Ммммм!!!Сладкооо!

  • 610 795
  • 243
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 7 418
     Торта "Карамелеон".
     Мързелив Наполеон с карамелов крем.
     Много лесна торта.И много вкусна за тези,които обичат по-наситени и по-сладки торти.
     1 ч.ч. =250 мл

     400 г точени кори Бела
     100-125 г краве масло
    
      крем:
     2 буркана сварено кондензирано мляко
     3 пакетчета суха сметана разбити в 500 мл прясно мляко(тази смес може да заместите с 500 мл високомаслена течна сметана)
     1 капсула ванилова есенция
     1 пакетче желатин на д-р Йоткер (по принцип може да се използват и 2 пакетчета,но тогава кремът ще придобие консистенция на парфе.Преценете си.  Peace )

     1 ч.ч. или повече препечени орехи или бадеми

      глазура:
     3 с.л. какао
     3 с.л. захар
     4 с.л. пр.мляко
     Вари се на бавен огън до леко кипване и сгъстяване.В края се прибавят:
     1-2 с.л. краве масло
    

    Точените кори се накъсват на малки парчета.Препичат се заедно с маслото до златисто,като периодично се разбъркват.Оставят се настрани да изстинат.
    

    Разбиваме 3-те пакетчета суха сметана с млякото.Използвам 2 пакетчета сметана на Йоткер и 1 на Стилла долче.

    Към разбитата сметана прибавяме двата буркана сварено кондензирано мляко и ваниловата есенция.Разбърkваме старателно с тел,докато не получим хомогенен крем.
    
    
    Към крема прибавяме желатин,който предварително сме разтворили в 125 мл вода.Разбъркваме.И ,докато кремът не е започнал да се сгъстява ,започваме да сглобяваме тортата.

    На дъното на голяма дълбока купа (аз ползвам стъклен капак от стара пералня  Wink ) постиламе фолио,което трябва да покрие дъното и стените.
    

     Мислено разделяме корите на 5 части.Редуваме слой кори,слой орехи,слой крем.Като започваме и приключваме със слой кори.
    

     Слагаме купата в хладилника за няколко часа или 1 нощ.
     След като тортата стегне достатъчно добре,изваждаме купата и обръщаме тортата в/у голяма чиния.
      
      
     Внимателно махаме фолиото.
      

     Покриваме тортата с шоколадовата глазура и поръсваме с натрошени орехи.
      Охлаждаме още малко.Режем с остър нож.
      Да ви е сладко!  Heart Eyes



    Тема с отзиви и коментарии.
    

    
    

    

Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 17:18 от Селма

# 181
  • Мнения: 7 418
    Торта "Мързелив Наполеон"с класически крем.  Heart Eyes
    Стъпка по стъпка.

   Братът на "Карамелеона".  Laughing Поради това родство заимствах и постъпковите снимки на последния.  Simple Smile
  Чудих се,какво още да доизкусурявам в тортата,но засега не се сещам за нищо.Просто си е вкусна,сочна и ароматна!  Heart Eyes
   Пускам я в този вид,заради големия интерес,но си запазвам правото за промени в рецептата.Макар че съм сигурна,че и в този вид ще спечели много сърца (или по-скоро стомаси   Joy )

   Наполеонът се получава доста кремест.Хрумна ми,ако някой не обича чак толкова кремести торти,може да използва малко повече точени кори (500 г).

    Две думи за крема........Аз мързеливо си го варя и толкоз.Но съществуват варианти на същия(3-я в моята глава  Simple Smile ) :
   1.да се разбият белтъците и да се прибавят към готовия крем,който е сготвен само със жълтъци.
   2.Да се разбие маслото,към което се добавя и крема.
   И двата варианта го правят по-пухкав.
   3.да се свари само със жълтъци,а от белтъците да се направят малки целувки,с които да се украси тортата.

    Задължително слагам цитрусови аромати в крема.Така си го обичам и ви го препоръчвам.

 1 ч.ч. =250 мл

   кори:

   400 г точени кори Бела
   100-125 г краве масло

    крем:

   4 с.л. с връх брашно (спазете това количество,иначе рискувате да втечните тортата)
   1 и 1/2 ч.ч. захар
   4 яйца
   1 литър прясно мляко
   100-200 г краве масло
   сок от половинка лимон
   1 и 1/2 капсула ванилова есенция(ако ползвате ванилена захар,намалете захарта)
   портокалови корички
   1 п. желатин Д-р Йоткер (друга марка не бих ви препоръчала  Peace )
   1 или 1,5 ч.ч. препечени натрошени орехи

    глазура:

    3 с.л. какао
    3 с.л. захар
    4 с.л. пр.мляко
    Вари се на бавен огън до леко кипване и сгъстяване.В края се прибавят:
    1-2 с.л. краве масло
    

    Точените кори се накъсват на малки парчета.Препичат се заедно с маслото до златисто,като периодично се разбъркват.Оставят се настрани да изстинат.
    

