Мързелив Наполеон с карамелов крем.
Много лесна торта.И много вкусна за тези,които обичат по-наситени и по-сладки торти.
1 ч.ч. =250 мл
400 г точени кори Бела
100-125 г краве масло
крем:
2 буркана сварено кондензирано мляко
3 пакетчета суха сметана разбити в 500 мл прясно мляко(тази смес може да заместите с 500 мл високомаслена течна сметана)
1 капсула ванилова есенция
1 пакетче желатин на д-р Йоткер (по принцип може да се използват и 2 пакетчета,но тогава кремът ще придобие консистенция на парфе.Преценете си. )
1 ч.ч. или повече препечени орехи или бадеми
глазура:
3 с.л. какао
3 с.л. захар
4 с.л. пр.мляко
Вари се на бавен огън до леко кипване и сгъстяване.В края се прибавят:
1-2 с.л. краве масло
Точените кори се накъсват на малки парчета.Препичат се заедно с маслото до златисто,като периодично се разбъркват.Оставят се настрани да изстинат.
Разбиваме 3-те пакетчета суха сметана с млякото.Използвам 2 пакетчета сметана на Йоткер и 1 на Стилла долче.
Към разбитата сметана прибавяме двата буркана сварено кондензирано мляко и ваниловата есенция.Разбърkваме старателно с тел,докато не получим хомогенен крем.
Към крема прибавяме желатин,който предварително сме разтворили в 125 мл вода.Разбъркваме.И ,докато кремът не е започнал да се сгъстява ,започваме да сглобяваме тортата.
На дъното на голяма дълбока купа (аз ползвам стъклен капак от стара пералня ) постиламе фолио,което трябва да покрие дъното и стените.
Мислено разделяме корите на 5 части.Редуваме слой кори,слой орехи,слой крем.Като започваме и приключваме със слой кори.
Слагаме купата в хладилника за няколко часа или 1 нощ.
След като тортата стегне достатъчно добре,изваждаме купата и обръщаме тортата в/у голяма чиния.
Внимателно махаме фолиото.
Покриваме тортата с шоколадовата глазура и поръсваме с натрошени орехи.
Охлаждаме още малко.Режем с остър нож.
Да ви е сладко!
Тема с отзиви и коментарии.