Готвенето е забавно!

  • 75 178
  • 71
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 623
Доматена супа топчета


              
    500мл  домати - обелени,почистени от семките и
                нарязани на кубчета (ползвам от консерва)
    250-300г кайма (нетлъста смес или телешка)
    1 връзка корени за супа (целина,пащърнак,морков)
    1 глава кромид лук
    2 скилидки чесън
    1 малко яйце
    2-3сл галета
    500мл пилешки бульон или гореща вода
    50-80 мл зехтин
    сол,1чл захар,черен пипер,босилек
    пармезан за гарниране


  • в 2сл зехтин задушете половината от нарязания лук,намачкана една скилидка чесън и останалите корени,обелени и нарязани
  • добавете доматите,оставете на слаб котлон 15-ина минути да къкри
  • измесете хубаво каймата с другата половина ситно нарязан лук,наситнената втора скилидка чесън,галетата,сол,черен пипер и яйцето
  • пасирайте  задушените домати и сложете при тях горещия бульон,сол,1чл захар и черен пипер,оставете да заври
  • направете топчета,оваляйте ги леко в брашно и ги прибавете към доматите,като междувременно подържате котлона на по-висока степен,за да не спира кипенето и да се запечатат кюфтенцата,без да се разпадне част от тях
  • оставете да поврат още 15-20 минути,ако е необходимо добавете гореща вода,като не пропуснете да я кипнете и евентуално да добавите сол и пипер
  • към готовата супа прибавете останалия зехтин
  • сервира се гореща,гарнирана с босилек и пармезан

      

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 11:31 от didibu

# 61
  • Мнения: 623
Крем супа с карфиол и праз



    1 малка глава карфиол
    4 стръка праз,само бялата част
    1 корен пащърнак,обелен
    краве масло - около 50г
    прясно мляко - около 150мл  
    сол,черен пипер,индийско орехче
    крутони

 
  • в част от маслото задушете ситно нарязания праз и пащърнак
  • сложете малко гореща вода и оставете да къкри десетина минути,посолете
  • прибавете почистения и накъсан на розички карфиол
  • долейте гореща вода,колкото едва да покрива зеленчуците
  • изчакайте още десетина минути да се свари карфиола
  • отлейте по-голямата част от бульона и пасирайте зеленчуците
  • сложете прясно мляко и/или бульон до желаната гъстота
  • подправете със сол,черен пипер,щипка индийско орехче
  • оставете супата заври и веднага дръпнете от огъня
  • прибавете останалото масло
  • поднесете с овкусени по избор крутони


    
  • в конкретния случай крутоните са от готова зърнена закуска
  • в тиган загрейте малко масло и  сложете подправки,каквито обичате- аз ползвам чубрица и черен пипер,сол ако е необходимо
  • прибавете зърнената закуска ,разбъркайте,колкото да поеме маслото и подправките,но следете да не омекне
  • запечете ги за кратко на горна скара,много лесно става в парти-грил

източник - по идея от Фиеста ТВ

# 62
  • Мнения: 623
Паста с тиквички и броколи



      за 4 порции
    300-400г паста - талятели, лингуини,мафалде
    1 средна глава броколи
    2 средно големи тиквички
    3-4 намачкани и наситнени скилидки чесън
    2сл масло
    3сл зехтин
    сол,черен пипер
    пармезан - за гарниране


  • измитото броколи начупете на розички
  • пуснете ги в кипяща вода за 2 минути
  • извадете ги,отцедете,изплакнете със студена вода
  • в дълбок тиган загрейте зехтина,задушете нарязаните тиквички за около 3-4 минути
  • добавете чесъна и маслото,оставете за около 2 минути,прибавете и розичките броколи
  • подправете със сол и черен пипер
  • оставете да къкри 2-3 минути,ако е нужно добавете още зехтин
  • междувременно би трябвало да сварите и пастата,според инструкциите на опаковката
  • към топлата,отцедена паста прибавете задушените зеленчуци
  • гарнирайте с люспи пармезан

източник - Съкровищница с класически рецепти

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 02:04 от didibu

# 63
  • Мнения: 623
Свински пържоли с бри
и грахово пюре




            4 порции
    4бр св.пържоли без кост ,бонфиле или котлет,по около 150г до 200г
    2сл брашно
    1сл горчица
    сол  
    2-3сл олио
    2 филии бял хляб,без кората
    1сл масло,омекнало,неразтопено
    2сл ситно нарязан магданоз
    1/2чл сух риган
    1сл ситно нарязани сурови лешници или бадеми
    1 опаковка сирене Бри, 100-120г