    Приготвяме крема.В метален съд (По възможност ползвайте тенджера с дебело дъно,за да се избегне загарянето на крема)смесваме 4-те супени лъжици с връх брашно и захарта.Прибавяме яйцата,разбъркваме хубаво и малко по малко добавяме прясното мляко,като бъркаме непрекъснато.Прибавяме и портокаловите корички.
    Слагаме тази смес на огъня и варим до сгъстяване и до поява на мехури.Аз винаги оставям крема да поври малко на тих огън,за да съм сигурна,че яйцата са минали добра термическа обработка.
   Дърпаме готовия крем от котлона.Докато е горещ прибавяме към него кравето масло.След като поизстине малко добавяме ванилията и лимоновия сок.

    Към крема прибавяме желатин,който предварително сме разтворили в 125 мл вода.Разбъркваме.И ,докато кремът не е започнал да се сгъстява ,започваме да "сглобяваме" тортата.

    На дъното на голяма дълбока купа (аз ползвам стъклен капак от стара пералня  Wink ) постиламе фолио,което трябва да покрие дъното и стените.
    

     Мислено разделяме корите на 5 части.Редуваме слой кори,слой орехи,слой крем.Като започваме и приключваме със слой кори.
    

     Слагаме купата в хладилника за  1 нощ.
     След като тортата стегне достатъчно добре,изваждаме купата и обръщаме тортата в/у голяма чиния.
      
      
     Внимателно махаме фолиото.
      

     Покриваме тортата с шоколадовата глазура и поръсваме с натрошени орехи.(Този път я поръсих с мъничко кори и какао на прах,но  все-пак глазурата е по-добър вариант)
      Охлаждаме още малко.Режем с остър нож.
      Да ви е сладко!  Heart Eyes



   Тема с отзиви и коментари.

# 182
  • Мнения: 7 418
   Сладкиш с вишни и орехи.
   Леко ронлива маслена консистенция,която чудесно се овкусява с кисело-сладките вишни.
   Чудесно се получва и с други видове плодове.

   200 г маргарин (може да направите комбинация 100 г кр.масло + 100 г олио)
   1 и 1/3 ч.ч. захар
   4 яйца
   200 г кисело мляко
   1 бакпулвер
   ванилия
   2 и 1/3 ч.ч. брашно

   обезкостени вишни,орехи

   Забъркваме сместа от горепосочените продукти.Получава се доста гъста.
   Изсипваме 1/2(или мааалко повече) от нея в намазнена и набрашнена тава (26 см).Поръсваме с нарязани орехи,да покрият повърхността.Нареждаме плътно вишните.Покриваме с останалата смес.
   Сместа е доста гъста и плодовете не потъват в нея при печенето.

    Печем на 160 г с вентилатор до готовност.При мен отнема не по-малко от 45-50 минути.
    Изваждаме.Обръщаме.Поръсваме с пудра захар.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

    
  

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 20:56 от Селма

# 183
  • Мнения: 7 418
   Оформяне на питки.
   
   Много хубава плетка,която си струва да бъде запаметена.
   Единственото нещо,което правя по-различно е това,че разточвам всеки фитил и,го намазвам обилно с меко краве масло(може и със сиренце да се поръси),завивам го на руло и .....всъщност изпълнявам плетката от 4-6-8 рула,в зависимост от големината на изделието.

    Клипчето.

    Някои ми питки:



     Рецепта за малка питка от 4 фитила:

     1/3 кубче жива мая размита с 1/2 ч.л. захар в 1/4 ч.ч. вода
     2 яйца (половинка жълтък се отделя за намазване)
     1 ч.ч. вода+ пр. мляко (250 мл)
     1 и 1/2 с.л. захар
     1/2 с.л. сол
     1/2 с.л. оцет
     2 с.л. олио
     брашно,колкото поеме за не много твърдо тесто
   

