Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 930
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 990
Проблемът е, че веднъж като свикнат с изкуствения вкус и си го търсят..И колкото по- малки са децата, толкова по- лесно ги "омотава" огромната машина, бълваща боклуци. Затова и после " не обичат плодове". Те не ги познават, какво да ги обичат. ooooh!
Но малките букви по опаковките никой не ги чете. За 'Е"-та майките на тези деца не са чували, за загубеното съдебно дело на производителя на аспартам, който в същото време произвежда и изкуствени торове, "Монсанто" - също.
Аз пък съм съм твърдо против боклуците, но в същото време предлагам алтернативи- например не разрешавам Зрънчо, но купувам понякога пакет царевични пръчици от магазин за здравословни храни без оцветителите и ароматизаторите вътре. Колко му е здравословното, Бог знае, но поне е една идея по- добро и така детето ми не се чувства съвсем като аутсайдер.

Относно крайностите- една съфорумка имаше хубава мисъл в подписа си. Ще я потърся Hug   bouquet

# 991
  • най-шареното място
И аз съм от лошите майки.
не съм разрешавала на дете под  година да се дава зрънчо.
Какво като другото дето черпи е заровено в зрънчо в количката си.
Е, одумваха ни. Как съм го лишавала... Както лишавам себе си от цигари Wink
Само че аз може нежно да обясня защо не го правя. Не осъждам родителите които дават боклучави храни.
Те  са длъжни да ме осъдят Simple Smile Въпрос на манталитет е. Много ми прилича на пушаческите теми. Пушача обикновено пуши на теснини, пътеки и порти, особено на детски площадки. Непушача тихичко се спасява...

# 992
  • София
А има ли някъде в района НДК, Руски паметник, Витошка диетичен магазин? Аз много пъти съм чувала за зрънчото без никакви прибавки. Даже и сол нямало. Добре би било да се заредя с такива за в краен случай.
 От къде мога да си купя фруктова захар? По принцип пазарувам от Била или от кварталния маркет, но не съм виждала да има.

# 993
Фруктова захар взимам точно от Билла. А за да се справям с положението гледам в себе си винаги да имам био стафиди, някакви плодове и в краен случай някакви солети, които за съжаление не са толкова безвредни, но поне от тях няма кофти реакции.

# 994
А има ли някъде в района НДК, Руски паметник, Витошка диетичен магазин? Аз много пъти съм чувала за зрънчото без никакви прибавки. Даже и сол нямало. Добре би било да се заредя с такива за в краен случай.
 От къде мога да си купя фруктова захар? По принцип пазарувам от Била или от кварталния маркет, но не съм виждала да има.
skrech, за София не знам къде. Дано някой те ориентира. И аз мислех, че нямат сол, но на вкус са солени. Аз не ползвам почти никаква сол и на мен ми се струват даже много солени. Този компромис има още едно предимство- пакетът им е прозрачен/ не лъскаво- рекламен/ и няма китайски отровни  ултра- "възпитателни" "играчки" , като .... прашки например. Mr. Green Crazy

Има и едни други- "Слабин". водят ги някакви пълнозърнести. Аз ги намирам по- добри на вкус и не са солени.

pochti_bezobidna , плодове и ядки мъкна винаги в чантата, но ..тъкмо погледнах лентичката ..имате още време.  Wink След 3.5- 4- годишна възраст социалният фактор, групата си казва думата.

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 23:51 от СпирОлина

# 995
  • София
За плодовете има и една особеност, че те са с доста различна консистенция и наистина на много деца им е трудно да ги дъвчат. Например за това предпочитат банан, защото е мек, както и месо им е трудно да ядат, но кайма ядат. Може би трябват повече съвети как децата да проядат плодове, например да се режат на малки и тънки парченца. Моето дете яде плодови пюрета, според мен на ХИП са относително запазени. Давам й и плодове, но не ги яде в достатъчни количества, по скоро сега се учи как да ги яде. Та си мислех, не може ли производителите да измислят нещо като плодови пюрета за по-големи деца, да ги сложат в подходяща опаковка и да ги продават като плодови кремове. Защо да се продава Данонино, а такова няма.

И за шоколада си мислех - само на Своге има малки шоколадчета от 25 грама. Добре ще е и другите производители да направят малки опаковки. Не видях дали това е засегнато в наредбата, колко грама да са шоколадовите блокчета.

# 996
  • София
Аз не съм съгласна и не вярвам да стане, разбира се. Не е нормално големи деца да се хранят с пюрирани храни. Аз по принцип съм си против захранването на децата с пюрета и пасирани храни, но да се дават и на големите деца в бебешки вид си е вече проблем.
 От самото отхапване на плода до храносмилането е важно за децата - за зъбите, за обучението да дъвчи и за храносмилането във всички части на храносмилателната система.

# 997
  • София
Да хората са различни, на мен не ми харесва крайното мнение само плод.
Може плодовете да са преработени под друга форма, пак да запазят част от качествата си. Аналог при зеленчуците е кьополо, кълцана лютика със свежи или печени зеленчуци и не виждам нищо страшно да се направи нещо като плодово пюре с малки части от плод. Имах предвид, ако до 5-6 годишна възраст използваме такава преходна система, децата ще свикнат по-лесно.