        пюре
    1сл нарязан кромид лук
    2сл масло
    1 скилидка чесън,нарязан
    1/2чч гореща вода - около 100-120мл
    500г замразен грах
    1сл ябълков оцет
    сол,черен пипер
    
   

  • посолете леко пържолите,намажете ги с горчицата от двете страни,оваляйте в брашното,като изтупате излишното
  • изпържете ги в добре загрятото олио до леко златисто - общо за около 5-6 минути (неприятна операция - неминуемо част от панировката залепва)
  • поставете ги в тавичка
  • начупете хляба,намачкайте го с маслото,чесъна,магданоза,ригана и ядките,после разпределете върху месото
  • разделете сиренето на два диска,после всеки от тях на полумесеци,сложете ги върху пържолите с плънката
  • запечете на 180градуса за около 20минути
  • загрейте половината от маслото за пюрето и задушете лука и чесъна
  • прибавете горещата вода,сол и черен пипер, когато заври сложете граха
  • оставете го да ври 3-4минути
  • отцедете част от бульона и пасирайте заедно с оцета и останалото масло,като може да отделите малко зрънца за украса
  • ако е нужно добавете бульон до желаната гъстота

  • опция: 5-6минути преди края на печенето върху сиренето може да сложите намазани със зехтин листа градински чай (салвия)

източник


    
    

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 15:27 от didibu

# 64
  • Мнения: 623
Грилована пъстърва



      за 2 порции

    2 пъстърви - средно големи (по 250-300г)
    зехтин
    морска сол и прясно смлян черен пипер
    листчетата от връзка магданоз - нарязани
    2 лимона,единия разполовен, другия - с настъргана кора и нарязан на кръгчета
    краве масло


  • загрейте фурната на максимална мощност - горен грил
  • почистете добре рибата от вътрешности и люспи
  • направете малки прорези от всяка външна страна - по 8 до 10броя с дълбочина до 0.5см
  • намажете от всички страни със зехтин,посолете и подправете с черен пипер
  • във вътрешноста на рибите сложете едно-две парченца масло,обилно магданоз и кръгчета лимон
  • сложете двете риби върху скаричка,заедно с половинките лимон,а скаричката - в тавата на фурната
  • разпределете настърганата лимонова кора върху рибите и сложете парченца масло
  • разположете тавата на 15см от горните реотани
  • запечете рибите от всяка страна по 6 минути или докато придобият хрупкава златиста коричка
  • изстискайте останалите парченца лимон върху готовите риби и ги поднесете

източник Jamie Oliver

Последна редакция: чт, 24 дек 2009, 01:28 от didibu

# 65
  • Мнения: 623
Апетитни рула с пиле и бекон

       

         за 4 порции

    400-500г пилешки бонфиленца
    8 тънко отрязани парчета сурово пушен бекон
    4 триъгълничета топено сирене,разрязани на две по дължина, или  парчета синьо сирене
    4бр сушени сини сливи
    сол,черен пипер
    червено вино


  • измийте сливите с топла вода,разрежете ги  на две,махнете костилките потопете ги в малко вино - да омекнат
  • върху всяко парче бекон сложете по две филенца едно до  друго,така че да образуват правоъгълник
  • посолете,подправете с черен пипер
  • поставете по парче топено сирене и половинка слива
  • завийте на руло
  • поставете рулата в скаричка с шева отдолу
  • запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса,докато придобият златиста коричка - около 20-25 минути

източник - с благодарности към Леля Ог

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 21:27 от didibu

# 66
  • Мнения: 623
Сарми с кисело зеле и булгур



   1 средно голяма кисела зелка
    3 стръка праз - бялата част
    1 глава кромид лук
    3 моркова
    1/4 глава целина
    1чч булгур
    1сл червен пипер
    1чл черен пипер
    сухи подправки - чубрица,джоджен и босилек
    сол
    4-5сл олио


  • зелката се накъсва на листа и се почиства от кочана
  • най-външните по-груби листа и кочана нарязан на парчета се нареждат на дъното на голяма тенджера
  • лука,морковите и целината се нарязват на ситно и се задушават в олиото и евентуално малко вода
  • прибавят се булгура,черния и червения пипер,малка щипка сол,по две-три щипки от сухите подправки
  • всичко се разбърква добре и се добавя 1чч гореща вода
  • разбърква се,оставяя се 2-3 минути на котлона
  • с получената смес се завиват зелевите листа и се нареждат в тенджерата
  • налива се топла вода - почти да покрива горния ред сарми
  • върху срмите се захлупва една порцеланова чиния и се оставят да къкрят на бавен огън около час или малко повече
  • сармите са готови,когато зелето е омекнало
   