# 184
  • Мнения: 7 418
    Ирландски соден хляб.
    По мотивите на този от "пекарнaта на Джулия Чайлд".

    Мислех си,че не понасям печива с изразен мирис на сода,но....Една сутрин открих,че вкъщи няма никакъв хляб и набързо забърках този от рецептата.Каква изненада!Соденият мирис не попречи хлябът да бъде изяден още топъл!Много е вкусен!С разкошна хрупкава коричка и плътна среда.
    Откакто го опитах,го пека редовно.
    Прибавям към тестото и мак,сусам,ленено,слънчогледово семе.....
    Фантастично бърз,вкусен и необикновен!
    Пробвайте и ще се  убедите!   thumbsup

    1 ч.ч.= 250 мл

    2 ч.ч. кисело мляко (при Джулия мътеница)
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1 и 1/2 ч.л. сол
    4 ч.ч. брашно

    Към киселото мляко прибавяме содата,разбъркваме и чакаме да шупне.
    Прибавяме и солта.
    Една след друга и 4-те чаши брашно.
    Изсипваме получилото се тесто,което е доста меко(ползвайте шпатула) в/у набрашнен плот и го оформяме на топка.
    Слагаме топката в намазнена тавичка.Правим няколко надреза отгоре и я слагаме да се пече в загрята фурна на 160 градуса+ вентилатор (180 без вентилатор) за около 50 минути.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

  

  
    
    

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 20:41 от Селма

# 185
  • Мнения: 7 418
      Палачинкови кифли (соленки).
      От пекарнaта на Джулия Чайлд.
      Нещо средно м/у палачинки и еклери.Много вкусни и невероятно бързи.Кухи отвъре.
      От тази порция излизат 12 кифли .
      1 ч.ч.=250 мл

     1 и 1/2 ч.ч. брашно
     3 яйца
     1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
     1 ч.л. сол
     (в рецептата няма ,но аз често добавям и 1 пълна с.л. захар)
     3 с.л. разтопени краве масло (или олио)

      От посочените продукти се забърква смес,с която се пълнят на 2/3 предварително намазнени формички за мъфини.
      Пекат се в загряпта фурна на 220 градуса 20-30 минути.

      Сервират се топли със сладко,мед,масло или с каквото се сетите да ги запълните.
      Да ви е сладко! Heart Eyes

    

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 08:29 от Селма

# 186
  • Мнения: 7 418
   Английски кифли.
   От пекарнaта на Джулия Чайлд.
   Не много сладки.Но все пак вкусни,пръхкави и ароматни.

    1 ч.ч.=250 мл

    3 ч.ч.  брашно    
    3/4 ч.л. сол          
    1/3 ч.ч. захар      
    1 бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат  (според мен ,може да се пропусне)
    200 г краве масло (на стайна температура)
    1 ч.ч.(аз слагам по-малко,около 200 мл) мътеница (кефир или кисело мляко)
    настъргана лимонова кора (или лимонова есенция)
    ванилия (от мен)

    Смесват се сухите съставки:брашното,захарта,бакпулвера и содата.
    Към тях се прибавя кравето масло.Всичко се размачкава с ръце.
    Привавя се и мътеницата.Замесва се много меко лепнещо тесто.(към него може да се прибавят и стафиди).
    Може да приберете тестото в найлонов плик в хладилник или да го оформите веднага.
    Тестото се изсипва в/у набрашнена повърхност и се разточва до дебелина 1 см.
    Намазва се с малко разтопено масло.Поръсва се със захар (аз прибавям и канела,и ванилена захар).
     Нарязва се на триъгълници или други произволни форми.
    
     Кифлите се нареждат в/у пекарска хартия на разстояние една от друга,защото бухват доста.
     Пекат се в загрята фурна на 220 градуса 10-15 минути или до готовност.
     (Готови ги поръсвам обилно с пудра захар.)
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

    

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 20:41 от Селма

# 187
  • Мнения: 7 418
     Сладкиш с плънка от мармалад.
     След като открих този сладкиш,известно време бяхме направо пристрастени към него.Правих го отново и отново....
     Да не ви учудва брашното,корто се слага в плънката.Ролята му е да стегне мармалада и да не му позволи да разводни тестото.

    1 ч.ч.=250 мл
     
   100 г кр.масло
   100 г олио
   1 и 1/3 ч.ч. захар
   3 яйца
   200 г кисело мляко
   1 бакпулвер
   ванилия
   2 и 1/3 ч.ч. брашно

   Мармалад (сладко) смесен с 2 пълни супени лъжици брашно или нишесте.
   Натрошени орехи.

   Рамекналото на стайна температура масло разбъркваме със захарта.Прибавяме олиото и едно след друго останалите продукти.

