Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 533
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Мнения: 7 949
pepita66 , Polly-Wolly   , smile3501 страхотни са ви станали щолените.Аз май няма да правя Sad ,защото моите хора отказаха категорично сухи сладкиши.Искат само много напоени и кремести торти Close .

При мен поредната (този път двойна доза Wink ) ванилени кравайчета
http://media.snimka.bg/1489/009232604.jpg
и едни сладки с Бейлис-крем (украсата е от бял шоколад)  -  рецептата
http://media.snimka.bg/1489/009232605.jpg
Утре вече ще почвам да пека меденките,че тестото стои 3 дена в хладилника Rolling Eyes .

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 14:19 от 2в1

# 1 111
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
мистерия ,какъв кулинарен журнал?!Той нали излиза винаги на 17-18 ,този да не би да е някакав извънреден?
Като прочетох и скочих до лавката пред службата,ма тя милата толкоз заблудена,че не можеше да ми каже нищо и накрая си купих журнал за жената,и аз гледах-гледах,ама не видях кулинарен Rolling Eyes


Това е извънреден брой от 26 ноември /4лв  Rolling Eyes ./ за рецепти от началото на ХХ в.

# 1 112
  • Мнения: 278
Момичета благодаря   bouquetНапудрих щолените. Преди това си кръцнах малко крайче и опитах. На вкус - божествено , но сухичко ми се стори. Увих ги в пекарна хартия и в най - долната част на хладилника. Дано омекнат до Коледа.

# 1 113
  • Мнения: 2 142
То по принцип щолена си е сух, то си е вид сладък хляб, или поне аз така знам, затова и не се наемам да правя, че вкъщи никой не яде такива неща. Определено ние предпочитаме кузунака като вкус, особено, когато е влажен

# 1 114
  • Мнения: 1 541
Мишел +Hug Heart Eyes Hug Heart Eyes За ореховките ти!!! Господ здраве да ти дава и желание още такива чудеса да споделяш тук  Hug Божествени са. Снощи ги направих ей така- да си оползотворя белтъците, а те просто едвам успяха да изстинат преди да бъдат ометени и да питат за още.

Да питам за този щолен- сега много се чудя дали и него да вместя в програмата? Като вкус как бихте го определили по- точно? Аз си мислех, че е нещо като по- плътен козунак или греша?

За протокола- снощи пекарната на мама отвори врати. Направих заготовката за къщичката, донаправих още меденки (само за три дни са омекнали и са станали божествени- рецептата я забравих написана вкъщи  Embarassed , но ще я напиша днес надявам се), замесих си тестото за рохличките (двойна доза), за линцерките, направих две кошнички от медено тесто, напоих пак АКК-то, а наред с другото и гореспоменатите божествени ореховки. Днес сагата продължава  Mr. Green Много съм доволна.

Браво за показаните красоти- големи майсторки сте се събрали тук   bouquet

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 01:26 от *MILADY*

# 1 115
  • Мнения: 4 358
Тук подготовката кипи наистина с пълна пара Peace.
Диди върха е щолена ти.Хич и не се съмнявах де Wink.Пепита и твоите са станала много съблазнителни.Поли - Уоли и ти също Peace Hug
Нарина супер сладки, Краси - Мира и тя не изостава, 2 в 1 и тя Hug
Аз купих продукти за двойна доза Рохлички ooooh!
Обаче ще правя половин доза Щолени по рецепта на Джемма.
Като намаля наполовина продуктите и времето за втасване ли да намаля newsm78.
Тази вечер ще ги пека - моля помагайте #Crazyда не стане като АКК - то Sick.
Имам една форма за кекс само и един по един ще ги пека, че явно в голяма тава стана ясно - разливат се.

# 1 116
  • Мнения: 1 440
Polly-Wolly, ще ти я пратя само да я преведа Peace Ако нямаш проблем да е на английски ще ти дам направо сайта (аз го бях отразила преди 3 дни в темата май).

Искам сао да допълня, че това е най-лесното и приятно за работа тесто Joy Толкова непретенциозно, гладко, леко мазно и при правилна работа с него си запази  формата на 100%. Другото което ми хареса е, че НЯМА яйца...така че трайността му е доста голяма Grinning

# 1 117
  • Мнения: 364
мистерия ,какъв кулинарен журнал?!Той нали излиза винаги на 17-18 ,този да не би да е някакав извънреден?
Като прочетох и скочих до лавката пред службата,ма тя милата толкоз заблудена,че не можеше да ми каже нищо и накрая си купих журнал за жената,и аз гледах-гледах,ама не видях кулинарен Rolling Eyes


Това е извънреден брой от 26 ноември /4лв  Rolling Eyes ./ за рецепти от началото на ХХ в.