Последна редакция: чт, 24 дек 2009, 17:34 от didibu

# 67
  • Мнения: 623
Канелено-бадемови звездички
Zimtsterne




      за около 32 броя

    2 белтъка от средно големи яйца
    щипка сол
    1/3 сл лимонов сок,изцеден от пресен лимон
    160г пресята пудра захар плюс 1сл за глазурата (също пресята)
    1/3сл или 1/2сл канела на прах
    270гр бадемово брашно плюс допълнително за работа


  • смесете бадемовото брашно и канелата,разбъркайте ги добре
  • започнете да разбивате белтъците със солта,като станат на пяна, прибавете лимоновия сок и на части пудрата захар,разбийте сместа на сняг
  • отделете 2сл от белтъчната смес настрана за глазура,а остатъка сипете в купа
  • на три пъти,последователно прибавяйте брашното към белтъците в купата
  • бъркайте бавно и деликатно спираловидно от средата на купата навън
  • към края на прибавянето на бадемовото брашно следете сместа - трябва да получите плътна маса,която трудно се разбърква,може да се оформи като топка в средата на купата и почти нищо не става по пръстите,когато я пипате
  • по принцип тестото усвоява цялото количество брашно и дори ако прецените може да добавите още
  • завийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за час и половина да се стегне
  • докато тестото престоява,можете да си приготвите глазурата - към оставените настрана белтъци прибавете още 1сл пудра захар и разбийте добре
  • пригответе си лист хартия за печене на масата и върху него разточете тестото с дебелина 0.5см-0.7см
  • ако тестото ви се струва лепкаво,може да поръсите с малко бадемово брашно или да сложите втори лист пекарска хартия отгоре и тогава го изтънете
  • изрежете звездички от тестото с помощта на формички за сладки и ги наредете в тава,застлана с двоен лист хартия за печене
  • след всяко изрязване на възможния брой звезди,съберете остатъка,разточете пак и повторете процедурата
  • намажете сладките отгоре с глазура - на тънък слой около 1мм, по-дебел слой може да се напука при печенето
  • глазурата трябва да бъде с такава гъстота,че да се разстила на гладка повърхнина,но да не се разтича извън контура
  • след като пробвате на една сладка,можете да регулирате гъстотата като добавите капки лимонов сок или пък още пудра захар
  • за нанасяне на глазурата можете да ползвате опаката част на кафена лъжичка - слагате 1/3 до 1/2 кафена лъжичка от глазурата в центъра и въртеливо я разнасяте и изтегляте навън
  • така приготвените сладки оставете да съхнат поне 1час,а според дадени рецепти и до 6 часа или от вечерта до сутринта
  • печете ги в предварително загрята на 170градуса фурна - около 8-10минути
  • след третата минута следете постоянно сладките,тъй-като глазурата трябва да остане бяла,възможно е да са готови и за 5-8минути
  • след като са готови,извадете тавата,оставете една минута,после наредете звездите върху решетка да се охладят

  • сладките могат да се направят и от домашно приготвено бадемово брашно - сурови бадеми се бланшират,белят се люспите и се смилат
  • домашно смлените бадеми за разлика от фабричните,са по-мазни и тестото ще се получи доста лепкаво и трудно за обработка
  • на нашия пазар вече има бадемово брашно и това е по-удачния вариант за този вид сладки

източник


    
    

Последна редакция: чт, 24 дек 2009, 01:43 от didibu

# 68
  • Мнения: 623
Какаов сладкиш с шоколад и сушени череши



           за тава с размери 16х25см
    1чч захар, 180г
    1/3чч олио - 70мл
    1чч кисело мляко
    1чл сода бикарбонат
    1 и 1/2чч брашно, 170г
    1чл канела
    2сл неподсладено какао на прах
    2/3чч сушени череши - 80г
    40г натурален аерошоколад - блокчетата разрязани на половинки -  със страни по 1 сантиметър ;
           или сладък,ако не обичате да ви нагарча
    пудра захар за поръсване, захаросани череши за декорация
            1чч=200мл
опция - може да накиснете черешите в малко коняк или ром,
             като ги подсушите добре,преди да ги сложите в тестото;
             кейка е вкусен,когато е направен и без череши