   Изсипваме половината смес в намаслена и набрашнена тава (26 см).Поръсваме я с орехите,отгоре разпределяме мармалада,поръсваме с още малко орехи.Покриваме с останалата смес.
   Печем на 180 градуса около 50 минути (или до готовност).
   Изваждаме,обръщаме,поръсваме с пудра захар.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

   

# 188
  • Мнения: 7 418
    Бутер тесто.Стъпка по стъпка.

     Това ми беше първи опит с бутер тесто.Като за начало направих само половин порция и.... О ЧУДО!Всичко се получи направо перфектно!Като дете се смеех и танцувах пред печката,когато видях,как вълшебно се надува и се разделя на "хилядите листи" тесто,което няма и грам набухвател.
   Наистина не съм очаквала чак толкова прекрасен резултат!
   Втория път  вече смело направих цяла порция тесто.Смятам да го ползвам и за печива със солени плънки,и за Наполеон,и ....вече имам куп идеи!  Grinning  smile3508

   Снимала съм процеса постъпково,за да споделя тази рецепта в подробности и с вас!
   Надявам се и вие да се убедите,колко е лесна,достъпна и сполучлива!  Hug

  1 ч.ч.=250 мл

   За бутер тестото:
   500 г брашно
   щипка сол
   1 и 1/4 ч.ч. вода

   500 г студено (извадено от хладилника) краве масло


    Направата на тестото:
    От брашното водата и солта се замесва еластично тесто.Оформя се топка,в/у която се правят няколко надреза.Оставя се да почине за няколко минути покрита с влажна кърпа.
    

     Докато тестото почива,се заемаме с маслото.
     Вадим го от хладилника, увиваме в найлон и начукваме с точилка,докатосе  разплеска до правоъгълник с дебелина около 1 см.
    
    

     Тестото се разсточваме на нещо като квадрат с издължени ъгъли,което остава по-дебело в средата и по-тънко в краищата.
    

     Маслото слагаме в/у дебелата среда на тестото и загъваме тънките краищата така,все-едно увиваме маслото в пощенски плик.
    

     С помощта на точилка начукваме "плика" да стане по-тънък правоъгълник и го сгъваме на три.
      

     Разточваме и получилия се сгънат правоъгълник,който отново сгъваме на три.
      


     Тестото се прибира в плик и се слага в хладилник за 30 минути.
     Процедурата със двете разточвания и сгъвания ,както и последващото охлаждане на тестото,се повтаря още поне 2 пъти (аз се играя още 4 пъти  Wink ).

    

Последна редакция: пн, 24 дек 2012, 09:39 от Селма

# 189
  • Мнения: 7 418
  Бутер кошнички с крем патисиер и плодове.
  От пекарната на Джулия Чайлд.
  Неописуемо вкусни!Нежни,изтънчени.....Великолепното съчетание на бутер основата с ароматния крем и свежия вкус на плодове няма да ви остави равнодушни!  Heart Eyes

  Това ми беше първи опит с бутер тесто.Като за начало направих само половин порция и.... О ЧУДО!Всичко се получи направо перфектно!Като дете се смеех и танцувах пред печката,когато видях,как вълшебно се надува и се разделя на "хилядите листи" тесто,което няма и грам набухвател.
   Наистина не съм очаквала чак толкова прекрасен резултат!
   Втория път  вече смело направих цяла порция тесто.Смятам да го ползвам и за печива със солени плънки,и за Наполеон,и ....вече имам куп идеи!  Grinning  smile3508

   Снимала съм процеса постъпково,за да споделя тази рецепта в подробности и с вас!
   Надявам се и вие да се убедите,колко е лесна,достъпна и сполучлива!  Hug

  1 ч.ч.=250 мл

   За бутер тестото:
   500 г брашно
   щипка сол
   1 и 1/4 ч.ч. вода

   500 г студено (извадено от хладилника) краве масло

   За крема:
   2 ч.ч. прясно мляко
   1/2 ч.ч. захар
   70 г нишесте
   4 жълтъка
   ванилия
   сол на върха на ножа


    Направата на тестото:
    От брашното водата и солта се замесва еластично тесто.Оформя се топка,в/у която се правят няколко надреза.Оставя се да почине за няколко минути покрита с влажна кърпа.
    

     Докато тестото почива,се заемаме с маслото.
     Вадим го от хладилника, увиваме в найлон и начукваме с точилка,докатосе  разплеска до правоъгълник с дебелина около 1 см.
    