 Peace само че аз днес си го купих
 

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 14:38 от мистерия

# 1 118
  • Мнения: 3 770
Polly-Wolly и ти си направила хубав щолен !  Peace

2в1 , кравайчетата си ги строила , като войници на парад !  Laughing

Бъни , благодаря !  Hug Бъни , успех с щолена довечера !  Peace Да си кажа честно аз изобщо не съм обърнала внимание на време за втасване ! Даже и не знаех , че се гледат такива неща !  Blush

Аз днес си отрязах от малкия щолен и вече се реже на филия , не е рошав като снощи.  Mr. Green Днес доукрасих райските сладки , че снощи вече нямах сили и мисля с тях да приключвам.Освен ако нещо не ме изкуши страшно !
  Wink

# 1 119
  • Мнения: 364
          Бисквити “Спекулациус”


              Списък на продуктите:
         
         250г краве масло
         250гзахар
          2 яйца
         1ч.л.бакпулвер
         500г брашно
         ванилия


       За овалване:
 
Кристална захар
Млени бадеми
МАрмалад/сладко


Маслото се разбива,прибавят се малко по малко останалите продукти,докато се получи тесто което се разточва на не много тънък лист. От него се правят бисквити в разни формички – четвъртити,кръгли и продълговати.Някой  от  тях се овалят в захар, а други се гарнират  със ситно нарязани бадемчета,с мармелад или с сладко.
Тези бисквити стават много вкусни и могат да задоволят и най-взискателния гастроном.

Източник :  Кулинарен журнал за жената


 Коментар на нашия готвач

“Спекулациус” е тънка,хрупкава бисквитка с релефни фигури, приготвяна за деня на св.Николай и за  Коледа в Белгия, Холандия и Германия.
Името и идва от “speculum”-от “огледало”,защото бисквитите се оформяли в шаблони с изображение, огледално на получаващото се след изпичането.

# 1 120
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
тъй като виждам противоречиви мнения за тестото за меденки можете ли да ми препоръчате някоя рецепта за меденки която да е изпитана и да е по -лесничка като за непрофесионалисти smile3529

# 1 121
  • Мнения: 1 170
Narina, я се справя, я не Embarassed . Но ако искаш, прати ми линка, пък ако имам въпроси, ще питам (да не се занимаваш сега с преводи Peace ). Като съм гледала рецепти на англ. език съм попадала на разни сложни подправки и съкращения, та това ще ме затрудни. Но ще опитам, де, няма да ме заболи главата от това Mr. Green . Благодаря ти  bouquet

И благодаря на всички за хвалбите Blush . Другия път ще го направя още по- хубав, сигурна съм

MILADY, аз лично също бих го оприличла на хляб, но малко по- влажен, заради плодчетата. Това, което го доближава до козунака, според мен е единствено фактът, че е сладък и че има лимона
Peace

На дневен ред идват меденки и джинджифилки. Но все още събирам мнения и впечатления Flutter

# 1 122
  • Мнения: 1 531
почнах да подбирам рецепти и аз - супер е тук, текнаха ми лигите, а понякога пък направо се депресирам, че никога няма да достигна такива кулинарни висоти Mr. Green

# 1 123
  • София
  • Мнения: 3 874
* *•● Диди ●•* * ,перфектно изглеждат райските сладки.  Peace На вкус как са?  Rolling Eyes А за щолена е нормално, като изстине и преседи да се реже гладко, много добре изглеждат и твоите, въпреки че не си ги пекла във форма.  Hug
Аз тази година специално си купих форма за щолена, че миналата малко като хляб го докарах на външен вид.  Laughing Ето го и миналогодишният.
pepita66 , за щолена мога да кажа, че колкото по- дълго престоява, толкова по- хубав и вкусен става, поне според мен. Не е толкова сух като преседи, защото от плодчетата все пак поема влага.  Peace
Въпрос до правилите Панетоне: колко дни преди Коледа е добре да се направи Панетонето?   Thinking

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 16:45 от geleva

# 1 124
  • Мнения: 364
Ето и няколко сладки за елхата(и не само за нея Mr. Green)
 Икономични и вкусни сладки за елхата


                                         Списък на продуктите:
                           
                                          500г брашно
                                          250г краве масло
                                           1/2ч.ч прясно мляко(течна сметана)
                                         1/2с.л канела,анасон или ванилия

                                   Брашното ,нетопеното масло,млякото и канелата
                                   Смесваме на гъсто тесто,от което ще правим
                                   малки венчета,но да са еднакви по големина.
                                   Ще ги печем в пеща до приятен златист  цвят.
                                   С пъстър или бял конец ги закачаме на коледното
                                    Дърво. На втория ден са по-вкусни.

                                          Съвет
                                    В продуктите за рецептата няма захар, но вие си
                                    добавете по вкус.
                                 
               
                                Източник: Кулинарен журнал за жената.


Белтъчени гевречета за елхата
 
 Списък на продуктите:

3 белтъка
250г.смлени орехи
250г.захар+захар за гъсто белтъчно тесто
малко настъргана кора от лимон
1ч.л.оцет

Разбиват се 3белтъкадобре на пяна.
В половината белтъци се слагат
250г.счукани орехи,250г.чукана захар(пудра захар)
и лимоновата кора.Омесва се на тесто,от което правим
малки гевречета,разни форми.
В другата частбелтъци се брибавя  толкова
чукана(пудра) захар,докато се образува гъста каша,която може да се маже и
прибавяме оцета.С тази смес се намазват гевречетатаи пекът в
умерена фурна.


  Източник кулинарен журнал за жената.

Общи условия

Активация на акаунт