Арабски прелестни девици и други чудни хубавици - 96ти път

• 41 354
  • 294
  •   1
Отговори
# 180
Добро утро,

От мен днес сутрешната кръстословица.
Който пръв открие думата в розово печели награда.
Довечера ще разберете каква е наградата.

# 181
1. тахан
2. Манама
3. Никаб
4. Аладин
5. Либия
6. Наргиле

-> ХАБИБИ

# 182
Добър ден фарааши (пеперуди) прелестни!   bouquet

Аз напоследък уча за изпити и нямам много време да пиша.Даже ви четох по диагонал.  Embarassed

Мунсън мерси много за сайта речник. Много ми хареса и научих доста нови думи от там, например фарааша. Много ми хареса тази дума. Laughing Имената на животните ми бяха много смешни.  Laughing Сурсуур (хлебарка), зубааба (муха), дъбб (мечка), дъффдаа (жаба).  Crazy

Мерси много за информацията за солариумите.   bouquet Причината да ходя на солариум е че кожата ми става по-гладка и чиста, без пъпки по лицето и най-вече за това. Тена, че ми харесва е друг въпрос, но ще внимавам. Даже вече не мисля да ходя повече. Стига толкова почернях достатъчно.  Stop Grinning

Лили Да си жива и здрава и много щастлива с твоите принцески и твоя принц.   bouquet Hug

Дуа  Blush мерси за комплиментите...не съм чак толкоз.
Така е имам принципи и високи изисквания. Вече искам сериозен мъж.  Laughing  ooooh!

За свинското у нас винаги се пазарува съобразно с това. Но се притеснявам, когато ям на вън. И даже преди няколко дена спорихме с колежките ми, че в макдоналдс повечето неща са били свинско, а аз мислих, че е телешко. Вчера даже ходих и питах служителите там и казаха, че е телешко.  Rolling Eyes

Напоследък често се сещам за Иска , къде ли изчезна това момиче.  newsm78 Нали започваше да учи висше.
Искааа къде си?  Hug

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:30 от Desert Princess

# 183
  • по пътеката
4естито на именниците!
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
кексът е ... само за о4ите! но кафето го оби4ам такова,дето не свършва!аз се каня на един десерт с кис мляко и сметана и бишкоти , тука има и котешко ези4е и бишкоти(по големина са еднакви) и като не съм пробвала, взех котешкото ,4е да не седят курабии!някой ,ако е пробвал да казва, 4е видът  малко ме притеснява, за украса май пак  шоколадена глазура ще се наложи или плодове! дина, помагай с идеи, 4е гостите са  на път!

# 184
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ,МОРЯЦИ И ГОТВАЧИ!!!

# 185
 .

Латейке,  newsm10   newsm10
Намини довечера да си получиш наградата.

Дезърт, има и абая стил фараша, с такива ръкави, на които едно време викахме прилеп-ръкав. На някои ръкавите стигат чак до под кръста, на мен хич не ми допада тоя стил.

Относно курбана, може да се заколи  овца, крава, камила или коза. Не е задължително за всеки, а само за който притежва определен минимум средства. В исляма си има начин за изчисляване за кого е задължително да дава закат и да коли курбан. Една трета от курбана остава за  този който е купил жовотното, една трета се раздава на роднини и съседи, и една трета на бедните. Ние пращаме пари в Пакистан за двата аида, да колят заради нас, защото в Европа няма чак толкова бедни. Тоя път сме изпратили пари за крава.

Иммортел, Истанбул определено е град с атмосфера, но това, което ми взе ъкъла в Турция беше Кападокия. Неописуемо!

Та кажете кои имена имат имен ден днес. Не ги разбирам тия работи.

Наде, много хубав сайт този с телевизиите.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 18:39 от Monsoon_rain

# 186
Monsoon_rain ,хората които носят имената:Никола,Николета,Николинка,Николай и др.
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
Айде оставям Ви,че днес ,и аз имам именичка,а шаранчето вече чака,да бъде изядено Laughing
Няма да Ви черпя,щот така и не се научих,да слагам картинки Sad
Лек ден на всички!