     Тестото се разсточваме на нещо като квадрат с издължени ъгъли,което остава по-дебело в средата и по-тънко в краищата.
    

     Маслото слагаме в/у дебелата среда на тестото и загъваме тънките краищата така,все-едно увиваме маслото в пощенски плик.
    

     С помощта на точилка начукваме "плика" да стане по-тънък правоъгълник и го сгъваме на три.
      

     Разточваме и получилия се сгънат правоъгълник,който отново сгъваме на три.
      


     Тестото се прибира в плик и се слага в хладилник за 30 минути.
     Процедурата със двете разточвания и сгъвания ,както и последващото охлаждане на тестото,се повтаря още поне 2 пъти (аз се играя още 4 пъти  Wink ).

      Кремът.
      Направете го по време на първото охлаждане на тестото.Така към момента на печенето той ще е вече достатъчно охладен и готов за употреба.
      Смесват се сухите съставки,към тях постепенно се прибавят течните,като се бърка непрекъснато.Сместа се слага на огън и,като заври,се дърпа от котлона.Охлажда се първо на стайна температура,после в хладилника.
      Охладеният крем е с доста гъста консистенция.

      Оформянето.
      Охладеното тесто се разточва до дебелина 1 см.От него се изрязват кръгчета с диаметър около 9-10 см.
    
       Всяко кръгче се разточва леко в/у повърхност поръсена с бяла кристална захар (!),да придобие форма на овал.
    
       Редим овалите в/у тава застлана с пекарска хартия, със захарната част нагоре.
       Посредата в/у всеки овал слагаме по 1 лъжица крем.Отгоре в/у крема редим плодове (вишни,кайсии,ябълки....)
    

       Печем кошничките в загрята фурна 200г.
       Тестото се надига по краищата,а частта с крема и плодовете остава хлътнала.По този начин и се получават  пасти-кошнички.
    
 
       Да ви е сладко!  Heart Eyes



    Тема с отзиви и коментари.

    

  
    

Последна редакция: пн, 24 дек 2012, 09:40 от Селма

# 190
  • Мнения: 7 418
    Пирог с "великденска" плънка.
    Пирог с варени яйца,разбира се!  Laughing Плюс малко лук,гъбки,кашкавал.....
    Ще си оближете пръсти!  Crazy

    За тестото:
    1/3 бучка жива мая
    220 мл хладка вода
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. сол
    1 яйце
    3 с.л. олио
    брашно за нелепнещо тесто

    Плънката:
    (количествата на продуктите може да варират по ваш вкус)
    5-6 (7-8) сварени яйца
    2 глави задушен бял лук
    2 шепи задушени гъби
    1-2 стръка зелен лук
    кашкавал
    сол,пипер.....

     Замесвате тестото и го оставяте да втаса,докато удвои обема си.
     През това време приготвяте(задушавате,забърквате) плънката.
     От втасалото тесто отделяте 2/3 .Разтягате го с ръце до кръг,който да покрива дъното и стените на формата с диаметър 28 см.
     Намазнявате формата и  с помощта на точилка пренасяте в нея разтегленото тесто.
     Поръсвате го с настърган кашкавал

     
     
      В/у кашкавала разпределяте плънката.
      разточвате останалото 1/3 парче тесто,до диаметъра на формата.
      Покривате с този кръг плънката.И защипвате горното и долното тесто по начина показан на снимката:

      ога

       Слагаме пирога във леко затоплена фурна(30-40 г) за довтасване за около 30 минути(следете обема).
       надупчваме го с вилица.
       Намазваме с малко олио.
       Печем на 160 градуса + вентилатор около 45 минути.
       Готовият пирог намазваме с краве масло и покриваме с кърпи.
       След 5 минутки коричката ще е омекнала.
       Бон апети! Heart Eyes

 
     
   
   

# 191
  • Мнения: 7 418
   Италиански сладки.
   От пекарната на Джулия Чайлд.
   Пръхкави,много приятни!

   1 ч.ч.=250 мл

   1 ч.ч. пшенично брашно(при необходимост се добавя още малко)
   1 ч.ч. царевично брашно
   1/2 ч.ч. захар
   1/2 ч.л. сол
   1 ч.л. сода бикарбонат
   125 г краве масло
   2 пакетчета ванилена захар
   1 яйце и 1 жълтък (или 2 малки яйца)
   шепа стафиди