# 998
Тео, съгласна съм с теб за крайните забрани, вероятно щях много по-меко да реагирам, ако детето ми наистина не се изриваше от боклуците и не и се обостряха така екземите!

Da, prava si, kogato deteto e s alergia e v pati po-slojno i trudno. Ne sam gledala statistikite, no sam sigurna, che alergiite pri decata riazko sa se uvelichili v sravnenie predi 20-30 godini, i tova niama nachin da ne e v priaka vrazka s vsichki tia bokluci v hranite.
Davcheneto i smilaneto na hranata e mnogo vajen proces, nakalcano ili smliano pri deca nad 1.5-2god., samo, ako deteto ima specifichen problem, inache spored men ne e jelatelno.

# 999
Да хората са различни, на мен не ми харесва крайното мнение само плод.
Може плодовете да са преработени под друга форма, пак да запазят част от качествата си. Аналог при зеленчуците е кьополо, кълцана лютика със свежи или печени зеленчуци и не виждам нищо страшно да се направи нещо като плодово пюре с малки части от плод. Имах предвид, ако до 5-6 годишна възраст използваме такава преходна система, децата ще свикнат по-лесно.

Всъщност това "крайно мнение"   , да научим децата да ядат плодове, и то сурови" е една от най- големите услуги, които можем да им направим. Защо да му дам 10% витамини/ ако въобще има толкова в кьопоолу-то, в което силно се съмнявам/, когато мога да му дам 100 % ? Колкото повече преработена храна се яде, толкова по- зле. Доказано е, има литература по въпроса. Peace

Ако се използва такава система, каквато предлагаш, децата никога няма да се научат да ядат сурови плодове и зеленчуци, които са гаранция за тяхното здраве, вътрешен мир и за живот в синхрон с природата.

И да, проблемът е в родителите или в тези, които гледат детето. Сетих се за едно съседче. Когато бяхме малки, баба му все ни носеше плодове от нейната градина. Попитах я , защо на ги дава на внука си, а тя ми каза: Той въобще не обича.
А тя го хранеше със сандвичи с луканка и суджук на закуска. Как да ги обича детето?!

Да напомня: плодовете се предлагат на гладно, поради краткото си време на разграждане, не за десерт!

# 1 000
  • София
Момичета, нали в тази тема се придържаме към науката диетология, не съм срещала диетолог да отрича пюретата като преходна храна.
За мен е много важно да знам, че се стремим да спазваме съветите на класическите лекари - http://nutrsoc.dir.bg/events.html и подобни.

Суровоядството може да се приема от една група хора, да има издадени книги, но това не е наука и има достатъчно изказвания, че не е за всеки човек. По добре да ияде плод с 10% запазени вещества, отколкото сандвич с луканка.
Да напомня: плодовете се предлагат на гладно, поради краткото си време на разграждане, не за десерт!
Това е основният принцип на разделното хранене, за мен не е научно подкрепен, имаше доказателства, че определена група хора може би се чувстват по-добре, но по-голямата част от хората не.

Беше ми интерсно, защо 80% от родителите не могат да накарат децата да ядат сурови плодове във възрастта 2-4 години, не ми се вярва причината да е само в родителите. Плодовете се прояждат най-трудно при повечето от децата и може би има нужда от нов подход при прилагането им.

Но наистина това не е предмет на темата и какво се предлага в училище, където се надявам менюто да се прави по справочник, одобрен от МЗ.

Успех и дано каузата да е за доброто на децата!

# 1 001
O, TanyaMG , спокойно! Бъди сигурна, че от МЗ си ги правят нещата точно по техните схеми и си дават плодове за десерт.  Затова и сме на такъв хал.

Сори за горния офф. Повече няма да излизам от темата. Hug

# 1 002
  • София
Един от проблемите детето да не дъвче твърди плодове е това, че то е хранено с пюрета.
 За плодовете като първо "ястие" си има достатъчно поддръжници, но аз лично ги ям и предлагам на детето между храненията или за десерт. Едни казват, че било лошо да престояват докато се преработи другата храна, други казват, че това се отнася само за хората с проблеми(които се нуждаят от диета), трети казват, че храната не се натрупва като в тръба та стомаха да обработва едно по една, ами разгражда веднага щом цопне в стомаха(демек разгража плода тогава, когато го глътнеш, а не го складира докато "работи" другата храна). Аз съм избрала своя си начин, защото така ми е най-вкусно и защото това е общоприето в кулинарията.

# 1 003

И за шоколада си мислех - само на Своге има малки шоколадчета от 25 грама. Добре ще е и другите производители да направят малки опаковки. Не видях дали това е засегнато в наредбата, колко грама да са шоколадовите блокчета.

Май не е споменато за грамажа на шоколадите,но ще се продават само в лилава опаковка на жълти сърчица.   Mr. Green

# 1 004
Semeistvoto i uchilishteto sa savsem razlichni obshestveni strukturi s razlicni po mashtab otgovornosti, zatova e mnogo smeshno da sporiat i da si prehcarliat otgovornostta.  I dvete sa nerazdelna chast, kato skacheni sadove, ot edno cialo. Osnovnata samostoiatelna rolia na semristvotose ogranichava samo do nai-ranna detska vazrast, ottam natatak s vsiaka godina  faktorite okazvashti vlianie se uvelichavat, osobeno sled tragvane na deteto na uchilishte.

Общи условия

Активация на акаунт