# 187
Сабах ал хейр йа фарашат(добро утро пеперуди(както ни нарече дезърт Heart Eyes)) Hug

Латеа-ще ми отмъкнеш наградата-Ди,има ли повече от една newsm78-щото и аз си отгатнах Хабибито- Thinking
Марси-и аз такова кафенце обичам-дето не свъършва-забелязала съм,че си голям фен на кафето Hug,а от сладкото бягаш като бивш алкохолик от чашката Party
в готварския имаше един много хубав десерт с котешко езиче-но не помня как беше точно- newsm78топят се леко езичетата в мляко и се редят,-то нещо като тирамису -сега ще видя  bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293049.msg7472557;topicseen#msg7472557

Латеа-много правилно си констатирала-месото не само не може да е свинско,но и трябва да е заклано по начина,по който колят животните евреите и мюсюлманите-не се реже главата,не се убива или удушава,а се прерязва само гърлото Sad(звучи страшно,но нали трябва да се обясни)-и то по възможност само с две движения на ножа Confused-т.е. да се намали до минимум страданието на животното-когато се извършва това-трябва да се изрича Бисмилларахман ел рахим-тоест прави се в името на Господ-достатъчно ясно е обяснено в Корана-тази процедура по принцип трябва да може всеки мъж,но моят кзва,че не може-жени не колят,тоес грехота е(по разбираеми причини-предвид чувствителната и природа),но все пак ако наоколо няма мъже-може Party
и така месо от такова животно се казва на арабски Халал(чисто,позволено),а на иврит Кашер(само да вметна,че мюсюлмани купуват и ядат заклано от евреи месо-стига същите,да твърдят,че месото е кашер(халал) Peace
Това всичко може да изглежда сложно ,но не е-ето ние от толкоз години
само така си караме-в центъра на София има месарници,чиито собственици(ливанци ,сириици)-колят по описания начин и предлагат наистина висококачествено месо-моя човек взема от един негов познат ливанец-пиле,телешко,агнешко,шилешко-и други месни продукти-суджук,хамбургери,шиш таук,маани(малки наденички)-всичко е много вкусно и винаги прясно-мъжо си избира месо за каймата-което пред него се мели и омесва с нужните продукти,напоследък даже ми носи смляното месо,а до него смлените на блендер лук и магданоз-да съм го омесела аз,понеже го било малко гнус от работника дето вършел тази работа,пък в същото време и почиствал Wink...и така (понеже мъжът ми е доста зает,всяка събота отива след работа,купува това дето искам и така -зареждаме фризера и си готвим през седмицата Peace-Освен това се внася и мортадела халал,която е перфектна за сандвичите на децата и е много по-вкусна от кренвирши...пак я има по арабските месарници и магазини, а дори и в Билла има пилешка на фирмата зуон,която е халал
26sa%3DG]http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.zwan-e … bv%3D2%26hl%3Dbg%
26sa%3DG[/url]
...а пък моята приятелка иракчанка,мъжът и ходи на разходки по провинцията и с някой негов познат купуват жива добиче колят готам си плащат да им го почистят-и имат прясно месо за сума време напред-
всеки си намира начин Wink-в Магдоналдс като ходим ядем само Макфиш(този с филе от треска),а на децата вземаме мак тост без шунка(само кашкавал) Peace

ох ,нашите гости тръгнаха днес в 5 сутринта попосока Истанбул,с надеждата до тази вечер да минат турско -сирииската граница-
по тази причина с моя човек станахме в 4 приготвихме закуска и той ги заведе до околовръстното , а аз си легнах-но пак съм Tired Tired-е,ще се оправя...той пък като се върна,се оправи и отиде направо на работа Crazy-мъжете съм се убедила,че недоспиваниците не им се отразяват така зле като на нас Peace

# 188
Хубава кръстословица  Party

ШарДЖА се казва на арабски,произходжа от фаджър-
зора означава името на града в Емирствата.

