Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 321 080
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Мнения: 1 283


Сироп: 200 мл. вода; 1 ч.ч. захар /250мл. чашата/; 0,500 гр. мед; ванилия; 2 ч. ч. орехи;
Приготвяне:  Сипваме 500гр. брашно в една купа, прибавяме 4 с.л олио и го стриваме на сухо; прибавяме яйцата, млякото и замесваме тесто средно меко; оставяме да отпочине около 30 мин. Разделяме на четири топчета; разточваме на тънка кора и режем на големи квадрати / страна около 10-12 см /. Сгорещяваме повечко олио в дълбок и широк съд. Слагаме един квадрат в олиото; много бързо се пържи и се образуват мехурчета върху кората; почти веднага с две вилици още докато е в началото се сгъва / диплони / на три като роло. Още топли ги слагате в 

Това ми прилича на баклава или медник. Много ми хареса, но не разбрах как с двете вилици се сгъва на три, а пък става на руло.И друг въпрос - толкова малко като престояват в сиропа, не стават ли по-сухи, защото обичам по-сиропирани десерти, но не чак да плуват в сиропа. Hug

# 1 216
  • Мнения: 459
Момичета може ли да ми обясните (и ако може снимчица) на тези шрифтове за писане, за които говорите. Благодаря предварително   bouquet

# 1 217
  • Мнения: 2 708
Eldi


цветните


и белите

# 1 218
  • Мнения: 459
Krische много ти благодаря  newsm20

# 1 219
  • София
  • Мнения: 3 060
MILADY, много благодаря! Много си мила!  Hug

Аз пробвах с шрифтовете за писане, но или аз съм много смотана или... няма друго обяснение. Ще пусна снимки по-късно. И ще пробвам с глазурата на Наталина да видя какво ще стане...

# 1 220
  • София
  • Мнения: 3 874
Ето и от мен още една доза сладки /по рецепта на Диди   bouquet/. Много са ароматни и вкусни.  Peace

# 1 221
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Илрай най накрая и ти в общия кюп Hug


Постепенно се развихрям Mr. Green

Ето ги и ванилените кравайчета. Станаха много ароматни. Не знам дали ще има до утре Whistling



geleva , а къде е рецептата на Диди? Бих пробвала и тях Laughing
Сега правя репетиция. За Коледа ще правя от всичко отново. Че даже и за Нова година hahaha

# 1 222
  • Мнения: 1 265
              ЗАПИТВАНЕ ОТ pepika //Цитат на: sem22 в понеделник, 08 декември 2008, 12:50
Сироп: 200 мл. вода; 1 ч.ч. захар /250мл. чашата/; 0,500 гр. мед; ванилия; 2 ч. ч. орехи;
Приготвяне:  Сипваме 500гр. брашно в една купа, прибавяме 4 с.л олио и го стриваме на сухо; прибавяме яйцата, млякото и замесваме тесто средно меко; оставяме да отпочине около 30 мин. Разделяме на четири топчета; разточваме на тънка кора и режем на големи квадрати / страна около 10-12 см /. Сгорещяваме повечко олио в дълбок и широк съд. Слагаме един квадрат в олиото; много бързо се пържи и се образуват мехурчета върху кората; почти веднага с две вилици още докато е в началото се сгъва / диплони / на три като роло. Още топли ги слагате в

Това ми прилича на баклава или медник. Много ми хареса, но не разбрах как с двете вилици се сгъва на три, а пък става на руло.И друг въпрос - толкова малко като престояват в сиропа, не стават ли по-сухи, защото обичам по-сиропирани десерти, но не чак да плуват в сиропа. Hug //

Драга Пепика, само съм гледала не съм правила "диплес".  Обясниха ми, че след като ги сложиш да се пържат с две вилици просто ги сгъваш на три както би сгънала една кърпа например: придържаш с едната вилица от единия край и с другата прегъваш от другия към средата, придържаш от горе диплата и с другата вилица прехлупваш върху първото сгъване - получава се ТРИ - пластово. За по- обикновено може да се нарежат на обикновени ленти и да се изпържат, потопят в сиропа още торещи и после да се посипят със орехите. СТРАШНО СА ВКУСНИ!!!!!!

# 1 223
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Започнах и аз днес коледното сладкоправене Crazy.
Меденките са готови и украсени /е, никога няма да постигна съвършенството на Джули и Наталина, но все пак се постарах Embarassed.../. Къщичката е полуготова - т.е. украсила съм стените и ги залепих, утре ще залепя покрива и ще довърша.
Тогава ще ги снимам да ви ги покажа. В сряда е редът на линцеровите сладки - та да питам - колко време преди Коледа да ги слепя и с какъв мармалад  newsm78 - тези по магазините едни течни Sick...имам домашни - ягодов, череши, кайсии, разни смесени, но повечето имат парченца - ако ползвам тях сигурно трябва да пасирам.
И още нещо - някой беше писал, ама една глава за кое по-напред - за да омекнат меденките в кутията парче ябълка ли се слагаше newsm78?

# 1 224
  • Мнения: 1 122
Страхотни неща сте сътворили отново. Поименно ми е невъзможно да изброявам, че ще изпусна някой. Аз тази вечер ще замесвам рохличките.

Ето и още една рецепта от мен:

Сладки "Очички"


1 ч. ч. захар
3 яйца
1/2 ч. ч. олио
1/2 пак. ам. сода
2 ванилии
брашно
мармалад от шипки

Замесваме тесто и разточваме на кора 0,5 см. дебела.
Изрязваме кръгчета с чаша и гевречета.Печем ги.
Като изстинат намазваме кръгчето с мармалада и захлупваме с гевречето.
Така мажем всичките сладки.Поръсваме ги с п. захар и ги оставяме 1 нощ да престоят.




За шрифтовете за писане аз също имам и от белия и от цветния. Много съм доволна. Вечерта украсих и на сутринта беше изсъхнала украсата. Така,че и за Коледните сладки ще ползвам тези шрифтове. Ето тук може да видите:http://steisi.multiply.com/photos/album/15/15#6

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 00:46 от stasi76

# 1 225
  • Разград
  • Мнения: 3 114
stasi76,а дали олиото може да се замени с краве масло или мас.не ми излиза въпросителният знак

# 1 226
  • Мнения: 1 122
max-mama не съм правила с масло или мас. Но мисля, че няма да е подходящо защото те стават твърди и като се намажат с мармалада омекват. Wink

# 1 227
  • Мнения: 229
И аз сложих началото първо с щолените като начало добре може би още един ще направя;
утре продължавам с линцерите и ванилените кравайчета-тях ги правих и миналата година

# 1 228
  • Мнения: 58
 stasi76 браво на теб, разглеждах ти снимките с тортите и направо съм възхитена ,случайно погледнах в темата  и полюбопитствах, но съм приятно изненада ,дали си писала някоя рецепта за торта, изглеждат страхотни, ти да не се занимаваш с това

# 1 229
  • Мнения: 1 122
Dora Petkova благодаря ти! Не се занимавам, ако имаш в предвид да работя в сладкарница. Не работя, защото си гледам малкото дете. Завършила съм ТХСП- Техникум по хлебна и сладкарска промишленост  и от малка правенето на торти, сладки, сладкиши и хлебни изделия ми е страст.

Общи условия

Активация на акаунт