Една любима рецепта, която съм взаимствала от рецептата за Brik a l’oeuf от книгата на Marlena Spieler ‘The complete guide to traditional Jewish cooking’.
Между другото, Tali Dan, в тази книга има и интересни рецепти за риба тон и сьомга ще видя да преведа няколко и да сложа скоро.
Brik a l’oeuf
Първо оригиналната рецепта:
Продукти /за 4 банички/
1 глава лук
2-3 с.л ситно нарязан магданоз или кориандър или микс от двете подправки
Щипка лют червен пипер/по желание/
4 финно разточени кори
90-115 грама консервирана риба тон /добре изцедена/
Олио за пържене
4 яйца
Приготовление
В купа се разбъркват лукът подправките. На кухненския плот се разстила кората и в единия и край се слага ¼ от сместа с лукът и ¼ от рибата тон
1 яйце се чупи, без да се нарушава целостта на жълтъка и се слага в ъгълът на кората при рибата и лука. Кората се сгъва на триъгълник. По същия начин се правят и останалите 3.
Загрява се олиото в тигана до степен кубче хляб да покафенява за 30 секунди. Баничките се слага в тигана и се пържат до златисто. Винамавайти да не държите твърде дълго, за да отсанае жълътъкът рохък. Баничката се вади и се оставя върху кухненска хартия за да попие излишната мазнина. Поставяте баничките в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 5 минути.
Сервират се със лют сос като: табаско или zchug
Zchug: /Рецепта за соса намерих в интернет/
2-3 люти чушки
1 глава чесън
1-2 с.л вода
2 с.л кориандър
¼ ч.л сол
Черен пипер
1 ½ ч.л кимион
500 гр нарязани домати
Лютите чушки и чесъна се пюрират заедно с водата в кухненски комбайн. Добавя се кориандъра, солта, черния пипер и кимиона. Доматите се пюрират и се добавят към подправките
Моят вариант
Продукти за 6 банички:
Бялото месо на 1 пиле
1 стрък праз
Сол и черен пипер и червен пипер на вкус
1 опаковка финни кори за баница
6 яйца
зехтин
Приготовление:
Празът се нарязва на тънки колелца и се задушава в 2-3 с.л зехтин. Добавя се нарязаното на много ситни парченца бяло месо от пилето, подправя се с солта, черния и червен пипер. Задушава се докато празът омекне и пилешкото месо е почти готово за консумация.
Разстила се 1 кора и се слага в единия край 1/6 от празът с пилето и се чуква 1 яйце. Кората се затваря като триъгърник. От горе се маже със зехтин По същия начин се правят и останалите 5 банички
Загрява се фурната на 250 градуса и се пекат баничките до златисто