Аз първо искам да ида на Умра,а после иншаАлла на Хадж.
Моя приятелка ходи-хич не е толкова лесно,колкото като го гледаш по тв,но обаянието и величието на мястото е неописуема-така каза тя.
Не отдавна бях в ислямския музей в Шарджа и там имаше страхотни картини от Мекка,Масджид ал Хараам,хълмовете,извора с лековитата вода Зам-Зам и др.
Малки деца не мисля,че добра идея да се водят на поклонението Хадж,вие бихте ли завели вашите?

Дуа-също костния мозък на животното не бива да се засяга,не бива да се коли пред други
животни,но жена може да коли,дори Курбан може да коли,но пък мъжете не е задължително да могат-може да си наемат колячи,като условието да се каже ,,В името на Аллах!,,независимо коляча мюсюлманин ли е,християнин или евреин(като се предпочита да е от първия ,,вид,,)  Grinning
За животните,подходящи за Курбан има и още много условия,напълно изпълними  Wink
Кой ще коли Курбан,освен Марсито?
Ние се чудим още  Thinking

като пристигнах в Емирствата мислех,че тука няма да има никакви колбаси,салами,наденички...каква беше изненадата ми обаче,когато влязох в супермаркета :
стотина вида-и всички без мазното свинско  Party

Нашия МакДонълдс и другите бързи храни са халал,също има и:

http://www.springwise.com/pix/spotlight/halalbabyfood.gif

Grinning
В Бг си купуваме месо и ни го мелят на кайма,Latea -ти не ядеш ли свинско?

# 189
Lily, виж на какво попаднах:
Sharjah (Arabic: الشارقة, transliteration: ash-Shāriqa, is one of the emirates of the United Arab Emirates (UAE)., взех го оттук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sharjah_(emirate)

Освен това на фаджр, коренните съгласни са фау, джим, ра, а на Шарджа - шин, ра, джим -различна последователност. Доколкото знам съгласните в производните винаги запазват последователността, така както са в корена.

Задълбавам, защото се интересувам от лингвистика, искам да разбера какво означава и защо на другите езици се нарича по друг начин.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 16:14 от Monsoon_rain

# 190
Дуа, мерси много за изчерпателната информация  Hug Предполагах, че ти ще дадеш актуално инфо по темата  Peace Особено това за продуктите в Била беше в десетката! А за наградата с Monsoon трябва да се спазарим Simple Smile
Лили, по принцип много рядко и малко ям каквото и да е месо, просто не обичам. Иначе принципно ям свинско, нямам религиозни съображения да не го правя. Не питам заради себе си.
Знаете ли дали в дюнерите, които продават тук в София ползват само месо, което е халал? Кате ШШ, нали имаш познати, работещи на такива места - имаш ли инфо по въпроса?

Хубав уикенд ви желая!  bouquet

# 191
  • по пътеката
дъждец, я дай нормата за кой да коли агне, соред кесията? много ми е интересно къде  свършва полезното и къде по4ва меренето! моят свекър то4но това казва, ако съм аз хи4 няма да коля! това е като търг без покритие и все са кредитни ко4овете, после колко време се изплащат на лизинг!поне да  имаше пове4е благодетели за бедните!
лили, то какво му се 4удите? newsm78
знаеш ли ,дуа, мерси за линка, аз нали съм по авантюрите, спретнах я с разли4ни кремове и то на въображение! та единия  крем е масло и какао и захар се загряват, докато стане гладко, после се прибавя сметана! другият е мле4но-яй4ения-масления, но прибавих стъргана лимонка и ликьор от ли4и!ще фотна  и ще пусна ,малко размазано, но доказателствено!  chef bowuu

# 192
Я-само два отговора след моя пост  newsm78
Другите къде са в студа,не сте ли пред компа??

Monsoon_rain -за името на града така ми казаха,иначе лингвистика мразя меко казано Simple Smile може да е от местния диалект нещо,знам ли?

