В началото се отнесох леко скептично към вкуса на този Медовик,но после си промених мнението и констатирах,че го харесвам и то много!Изключително е важно да престои в хладилника поне 24 часа преди консумацията.
Блат:
3 с.л. мед
100 г краве масло/маргарин
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
3 с.л. олио
настъргана кора на 1 лимон
1 ч.ч. захар
2 пълни чаени чаши брашно
по желание може да се добави малко какао(2-3 с.л.) в блата,ефекта е много интересен
крем:
400 г заквасена сметана + 1/2 ч.ч. захар(разбърква се)
1 ч.ч. готварска сметана + 1/3 ч.ч. захар(разбива се)
смесваме и двете сметани и към тях добавяме:2 пакетчета ванилена захар,
около 1 ч.ч. смлени орехи(по-малко или повече,според вкуса ви)
сок на 1 лимон за сиропиране на блатовете(ако вкъщи е на почит киселото)
друг вариант крем:
800 г заквасена сметана
2/3 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилена захар
орехи
+ сок на 1 лимон за сиропиране
Медът и маслото се разтопяват на тих котлон.Отделно със миксер се разбиват яйцата със захарта,добавя се бакпулверът,олиото,лимоновите корички,изстиналата медено-маслената маса и брашното.
Получаваме доста гъста кексова смес.
Изсипваме я в намаслена и набрашнена форма и печем на умерена фурна.
Не отваряме фурната по време на печенето(поне първите 20-30 минути).Както и не бързаме да проверяваме с клечка за готовност.(Случвало ми се е да бодна още неизпечения блат с клечка и той изведнъж да спадне.)
Изпеченият блат срязваме на 3.
Всяка част преди да промажем с крема,сиропираме с лимонов сок,като гледаме най-малко да сиропираме най-долния блат,за да не се разкашка и да имаме стабилна основа на тортата.
Украсяваме със смлени орехи или настърган шоколад.
Слагаме да стегне в хладилника поне едно денонощие.
Забележка! Ако решите да избегнете сиропирането с лимонов сок,увеличете количеството на крема.
Да ви е сладко!