Коледа и Нова година - сладки изкушения !

• 320 992
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 105
  • Сливен
Eто и една рецепта от гответесмен на nadja_sp Шоколадови квадратчета с карамел и бадеми

200 гр. черен шоколад, разтопен и охладен
200 гр. масло, нарязано на малки квадратчета
50 гр. какао на пудра
440 гр. нерафинирана захар
1 пак. ванилия
2 яйца, леко разбити
225 гр. брашно
1 с.л. растителна мазнина

карамелова гарнитура:
180 гр. масло, нарязано на малки квадратчета
110 гр. пудра захар
2 с.л. меласа
180 мл. концентрирано подсладено мляко
175 гр. цели запечени бадеми (лешници)

Загряваме фурната на 160*Ц. Намасляваме квадратна тавичка и покриваме с пекарска хартия.
В касерола загряваме на слаб огън маслото и какаото, докато получим гладка смес.
Прибавяме захарта и разбъркваме докато се разтопи.
Снемаме от огъня и прибавяме ванилията, яйцата и пресятото брашно.
Разбъркваме енергично. Изсипваме в тавичката и печем около 20 минути. Оставяме да изстине напълно.
За карамеловата гарнитура:
В касерола загряваме на слаб огън маслото, захарта, меласата и концентрираното мляко, като бъркаме непрекъснато.
Когато маслото се разтопи, увеличаваме огъня и оставяме да ври леко за 10 мин. , като не спираме да бъркаме.
Снемаме от огъня и прибавяме бадемите.
Разпределяме карамела върху студената основа.Оставяме да престои най-малко 30 мин. в хладилника,за да се стегне карамела.
Смесваме разтопения шоколад с 1 с.л. растителна мазнина и разпределяме върху сладкиша.
Вместо меласа можем да сложим 2 с.л. кафява захар
Оставяме да се стегне в хладилника.
Оригиналната рецепта е с лешници, но аз нямах и сложих бадеми.
Източник: промоционална книжка с рецепти на lindt

# 106
  • ГОре на черешата...
Уаааау,  Crazy, добре, че луната свърши вече, че иначе не гарантирам...
Страхотно изглеждат, благодаря, Алана  bouquet!

# 107
  • Пловдив
Аз пак да пусна питането, че до сега нямам отговор  Sad

Момичета, дойде и моят ред да питам.
Стафидите за коледният кекс само бели ли са или може и смесени?
В неделя живот и здраве ще се хваля (ако има с какво де)
Иначе аз най-вероятно ще го покрия със захарно тесто.

# 108
Пепи, мен ако питаш, каквито имаш, макар че по-скоро би ме водило, кои са ми по вкусни на мен. Аз лично и от белите и от черните имам дето някой път не ги харесвам. Много си зависи и от производителя. За моя АКК имах и от двата вида и общо ми правеха нужното количество. Не мисля, че има кой знае какво значение, освен ако ти самата нямаш предпочитание за определен вид  Peace

# 109
  • Пловдив
Krische, мерси мила. Значи ще сложа и от двата вида, но повечко бели, че мъжо тях по ги харесва  Simple Smile

# 110
  • 7800
Какъв е проблемът да са смесени? Условието е да се ползват сушени плодове, доколкото разбрах.

Аз си признавам, че се изкуших да сложа замразени череши, защото не намерих сушени, пък не исках да пропусна вкусът им да присъства. Дано да не съм сгафила много.  Embarassed

А за захарта - аз го опитах в сурово състояние (облизах бъркалките и остатъците в купата - навик от детството  Blush ) - стори ми се нормално сладко, а аз не си падам по прекалено сладки неща.

# 111
Ето и моите предколедни ( предновогодишни) сладки!  Баба ми ги правеше за Нова година, но в по-различен вариант - пурички ( или локумки) и розички. Тук с малко по-променена форма:

# 112
А за захарта - аз го опитах в сурово състояние (облизах бъркалките и остатъците в купата - навик от детството  Blush ) - стори ми се нормално сладко, а аз не си падам по прекалено сладки неща.
Благодаря, значи ще си спазя рецептата! И аз имам този навик, голяма борба беше кой да облизва остатъците Laughing Виж какво нещо, аз сега на децата категорично не давам, че има сурови яйца - едно детство е тяхното ... ама нейсе.

# 113
И аз се притеснявах за захарта , но да си призная хапнах една голяма лъжица от накиснатите плодове - не ми се видя чак толкова сладко !  Rolling Eyes Мислех , да намаля захарта , но след като опитах сместа вече се чудя !

Krische , не съм го изпекла още , следобед или надвечер ще е голямата борба с фурната !  Mr. Green Сега се занимавам с по-неприятни работи !  Confused Този марципан го търсих в Метро , но не го видях !  Rolling Eyes Може и да съм го пропуснала , сега ще гледам по-обстойно !
  Grinning

# 114
  • Пловдив
Диди, Марципана е при течните шоколади (срещу хлебните изделия). Ама вземи си забъркай марципан Варна. Не е сложно. Този от Метро може да не ти допадне като вкус  Confused

# 115
_Пепи_ , благодаря !  Hug Там май не го търсих , гледах при кремовете и желатина !  Ще видя и марципан Варна , но никога като не съм правила ..... и да не объркам нещо и да не стане ?!  newsm78 Ще погледна рецептата в тортената библиотека !   Peace

# 116
  • София
Аз слагах и миналата и тази година смесени стафиди - бели и черни. По принцип съм забелязала, че черните са по-сладки.

# 117
Рецептата е изключително точна- не намалявайте пропорциите на захарта. По-миналата година го опитах за първи път, а миналата година го правих - чуден аромат - фантазия просто. Чакам и аз с нетърпение тези дни да започвам сладкоправенето.

# 118
Здравейте, момичета! Точно се връщам от пазар на продуктите за Кекса! Намерих дори сушени черешси и съм много доволна. Искам да кажа на всички, които търсеха сребърните топченца за украса, че в Кауфланд на щанда за украси на сладки неща има!
След малко слагам детето да спинка и мама започва да твори! Само дето сърцето ме заболя колко пари дадох за ром и коняк, който никой няма да пие вкъщи. Добре поне, че конякът ще го дам на родителите ми.
  bouquet

# 119
Ma4o и на мен ми се изправи косата , докато се лутах на щанда за алкохол в Метро и преди очите ми само ром от порядъка на 20 лв и нагоре !  Mr. Green Добре , че на третата обиколка реших да наруша комфорта на тялото си и се надупих на рафта до земята и бръкнах надълбоко - ром на Савой за 7 лв !  Laughing Коняк не купувах , ами използвах Метакса.То е бренди , но за мен бренди , коняк все тая !   Wink

Общи условия

Активация на акаунт