Хариетке-како,къде си,то сега едва ли се разхождаш по крайбрежието-сигурно вее леден вятър Thinking

Шилан- къде е да каже за дюнерите?
Относно разпадането на Пакистан:това е теория,колко е основателна...ами определено звучи логично,разцъкайте се по политическите форуми и прочетете.
мен лично доста притиснително ми звучи....
Евентуален Кюрдистан също е водеща тема на последък.Когато това стане-ще помоля нашите ,,кюрдки,, да се обособят като отделна група в списъка на 1-ва страница и да им се сложи съответното знаме  bowuu  Grinning

Марси-оставям на Рейнката да ти отговори,но само да кажа,че да се коли е уаджиб(задължение),така,че не е добре ако имаш възможност,да скъперничиш.

“Който има възможност и не заколи курбан, да не доближава до нашата джамия.”-така е казал Пророка (Аллах да го багослови и с мир да го дари!)

само бедните и сиромасите не са длъжни да колят курбан

Ние се чудим дали да купим агне тук,или както преди-да купим в Египет и маман да раздаде
на родата,даже не знам правилно ли сме постъпвали Thinking

Сетих,че според 'настолната' книга ,,Не без дъщеря ми,, иранци,пакистанци,афганстанци-все са араби и всички са опасни:не се женете за подобни,а беж далеч Naughty  Joy Joy Joy

Хайде стига съм дрънкала,а да запретвам ръкави в кухнята   chef

# 193
Марси, какви са тия кредитни кочове? Ти ме разби. Да не би по вашите земи да вземат животното на изплащане? Остава да кажеш, че и лихва му плащат. Курбанът е задължение за всеки (глава на семейството), който може да отдели пари за него, след като е изпълнил финансовите си задължения към тези, за които е отговорен. Тоест, ако нямаш постоянна работа, чудиш се как да прехранваш челядта всеки месец, това задължение отпада. Вземането на заем за животното също не се препоръчва, освен в случай, че си сигурен, че ще си получиш заплатата до края на месеца, примерно, и ще върнеш заема....

Курбанът има за цел да си припомним жертвата на Ибрахим, повод е за повечко богослужене и за благотворителност към нуждаещите се. В никакъв случай не е 'замислен' като задължително семейно тържество, да наваксаш с клюките от родата, и останалото месо да запазиш в буркани...както казах в предишния пост запазваш си една трета, останалите две трети раздаваш...

По отношение на минимума за заката на другия аид си има абсолютно точни изчисления които са различни за спестяванията ти, за добивите от нивите, за бизнеса, недвижимото имущество, добитъка...но това е друга тема.

Лили, а тоя Кюрдистан, който е на север от Ирак не се ли води независим. Работила съм с тамошни кюрди, все си носеха знаменцата и твърдяха, че било независима държава, но аз честно казано не съм толкова запозната с проблемите на кюрдите. Къде е Катя ШШ да обяснява?

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 18:37 от Monsoon_rain

# 194
  • Paris, France
Привет,

Нещо ме мързи да пиша. Ще драсна само няколко лингвистични размишления и задам въпрос във връзка с това.

Монсун, в някои диалекти от голфа каф се произнася като Ж, така ми каза моя приятелка, която е живяла там. Така както египтяните произнасят Ж като Г, вместо Джамал - Гамал, Наджиб - Нагиб итн. Не намерих научно обяснение в нета, сори. Браво за кръстословицата!

Дуа, направи ми впечатление, че родът на мъжа ти се казват Балхас. Името започва с типичния финикийски корен Бал, като Балбек. Какво значи името?

Общи условия

Активация на акаунт