Основната идея на сладкиша(тесто,крем,белтъци) заимствах преди години от един вестник.Сега реших да направя сладкиша в шоколадов вариант,както и промених рецептата на блата.
Предлагам ви го стъпка по стъпка със снимки.Ще се убедите сами,че изобщо не е труден.Много е ефектен на вид и чудесен на вкус!
Успех!
Напомням,1 ч.ч. = 220 мл.Ползвам от обикновени пластмасови,както по заведенията
блат:
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
ванилия
настъргана кора от половин лимон
1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена с оцет(или лимонов сок)
2/3 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
крем:
1 пакетче шоколадов пудинг на д-р Йоткер с варене
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
ванилия
2 жълтъка (от големи яйца)
1 с.л. краве масло
1/2 капсула ромова есенция
1 банан,нарязан на кръгчета
белтъчена маса:
2 белтъка(от големи яйца + няколко капки лимонов сок за по-добро разбиване)
1/2 ч.ч. захар
ванилия
кокосови стърготини
1.Забъркваме сместа за блата.Изпичаме го в намаслена и набрашнена тава(24 см) до суха клечка.Получава се тъничек около 1,5-2 см височина.Ползвайте форма с падащо дъно,ако нямате такава,след изпичането обърнете блата в друга по-широка тава.
2.Слагаме 1/2 ч.ч. мляко да заври на котлона.През това време в една купа разбъркваме пудинга,захарта,млякото и жълтъците.Когато млякото на котлона заври,прибавяме към него и забърканата смес с пудинга.Варим до хубаво сгъстяване.Дърпаме от колона,добавяме маслото и ванилията.След като крема изстине напълно,прибавяме и есенцията ром(или малко твърд алкохол).
3.Отделно разбиваме белтъците със захарта.В началото бием само белтъците,когато добре побелеят малко по малко прибавяме и захарта и ванилията.Бием до много твърда пяна.
4.Със изстиналия крем покриваме блата.
5.Върху крема нареждаме кръгчетата банан.
6.Покриваме бананите с разбитите белтъци.Заглаждаме ги и ги поръсваме с кокосови стърготини.
7.Слагаме сладкиша във фурната.Пускаме само горния реотан+вентилатор на 80-90 градуса.Печем така около 45 минути.
8.Изваждаме сладкиша и сваляме ринга,ако формата е с падащо дъно.
Ако сте ползвали обикновена тава,както мен,просто го оставете да изстине,охладете го в хладилника(няколко часа),нарежете го на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!