    Сухите съставки се разтриват с омекнало на стайна температура масло.Към тях се добавят и яйцата.На края и стафидите.
    Замесваме  сравнително меко тесто.
    Прибираме тестото в найлонов плик и в хладилник за около 1 час или повече.
    От охладеното тесто в/у набрашнен плот оформяме фитил с диаметър 5-7 см.Фитилът нарязваме на кръгчета 1 см дебелина,които леко се сплескват при рязането.
    Редим ги в тава застлана с пекарска хартия.
    Печем в загрята  (200 г.) фурна около 15 минути.
    След изпичането ги оставяме да изстинат.После потъсваме с пудра захар.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

    
    
  

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 21:41 от Селма

# 192
  • Мнения: 7 418
Ябълкова полу торта.
Средно между сладкиш и торта с уникално вкусно съчетание на печени ябълки със сметанов крем.
Ако имате и изостанали от други сладкиши 2 яйчени белтъка,тази рецепта е точно за вас.

1 ч.ч.=250 мл

  3 яйца
  2 белтъка
  1 и 1/4 ч.ч. захар
  125 г краве масло (разтопено)
  1 бакпулвер
   ванилия
   1 и 1/2 ч.ч. захар

   3-4 ябълки
   щипка канела
   ванилена захар

   300 г заквасена сметана
   100 г кисело мляко
   1/3 ч.ч. захар
    ванилия (ако слагате ванилена захар,намалете захарта)

    Разбиваме 2-та белтъка с 1/4 ч.ч. захар.
    От останалите продукти забъркваме гъста смес,към която внимателно прибавяме разбитите белтъци.
    Намазняваме и набрашняваме тава с диаметър 26 см.
    На дъното й нареждаме предварително почистени и нарязани на дебели филийки ябълки.
    Поръсваме ги с ванилена захар и канела.
    Покриваме със сместа.
    Печем в загрята фурна до "суха клечка".
    Обръщаме в/у подходяща чиния.
    Чакаме да изстине леко.

    Разбъркваме заквасената сметана,киселото мляко,захарта и ванилията.
    Заливаме с този крем сладкиша (даже и да не е изстинал напълно).Поръсваме с кокосови стърготини.
    Може да се консумира още топъл.А може и да се охлади.И в двата варианта ще е много вкусен!
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

     

# 193
  • Мнения: 7 418
Сладкиш 250.
От пекарната на Рудолф.
Всъщност обърнат плодов сладкиш.Всичките съставки на тестото са с грамаж 250  Wink

    250 г краве масло (размекнало)
    250 г захар
    250 г брашно
    250 г яйца (5 броя средни)
    1 пакет бакпулвер
    ванилия

    4 ябълки обелени и нарязани на едри филии (в оригинал шайби ананас),може да се използват и други плодове
     орехи,канела,ванилена захар

     за дъното на формата 1/2 ч.ч. захар карамелизирана с 3 с.л. краве масло (при необходимост добавете повече)

     Карамелизираме захарта с маслото в тавата, в която ще печем сладкиша.
     Нареждаме нарязаните плодове.
     Поръсваме ги с нарязани орехи,канела и пакетче ванилена захар.
     Забъркваме тесто.....Ако разполагате с миксер,възползвайте се от него.  Peace Аз бърках с тел.
     Първо маслото и захарта.После едно по едно добавете яйцата.Бакпулвера,ванилията и брашното....
      Покриваме със сместа плодовете.
      Печем в умерена фурна около 45-50 минути.
      Да ви е сладко! Heart Eyes

     
     
     

 

# 194
  • Мнения: 7 418
Френско хлeбче.
Това всъщност беше опит за френска багета....Не успях обаче да спазя цялата рецептата и да пресъздам процеса на правенето й във всичките детайли.Стъпките и нюансите са прекалено много за условията ,в които я реализирам......
    Резултатът все-пак ми хареса.Средата на хлебчетата се получи много пухкава и шуплеста,наистина силно напомняща френските багетки....

    14 г жива мая
    1/2 ч.л. захар
    375 мл хладка вода
    голяма щипка сол
    около 600 г брашно

     Замесваме тестото,сгъваме го кръстообразно (12-6,3-9) и го оставяме да втаса около 1 ч и половина.
     Спихваме го.
     Месим доста продължително в/у набрашнен плот (сгъваме,бием)...
     Разделяме на 3 части,от които оформяме 3 фитила.
     Нареждаме ги в/у тава постлана с пекарска хартия.
     Правим по няколко надреза.
     Оставяме да довтасат в печка на 30 градуса около 30-40 минути (следете обема).
     Намазваме с олио.
     Печем до готовност на 180 градуса.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

  

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 17:30 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт