Поздравления MamaChrisi щолените изглеждат невероятни!
Браво момичета страхотни сладки сте спретнали!
Днес явно е бил денят на Ваниловите кравайчета , защото и аз ги направих. Наред с тях забърках и едни снежни топки, хубави са, но не това бяха очакванията ми... Чак когато започнах да меся тестото се усетих, че резултата , който търсех (маслено тесто, а се оказа, че правя тесто с мая ) няма да е същия, но вярвам , че пак ще се изядат. Приличат на мекички кифлички с локум, само че са във формата на топка.
Ето и снимков материал от мястото на събитието:
http://media.snimka.bg/1480/009214466-big.jpg
http://media.snimka.bg/1480/009214467-big.jpg
http://media.snimka.bg/1480/009214468-big.jpg
Имам и питанка относно един вид сладки, рецептата за които съм копирала още миналата година. Ако някой от вас ги е правил или има мнение дали ще изтраят до Коледа, ако ги направя тези дни, има сметана в плънката все пак .
Ето рецептата:
Коледни сладки Йоли
Продукти за тестото
250 гр. брашно
150 гр.студено масло
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол
Продукти за глазурата
50 гр.масло
100 гр.мед
3-4 с.л.готварска сметана
50 гр.накълцани орехи
25 гр. белени слънчогледови семки
25 гр. белени.тиквени семки
1 с.л.портокалова кора,нарязана на дребно
Приготвяне
Смесете всички продукти за тестото в купа.Омесете еластично тесто и го оставете в хладилник за 30 мин.
Запечете ядките в сух тиган.Добавете маслото,сметаната,меда и портокаловите корички.Оставете сместа да кипне и бъркайте 1-2 мин.докато се сгъсти малко.Оставете ядките напълно да се охладят.
Разточете тестото на тънка кора и с формичка или малка чашка изрежете бисквитки.Наредете ги в тава,застлана с хартия за печене. С лъжичка поставете в центъра на всяка сладка малко от сместа.Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна докато порозовеят.Ако желаете,след като изстинат ги поръсете с пудра захар