам мъжо да подготви документацията че да я пратя на кака ми да легализира и да записва час за сватбата че подлудявам да стоя вече.Искам най-после да почна Улпан а след това и работа все ми е едно каква само да съм сред хора.Бързо оздравяване на Ерик и Целувки на всички   bouquet

# 95
  • Sofia - TelAviv
Апостил е дума, на всички езици е еднаква, която ще запомниш много бързо, защото от тук на татък всеки официален документ за да ти послужи превода му ту в БГ, ту в Иизраел трябва да има Апостил. Сега ще е документа за семейно положение, като се ожените българското свиделство за брак, ще трябва да преведете и подпечатате с Апостил на иврит и тогава чак ще ви го приемат в Израел и това е за всеки официален документ.  Той представлява печат, който изглежда като малка бланка за попълване, в него се вписват най различни данни- вх.N, дата, имена и не си спомням още какво. Всяка държава има свой Апостил и изглеждат почти еднакво, само дето Израелския е на Иврит, МАЙ  newsm78 Чрез Апостила държавата за която е предназначен документа одостоверява че е оригинален документа. За някои документи за да са валидни и в двете държави трябва да имат и двата Апостила. В твоя случай, питай дали след като ви е готов израелския документ, след това ще трябва да го преведете и сложите и български апостил. В повечето случаи е така.  Peace
Само да ти кажа че в Бг, въпреки че се плаща за Апостил, легализацията излиза по-евтино, превода е много по-евтин. Така че в израел ползвайте само слагането на Апостил, което е безплатно, а другите неща ги правете в Бг.

стана май малко объркано, ама дано си  ме разбрала  Peace

# 96
  • Някъде там...
Мента(като най-прясно омъжена Simple Smile ) ми каза че ми трябват документ за семейно състояние с апостил и че апостила се взема от Йеросалим.После нотариус за да се вземе документ че не представлява законова пречка мъжо да сключи брак в Бг и туй то....После всичко се легализира в Бг.Ох да ви кажа толкова ми е сложно всичко че ми се иска някой друг да свърши тая работа,взех да се изнервям вече.Искам да проспя тоя период с документи и да се събуда вече госпожа Simple SmileМъжо като се прибере ще му преведа от твоя пост какво означава апостил че аз му казах че сигурно е някакъв печат  Embarassed а то е по скоро тип заверка аз поне горе долу така го разбрах.Благодаря много за търпеливите обяснения Simple Smile Целувки

# 97
  • Sofia - TelAviv
За Апостила си разбрала много добре, то всъщност си е заверка с печат, който е международно признат и удостоверява, че документа е истински.  Като си получите документа за семейно състояние по пощата, после да го изпратите, задължително оригинал на Външно министерство(МИсрад аХуц) по пощата за апостил и те също ще ви го върнат вече подпечатан. А това за нотариуса незнам  Thinking щом Мента е казала, значи е така.  Не мен много ми харесва, че в Израел всичко може вече по пощата да си оправиш и паспорт даже може по пощата да си поръчаш, ако вече си имал такъв Де, и личната карта (теудат зеут) и шофьорска книжка.
Ех и тука някога да го оправят това да може така да става  Praynig 

Иначе да не те плаша, ама се въоръжи с търпение, че тепърва ще ви се наложи да ходите след като сключите брак по институциите. Пък ще трябва доказателства, снимки да представяте, че сте се познавали отпреди и защо сте се оженили и т.н. Това в емиграционните  ooooh! Доста е утекчително и дано да е попаднете на някой изверг там където ги уреждат тея неща, че има дребни душички на тоя свят. Баща ми след като е бил женен 20 години за майка ми и направиха Алия, една дето цял Тел-Авив и околоностите я "богославят"  Mr. Green  го изкара извън нерви да го разпитва, адже ба как така станало че се оженил и дали той бил се оженил за майка ми  Joy 

Така че търпение  Peace както казва цял Израел "САВЛАНУТ, капара!" - "ТЪРПЕНИЕ, .....(другото няма превод  Mr. Green )"

За иврита исках да ти кажа да не се притесняваш, а да си плямпаш, особено с такива бабета, с тях бързо и лесно ще научиш иврит, само гледай да не копираш техния иврит, че може да се окаже, че половината дето са ти казали да не е било на иврит, а на идиш, или спаньолит или на арабски.  Joy  По възрастните хора в Израел, въобще не говорят правилно иврит, то не че и младите го говорят.
Всеки има изцепки по отношение на езика, особено с думи които са близки по звучене. Аз например, като живеех в кибуца един път се изцепих че работя в "миклахат"(банята), вместо в "митбах"(кухнята).  Crazy 
А иначе култовите реплики, мисля че сме ги писали вече са на руснаците и украинците, коит произнасят "Х"  на местото на  гърленото"Х", което не се произнася.  hahaha
"Ани "Х"оле хадаш"( така се пише), а се произнася без "Х". Без "Х" означава "Аз съм НОВ имигрант", аз с "Х" означава "Аз съм НОВ болен"   Joy

# 98
  • Някъде там...
Да ти кажа мен младите като ме чуят да говоря иврит и се попикават от смях понеже аз моя иврит точно от възрастните хора го знам така че пропускам жаргона.Също на мен си ми е по лесно и да говоря с възрастни хора понеже те говорят по бавно и ясно.Пуууууу да доказвам това е откачена работа ама ще се преживее няма как другия вариант  е да сключим брак чрез агенция и те да свършат всичко ама пък много пари искат та с помощ от вас мами до 2-3 месеца живот и здраве се виждам госпожа ако не се избием с мъжо до тогава че с това стоене вкъщи взех да изперквам... Sad Работя от ученичка и сега това бездействие ме убива бавно......ноооооооооо хубавата работа бавно става Simple SmileАз сам търпелива пък и оптимист човек все забравям да сваля розовите очила  Laughing Целувки   bouquet

# 99
Cнежана -  корите  за  баница се казват,, бацек фило " .  Yспех в приготвянeто !    chef

Безкрайно ти благодаря!Ще докладвам после Simple Smile   bouquet

# 100
  • Sofia - TelAviv
Боряна, използвай свободното време, че после като тте завърти живота ще ти се отще от работа. В Израел има много неща които могат да се правят и без да имаш виза за работа и без да знаеш език. Щом Хайфа ти е на половин час път, можеш да ходиш често до там, е знам че е доста билета като сума , ама има разни комбини. Каква професия имаш?

# 101
Боряна, сигурно наистина ти е доста еднообразно, но като започнат приготовленията за сватбата, няма да тис тига времето
Уточнихте ли дата?
Някъде беше писала, че ще е в България, пиши подробности Grinning
Абе момичета, въпроса ми е към всички Ви, как приеха новината за брак с Израелец родителите ви?

# 102
# 103
Ето ме и мен! Покрай празници и ремонти, разходки и пикници не ми остана време за форум.
Но днес ще имам малко по- късно  Hug! Първо обаче ще видя как е вървяла раздумката.
mimka25, моят не е израелец по рождение (сега вече е), та да отговарят другите  Whistling
Според мен обаче е важно  да е Човек (добър, разбран, подкрепящ, любящ), а не какъв е по народност. Има много готини израелци, както и българи. Както и смотани, така че всичко е въпрос на личностна преценка.

# 104
Петя, добре че си ти да ни осветлиш по въпросите с празиниците в Израел Simple Smile
Вие като сте в България ще празнувате ли?
Има ли нещо типично, което се прави на този празник?
Ние си взимаме прошка на Сирни заговезни с бялата халва, а понеже е ден на изкуплението - какво се прави в Израел?

Общи условия

Активация на акаунт