  • в купа пресейте брашното с какаото и канелата
  • в по-голяма купа с ръчна тел разбъркайте захарта с олиото
  • сложете содата в киселото мляко и разбъркайте,като шупне го добавете към захарта
  • постепенно прибавете брашното към млечната смес,бъркайки с дървена лъжица или миксер
  • разбъркайте добре,но и бързо сместа,за да не намалее набухвателната възможност на содата
  • прибавете шоколада и черешите разбъркайте с дървена лъжица докато се разпределят равномерно
  • изсипете тестото в предварително застлана с пекарска хартия тавичка
  • печете в загрята на 180градуса фурна около 20-25 минути
  • след като е готов сладкиша,изчакайте 5-10минути и тогава го извадете от фурната,а след още
    1-2 минути преместете от тавата върху решетка - да се охлади
  • поръсете с пудра захар, евентуално украсете със захаросани череши


Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 17:00 от didibu

# 69
  • Мнения: 623
Маслини с мед и цитруси



1 и 1/2 чч маслини каламата/каламон
1сл мед
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от 1 портокал
2сл лимонов сок, прясно изцеден
2сл портокалов сок, прясно изцеден
1сл сух риган
1чл суха мащерка
1чл счукани синапени зърна или горчица на прах
2 средно големи скилидки чесън - намачкани и наситнени
6 тънки резенчета от лимона с настърганата кора
зехтин екстра върджин


  • в чашка смесете меда с настърганите кори,чесъна,малко зехтин,сухите подправки
  • разбъркайте добре докато се разтвори меда,долейте още зехтин и разбъркайте
  • в буркан, затварящ се херметически сложете маслините, като между тях наредите и резените лимон
  • изсипете маринатата така,че да се разпредели равномерно между маслините
  • долейте със зехтин - да покрие маслините, леко разбъркайте
  • затворете плътно,съхранявайте в хладилник до края на консумацията
  • сервирайте маслините на стайна температура
  • маринатата впоследствие може да се използва за овкусяване на салати

  • при престой на студено, зехтина може да промени консистенцията си, но това не се отразява на хранителните и вкусовите му качества; необходимо е известно време престой на стайна температура за да възвърне първоначалния си вид

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 15:15 от didibu

# 70
  • Мнения: 623
Предястие със сусамов тахан
/ Пикантно предястие от Кипър /


сусама е богат на калций и есенциални мастни киселини
вероятно рецептата ще допадне на тези,които харесват тахан


5сл сусамов тахан
10сл вода
5-6 скилидки чесън
прясно изстискан лимонов сок на вкус (от половин лимон или повече)
сол
лимонови резени за гарниране


  • скилидките чесън се счукват
  • към тахана се прибавя водата и лимоновия сок, разбърква се добре
  • слага се и чесъна,посолява се на вкус
  • поднася се със запечени филийки пълнозърнест или ръжен хляб
  • гарнира се с тънко отрязани резенчета лимон

източник: Бон Апети - "Как да се храним при остеопороза"/ д-р М.Папазова  

# 71
  • Мнения: 0
Здравейте,
Казвам се Моника, на 23 години съм и до преди две години изобщо не съм мислила че готвенето е толкова забавно Simple Smile Днес, нямах почти никакви продукти, единствените които имах бяха спагети, чесън, масло, олио,кашкавал и няколко гъбки. Стана много вкусно и реших да споделя някъде моята рецепта Simple Smile

Ето я и нея

слагам спагети да се сварят във подсолена вода, през това време сложих във един дълбок тиган олио и масло изчаках маслото да се разтопи и добавих чесън нарязан на едри парчета (за да може после да се извади) и няколко нарязани гъбки и запържих всичко с малко вегета. Спагетите врът 10-15 минути на най-силната степен на котлона, после излях водата (но оставих малко за да не залепнат в тигана) и ги изсипах във тигана добавих още една лъжичка вегета и настърган кашкавал, оставете кашкавала да се поразтопи малко преди да разбъркате и оставете за още 5 мин на котлона, накрая поставих няколко зелени маслинки отгоре и яденето е готово. Можете да добавите каквито искате подправки, но аз предпочитам чистите вкусове Simple Smile

Благодаря Ви, че ми отделихте от вашето време Simple Smile и горещо Ви препоръчвам да опитате
[/glow][/glow]

Общи условия

Активация на акаунт